-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 06

Didysis trejetas: buvę žalgiriečiai Eurolygos ketvirtfinalio dramose spindėjo itin ryškiai

Jei kokiu nors fantastišku scenarijumi jie visi būtų likę „Žalgiryje“, Kauno klubas vėl būtų iškopęs į Eurolygos finalo ketvertą? Tokia mintis peršasi žvelgiant į Eurolygos atkrintamųjų varžybų statistikos lyderius, tarp kurių net keli žaidėjai, anksčiau Kaune vilkėję žalią aprangą.

Eurolygos finalo ketverte gegužės pabaigoje nebus nė vieno Lietuvos krepšininko, bet su Šarūnu Jasikevičiumi priešakyje „Barcelona“ komandos trenerių štabo gretose titulo sieks penketas lietuvių, be to, Kelne išvysime ir penkis buvusius Kauno „Žalgirio“ žaidėjus.

Trys jų buvo vieni geriausių per dramatiškas Eurolygos ketvirtfinalio kovas, kurioms pasibaigus antradienį į finalo ketvertą įžengė „Barcelona“ (Ispanija), Stambulo „Anadolu Efes“ (Turkija) ir Milano „Olimpia“ (Italija), prisidėję prie anksčiau seriją baigusios Maskvos CSKA (Rusija).

Net trys buvę žalgiriečiai, 2018 metais žaidę su „Žalgiriu“ Eurolygos finalo ketverte Belgrade ir užėmę ten trečią vietą, pateko į šio sezono atkrintamųjų varžybų naudingiausių žaidėjų šešetą.

„Barcelona“ vidurio puolėjas Brandonas Daviesas buvo antras su 20,2 naudingumo balų vidurkiu, Sankt Peterburgo „Zenit“ gynėjas – Kevinas Pangosas – ketvirtas (po 17,8 balo), o „Anadolu Efes“ gynėjas Vasilije Micičius – šeštas (16,8 balo).

B.Daviesas naudingumu net lenkė bendrą ketvirtfinalio lyderį CSKA puolėją Willą Clyburną, jei skaičiuotume efektyvumo per minutę rodiklius – pagal juos 2017–2019 m. „Žalgiryje“ žaidusiam 208 cm ūgio amerikiečiui neprilygo nė vienas iš daugiau nei šimto krepšininkų.

VIDEO: Katalonai euforijoje – Š.Jasikevičius nutraukė 7 metus trukusį prakeiksmą

2017–2018 m. sezoną „Žalgiryje“ žaidęs V.Micičius buvo trečias pagal rezultatyvumą. Ketvirtfinalio serijoje serbas į Madrido „Real“ krepšį metė po 17,2 taško ir nusileido tik dviem žaidėjams: W.Clyburnui (po 21) ir Nando de Colo (19,3).

K.Pangosas pagal rezultatyvumą (16,2 taško) buvo penktas, nors jam teko pulti prieš vieną geriausiai besiginančių komandų „Barcelona“, o prieš kanadietį žaidęs B.Daviesas rinko po 14,8 taško ir pagal tai buvo dešimtas.

VIDEO: X.Pascualio genialumas ir jo siurprizas Šarui

2016–2018 m. „Žalgiryje“ rungtyniavęs K.Pangosas buvo ryškus lyderis pagal rezultatyvius perdavimus, ketvirtfinalyje atlikęs po 7,2 tikslaus perdavimo. V.Micičius šioje kategorijoje – septintas (po 4).

Sankt Peterburgo klubo variklis K.Pangosas rikiavosi pirmas tarp visų aštuonių klubų žaidėjų pagal žaistas minutes – jų ketvirtfinalyje praleido po 33.

VIDEO: Buvęs žalgirietis remia Šarą prie sienos: šaltakraujiški K.Pangoso metimai

B.Daviesas pirmavo pagal išprovokuotas pražangas. „Zenit“ prasižengdavo po 6,2 karto per rungtynes stabdant „Barcelona“ vidurio puolėją.

Didele staigmena tapo, kad B.Daviesas buvo ir taikliausias ketvirtfinalio tritaškininkas, įskraidinęs visus 4 tritaškius į „Zenit“ krepšį.

O daugiausia tarp visų aštuonių komandų žaidėjų tritaškių pataikė V.Micičius, per penkis serijos mačus pelnęs po 3,4 tritaškio.

Po 6,8 kamuolio atkovojęs B.Daviesas buvo antras po Usano Garubos (7,2) šioje kategorijoje, kurioje penktas liko praėjusį sezoną „Žalgiryje“ žaidęs Milano „Olimpia“ aukštaūgis Zachas LeDay (po 5,4).

VIDEO: Nuo išgąsčio iki euforijos: Milano ekipa vos išvengė neįtikėtino košmaro

Dar keli buvę žalgiriečiai ketvirtfinalio serijoje nebuvo itin ryškūs – KC Riversas žaidė daug (po 28 min.), bet „Zenit“ klubui rinko tik po 6 taškus, „Anadolu Efes“ puolėjas Jamesas Andersonas pelnė po 4,4 taško. Tik vieneriose rungtynėse pasirodę Alexas Perezas („Fenerbahče“) ir Leo Westermannas („Barcelona“) taškų nepelnė.

Du Lietuvos krepšininkai Eurolygos ketvirtfinalyje negalėjo pasireikšti dėl kitų priežasčių – Artūras Gudaitis patyrė traumą „Zenit“ pirmajame mače (5 taškai per 9 min.), o Edgaras Ulanovas pateko tarp kelių „Fenerbahče“ narių, kurie praleido atkrintamąsias varžybas dėl COVID-19.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis patyrė traumą
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis patyrė traumą

Ketvirtfinalio serijoje žaidė ir keturi buvę Vilniaus „Ryto“ legionieriai.

„Bayern“ gynėjas D.J.Seeley buvo pirmas pagal bendrą baudų, dvitaškių ir tritaškių taiklumo (angl. true shooting) formulę – 70,6 proc., taip pat antras po B.Davieso pagal tritaškių taiklumą (80 proc.).

„Real“ gynėjas Nicolas Laprovittola – penktas pagal rezultatyvius perdavimus (po 4,4) ir antras pagal rezultatyvių perdavimų ir klaidų santykį – 4,4 prieš 0,8.

„Zenit“ gynėjas Billy Baronas pagal įmestus tritaškius rikiavosi dvyliktas.

Atkrintamosiose varžybose B.Baronas ir D.J.Seeley pelnė po 9,6 taško, N.Laprovittola – 6,2, o „Bayern“ atsarginis vidurio puolėjas Leonas Radoševičius – po 0,4 taško.

Euroleague.net nuotr./DJ Seeley
Euroleague.net nuotr./DJ Seeley

Nė vienas buvęs „Ryto“ žaidėjas nepateko į finalo ketverto turnyrą, o tarp buvusių žalgiriečių krepšininkų gegužės 28–30 d. Kelne išvysime penkis: B.Daviesą ir L.Westermanną („Barcelona“), V.Micičių ir J.Andersoną („Anadolu Efes“) ir Z.LeDay („Olimpia).

VIDEO: Pakeliui į NBA: triuškinantis jaunojo Šaro auklėtinio dėjimas
VIDEO: Santūrios, bet pergalingos Šaro emocijos: D.Maskoliūno sveikinimai ir pokalbis su X.Pascualiu
VIDEO: 40-mečio Pau Gasolio riksmai Barselonoje: veterano šou ir emocingi epizodai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius