-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 15

Grėsmė „Žalgiriui“: į Eurolygos gynėjų elitą besibeldžiantis „Crvena zvezda“ variklis

„Nei patys žaidžia, nei kitiems duoda“, – taip buvo galima apibūdinti Belgrado „Crvena zvezda“ žaidimą sezono starte. O tuo įsitikinti galėjome ir dvikovoje Kaune, kuomet „Žalgiris“ serbams nusileido 59:61. Dabar Dragano Šakotos auklėtiniai demonstruoja ženkliai geresnį krepšinį puolime, yra laimėję 7 iš pastarųjų 9 rungtynių, o pagrindiniu komandos varikliu tapo debiutinį sezoną Europoje žaidžiantis Lorenzo Brownas, kuriam Šarūnas Jasikevičius turės skirti išskirtinį dėmesį.
Lorenzo Brownas
Lorenzo Brownas / Euroleague.net nuotr.

Įprastai adaptacija Eurolygoje krepšininkams iš JAV nebūna lengva, tačiau 29-erių gynėjas Serbijos klube greitai atrado savo vietą po saule.

Profesionalo karjerą L.Brownas pradėjo 2013-aisiais, kuomet po trijų sėkmingų sezono NCAA jį 52-uoju šaukimu NBA naujokų biržoje pasirinko „Minnesota Timberwolves“ klubas.

Tiesa, Mineapolio valstijoje jis ilgai neužsibuvo. Dar prieš sezono startą gynėjas buvo atleistas, o po dviejų mėnesių sukirto rankomis su „Philadelphia 76ers“ bei debiutavo stipriausioje planetos lygoje, kurioje per penkerius metus atstovavo keturioms komandoms ir sužaidė 107 rungtynes.

Iki persikėlimo į Europą L.Brownas migravo tarp NBA, G lygos ir Kinijos pirmenybių.

„Crvena zvezda“ klubo naujokas Eurolygoje per pirmuosius keturis mačus dukart surinko minusinį naudingumo balą, bet tuomet šovė į viršų, kuriame laikosi iki dabar.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lorenzo Brownas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lorenzo Brownas

L.Brownas jau 13 rungtynių iš eilės renka dviženklį efektyvumo balų skaičių, o praėjus 18 sezono rungtynių amerikietis vidutiniškai pelno po 14,1 taško (50,7 proc. dvit., 36,1 proc. trit., 85,5 proc. baud.), atkovoja po 3,8 ir perima po 1 kamuolį, atlieka po 4,6 rezultatyvaus perdavimo, blokuoja po 0,5 metimo, klysta po 2,7 karto ir fiksuoja po 16,5 naudingumo balo (10 vieta).

„Aiškus komandos lyderis, pagrindinis įžaidėjas, – L.Browno svarbą „Crvena zvezda“ komandai Eurolyga.lt tinklalapiui išskyrė „Žalgirio“ žvalgas Evaldas Beržininkaitis. – Jis tiek pats renka taškus, tiek valdo komandą. Didžiąją dalį atakų kamuolį jis laiko savo rankose. Metimo gero iš toli neturi, bet labai gerai veržiasi, gerai mato aikštę ir atiduoda perdavimą.“

Pirmiausia, tai geros fizinės L.Browno galimybės, leidžiančios būti efektyviu žaidėju abejose aikštės pusėse. Jis yra aukštas (196 cm), tvirtas bei ilgas rankas turintis atakų organizatorius. Dėl ilgų rankų jis perima nemažai kamuolių (vid. 1) bei blokuoja metimų (vid. 0,5), nors ir rungtyniauja įžaidėjo pozicijoje.

„Ties fiziniais duomenimis L.Brownas prieš daugelį tiesioginių oponentų turi pranašumą bei gali pasistumdyti ir su kitų pozicijų žaidėjais. L.Brownas ginasi gerai, bet kartais dėl prasto kojų darbo prasileidžia varžovų prasiveržimą“, – sakė E.Beržininkaitis.

L.Browno pagrindinis ginklas – prasiveržimai. Į baudos aikštelę įsiveržęs amerikietis gali tiek pats efektyviai atakuoti krepšį iš vidutinio nuotolio, tiek sėkmingai surasti komandos draugus. Jis sukuria 4,6 rezultatyvaus perdavimo per mačą, o tai yra 14 rezultatas lygoje.

„Labai stipriai veržiasi į abi puses, bet ypatingai į dešinę. Jei komandos bando pristabdyti dešinę pusę, tai jis puikiai gali veržtis ir į kairę, – sakė „Žalgirio“ žvalgas. – Jis nėra savanaudis. Jei K.Punteris nuleidžia galvą ir mato tik taką link krepšio, tai L.Brownas žaidžia pakelta galva, mato komandos draugus ir aikštelę. Jei mato geresnę situaciją, tai tikrai neužlaikys kamuolio, nusimes jį komandos draugui.“

Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas
Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas

Krepšininko Achilo kulnu galima laikyti metimą iš toli, kurį pagerinęs jis galėtų drąsiai įsitvirtinti Eurolygos gynėjų elite.

L.Brownas šį sezoną per 17 mačų atliko 36 metimus nuo tritaškio zonos, o realizavo – 13 (vid. 36,1 proc.). Šį sezoną buvo vos dvejos krepšininko rungtynės Eurolygoje, kai jis pataikė du tritaškius.

„Stabilumo trūksta atakuojant iš toli, – patvirtino E.Beržininkaitis. – Jis gerai meta iš vidutinio nuotolio, įsiveržęs į baudos aikštelę ir aplink ją. L.Browno procentai nėra prasti, bet kalbant apie tritaškius, jis jų meta nedaug bei grėsmės iš toli varžovams nekelia. Jei pagerintų metimą iš toli, tai būtų fantastinis žaidėjas.“

Net ir be gero tolimo metimo L.Brownas kelia galvos skausmus varžovams. Labiausiai amerikietis siautėjo rungtynėse su Pirėjo „Olympiakos“, kuomet surinko 34 taškus (11/18 dvit., 2/4 trit., 6/9 baud.).

Nuo „Crvena zvezda“ lyderio rankos nukentėjo ir „Valencia“, kuri išsiėmė gynėjo taiklų pergalingą metimą su sirena.

VIDEO: 7DAYS Magic Moment of the Night: Lorenzo Brown, Crvena Zvezda mts Belgrade

Didžiausia būsimų rungtynių „Žalgirio“ gynybos užduotis – sustabdyti „Crvena zvezda“ variklį. Tam reikės ne tik Thomaso Walkupo, bet ir komandos draugų pagalbos.

L.Brownas Eurolygoje debiutavo būdamas 29-erių, bet įsitvirtinti gali ilgam.

Debiutinis krepšininko sezonas parodo dideles jo galimybes. Adaptacijos periodą turi pereiti visi, žaidėjams reikia priprasti prie kitokios krepšinio kultūros, o tai nepriklauso nuo žaidėjo amžiaus.

Belgrado ekipos legionierius Europoje triukšmauti ėmė staigiai, o ateityje jo žvaigždė ryškės tik dar labiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius