Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 08

Be Manto Kalniečio „Žalgiris“ Eurolygoje – pražuvęs

Kauno „Žalgirio“ vadovai prieš sezoną pirmą kartą iškėlė tikslą komandai patekti į Eurolygos ketvirtfinalį. Į Kauną grįžę Mantas Kalnietis ir prie jo prisijungę Lietuvos rinktinės kalibro žaidėjai tarsi įžiebė viltį išvysti ilgesnę žalgiriečių kelionę Eurolygoje. Bet kad svajonė taptų realybe, „Žalgiriui“ reikėjo viršyti savo galimybių ribas. Ir blizgančio Manto Kalniečio. Bet realybė – pilka.
Rungtynių akimirka
Mantas Kalnietis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | Bambergo „Brose Baskets“ – Kauno „Žalgiris“ | 21:00 | Bambergas

Rinktinė be vykdytojų

„Žalgiryje“ yra bent penki Lietuvos rinktinės nariai. Bet M.Kalnietis, R.Seibutis, P.Jankūnas ar juo labiau R.Javtokas ir L.Lekavičius nacionalinėje komandoje  tebuvo pagalbininkai. Svarbiausiais momentais Europos čempionate kamuolį savo rankose laikydavo Jonas Mačiulis, Jonas Valančiūnas ar Mindaugas Kuzminskas.

Tai jie lemiamą akimirką aštrindavo žaidimą, nebijodavo imtis iniciatyvos, per jėgą braudavosi krepšio link. „Žalgiryje“ šioje pozicijoje žaidžiantis Edgaras Ulanovas atlieka gynybines funkcijas, o į krepšį dažnai beveik nežiūri.

„Žalgiris“ turi pusę Lietuvos rinktinės, bet be vykdytojų.

Pernai „Žalgirį“ svarbiausiais momentais į priekį vedė Jamesas Andersonas. Pažvelgus į sudėtį, patikimiausiu žmogumi komandoje šį sezoną turėjo tapti Mantas Kalnietis. 

Bet gal „Žalgirio“ vadovai nepagrįstai dėjo daug vilčių į žaidėją, kuris Eurolygoje per savo karjerą niekada neturėjo dviženklio taškų skaičiaus vidurkio?

Gal jam paprasčiausiai trūksta aiškių lyderių, su kuriais jis galėtų atsiskleisti kaip kūrėjas?

Dar neįsibėgėjo

„Kalbėjausi ir su „Žalgirio“ senbuviais, ir su klubo vadovais. Mums visiems labai norisi perlipti tą „Top 16“ etapą. Norime sukurti mūsų sirgaliams šventę, kai žaidi „Top 8“ etape ir kovoji dėl patekimo į Eurolygos finalo ketvertą“, – ambicijų prieš naująjį sezoną nestokojo M.Kalnietis.

Mantas kovingas, dega noru laimėti ir aikštėje palieka visą savo širdį. Šito iš jo neatimsi. Bet peties trauma, atrodo, paliko pernelyg ryškų pėdsaką jo žaidime.

Praėjus pusantrų metų nuo lemtingos kaktomušos su Ante Tomičiumi Zagrebe, keletą kartų matėme tik trumpam šmėžavusį senąjį Manto veidą. Bet tik labai trumpam.

M.Kalniečio statistika Eurolygoje
23 min. | 6,9 tšk. | 40% dvit., 31% trit. | 2,4 kam. | 3,6 perd. | 2,5 kl. | 5,5 naud.

M.Kalnietis „Top 16“ etapo starte su Vitorijos „Laboral Kutxa“ surinko -5 naudingumo balus. Prasčiau šį sezoną jis žaidė tik Atėnuose (-7). Šį sezoną Eurolygoje iš 11 rungtynių įžaidėjas bent keturias baigė surinkdamas minusinį naudingumo balų skaičių, sykį – 0.

Tai reiškia, kad 45,5 proc. rungtynių „Žalgiris“ vertėsi su pagrindiniu įžaidėju, kuris komandai statistiškai nedavė naudos.

Su minusiniu arba nuliniu M.Kalniečiu „Žalgiris“ laimėjo tik prieš Zeliona Guros „Stelmet“ pirmajame Eurolygos ture.

Dvikovoje su „Laboral Kutxa“ G.Krapikas savo įžaidėją aikštėje laikė vos 12 minučių, o po rungtynių pripažino, kad liko truputį nepatenkintas jo žaidimu.

Įžaidėjų stygius

M.Kalnietis buvo įsibėgėjęs Eurolygos reguliariojo sezono pabaigoje, kai trejose rungtynėse su „Barcelona“, Izmiro „Karšiyaka“ ir „Stelmet“ jis rinko vid. 15,3 taško ir atliko 5,6 rezultatyvaus perdavimo.

Kai žalgirietis pelnydavo dviženklį taškų skaičių, „Žalgiris“ visus tris kartus šventė pergalę – prieš „Stelmet“ (13 tšk.), „Karšiyaka“ (17 tšk.) ir „Barcelona“ (16 tšk.).

Bet per dvejas pastarąsias, beje, labai svarbias rungtynes iš eilės Eurolygoje su „Panathinaikos“ ir „Laboral Kutxa“ M.Kalnietis aikštėje praleido 28 minutes, pelnė 7 taškus (2/9 dvit., 1/5 trit.), atliko 2 rezultatyvius perdavimus, padarė 5 klaidas ir rinko vid. -2,5 naudingumo balo.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lukas Lekavičius

„Žalgiris“ pralaimėjo abu mačus. Nesėkmė prieš graikus nubloškė žaliai-baltus į mirtininkų grupę, o pralaimėjimas „Top 16“ starte sudavė smūgį „Žalgirio“ ambicijoms mesti iššūkį F grupės favoritams. 

Rungtynėse su „Laboral Kutxa“ neigiamą naudingumo balų skaičių surinkęs kitas įžaidėjas Lukas Lekavičius (-3) sužaidė prasčiausias sezono rungtynes Eurolygoje. 

Du „Žalgirio“ įžaidėjai kartu surinko -8 naudingumo balus. 

Su neigiamu naudingumu L.Lekavičius šį sezoną Eurolygoje baigė trejas rungtynes. Anksčiau – abejas su „Stelmet“ (abu kartus surinko -2 naudingumo balus).

Iš L.Lekavičiaus stebuklų tikėtis dar tikrai nereikia, bet akivaizdu, kad krepšininkas šį sezoną nežaidžia bent taip, kaip praėjusį sezoną. O „Žalgiriui“ to labai trūksta. Ypač prie dar neįsibėgėjusio Manto.

„Žalgirio“ atgaiva šioje grandyje – stabiliai geras kanadiečio Olivier Hanlano žaidimas. Bet pirmąjį sezoną Europoje rungtyniaujantis gynėjas įžaidėjo vaidmenį atlieka retai, nes turi daugiau atakuojančio gynėjo funkcijų.

Jis per trejas pastarąsias rungtynes su „Laboral Kutxa“, „Panathinaikos“ ir „Barcelona“ rinko vid. 16,3 taško.

Varžovams neprilygsta

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mantas Kalnietis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mantas Kalnietis

Lyginant M.Kalnietį su visų kitų „Žalgirio“ varžovų F grupėje atakų organizatoriais, lietuvis renka mažiausiai naudingumo balų (vid. 5,5). Arčiausiai jo Vangelis Mantzaris iš Pirėjo „Olympiakos“ (7,4). Kita vertus, visų likusių šešių F grupės komandų pagrindiniai įžaidėjai renka bent po 10 naudingumo balų. 

Jei M.Kalnietis nebūtų vienas svarbiausių žmonių „Žalgiryje“, ši statistika galbūt dar taip negniuždytų. Bet Mantas į Kauną sugrįžo ne kaip pagalbinis krepšininkas, o kaip būsimas potencialus lyderis.

Tą byloja antras didžiausias kontraktas Lietuvoje (450 tūkst. eurų, daugiau – 460 tūkst., uždirba tik Paulius Jankūnas) ir „Žalgirio“ veiksmai vasaros žaidėjų turguje.

Juk daugiausia mokama lyderiams, ar ne taip?

Eurolygos F grupės komandų įžaidėjai
Maskvos CSKA Milošas Teodosičius 14,3 tšk. | 6,3 perd. | 15,8 naud.
Bambergo „Brose“ Bradley Wanamakeris 12,4 tšk. | 4,2 perd. | 14,4 naud.
Madrido „Real“ Sergio Rodriguezas 10,3 tšk. | 5,9 perd. | 13,8 naud.
Vitorijos „Laboral Kutxa“ Dariusas Adamsas 12,5 tšk. | 3,9 perd. | 13,2 naud.
„Barcelona“ Tomašas Satoransky 7,5 tšk. | 3,5 perd. | 10,5 naud.
Maskvos srities „Chimki“ Tyrese'as Rice'as 12,7 tšk. | 4,2 perd. | 10,4 naud.
Pirėjo „Olympiakos“ Vangelis Mantzaris 7,8 tšk. | 2,4 per. | 7,4 naud.
Kauno „Žalgiris“ Mantas Kalnietis 6,9 tšk. | 3,6 perd. | 5,5 naud.

„Žalgirio“ vadovai komandą klijavo būtent aplink M.Kalnietį, kurio sugrįžimas į Kauną buvo pagrindinis vasaros uždavinys. 

Kauno klubas turi daug gerų lygiaverčių krepšininkų, bet Eurolygos „Top 16“ etape ar ketvirtfinalyje reikia lyderio. Galbūt kitame amplua, bet tokiu turėjo tapti M.Kalnietis.

„Žalgirio“ kelionė „Top 16“ etape ir ambicijos netapti patrankų mėsa favoritams – ant M.Kalniečio pečių.

„Orakulo“ prognozė
„Orakulo“ prognozė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius