Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 15

Eurolygos sezono uždarymas: geriausi, nepakankamai įvertinti ir nuvylę žaidėjai

Rungtynėmis tarp Maskvos CSKA ir Atėnų „Panathinaikos“ klubų baigėsi ir 2020–2021 metų Eurolygos reguliarusis sezonas. Kas nusipelnė tapti MVP, o kas virto didžiausiu nusivylimu? Portale 15min – simboliniai ryškiausių žaidėjų apdovanojimai ir sezono penketas.
Eurolygos sezono apdovanojimai
Eurolygos sezono apdovanojimai / Euroleague.net

Baigėsi 21-asis modernios bei 5-asis naujo formato Eurolygos reguliarusis sezonas, išsiskyręs įnirtinga kova dėl vietos atkrintamosiose varžybose.

Iš pirmosios pozicijos į ketvirtfinalį įšoko Šarūno Jasikevičiaus vadovaujama „Barcelona“, tuo metu pagrindinio vairininko netekęs Kauno „Žalgiris“, nors ir iškovojo 17 pergalių, vis tiek užfiksavo blogiausią rezultatą per pastaruosius penkerius metus – 11-oji vieta.

Atkrintamosiomis nekvepėjo Pamaskvėje, kur vietos „Chimki“ vienu metu fiksavo rekordinę juodą 17 pralaimėjimų atkarpą, o vos 4 pergalės per sezoną buvusiai Rimo Kurtinaičio komandai lipdo blogiausios visų laikų turnyro ekipos etiketę.

Rezultatyviausias pasirodymas – 39 taškai, kuriuos Atėnų „Panathinaikos“ serbas Nemanja Nedovičius prieš pat Kalėdas atseikėjo Tel Avivo „Maccabi“ komandai.

Įspūdingiausią spektaklį sukūrė Maskvos CSKA jau palikęs amerikietis Mike'as Jamesas, Rusijos sostinės derbyje prieš „Chimki“ surinkęs 36 tašku, 9 atkovotus kamuolius, 10 rezultatyvių perdavimų ir 51 naudingumo balą.

Modernios Eurolygos istorijoje šis rezultatas yra penktas.

Atskiro paminėjimo vertas ir Marcuso Erikssono 10 tritaškių lietus Pamaskvėje ir pakartotas Eurolygos rekordas.

Saldūs ir ryškūs buvo trys pergalingi Mariaus Grigonio ir Thomaso Walkupo metimai, įsipynę dar sezono geriausių epizodų klipų.

Eurolygos reguliaraus sezono kovos baigėsi, klubai ruošiasi atkrintamosioms, o 15min išskyrė sezono ryškiausius žaidėjus ir trenerį.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Nikola Mirotičius
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Nikola Mirotičius

MVP: Nikola Mirotičius („Barcelona“)

16,9 tšk. | 65,2 proc. dvit | 41,8 proc. trit. | 6,3 atk. kam. | 22 naud. bal. | 25:31 min.

Praktiškai nėra abejonių, jog Nikola Mirotičius iškovos pirmąjį karjeroje Eurolygos reguliaraus sezono MVP apdovanojimą.

Ir jis tikrai to vertas. Didžiąją sezono dalį brangiausiam Eurolygos krepšininkui kovą dėl garbingo individualaus apdovanojimo palaikė Maskvos CSKA žvaigždutė Mike'as Jamesas, galiausiai susiriejęs su treneriu Dimitriu Itoudžiu ir iš Rusijos sostinės išvykęs namo.

N.Mirotičius yra naudingiausias turnyro krepšininkas, o „Barcelona“ su 24 pergalėmis ir 10 pralaimėjimų finišavo pirmoje pozicijoje.

Šarūno Jasikevičiaus kareivis vos du kartus per 26 rungtynes nepasiekė dviženklio naudingumo balų skaičiaus, abu kartus prieš Kauno „Žalgirį“ – atitinkamai 9 ir 6 efektyvumo balo rodikliai.

Ispanijos rinktinės puolėjas reguliarųjį sezoną užbaigė ketvirtoje vietoje pagal rezultatyvumą ir ketvirtoje pagal atkovotus kamuolius.

Praėjusį sezoną šioje 15min kategorijoje triumfavo Stambulo „Anadolu Efes“ vijurkas Shane'as Larkinas.

„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas
„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas

Geriausiai besiginantis žaidėjas: Walteris Tavaresas (Madrido „Real“)

11,5 tšk. | 8 atk. kam. | 1,7 blk. | 18,5 naud. bal. | 26:13 min.

Walteris Tavaresas – pagrindinė priežastis, kodėl traumų, amžiaus ir vedlio Facundo Campazzo netekties nukamuotas Madrido „Real“ įšoko į atkrintamąsias varžybas.

220 cm ūgio Žaliojo Kyšulio salos milžinas sužaidė karjeros sezoną.

Jis tarp visų turnyro krepšininkų užėmė ketvirtąją vietą pagal efektyvumą, antrąją pagal atkovotus kamuolius ir pirmąją pagal blokuotus metimus.

Didžiausias skirtumą aikštelėje darantis žaidėjas ne tik Madrido gretose, bet ir visame turnyre. Centro gynybos reitingas per 100 atakų – 96,8 taško, puolimo – 127 taško. Šių dviejų reitingų skirtumas siekia kosminį 30,2 taško.

Palyginimui, antroje vietoje pagal šį rodiklį „Real“ ekipoje yra Jaycee Carrollas, kurio puolimo ir gynybos reitingų skirtumas siekia 9,8 taško.

W.Tavaresas savo ūgiu, ilgomis rankomis ir ištvermingumu tiesiog dominuoja Eurolygos baudos aikštelėse.

Praėjusį sezoną šioje 15min kategorijoje triumfavo universalus Stambulo „Anadolu Efes“ puolėjas Chrisas Singletonas.

Euroleague.net nuotr./Achille Polonara
Euroleague.net nuotr./Achille Polonara

Labiausiai patobulėjęs žaidėjas: Achille Polonara (Vitorijos „Baskonia“)

12,2 tšk. | 44,3 proc. trit. | 6,6 atk. kam. | 1,9 rez. perd. | 16,5 naud. bal. | 29:47 min.

Paminėjimo verti įspūdingi Wade'o Baldwino, Sashos Vezenkovo ar Shavono Shieldso išaugę vaidmenys ir skaičiai protokoluose, bet nė vienas jų neprilygo italo Achille Polonaros žaibavimai lietuvių pamėgtame baskų krašte.

„Baskonia“ praėjusią vasarą paliko ilgametis simbolis Tornikė Šengelija, tačiau kartvelo paliktą vietą greitai užkamšė 29-erių A.Polonara.

Atletiškas ir energingas kairiarankis beveik keturiskart pakėlė asmeninę statistiką. Pernai jis rinko po 3,1 taško, 2,8 atkovoto kamuolio ir 4,2 naudingumo balo per beveik 13 minučių, šįmet – 12,2 pelnyto taško, 6,6 sugriebto kamuolio, 1,9 rezultatyvaus perdavimo, o vidutinis efektyvumas siekia net 16,5.

Krepšininkas net septynis kartus perlipo 25 naudingumo balų ribą.

Lietuviškosios „Baskonia“ atstovas nepasižymi dailia metimo technika, bet iš toli atakuoja krepšį net 44,3 proc. taiklumu.

Daugelio nurašyta Duško Ivanovičiaus kariauna, kuri iki paskutinės akimirkos kabinosi į ketvirtfinalį, o lentelėje stovi aukščiau už „Žalgirį“, toks A.Polonaros žaidimas buvo tikras lobis.

Praėjusį sezoną šioje kategorijoje triumfavo žalgirietis Thomasas Walkupas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas

Geriausias atsarginis žaidėjas: Brandonas Daviesas („Barcelona“)

11,6 tšk. | 3,9 atk. kam. | 1,5 rez. perd. | 13,2 naud. bal. | 20:29 min.

Pagrindinis ir svarbiausias Katalonijos klubo centras, tačiau dažniausiai pagal Šarūno Jasikevičiaus sumanymus kylantis nuo atsarginių suolo.

Brandonas Daviesas šį sezoną starto penkete rungtynes pradėjo vos 5 kartus iš 28.

Palyginimui, N.Mirotičius startavo 25 iš 26 mačų, Pierre'as Oriola rungtynes nuo pirmųjų minučių pradėjo 19-oje mūšių, Arciomas Pustavojus – 9, Rolandas Šmitas – 8, Pau Gasolis – 1.

Savų argumentų šioje nominacijoje galėtų turėti ir Milano „Olimpia“ įžaidėjas Sergio Rodriguezas, starto penkete šį sezoną pradėjęs vos trejas rungtynes, tačiau B.Davieso pranašumas – svarba komandai ir efektyvumas.

Vienas universaliausių ir grėsmingiausių Eurolygos centų pasižymi didele energija ir noru laimėti.

Praėjusį sezoną šioje kategorijoje triumfavo „Olimpia“ gynėjas Malcolmas Delaney.

Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas
Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas

Labiausiai nuvylęs žaidėjas: Scottie Wilbekinas (Tel Avivo „Maccabi“)

13,8 tšk. | 32,8 proc. trit. | 2,5 atk. kam. | 3,9 rez. perd. | 13,6 naud. bal. | 27:03 min.

Labiausiai nuvilianti Eurolygos komanda – per devynias pozicijas lentelėje nukritusi Tel Avivo „Maccabi“, o Izraelio klubo sirgalių žvilgsniai turėtų krypti į lyderį Scottie Wilbekiną.

Įžaidėjas ir taip pasižymėdavo itin silpna gynyba, bet šį sezoną jis slogiai atrodė ir puolime, ypatingai lemiamuose dvikovų momentuose, po kurio metimų susitikimų pabaigose „Maccabi“ patyrė ne vieną pralaimėjimą.

S.Wilbekinas mėgsta užsivilkti herojaus kostiumą ir atlikti sunkius metimus, bet tritaškiais šį sezoną Tel Avive nelijo – 32,8 proc. vidutinis pataikymas, kai pernai jis net 43,5 proc.

Pernai labiausiai nuvylusiu Eurolygos krepšininku 15min išrinko iš NBA sugrįžusį, bet Maskvos CSKA nepritapusį graiką Kostą Koufosą.

„Scanpix“ nuotr./Guerschonas Yabusele
„Scanpix“ nuotr./Guerschonas Yabusele

Labiausiai neįvertintas žaidėjas: Guerschonas Yabusele (Vilerbano ASVEL)

11 tšk. | 38,4 proc. trit. | 4,2 atk. kam. | 1,2 rez. perd. | 11 naud. bal. | 25:07 min.

Šis 25-erių prancūzas karjerą pradėjo prieš aštuonerius metus tėvynėje, dar spėjo po pora sezonų praleisti Kinijoje ir NBA, o dabar daugiau nei metus atstovauja Vilerbano ASVEL klubui bei vis labiau kelia savo akcijas Eurolygos turnyre.

Universalus 203 cm ūgio ir 118 kg svorio Guerschonas Yabusele yra trečias pagal rezultatyvumą ir antras pagal efektyvumą Prancūzijos klubo žaidėjas.

Galingo sudėjimo puolėjas yra ir puikus gynyboje, ir įvairiapusiškas puolime. Kažkas jame įžvelgia Prancūzijos legendos Boriso Diaw žaidimo bruožų.

Krepšininkas, kuris jau artėjančią vasarą gali būti geidžiamas didžiųjų Eurolygos klubų rinkoje.

Labiausiai neįvertintu 15min praėjusį sezoną nominavo CSKA gynėją Danielį Hackettą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis

Geriausias lietuvis žaidėjas: Marius Grigonis (Kauno „Žalgiris“)

Gerą krepšinį stipriausiame Senojo žemyno turnyre rodė ir abu „Baskonia“ lietuviai, ir su Sankt Peterburgo klubu į istorinį ketvirtfinalį iškopęs Artūras Gudaitis, bet šioje kategorijoje tiesiog privalo laimėti Eurolygos žvaigžde tapęs ir Maskvos CSKA akiratyje atsidūręs Marius Grigonis.

„Žalgirio“ lyderis pasižymėjo ne tik dviem pergalingais metimais į Miuncheno ir Valensijos komandų krepšius, bet ir superiniu efektyvumu – 13,4 taško jis rinko pataikydamas 50,6 proc. dvitaškių, 45,6 proc. tritaškių ir 94,4 proc. baudų metimų.

26-erių kaunietis dar pridėdavo po 2,1 atkovoto kamuolio, 3,3 rezultatyvaus perdavimo ir 13,7 naudingumo balo.

Kai „Žalgiriui“ reikėdavo taškų, visų akys krypdavo į Marių Grigonį, kuris buvo didelė sėkmingo Kauno komandos sezono Eurolygoje dalis.

Pauliui Motiejūnui pagrindiniam „Žalgirio“ žaidėjui surasti tinkamą pamainą bus labai sunki užduotis. O gal net ir neįmanoma.

Pernai šį prizą nugvelbė Berlyno užsiautėjęs Rokas Giedraitis.

Euroleague.net nuotr./Marcusas Erikssonas
Euroleague.net nuotr./Marcusas Erikssonas

Geriausias snaiperis: Marcusas Erikssonas (Berlyno ALBA)

Aito Garcia Reneseso auklėtinis iš sosto verčia legendinį „Real“ veteraną ir šio amato meistrą Jaycee Carrollą.

Didžiausią spektaklį 27-erių Marcusas Erikssonas surengė Pamaskvėje, kai pakrikusiai „Chimki“ komandai atskaičiavo 10 tolimų bombų iš 13 bei pakartojo visų laikų turnyro rekordą.

Tarp dažniausiai tritaškius Eurolygoje pataikančių žaidėjų M.Erikssonas užima 3-ąją vietą – vidutiniškai po 2,64 švedo tolimo metimo skrodžia varžovų krepšio tinklelį, o tai – net 44,3 proc. taiklumas.

ALBA gynėjas pagal realizaciją stipriai lenkia abu dažniau už jį tritaškius pataikančius turnyro krepšininkus – Atėnų „Panathiaikos“ serbą Nemanja Nedovičių (2,65 trit., 37 proc.) ir Maskvos srities „Chimki“ princą Aleksejų Švedą (3,13 trit., 33,3 proc.).

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis

Geriausias jaunasis žaidėjas: Rokas Jokubaitis (Kauno „Žalgiris“)

Ar dėl pokyčių vyriausiojo trenerio kėdėje, ar dėl natūralaus žaidimo augimo 20-mečio 193 cm ūgio Kauno „Žalgirio“ gynėjo Roko Jokubaičio žaidimo laikas ir statistika šoktelėjo triskart.

Jis žydi jaunųjų Eurolygos žaidėjų gretose, ant parketo praleisdamas po 21 minutę R.Jokubaitis pagal minutes „Žalgiryje“ yra net ketvirtas.

Per šį laiką įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijose rungtyniaujantis lietuvis pelno po 7 taškus (47,8 proc. dvit., 38,8 proc. trit., 75,6 proc. baud.), atkovoja po 1,7 kamuolio, atlieka po 2,5 rezultatyvaus perdavimo ir susižeria po 6,8 naudingumo balus.

Pirmajame ture Pirėjuje R.Jokubaitis įmetė pergalingas baudas, prieš „Olimpia“ ir „Barceloną“ pelnė po 15 taškų.

Dviženklį rezultatyvumą mažeikiškis pasiekė 7 kartus, naudingumą – 8.

R.Jokubaitis visada aikštelėje palaikydavo aukštą energijos lygį, varžovų gynybą pjaustydavo aštriais reidais, greitomis atakomis. Labai buvo pamėgęs metimą iš vidutinio nuotolio.

Praėjusį, anksčiau laiko dėl COVID-19 pandemijos pasibaigusiame sezone jaunųjų žaidėjų būryje labiausiai išsiskyrė ASVEL įžaidėjas Theo Maledonas, šį sezoną rungtyniaujantis „Oklahoma City Thunder“ ekipoje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Andrea Trinchieri
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Andrea Trinchieri

Metų treneris: Andrea Trinchieri (Miuncheno „Bayern“)

Rezultatai kalba patys už save.

Praėjusį sezoną Bavarijos užbaigė kišenėje turėdamas vos 8 pergales per 28 žaistas rungtynes, bet vasarą į šį Vokietijos klubą atvyko aikštingasis treneris italas Andrea Trinchieri ir situaciją pasikeitė iš esmės.

„Bayern“ tapo tikra Eurolygos sensacija – 21 pergalė, penktoji vieta reguliariajame sezone ir pirmasis istorijoje bilietas į atkrintamąsias.

Lyderiais tapo rinkoje didesnio dėmesio nesulaukę įžaidėjas Wade'as Baldwinas ir vidurio puolėjas Jalenas Reynoldsas. Aukščiausiu lygiu pasirodė serbas Vladimiras Lučičius, o puikiai prigijo ir Kauno „Žalgirio“ akiratyje buvęs Nickas Weileris-Babbas.

Emocijų pliūpsniais šalia šoninės linijos garsėjantis A.Trinchieri jau spėjo 11 techninių nusižengimų, tačiau užsikūręs „Bayern“ demonstruoja fizišką ir gynybinį krepšinį, kuris nemalonumų pridaryti gali ir Milano „Olimpia“ krepšininkams ketvirtfinalyje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas (kairėje) prieš Vasilije Micičių
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas (kairėje) prieš Vasilije Micičių

Simbolinis penketas: Mike'as Jamesas (Maskvos CSKA), Vasilije Micičius (Stambulo „Anadolu Efes“), Vladimiras Lučičius (Miuncheno „Bayern“), Nikola Mirotičius („Barcelona“) ir Walteris Tavaresas (Madrido „Real“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius