Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 26

E.Ulanovas – apie karčią patirtį Stambule, operacijos klausimą ir žaidimą pas M.Schillerį

„Senas naujokas“, – taip savo situaciją 2021–2022 metų Kauno „Žalgirio“ komplektacijoje įvardijo Edgaras Ulanovas, kuris su Lietuvos čempionais atsisveikino praėjusią vasarą, bet sugrįžo šįmet. Puolėjui nepavyko įsilieti į Igorio Kokoškovo krepšinio filosofiją, bet kitokio scenarijaus jis tikisi Kaune pas Martiną Schillerį.

2020-ųjų metų vasarą po šešių sezonų Kauno „Žalgirio“ klube Edgaras Ulanovas susikrovė lagaminus ir iškeliavo į Turkiją išbandyti pirmosios legionieriaus duonos karjeroje, tačiau sezonas Stambulo „Fenerbahče“ ekipoje jam nesusiklostė, o jau po metų krepšininkas sugrįžo į gimtąjį miestą.

Oficialiame protokole 29-erių metų 198 cm ūgio kairiarankis krepšininkas priskiriamas tarp septynių šį tarpsezonį Lietuvos čempionų sudėtį papildžiusių naujokų, tačiau pats E.Ulanovas tokiu nesijaučia.

„Esu senas naujokas, gal taip būtų geriausia įvardinti, – 15min šyptelėjęs sakė E.Ulanovas. – Smagu vėl sportuoti „Žalgirio“ arenoje, kiek čia laiko yra praleista, jaučiuosi lyg namuose. Niekas per daug nepasikeitė. Kaip ir visada, komandos draugai priėmė gerai. Nereikia papildomų procesų, kažkokių įsiliejimų į kolektyvą ar komandos kultūrą. Man viskas puikiai pažįstama. Esu tarytum naujas žaidėjas, nors naujoku nesijaučiu.“

Nors lietuvis su Stambulo klubu buvo sudaręs dvejų metų sutartį, bet jau pirmojo sezono pabaigoje jis suprato, jog viso kontrakto laiko „Fenerbahče“ klube neišbus.

Eurolygos turnyre E.Ulanovas sužaidė 28-eriose rungtynėse, kuriose per kiek daugiau nei 19 minučių rinko po 4,5 taško, atkovojo 1,6 kamuolio ir atliko 1,4 rezultatyvaus perdavimo.

Turkijos pirmenybėse dėl ten galiojančio legionierių limito puolėjas rungtynes dažniau stebėdavo nuo atsarginių žaidėjų suolelio. Ant parketo jis buvo išbėgęs tik devyniuose susitikimuose. Be to, praleido visas atkrintamąsias varžybas.

Tai buvo momentas, kai E.Ulanovas galutinai suprato, jog etapas „Fenerbahče“ artėja prie pabaigos.

„Tik po sezono tapo visiškai aišku, kad palieku „Fenerbahče“. Sezono metu minčių buvo visokių. Tai žaidi, tai nežaidi. Galvoje kyla klausimų, kaip bus dėl kito sezono. Pradėjau domėtis, koks manęs laukia vaidmuo. Pasitarus su treneriais ir klubo vadovais, buvo aišku, jog vaidmuo gali išlikti panaši, tad logiškiausia buvo priimti sprendimą išvykti, – dėstė į „Žalgirį“ sugrįžęs krepšininkas. – Karjera nėra begalinė, noriu dar pasimėgauti krepšiniu, todėl priėmiau tokį sprendimą išvykti. Derybos ir šiokios tokios kalbos su klubu prasidėjo dar Turkijos atkrintamųjų varžybų metu. Išsiaiškinome detales ir visus teisinius dalykus. Žinojau, kad Turkijos atkrintamosiose nežaisiu. Susisiekėme su klubu ir pradėjome derėtis dėl skyrybų, kurios užsibaigė po sezono. Nesidairau atgal, manau, kad viskas yra gerai.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas ir Marko Guduričius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Edgaras Ulanovas ir Marko Guduričius

Laisvuoju agentu tapęs E.Ulanovas, 15min žiniomis, traukė ir Krasnodaro „Lokomotiv“ bei „Monaco“ ekipų dėmesį, tačiau galiausiai nutarė sugrįžti ten, kur praleido geriausius karjeros metus – į „Žalgirį“.

„Sprendimas grįžti į Kauną buvo lengvas, daug abejonių nebuvo, – sakė E.Ulanovas. – Kiti pasiūlymai „Žalgirio“ nenusvėrė. Tai TOP5 organizacija Europoje. Šis momentas visada svarbus. Jei būtų kas nors pasiūlę sutartį iš tų kitų TOP5 organizacijų, gal būtų daugiau dvejonių. Kai „Žalgiris“ pasiūlė grįžti, labai apsidžiaugiau. Iš tikrųjų džiaugiuosi, jog Paulius norėjo mane matyti komandoje, o aš galėsiu žaisti tokioje puikioje organizacijoje. Namai ir Eurolyga – pagrindiniai mano apsisprendimo aspektai.“

Krepšininkui pritapti Igorio Kokoškovo schemose Stambule nepavyko, bet jis nesigaili prieš metus priėmęs sprendimą išvykti. Apie patirtį už aikštelės ribų E.Ulanovas atsiliepia tik geriausiais žodžiais.

„Nežiūrint į krepšinį, kuris manęs netenkino, nes sezonas buvo prastas, visi kiti dalykai Stambule buvo puikūs, – dėstė E.Ulanovas. – Gyvenimo sąlygos, pažintys, kurias atradau Stambule, nauja patirtis ir organizacija – visa tai buvo fantastiška. Labai džiaugiuosi, jog teko pabūti „Fenerbahče“ dalimi ir susipažinti su naujais žmonėmis. Mano santykiai su žaidėjais ir trenerių štabu išliko puikūs. Kas manęs klausia, visiems sakau, jog man patiko gyvenimas Turkijoje. Bet kas pabuvęs tokio lygio klube ir žaidęs su tokiais talentingais žaidėjais, pasakys, jog tai gera patirtis, kuri daug suteikia. Tikiuosi, kad pavyks šią patirtį panaudoti ateityje.“

Sezono pabaigą krepšininkui apkartino ir klubo trauma, dėl kurios jis praleido ir olimpinį atrankos turnyrą Kaune. Kaip teigia pats E.Ulanovas, šiuo metu jis sportuoja 100 proc., bet tikrasis vaizdas pasimatys po pirmųjų rungtynių.

„Dar nepraleidau nė vienos treniruotės. Kol kas viskas gerai, bet situaciją sekame ir seksime toliau. Tikiuosi, kad sezono metu problemų nekils. Manęs klausė dėl operacijos, bet tai yra paskutinis variantas. Kol kas yra ir kitų metodų. Šiuo metu nieko nereikia daryti, treniruojuosi visa jėga su komanda, laukiu rungtynių ir žiūrėsime, kas bus tuomet“, – teigė E.Ulanovas.

O kokie yra kiti tokio pobūdžio traumų gydymo metodai, 15min pasiteiravo E.Ulanovo.

„Poilsio Turkijoje buvo, bet jis nepadeda. Gydyti reikia vaistais, o jei jie nepadeda, tuomet reikia operacijos“, – aiškino „Žalgirio“ žaidėjas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

„Žalgirio“ vairininkas Martinas Schilleris pagal krepšinio filosofiją yra labai artimas E.Ulanovą Stambule treniravusiam I.Kokoškovui. Pozityvi darbo aplinka, į puolimą orientuotas krepšinis, kuriame mažai žaidimo nugara, kas yra pagrindinis kauniečio arkliukas.

Ar nėra nerimo, jog įsipaišyti kitokioje Kauno ekipoje, nei E.Ulanovas rungtyniavo praeityje, nepavyks?

„Nematau problemų. Svarbiausia, kad galėčiau mėgautis krepšiniu. Jei pavyks tai daryti, žaidimo stilius nebus problema. Treneris žino, jog esu kitokio plano žaidėjais, nei pernai ekipoje buvę tretieji numeriai. Pernai nebuvo tokio, kuris būtų galėjęs pacentruoti. Galvoju, kad šiemet bus, – pasakojo septintajam sezonui „Žalgiryje“ pasiruošęs žaidėjas. – Bendrą komandos vaizdą sudaro dvylika žaidėjų, tad reikės prie jų prisitaikyti. Jei galėsiu mėgautis krepšiniu, tuomet nebus svarbu, žaidžiame mes greitai ar lėtai. Ir komandos draugai mane žino, kur aš galiu būti naudingas ir kaip išnaudojamas. Martinas tai irgi žino. Mano stiprybes dabar bandome išnaudoti ir treniruočių metu, kaip ir kiekvieno kito žaidėjo. Galvoju, kad problemų nebus.“

Praėjusį sezoną Stambule galėdavome išvysti vaizdą, kai savęs I.Kokoškovo schemose nerandantis E.Ulanovas sviesdavo tolimą metimą ir pirminėje atakos fazėje, bet tokių netikėtumo blyksnių Kaune jis nežada.

„Gal kartais mesdavau desperatiškai, nes galvodavau, kad kamuolio daugiau negausiu, – šyptelėjęs sakė E.Ulanovas. – Nemanau, kad kuris nors „Žalgirio“ žaidėjas iš vis atakuos krepšį iš toli penktą atakos sekundę. Nebent laisvas būtų Milas ar Janis. Tai vieni iš mūsų išreikštų snaiperių. Bet aš niekada nebuvau toks, kuris atsivaro kamuolį ir trenkia tritaškį link krepšio penktą atakos sekundę. Manau, kad būsiu panašus žaidėjas, koks buvau anksčiau „Žalgiryje“, nebent minimaliai kažkas pasikeis.“

Sistema nesikeis, nužvelgęs „Žalgirio“ treniruočių salėje susirinkusius komandos draugus, sakė E.Ulanovas.

„Manau, kad pernykštė sistema liks panaši. Kažkiek korekcijų įnešime mes, naujokai. Esame kitokio kalibro žaidėjai, negu buvę praeitame sezone, tai bus šiek tiek korekcijų, bet braižas išliks panašus“, – sakė 29-erių krepšininas.

Apie komandos potencialą Ulia nebuvo linkęs kalbėti, tačiau išskyrė paskutinį klubo pirkinį.

„Smagu, jog į komandą atvyko Emmanuelis Mudiay. Paskutinis ir visiems įdomus žaidėjas. Dar nesu susipažinęs, bet laukiame jo treniruotėse. Pats kolektyvas atrodo labai geras, bendraujantis ir klausantis patarimų. Jie nori kuo greičiau integruotis į komandą. Už aikštelės ribų jokių problemų nėra, o treniruočių dar buvo per mažai, kad galėčiau kažką vertinti. Laukiame rungtynių“, – teigė E.Ulanovas.

„Žalgirio“ tikslas išlieka toks pat – pasiekti Eurolygos atkrintamąsias varžybas?

„Vadovybė tikslų nepristatė, bet mano galvoje tikslas išlieka toks pat, – sakė E.Ulanovas. – Kiekvienai komandai būtų smagu patekti į atkrintamąsias ir ten versti naują lapą. Ketvirtfinalis mūsų komandai būtų nuostabus rezultatas. Tikiuosi, kad būsime visi sveiki ir kovosime dėl vietos aštuntuke“

VIDEO: PIKENROLAS: D.Adomaitis ir J.Mačiulis – atvirai apie „Žalgirio“ sudėtį, D-Mo situaciją ir pasiutpolkę Eurolygoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius