Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 25

Idealus vakaras Kaune: neišvengiama „Žalgirio“ pergalė vokiškoje loterijoje

Idealus vakaras „Žalgirio“ arenoje. Po sunkumų kovojant vietiniame fronte, Šarūnas Jasikevičius ir jo trenerių štabas išvydo reikiamą atsaką iš savo auklėtinių. Su pasimėgavimu besinaudoję ALBA rizikomis, žalgiriečiai dominavo nuo pirmųjų rungtynių minučių bei sutriuškino oponentus 104-80.

Vokietijos ekipos krepšinis paremtas didelėmis rizikomis. Jas naudoja tikrai ne kiekviena Eurolygos komanda. Neparuošti namų darbai gali kainuoti pergalę prieš šią ekipą. Taip pat ir nesugebėjimas nubausti šios gynybos taikliais metimais.

Vienas iš tokių atvejų įvyko pirmojo rato mače Berlyne, kuomet „Žalgiris“ tiesiog užduso puolime svaidydamas vieną netaiklų metimą po kito. ALBA treneris A.Renesesas galėjo pasirodyti lyg gynybos genijus, kurio filosofija privertė kauniečius pataikyti vos 2 tolimus metimus iš 23. Deja, ši filosofija gali ir skaudžiai bausti.

Namų arenoje žalgiriečiai atakuodami iš įvairių distancijų neklydo. Net 14 iš 27 tritaškių pasiekė tikslą, o rungtynių likimas buvo nuspręstas jau pirmoje rungtynių pusėje.

VIDEO: Pamatykite: „Žalgirio“ visa griaunantis puolimas nušlavė ALBA su R.Giedraičiu

Nusiteikimas

Nuo pat rungtynių pradžios į akį krito skirtingas dviejų komandų nusiteikimo lygis. Kauniečiai itin agresyviai žaidė gynyboje, nutraukinėjo vokiečių derinius, puolime – ieškojo antrųjų šansų, atakuodami varžovų lentą net nuo tritaškio linijos.

Dažnai veikiantys ALBA deriniai buvo atpažinti, atliekami reikiami susikeitimai. Pirmajame kėlinyje ALBA nebuvo leista pasinaudoti Reneseso mėgstamu deriniu su nugarine užtvara alley-oop dėjimui. Tuo metu kitoje aikštelės pusėje vokiečiai nesuteikė jokio diskomforto namų šeimininkams. Jokio kontakto, jokio fiziškumo. Kauniečiai tiek su kamuoliu, tiek be jo judėjo kur tik norėjo, nejausdami didesnio pasipriešinimo.

Agresyviai ALBA gynybai ties pikenrolu „Žalgiris“ buvo pasiruošęs – gynėjai iškart nusimesdavo kamuolį aukštaūgiams, kurie po užtvaros nesileisdavo iki pat krepšio, o sulaukdavo kamuolio padarę porą žingsnių po jos. Taip būdavo sukuriamos 4 prieš 3 situacijos, kurios išvesdavo kauniečius į gerus metimus.

Visi šie elementai puikiai atsispindėjo statistikos protokole po pirmųjų 10 minučių. ALBA buvo padariusi 5 klaidas, kuomet „Žalgiris“ tik 1; pataikiusi vos 4 metimus iš 15, kuomet „Žalgiris“ – 10 iš 21. Dar svarbesnė statistika degė švieslentėje. Po 10 minučių „Žalgiris“ pirmavo jau 23:9.

Paprasčiausiai negali atvažiuoti į „Žalgirio“ areną ir tikėtis laimėti rungtynių su tokiu fiziškumo ir energijos lygiu, kokį parodė Berlyno ekipa.

Nepasiteisinusi loterija

„Žalgiris“ buvo puikiai pasiruošęs ir padaręs išvadas ne tik gynyboje.

Nors kauniečiams pavyko susikurti nemažai gerų metimų ir pirmojo turo rungtynėse Berlyne, kitokia ALBA gynyba buvo šiek tiek išmušusi iš ritmo kauniečių puolimą. Nieko panašaus nenutiko vakar dienos rungtynėse.

Vokiečių ekipos gynyba pasižymi itin agresyviomis pagalbomis iš stipriosios pusės. Tai – gan retas reiškinys krepšinyje, nes komandos stengiasi telkti pagalbos kuo toliau nuo tos vietos, kur yra kamuolys. Tokiu būdu žaidėjai turi daugiau laiko rotuoti, kol vyksta perdavimai ir grįžti prie savo dengiamų oponentų.

Tuo tarpu ALBA ekipoje naudojama itin daug pagalbos iš žaidėjų, esančių itin arti kamuolio. Kadangi ši taktika nėra itin dažnai naudojama, komandos, susidurdamos su tokia gynyba pirmą kartą, gali smarkiai sudegti.

Tačiau „Žalgiris“ pasiruošęs buvo itin gerai. Vienintelis klaustukas buvo, ar pavyks tas progas išnaudoti. Kai pasipylė laisvi taiklūs tritaškiai – degė „Žalgirio“ arenos tinklelis ir ALBA viltys laimėti.

Brangiausiai ši loterija kainavo žaidimo nugara metu.

Vokiečių taktika yra kamuolį įvedusio ir arčiausiai jo esančio žaidėjo gynėjui vaizduoti, kad šis vis bando išmušti kamuolį ir grįžti prie savo žmogaus. Šis terminas angliškai vadinamas dig, tačiau jo metu gynėjas neturėtų pamesti savo gynėjo be kamuolio.

„Žalgiris“ planas buvo akivaizdus – centruojantis žaidėjas turėtų būti atsargus, neskubėti atakuoti, o tiesiog sumušti kamuolį porą kartų. Kai tik artimiausias gynėjas eis digginti, žaidėjas be kamuolio turi pajudėti link kampo ir pakeisti savo buvimo vietą.

Skamba labai paprastai, tačiau suveikė itin efektyviai – iš šios situacijos „Žalgiris“ pataikė net 4 tritaškius ir pelnė 12 taškų vien pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo pradžioje.

Dar kitoje atakoje 3 taškus kainavo per stipri pagalba iš stipriosios pusės kauniečiams žaidžiant 2 prieš 2. KC Riversas atpažino pagalbą, pajudėjo kelis žingsnius į šoną, R.Jokubaitis laiku atliko perdavimą ir amerikietis smeigė savo trečiąjį tritaškį, taip padidindamas kauniečių pranašumą iki 22 (39:17). Tokiu būdu rungtynės buvo nuspręstos jau pirmoje rungtynių pusėje.

VIDEO: Geros nuotaikos Šaro komentarai po įspūdingos pergalės prieš Alba

Po dviejų kėlinių jau atsilikinėjant 27 taškų skirtumu (27:54), Renesesas nusprendė sutrikdyti „Žalgirį“ su mišria box-and-one gynyba, kuomet keturi žaidėjai gynėsi zonine gynyba, o KC Riversas arba A.Milaknis buvo prižiūrimi asmeniškai.

„Žalgiriui“ ir ši rizikinga gynyba nesukėlė didesnių problemų – daugiausiai apie tai pasako 30 kauniečių pelnytų taškų trečiajame kėlinyje.

Apibendrinimas

Būna rungtynių, kuomet ši ALBA gynyba-loterija surakina varžovus ir veikia puikiai. Tačiau karts nuo karto dėl tokių pasirinkimų gali būti ir sutriuškintas.

Kauniečiai puikiai žinojo, kur turės galimybių atakuoti netrukdomi. Kai dar pasiseka pataikyti tokiais procentais, sėkmė neišvengiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius