Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 25

Donato Motiejūno mįslė: ko iš lietuvio galime tikėtis Eurolygoje?

Pastaruosius ketverius metus Kinijoje rungtyniavęs lietuvis Donatas Motiejūnas sugrįžo į Eurolygą, kurioje jis nežaidė nuo 2012-ųjų metų. 15min laidoje „PIKENROLAS“ – trenerio Dainiaus Adomaičio ir krepšininko Jono Mačiulio mintys apie mįslėmis apgaubtą „Monaco“ pirkinio atlyginimą bei ko iš jo galime tikėtis stipriausiame Senojo žemyno turnyre.

Bene įdomiausias Lietuvos krepšinio visuomenei perėjimas šį Eurolygos tarpsezonį – Donato Motiejūno (30 metų, 213 cm) sugrįžimas į turnyrą, kuriame jis kitą sezoną vilkės Europos taurėje triumfavusios ir debiutui Eurolygoje pasiruošusios „Monaco“ marškinėlius.

Vidurio puolėjas pastaruosius ketverius metus žaidė Kinijos pirmenybėse, tačiau dėl COVID-19 pandemijos artėjantį sezoną šis turnyras gali verstis be legionierių, tad D.Motiejūno žvilgsnis atsisuko į Europą.

Paskutinį kartą Eurolygoje jis žaidė 2011-2012 metų sezone, kai Tomo Pačėso vadovaujamoje Gdynės „Asseco Prokom“ ekipoje perspektyvus tuomet 21-erių metų aukštaūgis fiksavo solidžią statistinę eilutę – 12,5 pelnyto taško, 7,9 atkovoto kamuolio ir 13,7 naudingumo balo.

Tuomet – penki sezonai NBA klubuose „Houston Rockets“ ir „New Orleans Pelicans“ ekipose.

Tačiau laikotarpis mažo dėmesio Lietuvos sirgalių gretose sulaukiančioje Kinijoje bei silpnas pasirodymas Europos čempionato atrankoje Kaune užtraukė virš D.Motiejūno šešėlį, dėl kurio itin sunku nuspėti galimą krepšininko žaidimą Eurolygoje.

Apie D.Motiejūno perspektyvas „PIKENROLO“ laidoje diskutavo vedėjas Rokas Pakėnas bei svečiai treneris Dainius Adomaitis ir krepšininkas Jonas Mačiulis.

Pirmiausia – apie būsimą Donato Motiejūno kontraktą „Monaco“ klube.

LNK sporto žinių vedėjas Tomas Langvinis būsimą krepšininko sezoninį uždarbį nurodė „iki milijono eurų“, kuris yra itin neapibrėžtas.

„Dešimt eurų irgi yra iki milijono“, – sakė laidos vedėjas Rokas Pakėnas.

„Palaukime keletą mėnesių ir pamatysime. Prancūzijoje pagal įstatymus visos profesionalios sporto komandos deklaruoja biudžetus ir atlyginimus, kuriuos moka žaidėjams. Ten nėra nė vieno euro mokama kažkaip kitaip“, – teigė D.Adomaitis.

Pernai brangiausias Prancūzijos pirmenybių krepšininkas buvo Vilerbano ASVEL žaidėjas Guerschonas Yabusele, uždirbęs 300 tūkstančių eurų. „Monaco“ brangiausių žaidėjų viršūnėje atsidūrė Mathiasas Lessortas, kurio kišenę papildė 250 tūkstančių eurų.

„Monaco“ pirmą kartą istorijoje pateko į Eurolygą. Istorinis pasiekimas turėjo išplėsti klubo piniginę, bet sunku tikėtis, jog D.Motiejūno atlyginimas Prancūzijoje būtų triskart didesnis nei brangiausio praėjusio sezono krepšininko.

„Jis bus brangiausias komandos žaidėjas. Didžiulis spaudimas. Nebus taip, kaip kažkas sako, kad pelnys 12 taškų ir bus labai gerai. 12 taškų nebus gerai, ypatingai žinant, kas yra „Monaco“ klubo savininkai. Pamirškite tokius dalykus, reikės gerų skaičių ir pergalių. Niekas ten su pralaimėjimais nesiskaitys“, – dėstė D.Adomaitis.

„Jei uždirbs milijoną, 12 taškų tikrai nebus gerai“, – pridėjo J.Mačiulis.

Vieni 15min šaltiniai teigia, jog D.Motiejūno kontraktas siekia 350 tūkst. eurų, kiti mini 500 tūkst. eurų sumą.

„AS Monaco“ tviterio paskyros koliažas/Donatas Motiejūnas
„AS Monaco“ tviterio paskyros koliažas/Donatas Motiejūnas

D.Motiejūno treneriu tapo 51-erių Zvezdanas Mitrovičius. Iš Juodkalnijos kilęs specialistas už „Monaco“ komandos vairo su pertraukomis pasitinka penktąjį sezoną bei pasižymi aiškia krepšinio filosofija.

„Manau, kad Donatui bus be galo sunku žaisti tokioje komandoje ir sistemoje. Z.Mitrovičiaus vadovaujamų komandų žaidimas eilę metų pagrįstas per perimetro krepšininkus – mažus žaidėjus. Gynyboje uždedamas didžiulis intensyvumas bei kamuolio spaudimas, vyksta didelė žaidėjų rotacija, o puolime – ganėtinai daug laisvės. Bet ta laisve daugiausiai naudojasi maži, nes iki didelių kamuolys nelabai nueina“, – sakė D.Adomaitis.

„Jeigu nori kamuolio, atsikovok“, – šyptelėjęs pridėjo J.Mačiulis.

„Bus taip, kad jeigu nori daryti taškus, turi gerai atlikti savo darbą: gerai kovoti dėl atšokusių kamuolių puolime ir užsibaiginėti atakas. Mathiasas Lessortas idealiai tiko Z.Mitrovičiaus sistemai. Idealus centras „du prieš du“, gerai leidžiasi link krepšio, geros pagalbos komandos draugams ir gerai kovoja dėl kamuolių puolime. Jis labai tiko“, – tęsė D.Adomaitis.

„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas
„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas

D.Motiejūnas tapo ketvirtuoju aukštaūgiu „Monaco“ rotacijoje šalia Jerry Boutsiele (28 metai, 207 cm), Donta Hallo (24 metai, 208 cm) ir Ibrahimo Fallo-Faye (24 metai, 207 cm).

„Koks vaidmuo bus, kokia pozicija? Klausimų daug. Tokie pasirašymai, kaip ir Leo Westermanno, stebina. Nes trenerio filosofija kitokia“, – sakė D.Adomaitis.

Praėjusiame Kinijos pirmenybių sezone D.Motiejūnas rinko po 21,5 taško, atkovojo po 13,7 kamuolio (4,3 puolime), perėmė po 2 kamuolius, atliko po 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Į akis krenta itin prastas baudų pataikymas – vos 42 proc., nors per rungtynes išmesdavo po 6,2 metimo. Tai krepšininkui ant nugaros gali uždėti taikinį Eurolygoje, kaip ir gynyba.

„Jeigu Donatas Eurolygoje žais kaip prieš belgus atrankoje, tuomet jam seksis prastai, – sakė J.Mačiulis. – Bet jeigu jis atsistatė po visų traumų, kaip kad deklaravo, tuomet žiūrėsime. Jam Kinijoje nesisekė su baudų metimais. Jis gali būti taikinys ir ant tokio dalyko. Europoje daug taktinių niuansų. Donatas turi daug judesių baudos aikštelėje, varžovai gali taikyti pražangų taktiką ir siųsti jį prie baudų metimų linijos. Noriu pamatyti Donatą žaidžiantį po šitiek metų Europoje. Jis buvo minėjęs, kad Kinijoje lygis neblogas, bet norisi jį pamatyti Eurolygoje.“

„Sunku kažką spėlioti. Faktas, kad gynyba jam bus didžiulis iššūkis. Aukštaūgiai yra keturi, gal Donatą išvysime ketvirtoje pozicijoje? Antrajame rate „Monaco“ žais prieš „Barceloną“, tuomet jam tektų dengti Nikolą Mirotičių. Šaras paleis Mirotičių bėgioti tarp užtvarų ir Donatui bus sudėtinga. Ketvirta pozicija būtų didžiulis iššūkis, o ir penktoje pozicijoje gynyboje jis bus taikinys. Bet puolime Donatas labai talentingas žaidėjas, turintis įvairių ginklų ir galintis pelnyti taškus įvairiais būdais“, – pridėjo D.Adomaitis.

Visa 15min laida „PIKENROLAS“:

VIDEO: PIKENROLAS: D.Adomaitis ir J.Mačiulis – atvirai apie „Žalgirio“ sudėtį, D-Mo situaciją ir pasiutpolkę Eurolygoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius