Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 07

Į Barsos „safarį“ atvykęs K.Pangosas prisiminė Šaro žinutę ir įdomų pasiūlymą „Žalgiriui“

Kevinas Pangosas mėgsta futbolą ir kartais apsilanko „Camp Nou“ stadione, bet trečiadienio vakarą jis leido namuose, ne „Barcelona“ ir Madrido „Real“ mūšyje. „Palau Blaugrana“ arenoje Barselonos krepšininkai dažnai girdi beveik šimtatūkstantinių tribūnų ošimą. Iš jo granatiniai supranta, kad stadione šeimininkai įmušė įvartį. Barselonoje čia daug kas kitaip nei Kaune ir „Žalgiryje“. Bet K.Pangosas įsiklauso į naujus išbandymus.
Kevinas Pangosas
Kevinas Pangosas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Barcelona“ – „Žalgiris“ | 22:00 | Barselona

Kevinas Pangosas vasarą turėjo nepamirštamą povestuvinę kelionę.

Su žmona kopinėdamas medų Pietų Afrikos Respublikoje, kanadietis pasileido į safarį, kur savo akimis matė per kelis metrus nuo jo ausį besikrapštantį liūtą, aukštesnę nei saulę žirafą, tinginiaujantį raganosį ar pusryčius vagiančias beždžionėles.

Į tokią egzotinę išvyką K.Pangosas leidosi pirmą kartą gyvenime.

Ko gero, panašiai jis pasijautė atvykęs į Barseloną ir apsilankęs pirmosiose Svetislavo Pešičiaus treniruotėse.

Iš tobulos puolimo sistemos, pagal kokią 2017–2018 m. sezoną žaidė Šarūno Jasikevičiaus nubraižytas „Žalgiris“, K.Pangosas perėjo į S.Pešičiaus safarį – tikras gynybos džiungles.

Čia jam buvo pasakyta, kad turi visada agresyviai pasitikti savo varžovą. Spausti priešininką be jokio atodūsio, kol priešininko rankos vilksis per parketą.

K.Pangosui reikėjo laiko priprasti prie kai kurių smulkmenų ir trenerio norų. Bet šiek tiek užtrukęs, Slovėnijos pasą turintis kanadietis apsiprato.

Stebėjosi net žalgiriečiai.

Jie dar nematė tokio agresyvaus ir kibaus K.Pangoso, koks kando jiems į kojas „Žalgirio“ arenoje su saulės ryškumo marškinėliais tą nelemtą vakarą pirmajame Eurolygos rate.

Ilgai vidutinišką krepšinį demonstravęs įžaidėjas pratęsime paleido penkis taškus iš eilės, pelnė 6 iš 12 visų per papildomą penkių minučių atkarpą įmestų „Barcos“ taškų, ir įmurkdė „Žalgirį“ į skaudų pralaimėjimą 88:85.

„Buvo nuostabu vėl ten grįžti. Kaunas man sugrąžino daug puikių prisiminimų, – Barselonoje 24sek pasakojo K.Pangosas. – Buvo smagu vėl persimesti juokeliais su savo bičiuliais.

Iš pradžių buvo keista būti ant parketo ir apšilinėti prie kito krepšio. Bet kai tik rungtynės prasidėjo, prasidėjo krepšinis.

Lemiamomis minutėmis man sekėsi. Tiesiog bandžiau išlikti pasiruošęs ir norėjau padėti komandai.

Buvome sunkioje situacijoje, nes „Žalgiris“ galingai spurtavo ir perėmė psichologinę pusiausvyrą. Tačiau pratęsime tiesiog išnaudojau savo progas.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kevinas Pangosas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Kevinas Pangosas

Mainams būtų nepritaręs

Galėjo būti ir taip, kad pirmąsias savo rungtynes „Žalgirio“ arenoje kaip varžovas K.Pangosas būtų sužaidęs dar praėjusių metų kovą, prieš pat svaiginantį žalgiriečių nuotykį Eurolygos finalo ketverte.

Dar tarpušvenčiu „Barcelona“ užmetė tinklą ant „Žalgirio“ lyderio ir pateikė įdomų pasiūlymą. Mainais už K.Pangosą, katalonai gundė „Žalgirį“ Tyrese'u Rice'u ir 250 tūkst. eurų kompensacija.

„Žalgirio“ atsakymas buvo griežtas – pasvajokite!

K.Pangosas apie tas pagundas sužinojo tik iš žiniasklaidos. Gynėjo agentai pasistengė, kad „Barcelona“ neišmuštų žalgiriečio iš vėžių.

„Kiek juokinga, nes aš pats nelabai apie tai žinojau. Tą išgirdau tik per kitus žmones, – 24sek pasakojo K.Pangosas. – Žinote, aš pernelyg dažnai nesinaudoju socialiniais tinklais, bet aplinkiniai žmonės klausimais atkreipė mano dėmesį. Komandos draugai, aišku, iš to irgi juokėsi (šypsosi). Bet nesu tikras, ar toks sandoris sezono metu buvo realus.“

Net jeigu galutinį žodį būtų taręs ne „Žalgiris“, o K.Pangosas, atsakymas būtų toks pat.

„Aš nemėgstu blaškytis. O sezono finišas su „Žalgiriu“ finalo ketverte buvo nuostabus“, – prieš antrąją savo akistatą su „Žalgiriu“ Barselonoje pasakojo K.Pangosas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kevinas Pangosas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kevinas Pangosas

Reikšmingi skaičiai

K.Pangosas šį sezoną Barselonoje per 20 minučių pelno vid. 7,1 taško, atlieka 3,6 rezultatyvaus perdavimo ir renka 7,1 naudingumo balo.

26-erių įžaidėjo rodikliai yra perpus mažesni nei pernai „Žalgiryje“, o jo tritaškių taiklumas nusimušė net iki 24,2 proc.

Tačiau beveik kasdien su S.Pešičiumi bendraujantis K.Pangosas evoliucionuoja.

Nors puolimas su juo dar stringa, „Overbasket.com“ duomenimis, K.Pangosui būnant aikštėje „Barcelona“ per 100 atakų praleidžia vid. 6,6 taško mažiau, nei jam sėdint ant suolo.

Maža to, K.Pangosas tapo reikšminga pergalingų „Barcelona“ pokyčių dalimi.

Kai Svetislavas Pešičius perjungė bėgius, „Barcelona“ ėmė riedėti pergalingu keliu. Katalonai ėmė geriau suprasti vienas kitą ir laimėjo 6 iš 8 pastarųjų Eurolygos rungtynių, o K.Pangosas buvo didžiausią +/ – rodiklį per šią atkarpą turėjęs „Barcelona“ žaidėjas (+62).

„Čia viskas buvo kitaip, – neslėpė K.Pangosas. – Bet džiaugiuosi, kad gavau progą išmokti naujų dalykų. Pozityviai priėmiau šią situaciją. Prisitaikau prie naujos sistemos ir mokausi iš Pešičiaus, kiek tik galiu.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kevinas Pangosas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kevinas Pangosas

Griežtų trenerių žinutės

Kai K.Pangosas su „Barcelona“ sudarė dvejų metų 1,7 mln. eurų sutartį, įžaidėjas susiskambino su Š.Jasikevičiumi.

Jis buvo didžiausias „Žalgirio“ trenerio numylėtinis. Kevinas Šarą papirko savo atsidavimu krepšiniui, teisingu charakteriu, žaidimo skaitymu, aštrumu ir herojiškomis savybėmis lemiamu metu sprendžiant mačo nugalėtoją.

„Trumpai pasikalbėjome. Žinote, jis juk irgi užsiėmęs, – kalbėjo K.Pangosas. – Treneris man tiesiog palinkėjo sėkmės.

Su Jasikevičiumi praleidau dvejus puikius metus.

Ir jis supranta, koks tai klubas yra „Barcelona“. Jis man sakė, kad mėgausiuosi šia patirtimi ir šiuo miestu. Treneris dar prikalbėjo daug gražių dalykų ir mane labai palaikė.“

Ko gero, Šaras taip pat pasakė, kad Barselonoje teks dirbti su dar griežtesniu treneriu.

Nors kaip juokauja katalonai, 69-erių serbas nebe toks piktas, koks jis buvo prieš 14 metų, kai beveik be laisvadienių vaikė po „Palau Blaugrana“ ir patį Šarūną Jasikevičių.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Svetislavas Pešičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Svetislavas Pešičius

Be abejo, viską keičia pergalės.

Dar taip nebuvo, kad „Barcelona“ sirgaliai plojimais prieš rungtynes pasitiktų savo strategą. O S.Pešičius mėgaujasi dėmesiu ir patenkintas atmojuoja 4–5 tūkstančiams aistruolių, kurie paprastai susirenka į kiekvienas Eurolygos rungtynes.

S.Pešičius pagarbiai atsiliepia ir apie K.Pangosą. Nors Barselonoje strategas puolime neduoda jam tiek laisvės, kiek įžaidėjas jos gaudavo Kauno „Žalgiryje“.

K.Pangosas vėl pateko į griežtus sistemos rėmus, kuriuose dabar kiek labiau akcentuojama gynyba. Pagal Eurolygos gynybos reitingą, „Barcelona“ yra antra efektyviausiai besiginanti turnyro ekipa.

„Manau, visos komandos yra skirtingos, – samprotavo K.Pangosas. – Ir čia ne „Žalgirio“ ir „Barcelona“ ar Š.Jasikevičiaus ir S.Pešičiaus bruožų skirtumai.

Beje, turiu pasakyti, kad Šaras irgi labai akcentuoja gynybą. Jam ji tikrai svarbi. Kaip ir Pešičiui puolimas. Nėra taip, kad kažkuris treneris pamirštų apie kitą aikštės pusę.

Bet, be abejonės, Pešičius čia išskiria gynybą. Ir kai jis suvokia, kad tu perpratai gynybos principus, jis žvelgia į kitus dalykus.“

Jeigu atvirai, kai galiu, bandau ir pasiautėti. Jeigu gaunu laisvę priimti beprotiškus sprendimus ir žaisti agresyviau, aš tą ir darau. Bet visada prisitaikau prie komandos poreikių.

Įvertino „Žalgirio“ pasirodymą

Praėjusį sezoną su Kauno „Žalgiriu“ iki finalo ketverto nukeliavęs K.Pangosas žino, ko reikia elitiniam Eurolygos lygiui.

Tą keturių geriausių Europos komandų standartą šią akimirką atitinka ir „Barcelona“. Su 12 pergalių ir 9 pralaimėjimais katalonai turnyro lentelėje rikiuojasi penkti.

„Žinoma, – paklaustas, ar „Barcelona“ yra finalo ketverto kalibro komanda, nė nesudvejojo K.Pangosas. – Tik dabar svarbiausia tęsti tobulėjimą. Reguliariojo sezono finišas artėja prie pabaigos, bet geriausią savo formą turime pasiekti reikiamu metu.

Taip mums nutiko ir pernai su „Žalgiriu“. Tinkamu metu pradėjome žaisti labai gerą krepšinį ir tai lėmė gerą sezono pabaigą.

Mes negalime pasitenkinti savo žaidimu. Turime toliau eiti į priekį.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kevinas Pangosas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kevinas Pangosas

Kaip tik tos geriausios savo formos desperatiškai laukia išalkęs „Žalgiris“. Skirtingai nei „Barcelona“, žaliai balti išgyvena ne pačius geriausius laikus ir laimėjo tik 1 mačą iš pastarųjų 7.

Skeptikai baksnoja į „Žalgirio“ komplektaciją, o daugiausiai pokyčių būta būtent gynėjų grandyje.

Tačiau K.Pangosui ji atrodo talentinga ir universali, o „Žalgiris“ jam palieka gerą įspūdį.

„Manau, kad „Žalgiris“ demonstruoja gerą krepšinį, – 24sek tikino K.Pangosas. – Ypač gera matyti buvusius žalgiriečius gerai atrodančius kitose komandose. Pavyzdžiui, Vasa (V.Micičius. – aut. past.) ir Axelis (A.Toupane'as. – aut. past.) atrodo puikiai.

Net neįsivaizduoju, kodėl tokie žalgiriečių rezultatai. Čia jau jie patys geriau papasakotų.

Iš šono man jie atrodo tikrai gerai. Jie turėjo daug atkaklių rungtynių, tik pabaigose „Žalgiriui“ pritrūkdavo sėkmės.

Bet tokia ta Eurolyga. Čia sunku žaisti.

Visos rungtynės čia labai atkaklios ir tai tik kelių atakų reikalas.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: kodėl neveikia Šaro stebuklai ir kaip išbristi iš nesėkmių serijos

Tomis keliomis atakomis K.Pangosas Kaune pražudė „Žalgirį“.

Kai K.Pangosui „Žalgirio“ arenoje teko tramdyti jaudulį, kol pavyko pasiekti savo įprastą žaidimo lygį, tai žalgiriečiai dabar nervinsis Barselonoje, skrandį griaužiant pergalių alkiui Eurolygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius