Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 02

ASVEL sėkmės priežastis – darboholikas treneris, tūnojęs brolio Tony Parkerio šešėlyje

Būsima Kauno „Žalgirio“ varžovė Eurolygoje – vis dar „gyvųjų“ turnyro komandų gretose esanti Vilerbano ASVEL, kuri tęsia kovą dėl vietos atkrintamosiose. Prancūzijos klubas nuskynė jau šešias pergales iš eilės, o tai – ilgiausia serija Eurolygoje. Sirgaliai Prancūzijoje dėkoja treneriui TJ Parkeriui, kurį dar sezono starte maišė su žemėmis, rašoma gigantiškame šios šalies sporto dienraštyje „L'Equipe“.
TJ Parkeris
TJ Parkeris / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

„Aš visą gyvenimą girdžiu palyginimus, bet niekada nebuvau pavydus, priešingai“, – „L‘Equipe“ žurnalistui Amaury Perdriau sakė Terence‘as Jonathanas Pakeris, arba kitaip – TJ Parkeris.

Trenerio balse – jokio kartėlio. Jis supranta situaciją, su kuria jam tenka kovoti Vilerbane. TJ yra ASVEL vyriausiasis treneris, bet kartu – ir klubo prezidento bei Prancūzijos krepšinio legendos Tony Parkerio brolis.

Prieš mūšį su „Žalgiriu“ ASVEL treneris džiaugiasi sėkminga atkarpa, kuri paženklinta šešiomis pergalėmis iš eilės, įskaitant varžovų teritorijoje nuskalpuotą čempionato lyderę „Barceloną“ (76:69) ar pergalės prieš Milano „Olimpia“ (78:69) bei Miuncheno „Bayern“ (87:79).

Visi šie laimėjimai pasižymėjo agresyviu ir atletišku žaidimu bei gynybine filosofija, kurią strategas įdiegė dar sezono starte.

Pergalingame ruože Vilerbano krepšininkai demonstravo įspūdingus skaičius: ketvirtą puolimo reitingą (vid. 119,3 taško per 100 atakų), septintą gynybos reitingą (vid. 106,7 taško per 100 atakų) bei geriausią tritaškių pataikymą Eurolygoje – net 48,3 proc.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./TJ Parkeris
Getty Images/Euroleague.net nuotr./TJ Parkeris

Tony Parkeris pareigose savo brolį pakėlė, kai klubo nebetenkino buvusio trenerio Zvezdano Mitrovičiaus vadovaujamos komandos rezultatai.

Dabar TJ Parkeris sieks pergalės Kaune, kuri ASVEL yra svarbi gaudant atkrintamųjų traukinį. Prancūzijos ekipa nuo Lietuvos čempionų atsilieka dviejomis pergalėmis bei patyrė pralaimėjimą pirmajame tarpusavio susitikime „Astroballe“ arenoje.

Net ir patirdamas spaudimą, 36-erių TJ Parkeris išlieka lojalus savo idėjoms ir principams, kurie leido jam išlikti geru žmogumi net kai buvo užėję sunkūs laikai. Žaidėjai tiki treneriu, o treneris įskiepijo žaidimo vertybes komandai, kurios dabar bijoma visoje Europoje: solidarumas ir intensyvumas.

Siekdami suprasti situaciją, turime pažvelgti į trenerių štabą. Ypač minutės pertraukėlių metu, kai ASVEL ekipoje, kaip ir Kauno „Žalgiryje“, treneris amerikietišku stiliumi aikštelės centre aplink save suburia asistentus Freddy Fauthoux, Morganą Belnou ir Bryaną George‘ą.

Toks pasitarimas trunka apie 20 sekundžių. Vietos užtenka tik glaustoms mintims.

„Minutės pertraukėlės yra ilgos. Nemanau, kad reikia būti šalia žaidėjų tiek ilgai. Jie turi laiko pasitarti tarpusavyje. Žaidėjai turi komunikuoti“, – „L'Equipe“ žurnalistui sakė TJ Parkeris.

Šis metodas kilo iš penkių, kaip krepšininko, TJ Parkerio sezonų Prancūzijoje. Jis yra įprastas ir NBA virtuvėje, kokia šį sezoną bando propaguoti „Žalgiris“ ar Stambulo „Fenerbahče“ su Igoriu Kokoškovu priešakyje.

Bet ASVEL žaidėjams prireikė laiko, kol prie to adaptavosi.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Davidas Lighty
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Davidas Lighty

„Reikėjo daugiau laiko, nei galėjome pagalvoti“, – pripažįsta gynėjas iš JAV Davidas Lighty, ASVEL klube žaidžiantis jau šeštąjį sezoną.

Tai nėra susiję konkrečiai su TJ, prie visų trenerių ir žaidėjų pokyčių reikia prisitaikyti. Bet dabar ASVEL orkestras susigrojo, o paskutinis žodis vis tiek priklauso treneriui.

Treniruotėse, kuriose TJ Parkeris yra kur kas garsiau girdamas nei rungtynėse, nes jis nemano, kad pastovus nervingumas dvikovų metu gali padėti žaidėjams atlikti tikslesnį perdavimą, treneris reikalauja atsidavimo.

„Net jei pratybos taps trumpesnėmis dėl žaidėjų nuovargio, aš reikalauju intensyvumo. Turiu tuo pasirūpinti, jei norime laimėti“, – sakė TJ Parkeris, kurio sudėties gylio ir tinkamo pasiruošimo itin prireikė, kai virš komandos užslinko COVID-19 debesis.

TJ Parkeris – darboholikas, kuris atsisako brolio kvietimo atšvęsti pergalę Eurolygoje prie vakarienės stalo, nes nori peržiūrėti rungtynių įrašą ir pasiruošti treniruotei. „Laiko šventimui dar turėsime, dabar reikia nudirbti darbą.“

„Scanpix“ nuotr./TJ Parkeris
„Scanpix“ nuotr./TJ Parkeris

Žaidėjų pasitikėjimą specialistas užsitarnavo septynerius metus dirbdamas vyriausiojo trenerio asistentu – nuo 2013-ųjų iki 2020-ųjų metų.

„Jis vyr. treneriu dirba vos pusmetį, bet jau rodo rezultatą“, – sakė D.Lighty.

TJ laikinuoju treneriu padirbėjo 2018-aisiais metais, tad D.Lighty dar tuomet pastebėjo šio trenerio potencialą. Jis turi keletą būdų, kaip įkvėpti komandą kovai. TJ perima dalykus iš savo brolio, kuris turi didžiulę NBA patirtį.

Panašiu keliu, kaip ir TJ Parkeris, žygiuoja „Žalgirio“ vairą iš Šarūno Jasikevičiaus perėmęs austras Martinas Schilleris.

„ASVEL žino, kaip išnaudoti savąsias stiprybes, o nuopelnai keliauja treneriui. Manau, kad nėra lengva būti Tony Parkerio broliu, tvarkytis su dėmesiu ir kritika. Žmonės gali kalbėti, ką nori, bet tiesa atsiskleidžia aikštelėje“, – teigė M.Schilleris.

„L‘Equipe“ cituoja buvusį Serbijos rinktinės trenerio, dabar vadovaujančio Bolonijos „Virtus“ klubui, Aleksandro Džiordževičiaus juokelį: „Sakyčiau, kad Tony Parkeris dabar yra žinomas dėl savo brolio!“

Rungtynių tarp „Žalgirio“ ir ASVEL pradžia – antradienį 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius