Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 21

Gustavo Ayonas: apie „betmano“ pravardę bei norą tapti sporto ministru Meksikoje

Vis dar keista matyti Gustavo Ayoną dėvintį ne baltus Madrido „Real“ marškinėlius. Po penkerių metų karališkajame klube, 34-erių meksikietis pradėjo naują karjeros etapą Sankt Peterburge. Jau kitą savaitę G.Ayoną galėsime išvysti ir ant „Žalgirio“ arenos parketo, kuomet Kaune svečiuosis Joano Plazos treniruojamas „Zenit“.
Gustavo Ayonas
Gustavo Ayonas / Euroleague.net nuotr.

Nors „Zenit“ yra Eurolygos debiutantė, tačiau jau spėjo įsirašyti pirmąją pergalę stipriausiame Senojo žemyno turnyre. Praėjusį penktadienį Rusijos ekipa triumfavo Pirėjuje, 77:68 pranokdama Kęstučio Kemzūros diriguojamą „Olympiakos“.

Ilgą laiko tarpą G.Ayonas buvo vadinamas „Titanu“, tačiau Sankt Peterburge jį pakrikštijo „Betmanu“. Priežastis – lūžusi nosis bei dėvima apsauginė kaukė, rašo tinklalapis „Euro Hoops“.

„Tai gerai mano nosiai, tačiau rungtyniauti nėra patogu, nes regėjimo laukas nėra geras. Bet to reikia saugumo sumetimais. Ko aš tikiuosi, tai kad nebegausiu daugiau pravardžių“, – šyptelėjęs sakė „Zenit“ naujokas.

Prie Eurolygos prisijungęs Sankt Peterburgo klubas iš pamatų pakeitė komandą – Joano Plazos treniruojama ekipa įsigijo 11 naujokų, daugiausiai tarp visų klubų Eurolygoje. Didžioji dalis žaidėjų turi rungtyniavimo Ispanijos lygoje patirties.

„Adaptacijos procesas klostosi lengviau, kai su naujaisiais komandos draugais jau esi žaidęs, net jei stovėjome skirtingose barikadų pusėse. Lengviau, nes žinai jų stipriąsias puses. Tai yra didelis privalumas komandai“, – teigė G.Ayonas.

Nors „Zenit“ yra turnyro naujokė, tačiau tik ne vidurio puolėjas iš Meksikos, kuris stipriausiame Senojo žemyno turnyre, atstovaudamas „Real“ ekipai, per penkerius metus sužaidė 141 mačą.

„Mes su treneriu nekalbėjome apie tai, bet dėl savo patirties Eurolygoje aš prisiimu atsakomybę vesti komandą į priekį. Žinau, kad tai sudėtingas turnyras, tačiau jame žaisti malonu. Mano komandos draugai įgaus taip reikalingos patirties, aš jiems pagelbėsiu dėl to asmeniškai kuo įmanoma labiau“, – sakė 208 cm centras.

G.Ayonui laikotarpis Madride buvo labai sėkmingas, atnešęs daugybę apdovanojimų. Dukart Eurolygos čempionas, dukart pateko į antrąją simbolinę Eurolygos komandą, keturiskart Ispanijos lygos bei triskart taurės laimėtojas. Kokius iššūkius meksikietis keliasi šiame karjeros etape?

„Noriu, kad „Zenit“ demonstruotų kuo aukštesnį žaidimo lygį. Noriu pats būti aukščiausiame lygyje – pasirengęs tam tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Žinau, kad aplinkybės čia kitokios, nei kad buvo „Real“ ekipoje, tačiau „Zenit“ nusipelnė gerų rezultatų, nes per pastaruosius mėnesius įdėjo daug darbo komplektuojant šią komandą“, – teigė G.Ayonas.

Euroleague.net/Gustavo Ayon
Euroleague.net/Gustavo Ayon

Veteranas skina mokslo laurus, jis įgijo verslo vadybos bakalauro laipsnį, o netolimoje ateityje sieks ir magistro diplomo sporto vadybos srityje. „Norėčiau ateityje tapti sporto ministru Meksikoje“, – sakė „Zenit“ aukštaūgis.

Vidurio puolėjas šią vasarą paliko Madridą norėdamas sugrįžti į NBA, kurioje rungtyniavo trejus metus – nuo 2011-ųjų iki 2014-ųjų. Per šį laikotarpį G.Ayonas vilkėjo „New Orleans Hornets“, „Orlando Magic“, „Milwauke Bucks“ bei „Atlanta Hawks“ marškinėlius 135 rungtynėse, kuriose vidutiniškai rinko po 4,7 taško, 4,4 atkovoto kamuolio bei 1,3 rezultatyvaus perdavimo.

„Tikėjausi sugrįžti į NBA, bet negavau galimybės, nesulaukiau jokio pasiūlymo, – dėstė G.Ayonas. – Turėjau priimti sprendimą – arba žaisti žemame lygyje Meksikoje, arba tęsti karjerą aukštame lygyje. Eurolyga yra antras pagal pajėgumą turnyras pasaulyje po NBA, o „Zenit“ suteikė galimybę atstovauti šiai komandai. Man patiko iššūkis, man patiko, ką jie man pasiūlė, tad priėmiau kvietimą atvykti.“

G.Ayonas buvo tapęs svarbiausiu „Real“ centru Pablo Laso, kuris ekipą treniruoja nuo 2011-ųjų, eroje. Ar tai dėl jo galimybės gerai atlikti perdavimą, ar dėl didžiulio krepšinio supratimo, ar kažko kito?

„Kasdieninis darbas leidžia man duoti komandai tai, ko jai reikia. Manau, kad „Zenit“ komandai reikia agresyvaus aukštaūgio baudos aikštelėje, galinčio rinkti taškus. Aš turiu daugiau atsakomybių puolime, bandau duoti, ko iš manęs reikalaujama.

Kai žaidžiau „Real“, jiems manyje nereikėjo lyderio. Turėjome daug aukšto kalibro vyrukų, kurie norėjo valdyti kamuolį. Neturėjau dėl to problemų, atsitraukiau ir užėmiau pagalbinį vaidmenį“, – sakė G.Ayonas.

Sankt Peterburgo ekipoje G.Ayonas rungtyniauja po 20 minučių, pelno po 8,3 taško, atkovoja po 6 kamuolius, atlieka po 2,9 rezultatyvaus perdavimo bei renka po 14,5 naudingumo balo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius