Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 03

„3 prieš 3“: D.Motiejūnas Europoje, iššūkis „Žalgiriui“ ir Eurolygos proveržis

Jeigu Donato Motiejūno keliai pasuktų į Europą, į kokią Eurolygos komandą nutūptų vienas žymiausių Lietuvos krepšininkų? Kaip Kauno „Žalgiris“ susitvarkys su dvigubos Eurolygos savaitės iššūkiu? Kuris Eurolygos krepšininkas padarė didžiausią pažangą? Atsakymai į klausimus – kassavaitinėje Eurolyga.lt rubrikoje „3 prieš 3“.

1. Į kokią Eurolygos komandą galėtų nutūpti Donatas Motiejūnas, kurio sezonas Kinijoje pakibo ant plauko dėl sustabdyto čempionato?

Kęstas Rimkus, 15min sporto redaktorius: Nuojauta sako, kad Donatas Motiejūnas pirmiausia dairosi variantų NBA. Bet Eurolygoje irgi yra komandų, kurioms lietuvis praverstų. Pirmiausia, Maskvos CSKA (nes turi pinigų, bet neturi dominuojančio didelio žmogaus), Milano „Olimpia“ (E.Messina praėjusį sezoną matė Donatą „San Antonio Spurs“ gretose), „Fenerbahče“, „Olympiakos“, „Chimki“ (visos turi bėdų dėl aukštaūgių traumų). Yra dar viena komanda, su kuria pats D.Motiejūnas mielai paflirtuotų. Tai – Kauno „Žalgiris“. Vargu ar gimtojo miesto komanda galėtų pasiūlyti didelę sumą, bet padėtis išskirtinė, sezono liko daugiausiai keturi mėnesiai, tad nuolaidos įmanomos.

Donatas Urbonas, Eurolyga.lt redaktorius: Jeigu tai būtų kompiuterinis žaidimas, Maskvos CSKA vietoje pagalvočiau apie Donatą Motiejūną. Lietuviu bandyčiau pakeisti nenusisekusį Kosto Koufo pirkinį. Netikiu, kad D-Mo atrodytų prasčiau nei graikas. O gal CSKA būtent D-Mo būtų ta trūkstama dėlionės dalis, vaikantis kitas Eurolygos favorites ir siekiant čempionų titulo?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas įmetė 29 taškus į „Los Angeles Clippers“ krepšį.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas įmetė 29 taškus į „Los Angeles Clippers“ krepšį.

Rokas Pakėnas, Eurolyga.lt žurnalistas: Berlyno ALBA? Bet tai yra labiau mano asmeninis noras, o ne realus scenarijus. Greitas ir laisvas Aito Garcia Reneseso krepšinis lietuviui tiktų, tačiau netikiu Vokietijos klubo finansiniu pajėgumu įsigyti šį aukštaūgį. Spėju, kad sąjungos tarp Donato Motiejūno ir Eurolygos klubo nebus. Jis nukeliaus už Atlanto ir patogiai įsitaisys ant kurio nors NBA klubo atsarginių žaidėjų suolelio, su mintimi, jog galbūt pavyks užsikabinti ir tapti rotacijos žaidėju. Nematau priežasčių, kodėl didieji Eurolygos klubai šioje sezono stadijoje turėtų rizikuoti ties brangiu, neaiškaus lygio ir charakterio centru, o mažieji klubai tiesiog neturi pakankamai resursų. Be to, istorija rodo, kad ir pats žaidėjas nelabai suinteresuotas žaisti Senajame žemyne.

2. Kiek pergalių per dvigubą Eurolygos savaitę iškovos Kauno „Žalgiris“?

K.Rimkus: Vieną, antradienį Kaune prieš „Olympiakos“. Paprasta nebus, laukia tikros šunų kautynės, bet „Žalgiris“ turėtų atsirevanšuoti už pralaimėjimą Pirėjuje. Ketvirtadienį Stambule galimybės laimėti mažesnės nei sulaukti šią žiemą sniego. „Anadolu Efes“ šį sezoną įspūdingas, o pastaruoju metu – tiesiog neįveikiamas.

D.Urbonas: Pasilieku prie saugaus spėjimo – vieną. Pirėjo „Olympiakos“ yra tas varžovas, kurį „Žalgiris“ namuose privalo įveikti. Nors lengva nebus. Graikai pakeitė stilių, įnešė daugiau pozityvo į rūbinę ir po truputį apsipranta prie naujo trenerio filosofijos. Nenustebčiau, jeigu žalgiriečiai mestų gerą iššūkį ir „Anadolu Efes“ ekipai. Šį sezoną „Žalgiris“ jau įrodė, kad gali pristabdyti Shane'ą Larkiną ir visą „Anadolu Efes“ puolimo mašiną. Tačiau tikėtis antrose dvigubos savaitės rungtynėse išvykoje nugalėti Eurolygos lyderius yra įžūlu.

R.Pakėnas: 1. Nekyla ranka spėti „Žalgirio“ pergalės Stambule. „Anadolu Efes“ per pastarąsias 16 rungtynių pralaimėjo vos kartą, kai pergalingą metimą „Sinan Erdem“ arenoje pataikė Mike‘as Jamesas, o paskutiniuose keturiuose mačuose namų tvirtovėje prieš „Maccabi“, „Chimki“, „Olimpia“ ir ASVEL Shane‘ o Larkino kompanija triumfavo vidutine 21,5 taško persvara. Turkijos klubas demonstruoja jėgą, kokios Eurolygoje seniai nematėme. Vis dėlto tikiu „Žalgirio“ pergale prieš „Olympiakos“. Taip, laikui nepavaldus Vassilis Spanoulis po trenerių rokiruotės puolime blizga stipriai, tačiau graikų klubas turi pernelyg daug pažeidžiamų vietų, jog negalėtume tikėtis žalgiriečių pergalės. Spėjimas: 1-1.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Shane'as Larkinas
Getty Images/ Euroleague nuotr./Shane'as Larkinas

3. Didžiausią pažangą lyginant su pastaraisiais sezonais padaręs Eurolygos krepšininkas?

K.Rimkus: Iš „Žalgirio“ tai būtų Thomasas Walkupas ir Lukas Lekavičius, bet ir jiems sunku prilygti Shane'ui Larkinui. Žaisdamas Vitorijoje (2016-2017 m.) ir „Anadolu Efes“ praėjusį sezoną jo rezultatyvumas svyravo 12-13 taškų, šį sezoną – 21,8. Tritaškių taiklumas nuo 34 proc. ir 44 proc. atitinkamai pakilo iki 52 proc. šį sezoną. Tik primenu, kad jau buvo mačas, kai Sh.Larkinas pelnė 49 taškus, o dar svarbiau, kad jo vedama „Anadolu Efes“ yra vienvaldis Eurolygos lyderis.

D.Urbonas: Scottie Wilbekinas. Šį sezoną jis renka vid. 5,5 naudingumo balo ir 3,6 taško daugiau nei pernai, jo +/ – rodiklis yra geriausias „Maccabi“ komandoje, o Tel Avivo ekipa iš pretendentų į atkrintamąsias tapo „Top 5” Eurolygos komanda. Kartu su S.Wilbekinu, didžiausią pažangą šį sezoną padarė ir Tel Avivo klubas. Mano akimis, S.Wilbekinas paaugo kaip laiminčios Eurolygos komandos lyderis ir turi būti už tai įvertintas.

R.Pakėnas: Žiūrint statistiškai, tai būtų Shane‘as Larkinas, kuris lyginant su praėjusiu sezonu pakėlė asmeninius rezultatyvumo ir naudingumo vidurkius beveik dvigubai. Vis dėlto amerikietis žaidžia tą patį krepšinį, tik jame atsirado stabilumas, užtikrintumas ir šaltakraujiškumas. Jei praėjęs sezonas jam buvo banguotas – kartais gelbėdavo, o kartais skandindavo ekipą, tai šiemet Sh.Larkinas į šonus nesiblaško ir važiuoja aukščiausia pavara. Bet jei kalbėtume apie žaidimo stilių, tai mano balsas keliauja Thomasui Walkupui. Jei praėjusio sezono pirmoje pusėje „Žalgirio“ legionierius buvo atsakingas tik už gynybines užduotis, tai dabar Th.Walkupas yra ne tik yra pagrindinis „Žalgirio“ žaidėjas savoje aikštelės pusėje, bet ir pagrindinis atakų organizatorius. Galima kelti klausimus dėl estetikos ar žaidimo stiliaus, kuris galbūt ne visiems yra priimtinas, bet pažanga ir efektyvumas – akivaizdūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius