Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 04

Donato Motiejūno karjeros posūkis: „Žalgirio“, Eurolygos ir NBA scenarijai

Į Lietuvą netikėtai sugrįžęs Donatas Motiejūnas neturi atgalinio bilieto į Kiniją. Namo jį neplanuotai sugrąžino Kinijoje siaučiantis koronavirusas, dėl kurio šiuo metu sustabdytas Kinijos čempionatas. Ko gero, pats krepšininkas dar nėra tikras, ar jam teks krautis lagaminą skrydžiui į Aziją, ar į kitą žemyną. Eurolyga.lt pasižvalgė į galimus D.Motiejūno karjeros tęsinio scenarijus.
Antradienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Olympiakos“ | 20:00 | Kaunas

Donato Motiejūno kontraktas

Kaip skelbė „O, Dangau! Sportas“ prodiuseris Tomas Langvinis, 2019-ųjų vasarą D.Motiejūnas su „Shanghai Sharks“ suderėjo dėl metinio 6 mln. JAV dolerių (iki mokesčių) kontrakto. Tai reiškia, kad neatskaičiavus mokesčių, per mėnesį 213 cm ūgio krepšininkas Kinijoje uždirba po 1 milijoną JAV dolerių.

Šis susitarimas nebuvo nubrauktas, nors Kinijoje dirbę užsienio treneriai ir žaidėjai turėjo palikti šalį ir grįžti namo. Europos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, esą kai kuriems žaidėjams buvo leista ieškotis naujų komandų, bet Eurolyga.lt žiniomis, D.Motiejūnui ši sąlyga dar negalioja.

D-Mo nėra traktuojamas kaip laisvasis agentas ir jis vis dar yra visavertis „Shanghai Sharks“ komandos narys. Situacija greitu metu neturėtų keistis.

Anot pranešimų Europos žiniasklaidoje, Kinijos čempionatas gali būti sustabdytas iki kovo mėnesio, tačiau CBA nėra priėmusi jokio oficialaus sprendimo.

Eurolyga.lt žiniomis, dėl atidėtų rungtynių Kinijos lygos vadovai gali nubraukti likusius reguliariojo sezono susitikimus ir startuoti nuo atkrintamųjų varžybų.

Tai reikštų, kad D.Motiejūno sezonas būtų baigtas, nes „Shanghai Sharks“ rikiuojasi 16 vietoje 20 komandų turnyre. Iki reguliariojo sezono finišo „rykliams“ buvo likę 15 mačų, o aukštaūgio ekipą nuo atkrintamųjų žymos skyrė 4 pergalės. Reguliariojo sezono finišas buvo numatytas kovo 12-ąją.

Vis dėlto D.Motiejūno ir jo klubo situacija greičiausiai bus aiškesnė tik artimiausiomis savaitėmis.

Susidomėjimas iš Europos

Sustabdžius Kinijos čempionatą, Europos klubai įmetė meškeres į Azijoje rungtyniaujančių krepšininkų rinkos ežerą.

Nors Europoje Kinijos krepšinio rinka vertinama gana skeptiškai, keli pajėgesni žaidėjai dar gali nutūpti į Eurolygą.

Eurolyga.lt žiniomis, užklausų sulaukė ir D.Motiejūnas. Nors krepšininkas dar turi įsipareigojimų „Shanghai Sharks“, juo jau domisi Europos komandos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas įmetė 29 taškus į „Los Angeles Clippers“ krepšį.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas įmetė 29 taškus į „Los Angeles Clippers“ krepšį.

Eurolygoje nėra daug klubų, kurie būtų finansiškai pajėgūs įsigyti D.Motiejūną. Tiesa, Eurolygos komandos dar iki vasario 26 d. gali registruoti naujus žaidėjus.

Eurolyga.lt šaltinių teigimu, 2019-ųjų vasarą lietuviu domėjosi „Barcelona“, tačiau Katalonijos sostinėje priekinės linijos minutes sėkmingai dalijasi Nikola Mirotičius, Brandonas Daviesas, Ante Tomičius, Pierre'as Oriola ir kiti, o pergalingai žygiuojanti „Barca“ pakeitimų neplanavo.

Eurolygoje šiuo metu pastiprinimo priekinėje linijoje ieško lietuviškoji „Chimki“ ekipa, kuri ilgam laikui neteko puolėjo Jeremy Evanso.

D.Motiejūnas nepakeistų amerikiečio, tačiau galėtų būti perkamas į Rimo Kurtinaičio komandą kaip žmogus, kuris turėtų įvykdyti Timofejui Mozgovui numatytas užduotis. 33-ejų centras dėl traumos dar negrįžta į aikštę, o oficialių rungtynių nežaidė jau beveik dvejus metus. Klausimas, ar T.Mozgovą dar pamatysime aikštėje.

D.Motiejūnas teoriškai galėtų dominti Maskvos CSKA klubą, kuris prašovė su Kosto Koufo pirkiniu. Apie 1,5 mln. eurų per sezoną uždirbantis graikas Eurolygoje rungtyniauja vos po 9 minutes, per kurias renka vid. 3,2 taško ir 2,5 atkovoto kamuolio. Tiesa, reikliam CSKA bosui Andrejui Vatutinui gali neimponuoti D.Motiejūno figūra.

Beje, Rusijos klubai, ko gero, vieninteliai maksimaliai galėtų patenkinti D.Motiejūno finansinius reikalavimus, todėl vertėtų rimtai atsižvelgti ne tik į Eurolygoje rungtyniaujančias šios šalies ekipas.

Iš kitų pirmojo Eurolygos aštuoneto komandų D.Motiejūno figūra būtų reikšmingiausia nebent Atėnų „Panathinaikos“ ekipai. Rickas Pitino bando prikelti Georgios Papagiannį, bet vid. 6,4 taško ir 4,5 atkovoto kamuolio per 17 minučių renkantis vidurio puolėjas dar netempia elitinio Eurolygos lygio.

Jeigu Dimitris Giannakopoulas turi ambicijų numalšinti „Panathinaikos“ bendruomenės pergalių alkį ir įrodyti, kad gali patekti į finalo ketvertą be Željko Obradovičiaus – po Obradovičiaus eroje PAO nepavyko to padaryti jau 7 metus, galbūt skandalingasis Atėnų klubo bosas investuotų į pastiprinimą šiuo metu daugiausiai klaustukų keliančioje pozicijoje.

CSKA ir PAO yra turbūt didžiausią poreikį centro pozicijoje turinčios komandos, kurios taip pat galėtų įgyvendinti D.Motiejūno finansinius reikalavimus.

D.Motiejūnas galėtų pasiūlyti efektyvų puolimą baudos aikštelėje ar du prieš du situacijose, savo ūgį ir jėgą po krepšiu, kartais – metimus iš distancijos.

Šį sezoną D.Motiejūnas per 28 rungtynes Kinijoje žaisdamas po 37 minutes rinko vid. 22,8 taško (53 proc. met.), 15,1 atkovoto kamuolio ir 3,5 rezultatyvaus perdavimo.

Simpatija „Žalgiriui“

Prieš trejetą metų, kai Donatas Motiejūnas rinkosi tarp Europos, NBA ir Kinijos, D.Motiejūnas atviravo, kad neatmestų galimybės sugrįžti į Kauną.

Jis mielai grįžta į „Žalgirio“ areną su žaliai baltu šaliku per lemiamas LKL finalo serijos kovas ir džiaugiasi Kauno komandos pasiekimais tiek vietiniame, tiek Eurolygos fronte.

Tačiau tokia galimybė šiuo metu labai menka.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Motiejūnas

Pirmiausia, dėl labai ribotų „Žalgirio“ finansinių galimybių stiprintis sezono viduryje. „Žalgiris“ negalėjo konkuruoti jau įžaidėjų turguje, o ką jau kalbėti apie vieną brangiausių Kinijos čempionato žaidėjų.

Galbūt D-Mo galėtų padaryti kauniečiams nuolaidą, bet dar didesnis klausimas, kiek tokioms permainoms būtų pasiruošęs pats Šarūnas Jasikevičius.

Trejus metus Kinijoje rungtyniavęs D.Motiejūnas atprato nuo kiekvienos atakos svarbos Europos krepšinyje. Normalu, kad aukštaūgiui reikėtų nemažai laiko sugrįžti prie Eurolygoje, o ypač Šaro sistemoje, akcentuojamų detalių išpildymo. Žinant Š.Jasikevičiaus sistemos reiklumą, D.Motiejūno projektas gali būti pernelyg komplikuotas.

Juolab, „Žalgiris“ dabar suinteresuotas savo aukštaūgių auginimu. Zachas LeDay kartu su Edgaru Ulanovu yra daugiausiai uždirbantys „Žalgirio“ krepšininkai, o už Jocką Landale'ą klubas vasarą sumokėjo didžiulę išpirką Belgrado „Partizan“ ekipai. Abu priekinės linijos krepšininkai dar žaidžia banguotai, bet paskutiniai sezono mėnesiai Eurolygoje galėtų subrandinti jų žaidimą iki aukštesnio lygio ir galbūt sėkmingesnio kito krepšinio sezono. Abiejų krepšininkų kontraktai 2019-ųjų vasarą buvo sudaryti pagal formulę „1+1“.

Po šios dvigubos Eurolygos savaitės „Žalgiriui“ liks tik 10 reguliariojo sezono susitikimų, o kol D.Motiejūnas išsispręs savo reikalus su Šanchajaus klubu, pasitelkti aukštaūgį Eurolygos mūšiams ir suspėti jį integruoti į komandą gali būti tiesiog beprasmiška.

VIDEO: „Eurolygos diena“: K.Kemzūros apmaudas ir „Žalgirio“ lyderis iš elitinio sąrašo

NBA scenarijus

Eurolyga.lt žiniomis, D.Motiejūnas turi susidomėjimo stipriausioje krepšinio lygoje.

Dar 2019-ųjų vasarą jis buvo „San Antonio Spurs“ radare, kai lietuvis pasirinko itin pelningą kontraktą Kinijoje.

Ypač po vasario 6-ąją pasibaigsiančio mainų laikotarpio, į atkrintamąsias pretenduojančios komandos arba sezoną jau laidojančios NBA ekipos gali suteikti D.Motiejūnui šansą tapti rotacijos pabaigos žaidėju ir užlopyti spragas aikštėje arba treniruočių procese.

Atsižvelgiant į Europos klubų finansines galimybes ir užimtas vietas Eurolygos komandose, ko gero, realiausia, jog jeigu šį sezoną dar išvysime D.Motiejūną ne Šanchajaus komandoje, tai jis vilkės NBA klubo marškinėlius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius