Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 02

Eurolygos reitingas: „Žalgirio“ mįslės bei skirtingos lietuvių situacijos ir nuotaikos

Kamuojami COVID-19 problemų – sergantys žaidėjai, išblaškyti treniruočių procesai bei nukeliamos rungtynės, Eurolygos klubai įgauna pagreitį bei priartėja prie pirmojo trimestro linijos. 15min pristato stipriausių Eurolygos klubų reitingą, kuriame – Kauno „Žalgirio“ galvosūkiai gynyboje, madas diktuojantis Šarūnas Jasikevičius ir pelkėje atsidūręs Rimas Kurtinaitis.

15min pristato Eurolygos komandų reitingą žiemos sezono starte, o ekipos išdėliotos pagal kol kas rodomą žaidimą bei turimą potencialą ateičiai.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Luke'as Sikma
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Luke'as Sikma

18. Berlyno ALBA (3-7)

Legendinio ispano 73-ejų Aito Garcia Reneseso vadovaujama Berlyno komanda sukratė 100 taškų „Chimki“ klubui, iškovojo trečiąją sezono pergalę, tačiau po kelių dienų įmetė vos 55 bei atsiėmė pamoką iš Ettores Messino vyrukų.

Daug pozityvo Vokietijos sostinės klubo žaidime įžvelgti sunku. Berlyno krepšininkai tradiciškai, kaip ir kiekvieną sezoną, yra orientuoti į puolimą bei silpni gynyboje, kurios reitingas – 114 taškų per 100 atakų ir 15 vieta Eurolygoje.

Stebina tai, jog ALBA krepšininkams puolime kol kas sekasi dar blogiau – 17 vieta turnyre.

Kaip įprasta, ALBA žaidžia greitai, atlieka po 74,6 atakos per mačą (1 vieta), daug šaudo iš toli (vid. 26,2 metimo), tačiau realizuoja vos 33,1 šūvių. Tai blogiausias rezultatas turnyre, kaip ir bendras pataikymas iš žaidimo.

Pagal atkovotus kamuolius vokiečiai žengia 16-oje vietoje (vid. 29,8).

Prognozė likusiai sezono daliai: ALBA neįkvepia ir finišuos paskutinėje vietoje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis

17. Maskvos srities „Chimki“ (2-8)

Neabejotinai sunkiausias Rimo Kurtinaičio, kaip vyriausiojo trenerio, sezono startas karjeroje.

Pradžioje 60-etis strategas susidūrė su biurokratiniais sunkumais bandant atsigabenti komandos legionierius į Rusiją, dėl karantino užtrukusio žaidėjų prisijungimo prie treniruočių procese, tuomet į klubo būstinę užsuko koronavirusas, pagalius į ratus kišo traumos. Galiausiai – ekipos pamatą sudaro į puolimą linkę žaidėjai, o šiai grupei vadovauja stabilumu nepasižymintis Aleksejus Švedas.

Visa tai atsispindi siaubingame Maskvos srities „Chimki“ sezono starto rezultate – kartais remdamasi dublerių komandos žaidėjais, kartais sugrįžusiais lyderiais, Pamaskvės klubas kišenėje turi vos 2 pergales, 8 pralaimėjimus ir saugią vietą turnyrinės lentelės dugne.

Jei gynybos reitingas prie tokių žaidėjų kaip A.Švedas ir Gregas Monroe nestebina, 115,4 į savo krepšį praleidžiamo taško per 100 atakų nusileidžia tik Kauno „Žalgiriui“ (119,1), tai puolimo reitingas verčia kilnoti antakius. Galingą biudžetą turintis surinkusi „Chimki“ vis dar buksuoja ir fiksuoja vos po 103,8 taško per 100 išpuolių – 15 vieta pirmenybėse.

Atskiro paminėjimo verta viską sau leidžianti „Chimki“ superžvaigždė A.Švedas, jis neseniai sugrįžo po traumos ir pelno po 16,8 taško, atlieka po 8,8 rezultatyvaus perdavimo, tačiau įžaidėjas klysta po 5,3 karto, o pataikymo statistinės eilutės yra tragiškos – tikslą pasiekia 35,9 proc. dvitaškių bei 31,3 proc. tritaškių.

Galbūt R.Kurtinaičio naudai būtų galima ieškoti pasiteisinimų nekontroliuojamos dalykuose, bet kiti panašiose situacijose atsidūrę Eurolygos klubai problemas įveikė greičiau.

Žinoma, iš „Chimki“ laukiama tik vieno – kilimo į viršų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./TJ Parkeris
Getty Images/Euroleague.net nuotr./TJ Parkeris

16. Vilerbano ASVEL (3-6)

Prieš sezoną šiai komandai prognozavome paskutinę vietą, tačiau COVID-19 situacija Prancūzijos klubą ne išmušė iš vėžių, bet sutelkė.

TJ Parkerio auklėtiniai klimpsta į pelkę rengdami atakas, puolimo reitingas yra paskutinis (100,2). Bet demonstruoja raumenis savoje aikštelės pusėje – 108,6 praleidžiamo taško reitingas ir 5 vieta Eurolygoje.

Prancūzų potencialą pajuto „Žalgiris“, tuomet suduotas smūgis Vitorijos „Baskonia“, o dabar suvarpytos „Barcelona“ ir Atėnų „Panathinaikos“ komandos.

ASVEL metikų rankelės pastaruoju metu tiesiog dega – Šaro auklėtiniais atskaičiavo 13 tritaškių iš 21 (61,9 proc.), graikams skaudėjo dar labiau – 17 iš 24 (70,8 proc.).

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Edgaras Ulanovas ir Dyshawnas Pierre'as
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Edgaras Ulanovas ir Dyshawnas Pierre'as

15. Stambulo „Fenerbahče“ (4-7)

Nėra Nando De Colo, nėra ir pergalių? Po 20 metų į Europą iš NBA virtuvės sugrįžęs Europos čempionas Igoris Kokoškovas skęsta, o tai labiausiai atsispindi pastaruosiuose nesėkmėmis pažymėtuose mūšiuose su Ispanijos klubais.

Mačus prieš „Barcelona“, Vitorijos „Baskonia“, Madrido „Real“ ir „Valencia“ krepšininkams „Fenerbahče“ pralaimėjo vidutiniu net 21 taško skirtumu.

Pamatėme ir dvi skirtingas Edgaro Ulanovo versijas. Pirmosiose penkeriose rungtynėse lietuvis atrodė, kaip elitinis Eurolygos trečiasis numeris – puikus gynyboje ir solidus puolime, tačiau šešerias paskutines rungtynes Ule veikiausiai svajoja kuo greičiau pamiršti.

Šiuose mačuose jis pelnė po 1,8 taško, pridėjo po 1,8 atkovoto kamuolio, 1,7 rezultatyvaus perdavimo bei 2,3 naudingumo balo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkai

14. Atėnų „Panathinaikos“ (3–6)

Užtrauktas finansinis stabdis bei abejotina komplektacija kerta Graikijos milžinui per kojas ir rankas, o biudžetinio Atėnų „Panathinaikos“ klubo vyriausiojo trenerio Georgios Vovoro kėdė – viena karščiausių turnyre.

Keturių pralaimėjimų atkarpą kiek atvėsino pergalė prieš puikų krepšinį šį sezoną demonstruojantį Miuncheno „Bayern“, bet tuomet – jokių variantų Liono priemiestyje.

Penktadienį Milane „žaliųjų“ lauks akistata su „Olimpia“, o kitą savaitę OAKA arenoje lankysis „Žalgiris“. Jei Martino Schillerio kelyje yra „būtinų pergalių“, tai dvikova su „Panathinaikos“ – viena jų.

Labiausiai Graikijos ekipa kenčia gynyboje, per 100 atakų praleisdama po 114,4 taško. Tai yra raudonai apibrėžta 16 vieta turnyre. Blogiau savoje aikštelės pusėje tvarkosi tik „Žalgiris“ su „Chimki“.

Didysis „Panathinaikos“ bokštas Georgios Papagiannis leidžia klubui pirmauti pagal atkovotus kamuolius puolime (vid. 11,6), tačiau G.Vovoro kariauna atsimuša į varžovų sieną pozicinėse atakose. Puolimo ginklai atrodo tiesiog per buki.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martin Schiller
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martin Schiller

13. Kauno „Žalgiris“ (5–6)

Puikus sezono startas prieš nukraujavusius varžovus užaugino sparnus sirgaliams, bet pastarieji mačai sugrąžino visus į realybę.

Vyriausiojo „Žalgirio“ trenerio Martino Schillerio užsispyrimas gynyboje kol kas kainuoja brangiai. Nors žalgiriečiai pagal puolimo reitingą vis dar yra aukštumoje – net 117,2 taško per 100 atakų yra 2 rezultatas Eurolygoje, o tritaškius meta taikliausiai (vid. 41,1 proc.), tačiau gynyba lyg inkaras traukia juos į dugną.

„Žalgirio“ gynybos reitingas šį sezoną yra paskutinis – 119,1 taško, o per pastarojoje penkių pralaimėjimų atkarpoje šis rezultatas krenta iki sunkiai suvokiamų 130 taškų.

Pozityvu galėtų būti dviejų lietuvių žaidimas: 15,4 taško (7 vieta turnyre) fantastišku efektyvumu pasižymintis Marius Grigonis įtvirtina save, kaip elitinį Eurolygos atakuojantį gynėją, tuo metu jaunasis Rokas Jokubaitis žaidžia proveržio sezoną ir neabejotinai pirmauja geriausio jaunojo Eurolygos žaidėjo lenktynėse.

Penktadienį kauniečių laukia akistata su Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“ komanda. Nors Eurolygoje ir ACB turnyruose „mėlynai granatiniai“ sugėrė ASVEL ir „Valencia“ smūgius, tačiau optimizmo prieš dvikovą Kaune tai neduoda.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Olympiakos“ krepšininkai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Olympiakos“ krepšininkai

12. Pirėjo „Olympiakos“ (5-4)

Graikų žaidimas banguoja, o tai galime sieti ir su koronaviruso protrūkiu komandoje. Panašia situacija pasinaudojusi „Olympiakos“ beveik prieš mėnesį suvystė vos pasveikusią „Zenit“, bet dabar į identišką duobę papuolė patys graikai.

Georgios Bartzokas išlaiko savo vizitinę kortelę, žaidimą, kuris prasideda nuo gynybos. 109 praleidžiami taškai per 100 atakų yra šeštas pagal gerumą rezultatas Eurolygoje.

Skambiausiu „Olympiakos“ vasaros pirkiniu tapo į Pirėjų sugrįžęs Kostas Sloukas. Nors graikas renka po 8,7 taško ir 5 rezultatyvius perdavimus, bet komandai mirtinai reikalingas geresnis jo žaidimas vadovaujant puolimui ir atakuojant krepšį pačiam, turint omeny jo silpnybes savoje aikštelės pusėje.

Smagu Pirėjuje tiek, kiek galingais dėjimais Shaquielle'as McKissicas bando nurauti tuščių Eurolygos arenų lankus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Saša Obradovičius (dešinėje)
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Saša Obradovičius (dešinėje)

11. Belgrado „Crvena zvezda“ (4-7)

Mažiausias biudžetas lygoje netrukdo demonstruoti solidų žaidimą. Tai nuopelnai klubo vadybai, sukomplektavusiai simpatišką komandą.

Surinkti individualiai stiprūs legionieriai, kurių gretose ryškiausiai žiba iš Valensijos atvykęs Jordanas Loydas, o šiam chorui puikiai talkina vietinės krepšinio mokyklos atstovai.

J.Loydas – antras pagal rezultatyvumą (vid. 18,4 tšk.) žaidėjas Eurolygoje bei rimtai pretenduojantis į Alophonso Fordo trofėjų, šiuo metu į priekį užleidžiantis tik Maskvos CSKA superžvaigždę Mike'ą Jamesą (vid. 19,5).

VIDEO: „urBONUSas“: rinktinės gėda, „Ryto“ mįslės ir TOP 30 kontraktų Lietuvoje

10. Tel Avivo „Maccabi“ (3–8)

Izraelio komanda sezono starte kenčia nuo traumų ir renka pralaimėjimus vieną po kito, bet dažnai žydams trūksta ir fortūnos.

„Maccabi“ sąskaitoje – vos 3 pergalės per 11 mačų, tačiau net 6 susitikimai buvo pralaimėti rungtynių pabaigose, 4 ar mažesniu taškų skirtumu.

Ioannio Sfairopoulos komanda ir vėl išlieka solidi gynyboje (109,1 taško per 100 atakų), tačiau ji klimpsta puolime, atlikdama vos po 15,2 rezultatyvaus perdavimo per mačą.

Tai „Maccabi“ lyderio Scottie Wilbekino atsakomybė, kuris daugiausia ieško progų atakuoti krepšį, ką daro puikiai – 17,5 taško per mačą, o ne kurti progas komandos draugams.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Rokas Giedraitis, Edgaras Ulanovas ir Tadas Sedekerskis
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Rokas Giedraitis, Edgaras Ulanovas ir Tadas Sedekerskis

9. Vitorijos „Baskonia“ (5–5)

Nors baskai vis dar dairosi rinkoje patikimo gynėjo, tačiau ir neturėdami jo demonstruoja solidų žaidimą bei yra viena labiausiai stebinančių šio sezono Eurolygos komandų.

Duško Ivanovičius lieka ištikimas savo gynybinei filosofijai, o griežtos trenerio rankos diriguojama „Baskonia“ savoje aikštelės pusėje demonstruoja trečią rezultatą turnyre – 105,6 taško gynybos reitingas.

Vitorijos krepšininkai yra ketvirti pagal atkovotus kamuolius (vid. 34,5) bei treti pagal tritaškių taiklumą (vid. 39,5 proc.). Pastarasis rezultatas labai priklausomas nuo Roko Giedraičio.

Komandos lyderiu tapęs lietuvis žaidžia po 28 minutes, meta po 13 taškų (40 proc. trit.), atkovoja po 2,5 ir perima po 1,4 kamuolio, renka po 12,2 naudingumo balo.

Tadui Sedekerskiui daugiausia skiriamos užduotys gynyboje, neretai besivaikant ir svarbiausius varžovų gynėjus. Jis žaidžiapo beveik 10 minučių, pelno po tašką, atkovoja po 2,8 kamuolio, atlieka po 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir renka po 3,9 naudingumo balo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Zachas LeDay

8. Milano „Olimpia“ (6–3)

Pergales Ettore Messina kol kas skynė dėl individualaus gynėjų meistriškumo puolime – tokiu būdu tiek „Žalgirį“, tiek „Maccabi“ ekipas paauklėjo Kevinas Punteris ir Malcolmas Delaney, tačiau mače su ALBA raktas į pergalę buvo uola savoje aikštelės pusėje ir vos 55 praleisti taškai.

„Olimpia“ dar kenčia nuo traumų ir naujos sudėties atnešto nesusikalbėjimų komandinėje gynyboje, bet šios grupės žaidėjų potencialas milžiniškas, galimai siekiantis Eurolygos finalo ketvertą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kevinas Pangosas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kevinas Pangosas

7. Sankt Peterburgo „Zenit“ (6–2)

Rusijos klubas galėtų skųstis panašiomis problemomis, kaip ir „Chimki“, tačiau Eurolygoje žygiuoja užtikrintai – nesutrukdė nei naujai surinkta sudėtis, nei traumos ar koronavirusinė infekcija, išguldžiusi beveik visą komandą.

Abu pralaimėjimus „Zenit“ patyrė sugrįžusi po priverstinės beveik trijų savaičių pertraukos.

Tenka dar kartą nukelti kepurę prieš genialųjį trenerį iš Katalonijos Xavi Pascualį.

Derinių knygos storiu bei taktiniu pasiruošimu garsėjantis specialistas puikiai paruošia komandą rungtynėms, ji žaidžia atakuodama silpnąsias varžovų vietas, jaučiamas stiprus komandos gynybinis mentalitetas – 105,4 praleidžiamo taško per 100 atakų. Tai antroji vieta turnyre.

Lietuvio Artūro Gudaičio žaidimas po truputį gerėja. Jis per 19 minučių renka po 9,6 taško, 4,1 atkovoto kamuolio bei fiksuoja 12,4 naudingumo balo. Xavi Pascualis Kaune teigė, kad tai mėgstamiausias jo žaidėjas.

Centras labai priklausomas nuo įžaidėjo Kevino Pangoso, šis renka po 6,9 rezultatyvaus perdavimo (3 vieta Eurolygoje), o nemaža dalis saldainiukų skiriama A.Gudaičiui.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas

6. Stambulo „Anadolu Efes“ (6–4)

Praėjusio sezono lyderių startas buvo labai sunkus, daugiausia dėl vėlyvo Shane'o Larkino atvykimo bei prastos Vasilije Micičiaus sportinės formos.

Bet „Anadolu Efes“ įsibėgėja. Po pralaimėjimo „Žalgiriui“ Ergino Atamano auklėtiniai per šešerias rungtynes iškovojo penkias pergales ir jau tvirtai įsitaisė pirmajame aštuonete.

Didžiausių komplimentų nusipelno karjeros sezoną žaidžiantis 35-erių veteranas Krunoslavas Simonas, per 28 minutes fiksuojantis 14,2 taško, 3,1 atkovoto kamuolio, 3,6 rezultatyvaus perdavimo bei 17,9 naudingumo balo statistiką.

VIDEO: „urBONUSas": pokyčių metas „Žalgiryje“, Kurčio kėdės karštis ir krepšinio Maradona

5. „Valencia“ (7–3)

Solidų žaidimą Ispanijos ekipa iš praėjusio sezono perkėlė į šį bei pateikė aiškią paraišką planams būti atkrintamosiose.

Puikus kamuolio judėjimas (vid. 20,3 rez. perd.) bei varžovus draskantis puolimas leidžia „Valencia“ žaidėjams rinkti po 82,5 taško. Pagal puolimo reitingą Jaume Ponsernau kariauna yra trečia – vid. 115,9 tšk. per 100 atakų.

Vietiniame fronte „Valencia“ pranoko „Barcelona“, o tai visada bus pagarbos vertas rezultatas.

Getty via Euroleague nuotr./Andrea Trinchieri
Getty via Euroleague nuotr./Andrea Trinchieri

4. Miuncheno „Bayern“ (7-4)

Neabejotinai didžiausia sezono starto sensacija, kuriai prieš sezoną prognozavome vos 16 vietą.

Nuopelnai keliauja treneriui Andrea Trinchieri, kuris dėl galimybės treniruoti Eurolygos klubą nusitraukė pelningesnį kontraktą su Belgrado „Partizan“.

Charizmatiškasis italas subūrė iš pirmo žvilgsnio vidutinę sudėtį, tačiau italo magija Vokietijoje vėl veikia, o aikštelėje Bavarijos klubas veikia kaip šveicariškas laikrodis.

„Bayern“ žaidėjai solidūs abiejose aikštelės pusėse – gynybos reitingas yra ketvirtas (vid. 108,3), o puolimo – septintas (vid. 122,2).

Sezono starte serbas Vladimiras Lučičius įprasmino save kaip geriausią lengvąjį krašto puolėjo Eurolygoje – 14,8 taško (67,9 proc. dvit., 50 proc. trit., 90,3 proc. baud.), 5 atkovoti kamuoliai bei 20,1 naudingumo balo.

„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas
„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas

3. Madrido „Real“ (6–5)

Silpną karališko klubo startą pakeitė penkių pergalių banga, po kurios – nesėkmė paskutinę sekundę Maskvoje prieš CSKA ir M.Jamesą.

„Real“ vėl demonstravo raumenis ir sau įprastą žaidimą, tačiau dabar ką nors prognozuoti sunku, nes Madridas neteko pagrindinio savo vedlio bei smegenų aikštelėje – argentiniečio Facundo Campazzo, kuris išvyko į „Denver Nuggets“.

181 cm ūgio vijurkas dukart su „Real“ iškovojo Eurolygos titulą, o šį sezoną rinko po 9,3 taško, 6,7 rezultatyvaus perdavimo, 2,5 atkovoto ir 2 perimto kamuolio, 13,5 naudingumo balo.

Pablo Laso kol kas neketina ieškoti naujo organizatoriaus, tačiau buvęs Vilniaus „Ryto“ įžaidėjas Nicolas Laprovittola nepalieka įspūdžio, kad tempia pirmojo atakų organizatoriaus lygį.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas

2. Maskvos CSKA (8–3)

Mike'as Jamesas nužudė tris komandas iš eilės „Žalgirį“, „Bayern“ ir „Real“ bei pelnytai iškovojo lapkričio mėnesio MVP apdovanojimą.

CSKA treneris Dimitris Itoudis neseniai turėjo konfliktą su šia pagrindine komandos žvaigžde, bet dabar viskas yra užmarštyje – Maskvos klubas iškovojo jau šeštąją pergalę iš eilės.

Vieta tobulėjimui? Gynyba. CSKA žvaigždutės pagal gynybos reitingą – 111 praleidžiamų taškų per 100 atakų – užima 11-ąją vietą turnyre.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius

1. „Barcelona“ (8-2)

Šarūnas Jasikevičius tvarką Katalonijoje įvedė labai greitai. „Barcelona“ superžvaigždynas pirmauja turnyre pagal gynybos reitingą (vid. 97,6), o pagal puolimo yra aštuntas (vid. 111,6).

Septynių pergalių banga buvo įspūdinga, kurioje pasitaikė ir 42 taškų pergalė prieš „Fenerbahče“, ir 36 taškų antausis ALBA vyrukams.

Seriją sudrumstė pelkė Vilerbane, kuriame „Barcelona“ pataikė vos 2 tritaškius iš 8, o ASVEL atseikėjo net 13 iš 22. Tai pirmasis Šaro pralaimėjimas Eurolygoje šį sezoną, nes Sankt Peterburge „Barcelona“ vairą laikė Tomas Masiulis.

Kaip bebūtų, „Barcelona“ yra neabejotinai galingiausia jėga šių dienų Eurolygoje, kuri bus rimčiausias šio sezono testas Martinui Schilleriui ir „Žalgiriui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius