Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 02

Tarp didžiausią pažangą rodančių žaidėjų Eurolygoje – du žalgiriečiai

Jei Eurolygoje, kaip ir NBA, pasibaigus sezonui būtų teikiamas apdovanojimas labiausiai patobulėjusiam turnyro krepšininkui, kurie žaidėjai turėtų daugiausiai šansų triumfuoti šioje kategorijoje? Eurolyga.lt pristato septynis stipriausio Senojo žemyno turnyro krepšininkus, šį sezoną pagerinusius žaidimą, statistiką ir šovusius į viršų.
Thomas Walkupas
Thomas Walkupas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tai žaidėjai, kurie Eurolygoje žaidžia jau ne pirmą sezoną, tačiau šįmet išgyvena statistinį ar žaidimo lūžį.

Janis Timma (Maskvos srities „Chimki“)

„Scanpix“ nuotr./Janis Timma
„Scanpix“ nuotr./Janis Timma

Trečiąjį sezoną Eurolygoje žaidžiantis 27-erių Janis Timma sublizgėjo su dideliu Rimo Kurtinaičio suteiktu pasitikėjimu Pamaskvėje.

Latvio žaidime kažkokių naujovių nėra – elitinis metikas iš statinės padėties, kartais galintis varžovus bausti ir atakuodamas krepšį po driblingo.

Galingo sudėjimo 201 cm ūgio puolėjas prieš dvejus metus debiutavo stipriausiame Senojo žemyno turnyre ir atstovavęs Vitorijos „Baskonia“ ekipai vidutiniškai rinko po 7,6 taško.

Pernai J.Timma persikėlė į Graikiją bei užsivilko raudonus Pirėjo „Olympiakos“ marškinėlius. Vis dėlto savo vietos Davido Blatto taktikose neradęs atletas (vid. 11 min. ir 3,4 tšk.) sezoną užbaigė „Chimki“ gretose, o vasarą kontraktą pratęsė dar dvejiems metams.

R.Kurtinaitis ne kartą pabrėžė J.Timmos svarbą „Chimki“ puolimui, o tai atsispindi ir skaičiuose, kurie yra geriausi krepšininko karjeroje.

Šį sezoną latvis yra antras pagal rezultatyvumą krepšininkas Pamaskvės ekipoje, nusileidžiantis tik komandos žvaigždei Aleksejui Švedui.

J.Timma rungtyniauja po 29 minutes, pelno po 13,1 taško (55,6 proc. dvit., 37,3 proc. trit., 77,8 proc. baud.), atkovoja po 3,1 ir perima po 1,4 kamuolio, atlieka po 2 rezultatyvius perdavimus, klysta po 2,2 karto ir renka po 9,3 naudingumo balo.

Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“)

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

Įžaidėjo sprendimas grįžti į Kauną atsiperka tiek klubui, tiek pačiam L.Lekavičiui, demonstruojančiam geriausią karjeros krepšinį.

Jei Lietuvos rinktinės atakų generolui žalioji giria sezono starte buvo tanki ir kalnuota, tai dabar jis įgavo pagreitį, perprato trenerio reikalavimus, o per pastarąsias šešerias rungtynes pelno po 17 taškų bei tapo tvirtu „Žalgirio“ puolimo lyderiu, neblėstančia energija labai pagyvinančiu žaidimą.

Rezultatas? Keturios žaliai baltų pergalės, leidusios Eurolygoje įkvėpti gryno oro ir pakilti iš lentelės dugno.

„Jis pasiruošęs prisiimti atsakomybę laimėti arba pralaimėti rungtynes“, – sakė Kauno ekipos vairininkas Šarūnas Jasikevičius.

L.Lekavičius aikštelėje turi tašką, iš kurio varžovus Eurolygoje baudžia stipriausiai tarp visų turnyro krepšininkų.

„Žalgiryje“ pasitikėjimą savimi po dvejų metų Atėnuose atgavęs gynėjas spinduliuoja užtikrintumu, ramybe ir tikslumu. Šilališko taikiklis sezono starte buvo išsiderinęs, bet su laiku jis pasiekė fantastišką ribą – jis realizuoja 58,7 proc. dvitaškių, 42,1 proc. tritaškių, 85,4 proc. baudų metimų, o 25-erių įžaidėjo pelnomi 11 taškų ir 10,7 naudingumo balo vidurkiai – geriausi per šešerių metų karjerą Eurolygoje.

Įspūdingą Luko atkarpą paženklino pergalingas metimas Lione, atnešęs „Žalgiriui“ pergalę prieš ASVEL.

„Tai turbūt svarbiausias metimas mano trumpoje karjeroje“, – po pergalę skelbiančios sirenos kalbėjo 180 cm ūgio įžaidėjas.

Ko gero, panašių metimų galima tikėtis ir ateityje – Lukas tampa tvirtu „Žalgirio“ puolimo lyderiu, pradedančiu traukti ir Eurolygos galingųjų dėmesį.

Ioannis Papapetrou (Atėnų „Panathinaikos“)

Euroleague.net nuotr./Ioannis Papapetrou
Euroleague.net nuotr./Ioannis Papapetrou

Įspūdingų gabaritų „Panathinaikos“ lengvasis krašto puolėjas buvo solidus ir pernai, bet pagerėjęs metimas 25-erių graikui leidžia pasvajoti apie praveriamas NBA duris.

Iš neprognozuojamo metiko (praėjusį sezoną vid. 33,3 proc. trit.) jis tapo žaidėju, ties kuriuo nevalia rizikuoti ties tritaškio linija – 39,5 proc.

Buvo ir labai karštų puolėjo iš Graikijos vakarų – šešis tolimus metimus jis atriekė Berlyno ALBA vyrukams, po keturis – Tel Avivo „Maccabi“ ir Vilerbano ASVEL komandoms.

Šį sezoną I.Papapetrou pelno po 11,3 taško (pernai – 9) ir fiksuoja po 11,5 naudingumo balo (pernai – 10,4).

205 cm ūgio atletas prieš daugumą savo pozicijos žaidėjų Eurolygoje turi ūgio pranašumą. Sunkiai pralaužiama gynyba, aktyvus dalyvavimas greitose atakose, puolime atkovojami kamuoliai ir dažni bei labai efektyvūs įkirtimai link krepšio palei galinę liniją daro I.Papapetrou vienu geriausiu trečiųjų numerių turnyre, o graiko fiziškumas gali sudominti ir žvalgus iš NBA.

Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas
Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas

Scottie Wilbekinas (Tel Avivo „Maccabi“)

Turkijos pasą turinčio amerikiečio žaidimo kreivė kasmet kyla į viršų, tačiau pastarasis progresas – didžiausias 26-erių įžaidėjo karjeroje.

S.Wilbekino gynyba kelia didelių abejonių, tačiau puolime jis tempia „Maccabi“ vežimą ant savo pečių, šį sezoną pelnydamas po 16,5 taško (6 vieta Eurolygoje).

Palyginimui, 2015-2016 metų sezone S.Wilbekinas rinko po 10,3 taško, 2016-2017 sezone – 11,6 taško, pernai – 12,9 taško.

188 cm ūgio įžaidėjas yra daugiausiai tritaškių (73) pataikęs žaidėjas turnyre, lenkiantis net MVP favoritą Sh.Larkiną (72). Tai yra ne tik kiekybė, bet ir kokybė – tolimų metimų S.Wilbekino realizacija siekia 43,7 proc. Geriausias rodiklis krepšininko karjeroje.

Galingai rungtyniaujanti Tel Avivo komanda Eurolygoje yra penktoje vietoje, o krepšininko žaidimu patenkinta „Maccabi“ savaitės pradžioje jam įteikė naują trejų metų kontraktą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Thomas Walkupas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Thomas Walkupas

Thomasas Walkupas (Kauno „Žalgiris“)

Galimai labiausiai patobulėjęs Eurolygos krepšininkas, žinant jo persigrupavimą į įžaidėjo poziciją ir stipriai išaugusią svarbą komandoje.

Galbūt galima kelti klausimus dėl Th.Walkupo gebėjimų kurti žaidimą, natūralaus kūrybiškumo instinkto neturėjimo, tačiau kovotojo savybes rodantis amerikietis yra bene svarbiausias „Žalgirio“ žaidėjas šį sezoną.

Skaičiai kalba už save, o jie yra puikūs.

27-erių metų 193 cm ūgio Th.Walkupas žaidžia po 25 minutes, pelno po 9,7 taško (50,4 proc. dvit., 46,3 proc. trit., 84,2 proc. baud.), atkovoja po 3,8 ir perima po 1,1 kamuolio, atkovoja po 5,1 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 2,7 karto ir fiksuoja po 12,7 naudingumo balo.

Debiutinime sezone - 16 minučių pelnydavo po 5,2 taško (29,5 proc. trit.), atkovodavo po 2,6 ir perimdavo po 0,5 kamuolio, atlikdavo po 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir rinkdavo po 5,6 naudingumo balo.

Ties metimo gerinimu itin daug salėje plušantis gynėjas pataikymą iš toli pagerino per beveik 17 proc., būtent ties šiuo aspektu juntamas didžiausias krepšininko patobulėjimas.

Tai absoliučiai kitokio stiliaus krepšininkas nei L.Lekavičius, kas treneriui leidžia solidžiai manevruoti tarp dviejų įžaidėjų. Jei po aikštelę dūzgiantis lietuvis duoda greitį, aštrumą, veržlumą, tai Th.Walkupo arkliukas yra nepralaužiama gynybinė barikada bei gebėjimas kontroliuoti komandą, įvesti kamuolį į derinius, pristatyti jį į tuos aikštelės taškus, kuriuose pageidauja matyti treneris Š.Jasikevičius.

Th.Walkupas yra Šaro pamėgtas kareivis, jau sezono viduryje užsitarnavęs naują kontraktą. Galbūt galingo stoto gynėjo atakų organizavimas nesižiūri estetiškai, tačiau duodama nauda ekipai – bene didžiausia tarp visų žalgiriečių.

Euroleague.net nuotr./Facundo Campazzo
Euroleague.net nuotr./Facundo Campazzo

Facundo Campazzo (Madrido „Real“)

28-erių karališkojo klubo vijurkas „Real“ vedliu buvo ir pernai, bet šįmet aikštelėje jis jaučiasi dar geriau. Statistika kyla, net jei ir ginklai iš toli yra užstrigę.

Pasaulio čempionu Kinijoje tapęs argentinietis šį sezoną žaidžia po 24 minutes, pelno po 10,5 taško, atlieka po 6,5 rezultatyvaus perdavimo, atkovoja po 2,3 ir perima po 1,6 kamuolio, klysta po 2,5 karto ir fiksuoja po 15,6 naudingumo balo.

Pernai Facu pelnydavo po 8,7 taško, atlikdavo po 5,2 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuodavo po 13 naudingumo balo.

Šį sezoną F.Campazzo realizuoja vos 30,1 proc. tritaškių (pernai – 37,4 proc.), vis dėlto jis yra puikus atakuodamas iš arti (52,5 proc. dvit.) bei nuo baudų metimo linijos (90 proc.).

Reaktyvinis Madrido komandos variklis pasižymi ne vien gabumais puolime – greičiu, veržlumu, fantastišku aikštės matymu ir sirgaliais žavinčiais perdavimais, bet ir pavyzdine gynyba.

181 cm ūgio Facu savoje aikštelės pusėje varžovus pasitinka labai agresyviai, gali spausti juos po visą aikštelę, jis puikiai nardo tarp užtvarų. Nors ūgis nedidelis, bet fiziškai F.Campazzo sudėtas labai gerai, o žemo ūgio centras leidžia jam atstovėti prieš didesnius varžovų žaidėjus.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Shane'as Larkinas
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Shane'as Larkinas

Shane‘as Larkinas (Stambulo „Anadolu Efes“)

Stambulo komandos lyderis šį sezoną sproginėja taip, kaip Senajame žemyne seniai niekas to nedarė. Shane'as Larkinas iš nuostabaus žaidėjo virto dievišku, o itin retai klumpanti „Anadolu Efes“ tapo pagrindine favorite į titulą.

Praėjęs 182 cm ūgio gynėjui buvo banguojantis – aukšto meistriškumo pliūpsniais Sh.Larkinas kartais ištraukdavo Stambulo ekipai pergales, kartais nutempdavo ją į dugną. Vis dėlto sezoną jis užbaigė labai stipriai, siautėjo finalo ketverte, o šią aukštą natą perkėlė ir į naująjį sezoną.

Didžiausias ir pagrindinis pokytis – stabilumas. Sh.Larkinas varžovus Eurolygoje terorizuoja kiekvieną savaitę, nesvarbu, ar rungtynės vyksta Stambule, ar išvykoje. Stabilią formą atspindi ir keturi laimėti paeiliui turo MVP titulai.

Tai pagrindinis favoritas laimėti ir sezono naudingiausio žaidėjo apdovanojimą.

Sh.Larkinas pernai fiksavo po 12,5 taško ir 14 naudingumo balo, šiemet – 21,8 taško (57 proc. dvit., 52,2 proc. trit., 89,3 proc. baud.), atkovoja po 3,3 ir perima po 1,1 kamuolio, atlieka po 4 rezultatyvius perdavimus ir renka po 25,9 naudingumo balo.

Europą pavergęs Sh.Larkinas jau spėjo užfiksuoti rezultatyviausią visų laikų turnyro pasirodymą, 11-ajame ture į Miuncheno „Bayern“ krepšį įsūdęs 10 tritaškių ir surinkęs 49 taškus.

Šeštadienio rytą pasirodė pranešimai, jog naudingiausiu Eurolygos krepšininku esantis gynėjas įgijo Turkijos pilietybę bei ateityje sustiprins šios šalies rinktinę.

Statistiškai, tai – labiausiai patobulėjęs šio sezono žaidėjas, bet savų argumentų ir kozirių diskusijoje galėtų turėti ir „Žalgirio“ legionierius Th.Walkupas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius