Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 08

Eurolygos raizgalynės išpainiojimas: kokie scenarijai galimi paskutiniame ture?

Nors Kauno „Žalgiris“ jau prarado šansus žaisti Eurolygos ketvirtfinalyje, prieš paskutinį reguliariojo sezono turą turnyre tvyro aukščiausio lygio įtampa. Daugeliui komandų likus sužaisti vos po vieną mačą, vis dar neaiškios dvi atkrintamųjų dalyvės ir paskutinė ketvirta komanda, ketvirtfinalyje turėsianti namų aikštės pranašumą.
Rokas Giedraitis
Rokas Giedraitis / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Prieš paskutinį 34-ąjį turą vietas atkrintamosiose užsitikrino šešios komandos: „Barcelona“, Maskvos CSKA, Stambulo „Anadolu Efes“, Milano „Olimpia“, Stambulo „Fenerbahče“ ir Miuncheno „Bayern“.

Trys iš jų – „Barca“, CSKA ir „Anadolu Efes“ – jau yra ramios ir dėl namų aikštės pranašumo ketvirtfinalyje, o dėl ketvirtos vietos kovos Milano, Stambulo ir Miuncheno klubai.

Kova dėl namų aikštės pranašumo atkrintamosiose
4. Milano „Olimpia“ 20-13
5. Stambulo „Fenerbahče“ 20-13
6. Miuncheno „Bayern“ 20-13

Į paskutines dvi vietas aštuonete taikosi keturios ekipos – Madrido „Real“, Sankt Peterburgo „Zenit“, Vitorijos „Baskonia“ ir „Valencia“.

Kova dėl vietos atkrintamosiose
7. Madrido „Real“ 19-14
8. Sankt Peterburgo „Zenit“ 18-14
9. Vitorijos „Baskonia“ 18-15
10. „Valencia“ 18-15

Oficialus Eurolygos tinklapis pristato, kuriose rungtynėse spręsis svarbiausi reguliariojo sezono finišo klausimai ir ko komandoms reikia, kad patektų į ketvirtfinalį arba įgautų namų aikštės pranašumą.

Kas pateks į atkrintamąsias?

Rungtynių, lemsiančių atkrintamųjų bilietų likimą, bus ketverios. Jau šįvakar, 20.45 val., Madrido „Real“ svečiuose žais prieš nukraujavusią Stambulo „Fenerbahče“, o po 1.15 val. prasidės ir labai svarbus „Valencia“ bei „Baskonia“ mūšis Valensijoje.

Trečios žūtbūtinės rungtynės vyks penktadienį, kai „Zenit“ namuose priims jau eliminuotą Tel Avivo „Maccabi“ klubą. Rusijos klubas pirmadienį dar žais ir atidėtas šeštojo turo rungtynes prieš Atėnų „Panathinaikos“.

Kovai dėl atkrintamųjų aktualių rungtynių tvarkaštis

  • Ketvirtadienis, 20.45 val. „Fenerbahče“ – „Real“
  • Ketvirtadienis, 22.00 val. „Valencia“ – „Baskonia“
  • Penktadienis, 20.00 val. „Zenit“ – „Maccabi“
  • Pirmadienis, 19.00 val. „Zenit“ – „Panathinaikos“

Paprasčiausias kelias į ketvirtfinalį nusimato „Real“ klubui. „Karaliai“ turi arba nugalėti „Fenerbahče“, arba sulaukti „Zenit“ pralaimėjimo, ir tokiu atveju galės džiaugtis patekę į atkrintamąsias.

Jeigu „Real“ iškovos pergalę, tai reikš, jog paskutinis bilietas į atkrintamąsias atiteks „Zenit“ klubui, jei šis nugalės „Maccabi“ bei kitą savaitę nukeltose rungtynėse susitvarkys su „Panathinaikos“.

Jei „Real“ nugalės „Fenerbahče“, o „Zenit“ pralaimės bent vieną savo mačą, tuomet aštunta vieta gali atitekti „Valencia“ klubui, jei tik šis įveiks baskus. Taip nutiktų todėl, jog „Valencia“ turi tarpusavio pranašumą prieš „Zenit“.

To paties negalima pasakyti apie „Baskonia“, kuriai neužtenka tik vieno „Zenit“ pralaimėjimo tuo atveju, jei „Real“ laimėtų Stambule. Visgi jei „Real“ iškovos pergalę, o „Zenit“ patirs du pralaimėjimus, būtent „Valencia“ – „Baskonia“ rungtynės lems paskutinio aštunto kelialapio į atkrintamąsias likimą.

Situacija stipriai susijauktų, jei „Real“ pralaimėtų prieš „Fenerbahče“.

Tokiu atveju, Valensijos ir Vitorijos komandų rungtynėse spręstųsi vieno iš atkrintamųjų bilietų likimas – ta komanda, kuri nugalėtų, jį ir pačiuptų.

Likęs kelialapis atitektų „Real“ tik tuo atveju, jei „Zenit“ pralaimėtų bent vienerias iš likusių dvejų rungtynių. Tokiu atveju „Valencia“ arba „Baskonia“ galėtų pakilti net iki septintosios vietos ir išvengtų akistatos ketvirtfinalyje su „Barcelona“.

Suprasti akimirksniu: Ko reikia kiekvienai komandai?

  • Madrido „Real“: pergalės prieš „Fenerbahče“ išvykoje arba bent vieno „Zenit“ pralaimėjimo.
  • „Valencia“: pergalės prieš „Baskonia“ namuose ir bent vieno arba „Real“, arba „Zenit“ pralaimėjimo. „Valencia“ tikrai liks už borto, jei nusileis baskams.
  • Vitorijos „Baskonia“: pergalės prieš „Valencia“ išvykoje ir „Real“ pralaimėjimo Stambule. Jeigu pralaimės Valensijoje, baskai bus eliminuoti.
  • Sankt Peterburgo „Zenit“: dviejų pergalių arba pergalės prieš „Maccabi“ namuose ir „Real“ bei „Baskonia“ pergalių. „Zenit“ liks už borto, jei pralaimės prieš „Maccabi“, o „Valencia“ nugalės baskus. „Zenit“ taip pat liks už borto, jei pralaimės prieš „Maccabi“, „Real“ suklups Stambule, o „Baskonia“ įveiks „Valencią“.

Kas pačiups namų aikštės pranašumą?

Trejos rungtynės lems, kas įšoks į ketvertą ir ketvirtfinalyje mėgausis savo namų arenos sienų pagalba. Be jau minėto „Fenerbahče“ ir „Real“ mūšio, svarbus bus ir Milano „OIimpia“ susidūrimas su Stambulo „Anadolu Efes“, prasidėsiantis penktadienį 21.45 val., bei 15 minučių vėliau startuosianti „Barcelona“ akistata su Miuncheno „Bayern“.

Kovai dėl namų aikštės pranašumo aktualių rungtynių tvarkaraštis

  • Ketvirtadienis, 20.45 val. „Fenerbahče“ – „Real“
  • Penktadienis, 21.45 val. „Olimpia“ – „Anadolu Efes“
  • Penktadienis, 22.00 val. „Barcelona“ – „Bayern“

Geriausia situacija priklauso Milano komandai. Jie bus ketvirti, jei nugalės „Anadolu Efes“ arba jei sulauks „Fenerbahče“ ir „Bayern“ pralaimėjimų.

„Fenerbahče“ bus ketvirta tuo atveju, jei nugalės „Real“, o „Olimpia“ pralaimės prieš „Anadolu Efes“.

Savo ruožtu „Bayern“ įšoks į ketvertą tik jeigu įveiks „Barcą“ bei sulauks ir „Olimpia“, ir „Fenerbahče“ nesėkmių.

Jei visos komandos laimės savąsias akistatas, jos surinks po 21 pergalę, o tokiu atveju aukščiausiai iš jų būtų ir ketvirtoje vietoje atsidurtų Milanas, turintis 3-1 pergalių ir pralaimėjimų balansą prieš Stambulo ir Miuncheno klubus.

Suprasti akimirksniu: Ko reikia komandoms, kad įgautų namų aikštės pranašumą?

  • Milano „Olimpia“: pergalės prieš „Anadolu Efes“ arba „Fenerbahče“ ir „Bayern“ pralaimėjimų;
  • Stambulo „Fenerbahče“: pergalės prieš „Real“ ir „Olimpia“ pralaimėjimo prieš „Anadolu Efes“;
  • Miuncheno „Bayern“: pergalės prieš „Barcelona“ bei „Olimpia“ ir „Fenerbahče“ pralaimėjimų.

Varžytis dėl namų aikštės pranašumo komandoms verta žvelgiant į turnyro istoriją. Net 80 proc. komandų, turėjusių namų aikštės pranašumą nuo 2004–2005 m. sezono, laimėjo ketvirtfinalio serijas ir žengė į finalo ketvertą.

Šis procentas buvo dar didesnis nuo 2005 iki 2008 metų, kai komandos žaidė iki dvejų pergalių, o serijas laimėjo 14 iš 16 (87,5 proc.) komandų, turėjusių namų aikštės pranašumą.

Nuo 2009 iki 2019 m., žaidžiant iki trijų pergalių, triumfavo 34 iš 44 (77,3 proc.) namų aikštės pranašumą turėjusių klubų.

Tiesa, šį sezoną namų aikštės faktorius gali būti ne toks svarbus, kadangi didžiojoje dalyje arenų vis dar bus žaidžiama be žiūrovų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius