Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 06

Eurolygos nykštukas, mušantis milžinus: „Žalgirio“ varžovų fenomeno paslaptis

Kukliausias biudžetas Eurolygoje ir Eurolygos vidutiniokų kratinys. Bet po jų kojomis krinta Maskvos CSKA, Madrido „Real“ ir kiti nelaimėliai, pasitaikę Belgrado „Crvena Zvezda“ kelyje. Penktadienį šios serbiškos krepšinio magijos kerų bandys išvengti Kauno „Žalgiris“. 24sek pasakoja apie Eurolygos išsišokėlių fenomeną.
Dejanas Radonjičius
Dejanas Radonjičius / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Eurolyga | „Žalgiris“ – „Crvena Zvezda“ | 20:00 | „Žalgirio“ arena

Su 24sek bendradarbiaujantis krepšinio analitikas Erildas Budraitis „Crvena Zvezda“ paslaptis yra narpliojęs statistiškai. Bet tai nėra vien skaičiai. Jeigu sutrumpinsime, „Crvena Zvezda“ magijos pavadinimas yra „Dejanas Radonjičius“.

Belgrado klubo biudžetas, neoficialiais duomenimis, siekia maždaug 5 milijonus eurų. Jis mažiausias visoje Eurolygoje. Palyginimui, „Žalgirio“ biudžetas yra priešpaskutinis, 15-as, tačiau beveik dvigubai didesnis už serbų – 8,4 mln. eurų.

Bet net ir tokių pinigų „Crvena Zvezda“ pakako praėjusį sezoną patekti į Eurolygos ketvirtfinalį dar 24 komandų turnyre. Eurolygai sustiprėjus ir susitraukus iki 16 komandų, „Crvena Zvezda“ vėl pakeliui sensacijos link – su 7 pergalėmis ir 8 pralaimėjimais užima 9 vietą ir yra ant dar vieno stebuklo slenksčio.

„Crvena Zvezda“ sėkmės recepto pagrindinis ingredientas – trenerio sistema. Aišku, ji nebūtų įgyvendinta taip nepriekaištingai, jei ne suprantinga komandos vadovybė, kuri patikėjo nuo 2013-ųjų Belgrade dirbančio juodkalniečio filosofija.

Vos perėmęs „Crvena Zvezda“ vairą 2013-ųjų balandį, treneris jau 2014-aisiais po 11 metų pertraukos sugrąžino klubui Adrijos lygos čempionų titulą. „Crvena Zvezda“ Adrijos lygoje triumfavo ir 2015-aisiais, o Serbijoje sosto neužleidžia nuo 2015-ųjų.

Europos taurėje D.Radonjičius 2013–2014 m. sezoną nuvedė „Crvena Zvezda“ iki pusfinalio, kai pakeliui aštuntfinalyje eliminavo „Lietuvos rytą“. 2015–2016 metų sezoną „Crvena Zvezda“ įšoko į „Top 16“ varžybas. Kai 2016-ųjų pavasarį „Top 16“ grupėje liko priešpaskutiniais, tai 2016-aisiais jie sukūrė stebuklą patekdami į ketvirtfinalį ir ten buvo sustabdyti tik Maskvos CSKA (0-3).

Beje, per tris pastaruosius sezonus D.Radonjičius sugebėjo parklupdyti visus tris Eurolygos čempionus: 2014-aisiais – „Maccabi“, 2015-ais – „Real“, šį sezoną – CSKA.

Rezultatai, kurie tokiems Eurolygos mažyliams kaip „Žalgiriui“ kelia pavydą. O palaipsniui toks „Crvena Zvezda“ pakilimas įvyko dėl tikslingos strategijos, kurią Belgrade įdiegė D.Radonjičius.

Jis į komandą kviečiasi tik tobulai jo sistemai tinkančius žaidėjus, kuriems svarbiausia komanda, o ne jų statistika. Pavyzdžiui, šį sezoną „Crvena Zvezda“ gretose vienintelis Marko Simonovičius renka dviženklį taškų vidurkį (vid. 12,7). Beje, aukščiausia šio 32-ejų serbo karjeros stotelė tebuvo Berlyno ALBA.

Amerikietis Charlesas Jenkinsas nesispjaudo žaisdamas po 24 minutes ir teturėdamas 8,1 taško vidurkį. Po 13 minučių gaunantis ir 7,5 taško prisidedantis gynėjas iš JAV Nate'as Woltersas taip pat be priekaištų vykdo savo užduotis. Visa kompanija – vos 24,3 metų amžiaus vidurkio, kurios didžiąją dalį sudaro vietiniai žaidėjai.

Žaidėjai tiki D.Radonjičiumi ir jo filosofija. O 46 metų specialistas, 2011-aisiais Europos čempionate Lietuvoje vadovavęs Juodkalnijos rinktinei ir praeityje 7 metus atidavęs Podgoricos „Budučnost“, žaidėjams yra nuoširdus ir teisingas.

Kadangi pats buvo protingu krepšininku, jis moka rasti bendrą kalbą su savo žaidėjais. Serbai jį lygina su Aleksandru Džordževičiumi – kitu charizmatišku treneriu, kuris tarptautinėje arenoje stebina pasiekimais su Serbijos nacionaline komanda.

D.Radonjičius niekada nepanikuoja ir nepraranda sveiko proto. Jei jo komanda atsilieka 20–30 taškų skirtumu, jis į šį deficitą žiūri kaip į gerą pamoką, kurią išnarplios su žaidėjais po rungtynių atlikdamas vaizdo analizę.

D.Radonjičių pamilo „Crvena Zvezda“ sirgalių armija. Socialiniuose tinkluose jie netgi pradėjo „Radonjizam“ virusą. „Twitter“ įvedę #Radonjizam, rasite daugybe šmaikščių ir emocionalių epizodų su D.Radonjičiumi.

D.Radonjičiaus žaidėjai nejaučia spaudimo ir gali 100 proc. susikoncentruoti į savo užduotis aikštėje. Vieningas mechanizmas veda „Crvena Zvezda“ į neįtikėtinas pergales.

VIDEO: Šarūno Jasikevičiaus atsakymai apie Belgrado „Crvena Zvezda“

Aišku, jos daugiausiai paremtos disciplinuota gynyba, kuri yra antra geriausia Eurolygoje – „Crvena Zvezda“ vidutiniškai praleidžia tik 74,4 taško.

„Žalgirį“ Belgrado komanda pasitinka po dviejų iš eilės pergalių namuose prieš Maskvos CSKA ir Madrido „Real“.

Šarūnas Jasikevičius turės motyvuoti žaidėjus, kad šie nenuvertintų vargiai atrodančio, bet Eurolygos grandus mušančio mažylio. Antraip visas „Žalgirio“ ketvirtfinalio svajones pasiglemš D.Radonjičiaus magija.

„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Crvena Zvezda“
„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Crvena Zvezda“
VIDEO: Š.Jasikevičius: „Esu laimingas, kad paneigiame išankstines prognozes“
VIDEO: #DėmesysEurolygai. Žalgiriečių kelyje lyderius šluojanti „Crvena Zvezda“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius