-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 03

Izraelio žiniasklaida nuginklavo Šarą: „Jis kaip menininkas be spalvotų dažų“

Izraelio žiniasklaida ramiai sutiko Tel Avivo „Maccabi“ pralaimėjimą Kaune 68:73. Tačiau stebėdami be degalų „Žalgirio“ arenoje važiavusį geltoną automobilį, užsienio žurnalistai atkreipė dėmesį į vargstantį Kauno klubą, kuriam negailėjo aštrių pastabų.

„Walla“ žurnalistas Arale Weisbergas niūriomis spalvomis apibūdino „Žalgirio“ situaciją. Šarūną Jasikevičių jis palygino su menininku, kuris turi piešti paveikslą be spalvotų dažų.

„Tai bus bjaurios rungtynės“, – prieš rungtynes perspėjo Šaras ir jis žinojo, apie ką kalba. Taip visą sezoną atrodo šis „Žalgiris“. Lėtas, griozdiškas, gynybinis, neefektyvus, blankus, sunkiai žiūrimas, o daugeliu atveju – netikęs, – rašo A.Weisbergas. – Ši kompanija, kuri porą pastarųjų metų virto krepšinio romantikos simboliu, vakar nutraukė šešių iš eilės namuose pralaimėtų rungtynių seriją, kuri tęsėsi daugiau nei du mėnesius.

Keista matyti lietuvius tokioje situacijoje. Šaro komanda, žaidžianti be organizatoriaus, yra kaip menininkas be spalvotų dažų. Walkupas nėra tikras įžaidėjas, o Lekavičius sužaidė vieną tą magiškų vakarų, kokie pasitaiko kartą per metus. Negali ant to statyti ateities pergalių.

Sudėtis, kurią „Maccabi“ išrikiavo prieš „Žalgirį“, negalėtų vadintis favorite nė prieš vieną Eurolygos komandą, todėl rezultatas Kaune – visiškai logiškas. Vis dėlto sezono pabaigoje šis rezultatas gali būti prisimintas kaip kainavęs svarbias atkrintamųjų varžybų pozicijas.“

VIDEO: Pamatykite: L.Lekavičiaus tritaškiai, Z.LeDay blokai ir „Žalgirio“ pergalė prieš „Maccabi“

Vis dėlto A.Weisbergas dar nenurašo žalgiriečių, nors šie su 5 pergalėmis ir 12 pralaimėjimų po pirmojo rato murkdosi rikiuotės pabaigoje.

„Gal Jasikevičius sukurs dar vieną stebuklą, kaip 2018 ir 2019 metais, ir mes tapsime dar vieno sugrįžimo liudininkais. Su šiuo menininku iš Lietuvos niekada nesakyk niekada“, – pastebėjo A.Weisbergas.

Shay Hausmannas iš „Sport 5“ šį „Žalgirio“ ir „Maccabi“ susirėmimą pavadino autsaiderių mūšiu.

„Tipinis autsaiderių mūšis. Rungtynės, kokias tik ir gali pasiūlyti dvi silpniausios Eurolygos sudėtys. Mes ir tikėjomės tokių silpnų rungtynių. Su visa pagarba „Maccabi“, tarp tos komandos, kuri buvo „Žalgirio“ arenoje, ir tos, kuri yra turnyro lentelėje, nėra jokio ryšio, – rašo Sh.Hausmannas. – Pasižiūrėkite į „Maccabi“ starto penketą. Du puolėjai, kurie pradėjo rungtynes – Angelo Caloiaro ir Jake'as Cohenas. Pirmasis Tel Avivo klube liko tik per atsitiktinumą, o antrasis sezono pradžioje buvo iškritęs iš Sfairopoulo rotacijos. Quincy Acy yra galingas sunkusis kraštas, bet ne centras. Tyleris Dorsey neturėtų būti vedantysis žaidėjas, o juo labiau atakų organizatorius. Bet, mano nuostabai, tai suveikė.“

Sh.Hausmanno teigimu, „Žalgirio“ spurtas 19:0 buvo logiškas.

„Po truputį Lietuvos komandos žaidimo lygis iš katastrofiško virto tiesiog prastoku. Bet to, užteko iškovoti antrą pergalę iš eilės. Ir „Maccabi“ visai neturėtų dėl to sielotis. Taip jau yra. Jeigu neturi gerų žaidėjų, tiesiog nelaimėsi tokiame turnyre. Štai kas nutinka, kai šeši tavo žaidėjai traumuoti ir 4–5 yra starto penketo nariai“, – reziumavo „Sport 5“ žurnalistas.

Jo kolega Roi Cohenas „Maccabi“ rungtynes Kaune prilygino automobilio kelionei degant degalų lemputei.

„Beveik visas rungtynes „Maccabi“ atrodė kaip komanda, kuri važiavo degant degalų lemputei, kol galiausiai pasidavė „Žalgiriui“ ir 15 tūkst. nuostabių sirgalių. Pasidavė, nes neturėjo iš ko daugiau važiuoti – geltonieji vertėsi be šešių pagrindinių žaidėjų. Trečio kėlinio pabaigoje komanda jau pradėjo važiuoti tuščiu baku. „Maccabi“ per tris minutes prarado 5 kamuolius. Dauguma jų buvo jėgų ir koncentracijos trūkumo pasekmė. Ketvirtajame kėlinyje „Maccabi“ sustojo šalikelėje. Lemiamu metu „Maccabi“ pralaimėjo dėl koncentracijos – mažos detalės pakeitė paveikslą lietuvių naudai“, – rašo R.Cohenas.

Moshe Barda iš „One“ žavėjosi „Maccabi“ mestu iššūkiu „Žalgiriui“.

„Nors „Maccabi“ trūko žaidėjų, Tel Avivo klubas sugebėjo pabėgti trečiajame kėlinyje. Ioannis Sfairopoulas lyg aštrus skustuvas draskė „Žalgirio“ ritmą. Tačiau trečiojo kėlinio pabaigoje trumpa rotacija ir du sistemos dar neperpratę naujokai ištaškė persvarą. „Maccabi“ nerado sprendimų, kaip sustabdyti „Žalgirio“ spurtą, o kritinę akimirką komandai pritrūko koncentracijos“, – analizavo M.Barda.

Rungtynes analizavo ir buvęs Tel Avivo „Maccabi“ bei Izraelio rinktinės treneris. 68-erių Zvi Sherfas po „Žalgirio“ pergalės citavo Bibliją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zvi Sherfas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Zvi Sherfas

Kai Mozė išvedė izraelitus iš Egipto, tose žemėse nebuvo nei vandens, nei maisto. Izraelitai ėmė skųstis ir priekaištauti, kam jiems iš viso to reikėjo.

Mozė ir jo brolis Aaronas paliko minią, įėjo į Susitikimo palapinę ir puolė ant žemės. Jiems apsireiškė Viešpats, tada taręs: „Imk lazdą, abu su Aaronu surinkite žmones ir jų akyse kalbėkite uolai, ir ji duos vandens. Tu išgausi jiems vandens iš uolos, ir atsigers žmonės bei jų galvijai.“

Mozė ir Aaronas taip ir padarė. Sukvietęs žmones, Mozė pakėlė ranką, du kartus smogė lazda į uolą ir pasipylė vanduo.

Kaip Mozę Z.Sherfas mato Šarūną Jasikevičių, o uola – tai jo turima „Žalgirio“ sudėtis.

„Šaro „Žalgiris“ žaidžia nesėkmingą sezoną ir rezultatai turnyro lentelėje tą tik patvirtina, – one.co.il analizavo strategas. – Šaras šį sezoną neturi geros komandos. Bet su ta medžiaga, kurią gavo, jis išgauna vandenį iš uolos.“

VIDEO: Šarūno Jasikevičiaus spaudos konferencija: pagyros Lukui ir „jaunos“ komandos sindromas

Z.Sherfas Š.Jasikevičiaus komandoje pasigenda daugiau talento prie perimetro.

„Žalgiris“ į „Maccabi“ krepšį įleido 7 tritaškius iš 21, kai Lukas Lekavičius sumetė 4 iš 6. Šaras tai pavadino visai neblogu rezultatu, bet Z.Sherfas objektyviai įvertino žaliai baltų metikų potencialą.

„Pergalė Miunchene „Žalgirio“ komandai suteikė daug pasitikėjimo. „Žalgiris“ yra komanda, kuri nepasiduoda ir kaunasi iki paskutiniųjų. Ir iki pat pabaigos Šaras laikosi savo plano: su ilgomis atakomis, jokios laisvės snaiperiams iš trijų taškų zonos. Jis neturi jokio tritaškio ginklo, o atvykėlis Riversas kol kas nuvilia“, – samprotavo Z.Sherfas.

VIDEO: L.Lekavičius: šiandien įkrito viskas

Analizuodamas „Žalgirio“ ir „Maccabi“ dvikovą, anksčiau Tel Avivo „Maccabi“ ir Izraelio rinktinę treniravęs specialistas išskyrė nepasiteisinusią Ioannio Sfairopoulo riziką.

Izraelyje kritikos sulaukė I.Sfairopoulo sprendimas leisti žaisti nemažai minučių naujokams. Aaronas Jacksonas ir Jalenas Reynoldsas papildė komandą tik po dviejų treniruočių, bet gavo pasireikšti atitinkamai 15 ir 16 minučių.

Esą kartais amerikiečiai buvo perlaikyti aikštėje.

„Pirmoje pusėje „Maccabi“ rodė labai gerą agresiją ir kantrią gynybą, neleisdami „Žalgiriui“ atrasti gynybinių klaidų. Geriausiai gynyboje dirbo Zoosmanas, Caloiaro ir Acy. Cohenas labai gerai užpuolė iki pertraukos, o antroje pusėje daugiau dirbo gynyboje. Puolimo lyderis buvo Dorsey, kuris keitė Wilbekiną. Jiedu su Cohenu trečiajame kėlinyje darė skirtumą. Kai dar prisijungė kelis taškus iš eilės pelnęs Bryantas, „Maccabi“ visiškai kontroliavo mačą, – one.co.il pastebėjo Z.Sherfas. – Tel Avivo „Maccabi“ buvo sukrėsti – prieš pat mačą sužinojo, kad žais be Wilbekino ir Hunterio. Rungtynių pradžioje tos netektys kaip tik suvienijo komandą. Į jų vietą stojo du žaidėjai, atvykę į klubą prieš porą dienų, todėl čia nebuvo jokios magijos. Taip greitai įsilieti į komandą sudėtinga. Ypač sunku įvesti į žaidimą gynėją, kuris turi organizuoti žaidimą ir dar rinkti taškus. Dar ne metas teisti Jacksoną. Reynoldsui buvo kiek paprasčiau, bet jau pamatėme jo jėgą kaunantis dėl kamuolių ir nekantrų puolimą.

Kai „Žalgiris“ pradėjo spurtuoti, Sfairopoulas paėmė minutės pertraukėlę. Jis laikėsi aikštėje su žaidėjais, kuriuos žino geriausiai. „Maccabi“ toliau gerai gynėsi, o lietuviai vis klaikiai atakavo krepšį. Tačiau kai Sfairopoulas į aikštę išleido Jacksoną, „Žalgiris“ sugrįžo, todėl treneris vėl staigiai grąžino į aikštę Dorsey. Bet tai penketas su Jacksonu ir Reynoldsu prarado visą iniciatyvą. „Žalgiris“ susigrąžino rungtynes ir sirgalių paramą. Dar iki ketvirto kėlinio pradžios ištirpo visa „Maccabi“ persvara ir iniciatyva.

Sfairopoulas metė rizikingą kamuoliuką su Jacksonu ir Reynoldsu viename penkete ir ta rizika buvo nesėkminga. „Žalgiris“ greitai pagavo ritmą ir 7 taškų persvarą. Penketas be naujokų funkcionavo žymiai geriau.

„Maccabi“ sėkmingai dvigubino gynybą po krepšiu ir „Žalgiris“ sunkiai prie to prisitaikė. Tačiau kai penktą pražangą gavo Dorsey, „Maccabi“ lemiamu metu trūko geresnio žaidimo organizavimo. Sfairopoulas nebeleido į aikštę Jacksono, bet Bryantas neišgelbėjo padėties.

Tai didžiulis praleistas šansas. Pralaimėjimas, dėl kurio skaudės komandai, stumdantis dėl atkrintamųjų varžybų pozicijų. „Maccabi“ vėliau gailėsis dėl šios nesėkmės.“

VIDEO: Karštas Artūro Milaknio komentaras apie rungtynes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius