Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 20

„3 prieš 3“: L.Lekavičiaus žvaigždė, R.Kurtinaičio kėdė Chimkuose ir „Ryto“ siurprizai

Ar Lukas Lekavičius gali išaugti „Žalgirio“ marškinėlius? Kiek saugus Rimo Kurtinaičio postas Chimkuose? Kuris „Ryto“ žaidėjas labiausiai viršijo lūkesčius? Kassavaitinėje Eurolyga.lt rubrikoje „3 prieš 3“ – 15min žurnalistų mintys aktualiausiais klausimais.
R.Kurtinaitis, L.Lekavičius ir E.Bendžius
R.Kurtinaitis, L.Lekavičius ir E.Bendžius / 15min nuotr.

1. Ar „Žalgiris“ yra Luko Lekavičiaus lubos?

Kęstas Rimkus, 15min sporto redaktorius: O kas sakė, kad tos lubos yra aukštos? Kiek daug įžaidėjų, laikytų labiau talentingais, nepakilo iki Eurolygos lygio, o Lukas savo neįtikėtinu darbštumu jau pasiekė tiek daug – keli sezonai Eurolygoje, solidžios sutartys Atėnuose ir dabar grįžus į Kauną. Dėl savito žaidimo stiliaus – dinamitinio greičio, amžinai veikiančių energijos baterijų ir kone šimtaprocentinių „floaterių“ – jis yra išskirtinis ir vertas vietos elitiniame lygyje. Tokiame lygyje ir yra „Žalgiris“. Norėtųsi, kad Lukas Kaune žaistų ilgai ir taptų komandos tapatybės dalimi.

Donatas Urbonas, Eurolyga.lt redaktorius: Ne. Nuo ketvirto Eurolygos turo Lukas Lekavičius tyliai ramiai yra rezultatyviausias „Žalgirio“ krepšininkas. Jis turi elitinį greitį, solidų pataikymą iš distancijos ir intriguojančius puolimo įrankius. Be to, Lukui kovą sueis dar tik 26-eri. Visas šis paketas tikrai gali suintriguoti Eurolygos aštuoneto komandas. Bet kad patektų į elitą, L.Lekavičius dar turi įgyvendinti kelis svarbiausius iššūkius: 1) išlaikyti šią formą iki sezono pabaigos; 2) tapti lyderiu laiminčios, o ne pralaiminčios komandos; 3) padaryti bent šiek tiek geresniais komandos draugus.

Rokas Pakėnas, Eurolyga.lt žurnalistas: Tikrai ne. Jei Lukas išlaikytų dabartinį stabilumą ir sustiprintų kūną, kas leistų jam geriau atstovėti gynyboje, jis galėtų šauti į tarp Eurolygos elito esantį klubą. Karjeros etapas „Panathinaikos“ neatsirado iš niekur. Lukas turi labai stiprius pliusus. Tai atkarpų žaidėjas, energijos fontanas, pjaustantis varžovų gynybą staigumu, gera kamuolio varymosi technika ir žudančiais floateriais. Reikia pridėti, kad sugrįžo ir jo geras pataikymas iš toli. Lukas yra labiau taškų rinkėjas, o ne atakų organizatorius, bet ir tokie pobūdžio krepšininkai reikalingi grandams. Jei gera L.Lekavičiaus geroji banga nesibaigs, visiškai realus scenarijus, jog jis vėl kels sparnus aukštyn.

2. Ar saugus Rimo Kurtinaičio postas Chimkuose?

Kęstas Rimkus: Nesu didelis Rusijos klubų gerbėjas, bet visada norisi, kad sektųsi lietuviams, ypač tokiems, kurių net penki dirba Chimkuose šį sezoną. Bet tie keturi pralaimėjimai iš eilės Eurolygoje, žaidžiant ir prieš žemesnio kalibro komandas (ASVEL, „Valencia“, „Zenit“), privertė sunerimti. Kitas treneris jau tikriausiai būtų iškeliavęs namo, bet Rimo statusas ir ryšiai, pakėlę Pamaskvės klubo finansavimą į aukščiausią lygį, yra labai dideli. Be to, nesėkmių ruože buvo iškovota pergalė prieš CSKA klubą VTB Jungtinėje lygoje, o pastarajame mače „Chimki“ puikiu stiliumi nupūtė Madrido „Real“ – tai tik įrodo „Chimki“ žvaigždyno potencialą ir tai, kad R.Kurtinaičio nuotykiai Rusijoje nesibaigia.

Donatas Urbonas: Taip. Rimas Kurtinaitis Chimkuose yra daugiau nei treneris. Jis pats bendraudamas su rėmėjais smarkiai prisidėjo prie to, kad „Chimki“ surinktų rekordinį biudžetą. Joks kitas treneris neturi tokio priėjimo prie organizacijos šeimininkų ir rėmėjų. Ir joks kitas treneris neturėjo tokio jų užtarimo ir pasitikėjimo. Ne vien „Chimki“, bet ir tokie didžiules permainas išgyvenę klubai kaip Milanas, „Fenerbahče“ ar CSKA irgi susiduria su problemomis. Aišku, R.Kurtinaičio strategija rizikinga – jo viltys paremtos ant puolimu paremto krepšinio ir A.Švedo nuotaikos. Bet svarbiausi „Chimki“ mūšiai laukia pavasarį – Eurolygos reguliariojo sezono finiše ir VTB finalo serijoje.

Rokas Pakėnas: Kai jau atrodė, jog Kurčio kompanija dusta, pergalė prieš „Real“ įpūtė gero gryno oro gūsį. „Chimki“ pastarųjų dviejų mėnesių žaidimą Eurolygoje puikiai atspindėjo ir rezultatas – 2 pergalės ir 9 pralaimėjimai. Rezultatas, kuris neatitinka esamų žaidėjų kalibro, rekordinio klubo biudžeto, vadovų ir sirgalių lūkesčių. Situacija, kurioje daugumos trenerių kėdė stipriai svilintų jų užpakalį, Kurčiui šiuo atveju, panašu, jog negalioja. Pirmiausia, tai rezultatas VTB lygoje, kurioje pirmą vietą užimanti „Chimki“ trimis pergalėmis lenkia principinį varžovą CSKA. Pamaskvės klubui tai yra principo ir garbės reikalas. Antra, tai specialistas iš Lietuvos asmeninėmis pažintimis labai stipriai prisidėjo prie surinkto 36 mln eurų „Chimki“ biudžeto. Pridėkime ir Kurčio legendos statusą, ir gausime, jog jo kreditas Pamaskvės klube yra žymiai didesnis, nei kad turėtų koks kitas treneris. „Chimki“ su Aleksejumi Švedu priešakyje atrodo labai išsiderinusi, bet nematau ženklų, jog Rimui Kurtinaičiui būtų parodytos durys.

3. Lūkesčius viršijęs „Ryto“ žaidėjas?

Kęstas Rimkus: Eimantas Bendžius. Kai prieš pusantrų metų jis sugrįžo iš Ispanijos į Vilnių buvo aišku, kad taps vienu svarbiu ir stabiliu „Ryto“ žaidėju. Toks jis ir buvo praėjusį sezoną, bet šį dar labiau pakėlė savo žaidimo lygį – jo taškų vidurkis Europos taurės varžybose nuo 10,5 pakilo iki 13,1, o dvitaškių taiklumas nuo 39 iki 50 proc, o tritaškių – nuo 33 iki didmeistriškų 45 proc. E.Bendžius buvo labai rezultatyvus per skambiausias „Ryto“ pergales šį sezoną prieš Krasnodaro „Lokomotiv“ ir pastarąją savaitę Stambule prieš „Galatasaray“. E.Bendžius visada atrodo labai susikaupęs ir reiklus sau lieka net po gerai sužaistų rungtynių. O tai yra ženklas, kad tokių mačų jis dar sužais daug.

Donatas Urbonas: Eimantas Bendžius. Visi „Ryto“ žaidėjai sužaidė daugmaž pagal savo galimybes, bet aš nesitikėjau, kad Eimantas gali tapti tokiu stabiliu vilniečių puolimo lyderiu. Jis su Pako Cruzu dalijasi rezultatyviausio komandos žaidėjo statusą (13,1 tšk.), nuo pernykščio sezono rezultatyvumo vidurkį pakėlė 3,2 taško (buvo 9,9 tšk.), yra antras komandoje pagal +/ – rodiklį, 7 pastarąsias „EuroCup“ rungtynes iš eilės rinko dviženklį naudingumo balo skaičių, žiba svarbiausiose laimėtose rungtynėse ir atakuoja pavyzdiniu 50 proc. dvitaškių ir 44,8 proc. tritaškių taiklumu.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Rokas Pakėnas: Turiu atsiprašyti Martyno Echodo, kurio ateitimi Vilniuje po labai slogaus sezono starto buvau stipriai suabejojęs. Nežinau, ar jis atitinka apibrėžimą „viršijęs lūkesčius“, tačiau jis tyliai ramiai pagal vidutiniškai renkamus naudingumo balus „Ryte“ užkilo į antrąją vietą (vid. 13,5). Sostinės klubas išlieka kovoje dėl patekimo į Europos taurės atkrintamąsias, o 22-ejų centras yra geriausiai dėl kamuolių kovojantis (vid. 11) žaidėjas „Top 16“ etape. Smagu, jog M.Echodas tildo skeptikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius