-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 05

Čempionų testas „Žalgiriui“: griežtas treneris, mirtinas ginklas ir aprimęs M.Jamesas

Maskvos CSKA per vasarą stipriai pasikeitė, tačiau Rusijos superklubo tikslai, kaip ir kasmet, išlieka aukščiausi. Kauno „Žalgirio“ ketvirtadienio vakarą laukia galingas graiko Dimitrio Itoudžio vadovaujamas Europos krepšinio žvėris, tarpsezoniu performavęs visą gynėjų liniją, atradęs naują vedlį bei trokštantis apsaugoti Eurolygos sostą. Eurolyga.lt supažindina su dvyliktuoju „Žalgirio“ varžovu.

Ketvirtadienis | Eurolyga | CSKA – „Žalgiris“ | 19:00 | Maskva

CSKA vis dar vadinamas principiniu „Žalgirio“ varžovu, nors modernioje Eurolygos istorijoje Rusijos ekipa tarpusavio dvikovose triumfavo 20 kartų per 23 mačus. Žaliai baltiems teks laužyti tradicijas Maskvoje, kurioje kauniečiai pralaimėjo visus 11 kartų.

Rusijos superklubas fiksuoja sudėtingiausią startą VTB lygoje (6 pergalės ir 3 pralaimėjimai), bet žaidimo vietiniame fronte nereikėtų suplakti su Eurolyga. VTB lygos legionierių ribojimo taisyklės neleidžia treneriams visapusiškai varijuoti sudėtimi, o tokių trikdžių jie nejaučia stipriausiame Senojo žemyno turnyre.

Eurolygoje žaidimas banguoja, tačiau grėsmingas CSKA potencialas visu gražumu pasirodė praėjusio penktadienio dvikovoje Barselonoje. „Palau Blaugrana“ arenoje šeimininkavę Maskvos krepšininkai Svetislavo Pešičiaus auklėtinius sudaužė 96:67 ir 11 turų žygiuoja penktoje vietoje – 7 pergalės ir 4 pralaimėjimai.

„Jie čempionai, tad žaidžia su tuo statusu. Žaidėjai per vasarą keitėsi, bet naujokai yra stiprūs. CSKA gerai žaidžia puolime, ginasi protingai. Tai visapusiškai gera komanda“, – apie būsimą varžovą kalbėjo „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis.

Paradui Maskvoje šeštąjį sezoną paeiliui vadovauja 49-erių specialistas iš D.Itoudis. Per šį laikotarpį CSKA dar nėra praleidusi finalo ketverto, o dukart tapo Eurolygos čempione.

Graikas praeityje trylika metų kartu su Željko Obradovičiumi dirbo Atėnų „Panathinaikos“ ekipoje, iškovojo penkis Eurolygos titulus, o ir turi panašų karštą būdą bei vadovavimo metodiką.

Eurolygos karūną praėjusį pavasarį antrą kartą per pastaruosius ketverius metus su CSKA komanda užsidėjęs D.Itoudis vasarą pasitiko pokyčius.

Didžiausios netektys – gynėjų grandyje. Maskvos klubo marškinėlių nebevilki rezultatyviausi du praėjusio sezono žaidėjai Cory Higginsas (vid. 14,9 tšk.) ir Nando De Colo (vid. 14,7 tšk), išvykę į Barselonos bei Stambulo klubus, o daugiausiai rezultatyvių perdavimų (vid. 4,5) rinkęs Sergio Rodriguezas pakėlė sparnus į Milaną.

Nors komandos ašimi turėjo būti praėjusio finalo ketverto Vitorijoje MVP tapęs Willas Clyburnas, tačiau jis ketvirtojo Eurolygos turo rungtynėse Berlyne nusitraukė kelio raiščius bei visam sezonui iškrito iš rikiuotės.

Pagrindinis CSKA atlikėjas – gandų ir apkalbų šleifo neatsikratantis ryškusis Mike'as Jamesas. Tiesa, Milane praėjusį sezoną siautėjęs ir nemažą būrį nekentėjų turintis gynėjas tildo kritikus Maskvoje. Jis solidžiai įsipaišė į D.Itoudžio žaidimo planą.

„Sistema yra, rėmai yra, – apie CSKA kalbėjo E.Beržininkaitis. – Turi derinius, kuriuos seka, nėra taip, kad kažkas aikštelėje darytų bardaką. M.Jamesas toks žaidėjas, kurį kartais reikia pristabdyti, išimti iš žaidimo, bet jis gali ir vienas pasiimti komandą ir traukti ją į priekį. CSKA viskas kontroliuojama. M.Jamesas tikrai daugiau siausdavo Milane, jis neblogai įsipaišė Maskvoje.“

Tarp kitų papildymų – latvis Janis Strielniekas, Vitorijos „Baskonia“ duetas Darrunas Hilliardas bei Johannesas Voigtmannas, porelė žaidėjų iš NBA – Ronas Bakeris bei Kosta Koufosas. Pastarieji du yra stabdomi traumų bei rungtyniauja epizodiškai.

CSKA skaičiai, kaip pridera tokio rango klubui, yra elitiniai – pelno 83,9 taško (5 vieta), praleidžia po 75,1 (1 vieta), atkovoja po 36,6 kamuolio (4 vieta), atlieka po 17,6 rezultatyvaus perdavimo (8 vieta), fiksuoja po 91,1 naudingumo balą (7 vieta).

Maskvos krepšininkai ne tik daugiausiai realizuoja tritaškių (vid. 12,1), bet tai atlieka fantastišku 42,1 proc. tikslumu, kuris Eurolygoje nusileidžia tik Milano „Olimpia“ toliašaudei artilerijai – 42,9 proc.

Palyginimui, „Žalgirio“ krepšininkai realizuoja po 6,8 tritaškio per mačą, o pataikymas – 31,4 proc.

Grėsmę krepšiui iš toli kelia beveik Rusijos klubo žaidėjai. Net aštuoni krepšininkai komandoje fiksuoja 40 proc. ar geresnį pataikymą.

„Kaip ir anksčiau, taip ir šiemet CSKA žaidimas vyksta per gynėjus, – sakė „Žalgirio“ skautas. – Jei buvo Nando De Colo, tai dabar yra Mike‘as Jamesas. Daugumoje žaidimas vyksta per perimetrą, o dideli gyvena iš to, ką susirenka atkovotais kamuoliais ar gynėjų sukurtose situacijose. Baudos aikštelėje žaidimo nėra daug. Daug metikų įvairiose pozicijose – tiek gynėjų tarpe, tiek ketvirtoje ar penktoje pozicijose.“

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Mike'as Jamesas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Mike'as Jamesas

Ryškiausia CSKA žvaigždė – M.Jamesas. 29-erių gynėjas per 29 minutes pelno po 18,6 taško (44,3 proc. dvit., 48,3 proc. trit., 76,9 proc. baud.), atkovoja po 2,8 kamuolio, atlieka po 4,6 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 2,7 karto bei renka po 19,5 naudingumo balo.

Tai žmogus, kurį siekdamas pergalės „Žalgiris“ privalo pristabdyti.

„Jis labai greitas, – varžovo pagrindinę savybę išskyrė E.Beržininkaitis. – Kamuolys išmetamas iš už galinės linijos, o jis jau aplenkęs į gynybą bėgančius varžovus bei atlieka metimą iš po krepšio. Greitas, fiziškai stiprus, greitai bėga varydamasis kamuolį, o tai yra jo stiprioji pusė.

M.Jamesas turi staigų pirmą žingsnį ir gerai veržiasi į abi puses, bet stiprioji yra dešinė. Negalime leisti jam veržtis į dešinę. Jis meta drąsiai, jei nepasitiksime jo, tai jis nutrauks derinį ir atsilaisvinęs mes ankstyvą tritaškį. Jis daro viską. Su savo fiziškumu jis gali sužaisti ir nugara.

Beje, jis turi labai gerą pojūtį, kai varžovas bando prasižengti. M.Jamesas ant to judesio pagauna ir išprovokuoja tris baudų metimus. Kiekvienose rungtynėse ant šito jis varžovus pagauna, tačiau kartais bandydamas tai padaryti taip sugadina ataką.“

Labai svarbų vaidmenį Rusijos klube turi ir latvis J.Strielniekas. 30-metis 191 cm ūgio gynėjas rungtyniauja per dvi pozicijas, o per pastarąsias ketverias rungtynes demonstruoja įspūdingą formą – pelno po 15,3 taško, realizuoja po 2,8 tritaškio (73,3 proc.), atlieka po 4,3 rezultatyvaus perdavimo, fiksuoja po 18,8 naudingumo balo.

„J.Strielniekas yra ne tik geras metikas iš statinių padėčių, bet ir puikiai atakuoja išlindęs iš užtvaros vos pagavęs kamuolį, – sakė „Žalgirio“ skautas. – Prieš tokį žaidėją niekada negali vėluoti, nes būsi nubaustas. CSKA yra žaidėjų, kurie daugiau atakuoja iš statinių padėčių, tad turime būti arti jų, stengtis juos priversti sumušti kamuolį, tuomet pataikymo procentas stipriai krenta. Latvis gali kurią dieną nepataikyti, bet jis visada judina varžovų gynybą. Jo judėjimas per užtvaras reikalauja dėmesio ne tik iš tiesiog oponento, bet ir iš kitų. Geras žaidėjas, turi gerą supratimą bei solidžiai atrodo. Jis daugiau atakuojantis žaidėjas, bet kuria ir kitiems.“

Euroleague.net nuotr./Janas Vesely prieš Kyle'ą Hinesą
Euroleague.net nuotr./Janas Vesely prieš Kyle'ą Hinesą

CSKA gynybą cementuoja veteranas Kyle'as Hinesas. Keturiskart Eurolygos čempiono bei dukart geriausiai besiginančiu krepšininku išrinkto 33-ejų 198 cm ūgio puolėjo naudą komandai sunku išmatuoti skaičiais.

Nors varžovai prieš šį amerikietį turi ūgio pranašumą, tačiau K.Hinesas – fizinės jėgos ir patirties kombinacijos persvarą.

„K.Hinesas yra komandinis žaidėjas, dirba dėl bendro rezultato, o dėl savo taškų nesuka galvos. Atlieka daug juodo darbo – kovoja dėl kamuolių, stato geras užtvaras, gali atlikti gerą perdavimą. Eurolygos veteranas, protingas žaidėjas, kuris puikiai atrodo“, – teigė E.Beržininkaitis.

Svarbiausia užduotis – pristabdyti CSKA snaiperius, kurie šiemet jau spėjo nuskandinti ne vieną Eurolygos komandą.

Gynyboje „Žalgiris“ šį sezoną demonstruoja solidų žaidimą bei praleidžia mažiausiai taškų. Klausimas vienas – ar pamatysime naujų vėjų puolime, kuris itin stipriai strigo pastarųjų rungtynių atkarpoje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius