Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 02

Šiandien prieš 11 metų: kaip kelyje link titulo „Rytas“ peržengė garsųjį „Benetton“

Tai buvo pirmoji 2009-ųjų metų Europos taurės finalo aštuoneto diena. Aštuonios stipriausios antrojo pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyro komandos susirinko Turine, Italijoje, kur per keturias dienas „PalaSport Olimpico“ arenoje kovėsi susikovė dėl Europos taurės čempiono vardo.
Chuckas Eidsonas
Chuckas Eidsonas / Euroleague.net nuotr.

Ketvirtfinalių etapas prasidėjo sensacija. Darjušo Lavrinovičiaus ir Roberto Javtoko atstovaujama Maskvos „Dynamo“ buvo laikoma viena iš pagrindinių favoričių į titulą, tačiau ketvirtfinalyje 85:93 netikėtai krito prieš Vršaco „Hemofarm“.

Eilė atėjo Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Trevizo „Benetton“ mūšiui dėl bilieto į pusfinalį.

Turko Oktay Mahmuti diriguojama Italijos ekipa nestygo žvaigždžių, žalius marškinėlius tą sezoną vilkėjo tokie žaidėjai, kaip Gary Nealas, C.J.Wallace'as, Sandro Nicevičius, Mateo Soragna ar Massimo Bulleri.

VIDEO: 2009 04 02 Lietuvos Rytas Benetton Treviso

„Benettton“ smogė pirmasis, bet „Rytas“ atlaikė

Italai pradėjo galingai – Domenas Lorbekas smeigė tritaškį, leidusį „Benetton“ krepšininkams startuoti 8:0. NBA duonos ragavęs G.Nealas jau per pirmąjį ketvirtį surinko dviženklį pelnytų taškų skaičių, o Trevizo ekipa po pirmųjų dešimties minučių pirmavo 27:18.

Rimo Kurtinaičio kariauna antrajame kėlinyje pasitempė gynyboje, spurtavo 12:0 ir į ilgąją pertrauką nusinešė 6 taškų pranašumą 49:43.

Niekas nesikeitė trečiajame ketvirtyje. Chuckas Eidsonas užsuko vakarėlį, o „Ryto“ persvarą pirmą kartą pasiekė dviženklę ribą 62:52.

Vis dėlto tai nebuvo pabaiga. „Benetton“ legionieriai C.J.Wallace'as su G.Nealu įsviedė po tritaškį, D.Lorbekas pridėjo dvitaškį, kuris italus priartino per vieną metimą 62:65.

Kritinėje situacijoje vilniečius truktelėjo Mindaugas Lukauskis su Ch.Eidsonu, pataikę po tolimą metimą. Artūras Jomantas greitoje atakoje pelnė dvitaškį, o Donato Zavacko baudų metimai išsprendė reikalus ir atvėrė komandai kelią į pusfinalį, kuriame „Ryto“ laukė „Hemofarm“.

Rungtynių statistika

Pergalę „Rytui“ nuskynė balansas puolime. Vos šeši žaidėjai tą balandžio 2-osios vakarą rinko taškus, tačiau visi jie pelnė bent po 11.

Ch.Eidsonas, kuris buvo išrinktas naudingiausiu Europos taurės sezono žaidėju, vedė vilniečius į priekį su 23 taškais ir 8 atkovotais kamuoliais. D.Zavackas pridėjo 16, M.Petravičius ir M.Bjelica – po 12, M.Lukauskis ir A.Jomantas – po 11.

„Benetton“ ekipoje išsiskyrė G.Nealas, surinkęs 18 taškų. C.J.Wallace'as pridėjo 16, M.Bulleri – 11.

Kovą dėl atšokusių kamuolių „Rytas“ laimėjo 38:28, įskaitant 11 nusiimtų kamuolių po italų krepšiu.

„Rytas“ pademonstravo pavyzdinį pataikymą iš po krepšio, realizavę 22 metimus iš 33 (66,7 proc.), tuo metu „Benetton“ – 20 iš 40 (50 proc.).

Euroleague.net nuotr./Marijonas Petravičius ir Steponas Babrauskas
Euroleague.net nuotr./Marijonas Petravičius ir Steponas Babrauskas

Kas laukė toliau?

Pagreitį įgavę vilniečiai peržengė ir „Hemofarm“ barjerą, pusfinalyje triumfavę 73:68. Ryškiausiai „Ryto“ ekipoje žibėjo 23 taškus (11/15 dvit.) pelnęs M.Petravičius.

Situacija Vilniaus komandai finale prieš žvaigždžių kupiną Maskvos srities „Chimki“ neatrodė daug žadanti. Trečiajame ketvirtyje Rusijos krepšininkai pirmavo 62:49, bet „Rytas“ atliko fantastišką spurtą 17:0 ir išsiveržė į priekį.

Pergalės kalviais lemiamu tapo Ch.Eidsonas ir Steponas Babrauskas, tačiau rezultatyviausiai finale vėl žaidė M.Petravičius, pelnęs 20 taškų jis buvo išrinktas naudingiausiu finalo aštuoneto žaidėju.

Tai buvo antrasis „Ryto“ titulas Europos taurėje, o treneriui Rimui Kurtinaičiui tai buvo pirmasis, bet ne paskutinis trofėjus. Tokį pasiekimą specialistas pakartojo 2012-aisiais ir 2015-aisiais metais su „Chimki“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius