Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 29

J.Lauvergne'as: nustebinusi Lietuvos istorija, svarbus pojūtis Kaune ir pavyzdys „Žalgiryje“

Kauno „Žalgirio“ centras Joffrey Lauvergne'as yra didžiulis istorijos fanatikas. Žaisdamas Belgrade 29-erių prancūzas gliaudė knygas apie Balkanų karus ir šio krašto istoriją. Atvykęs į Kauną legionierius jau įsigijo pirmąjį lietuvišką kūrinį ir liko nustebintas kai kuriais įrašais apie mūsų šalį. Krepšinio saloje Joffrey tęsia ne ką mažiau įdomią, tik jau savo istoriją. Jos skyrius Kaune vadintųsi „malonus karjeros atgaivinimas“. Apie pirmuosius skambiausio „Žalgirio“ vasaros pirkinio įspūdžius – 15min interviu su J.Lauvergne'u.

J.Lauvergne'as kone kiekvieną dieną telefonu kalbasi su Leo Westermannu – gerai pažįstamu prancūzu, kuris žaidė „Žalgiryje“ 2016-2017 ir 2018-2019 m. sezoną.

Du geri bičiuliai šnekučiuojasi ne tik apie krepšinį. Temos daugiausiai sukasi apie vaikus (Joffrey yra Leo dukros krikštatėvis), verslą (vasarą Joffrey aktyviai kalbino Leo kartu pradėti nekilnojamojo turto arba viešbučių verslą), taip pat ir apie Kauną.

Čia J.Lauvergne'as prieš keletą metų lankėsi kaip Belgrado „Partizan“, vėliau – Stambulo „Fenerbahče“ žaidėjas. Bet aukštas 211 cm ūgio prancūzas taip niekada ir neturėjo daugiau laiko pažvelgti toliau viešbučio ir autobuso pakeliui į „Žalgirio“ areną lango.

„Jūs žinojote, kad man čia patiks, – šyptelėjo J.Lauvergne'as. – Man patinka Kaunas.“

VIDEO: J.Lauvergne'as – nustebinusi Lietuvos istorija, svarbus pojūtis Kaune ir pavyzdys „Žalgiryje“

Aukštaūgis jau spėjo pasižvalgyti po Trakų pilį. Ten sužinojo apie Vytautą Didįjį, 1410-aisiais laimėjusį istorinį mūšį, kurio garbei buvo pavadintas naujasis J.Lauvergne'o klubas. Sužinojo ir apie Valdovų rūmus Vilniuje.

„Taip pat nusipirkau knygą, kuri pasakoja apie Lietuvos istorijos tūkstantmetį. Dar nepradėjau jos skaityti, bet tą padarysiu artimiausiomis savaitėmis. Bet labai įdomu, – neslėpė J.Lauvergne'as. – Aš net neįtariau, kad Lietuvos teritorija siekė beveik iki Bulgarijos, beveik iki Turkijos sienų. Tai bus gera knyga.“

Išgirdęs netikėtą klausimą Joffrey susimąsto. Ar jo gyvenimas ir karjera įdomiai sutilptų į knygos puslapius? Krepšininkas purto galvą, bent jau dėl krepšininko karjeros.

Tris Europos ir pasaulio čempionato medalius su Prancūzijos rinktine laimėjęs, čempionu Turkijoje, Prancūzijoje ir Balkanuose tapęs centras nemano, kad jo karjera su NBA įrašais būtų kažkuo išskirtinė. Tačiau šią kelionę šalia krepšinio aikštės lydėjo įdomi ir neatsiejama jo gyvenimo istorija.

O joje greičiausiai būtų įrašai, kaip jiedu paaugliai su Leo Westermannu prie televizoriaus ekrano stebėjo Belgrado „Partizan“ rungtynes ir nė nenutuokė, kad po kelerių metų patys bus šio klubo lyderiai. Kad vėliau jis taps pirmuoju užsieniečiu kapitonu „Partizan“ istorijoje ir išsitatuiruos komandos logotipą ant didžiulio savo bicepso. Kaip vaikystėje turėjęs skaitymo sutrikimą, vėliau su malonumu vers istorinių kūrinių puslapius ir verslo pradžiamokslius. Kaip atstumtas iš Prancūzijos klubo ir svarstęs žaisti antroje Prancūzijos lygoje, po kiek daugiau nei pusmečio jis bus pašauktas į NBA.

„Krepšinis yra krepšinis, daugelis žaidėjų daro tą patį, ką ir aš. Tuo tarpu kiekvieno gyvenimas skirtingas. Manau, mano gyvenimas būtų įdomesnis nei mano krepšininko karjera, – svarstė J.Lauvergne'as. – Kaip ir visi, turbūt padariau klaidų, bet tas klaidas pasirinkau pats. Žinoma, kažką būtų galima keisti, bet toks yra gyvenimas. Reikia ieškoti daugiau pozityvių nei neigiamų dalykų. Matysime, ką atneš ateitis.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as

Įsiveržė į „Žalgirio“ lyderius

Pastaraisiais metais Joffrey perėjo nemažai negatyvo. Traumos, pralaimėjimai ir rūpesčiai artimoje aplinkoje 2020-ųjų vasarą pastatė jį į ne pačią geriausią poziciją.

Prancūzas pripažino – po dviejų sezonų Stambulo „Fenerbahče“ ekipoje, jis nebuvo pats geidžiamiausias laisvasis agentas Europoje.

„Po mano sunkių traumų ir daug kitų dalykų, nebuvo daug komandų, kurios būtų manimi labai susidomėję, – 15min prisipažino J.Lauvergne'as. – Todėl pirmiausia esu dėkingas „Žalgiriui“ už gerą galimybę.“

Atvykęs į Kauną jis rado tik pozityvą.

Pirmiausia, pozityvą krepšininkas skleidžia pats. Jis vienas pirmųjų pasirodo „Žalgirio“ arenos treniruočių centre ir papildomai dirba prieš bendras komandos pratybas. Pakeliui į savo vietą „Žalgirio“ rūbinėje jis užsuks pasisveikinti su treneriais, komandos personalu, o po mačo maloniai patenkins kantriausių sirgalių prašymą pasirašyti ant jo atvaizdo automobilių stovėjimo aikštelėje. Ir taip, visai kaip Leo, Joffrey geriausiai sutaria su „Žalgirio“ rūbinės architektais – Pauliumi Jankūnu bei Artūru Milakniu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Joffrey Lauvergne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Joffrey Lauvergne

Sunkiai Tony Parkerio bazėje vasarą fiziškai padirbėjęs vidurio puolėjas atsikratė nereikalingų kilogramų ir grįžo į geriausią savo fizinę formą.

„Žalgirio“ įžaidėjai kol kas nesunkiai po krepšiu suranda aukščiausią komandos žaidėją ir dosniai šį maitina kamuoliais. Tris kartus iš keturių atakos smaigalyje atsidūręs J.Lauvergne'as į „Žalgirio“ sąskaitą įrašo du papildomus taškus.

Po trejų pirmųjų LKL čempionato rungtynių J.Lauvergne'as buvo rezultatyviausias ir naudingiausias „Žalgirio“ žaidėjas – rinko vid. po 13 taškų (75 proc. dvit.), 6 atkovotus kamuolius, 1 rezultatyvų perdavimą ir 17 naudingumo balų per 21 minutę.

VIDEO: „urBONUSas“: prognozė „Žalgiriui“, Šaro kantrybė ir Eurolygos sezono įdomybės

Interviu su Joffrey metu aplink tyliai vaikštinėjo savo eilės sėsti prieš kameras laukęs Marius Grigonis. „Žalgirio“ puolimo lyderis irgi yra vienas tų, kuris nardydamas baudos aikštelėje nepagaili kamuolio atvykėliui iš Prancūzijos.

„Jie mane suranda tikrai gerai nuo pat pirmos treniruočių stovyklos dienos. Tikrai negaliu skųstis, – šypsosi „Žalgirio“ atakų organizatoriais patenkintas J.Lauvergne'as. – Čia kol kas labai smagu. Aišku, viskas priklausys nuo to, kiek mes laimėsime. Bet jaučiu, kad kasdien tobulėjame kaip komanda. Tai geras jausmas. Sistema nauja, naujas treneris, daug naujų žaidėjų. Tikiu, kad negalima lyginti šios komandos su pernykšte. Bet pamatysime. Turime daug laiko.

Tikiuosi, kad iš viso žaisime... Mes vis dar baiminamės šios COVID-19 situacijos ir tiksliai nežinome, kas bus, jeigu komandos susirgs. Bet kol kas viskas gerai ir mums labai gera kartu. Ir tai yra labai svarbu. Bent jau man.“

VIDEO: Marius Grigonis – apie NBA metodikas Kaune, asmeninius tikslus ir Šaro palikimą

Bičiulio pramintu taku

Prieš sezoną „Žalgirio“ sirgaliams pristatydamas Joffrey Lauvergne'ą, Leo Westermannas kelis kartus pasikartojo: „Jeigu Joffrey Kaune jausis mylimas, jis duos atgal 300 kartų meilės daugiau.“

Išgirdęs šiuos gero bičiulio žodžius, J.Lauvergne'as šyptelėjo ir kukliai nuleido galvą. Jis jiems pritaria – prancūzui krepšinis nėra tik darbas, tad komandoje jis nori jaustis bendruomenės dalimi.

„Man tai svarbu, kad galėčiau rodyti geriausią savo žaidimą“, – teigė J.Lauvergne'as.

Geriausią savo žaidimą būtent „Žalgiryje“ parodė ir L.Westermannas. Po pirmo sezono Kaune įžaidėjas vėliau kėlė sparnus į CSKA, po antrojo – į „Fenerbahče“.

Pamatęs, kaip „Žalgiris“ padėjo Leo, Joffrey tiki, kad Kauno klubas gali tapti tuo reikiamu impulsu ir jo karjerai. J.Lauvergne'as tikisi, kad tai bus abipusiai naudinga sąjunga. Savo žvaigždės indėlio į pergales klubas dar laukia artimiausioje ateityje, bet jam reikšmingą potyrį „Žalgirio“ naujokas jau gavo Kaune.

„Leo traumos visada buvo jo problema. Jeigu ne jos, Westermannas galėjo pasiekti dar daugiau, – įsitikinęs J.Lauvergne'as. – Bet toks tas gyvenimas. Jis gali didžiuotis, jog grįžo po traumų dar stipresnis. Tris kartus tą iškęsti nėra lengva. Manau, daugelis jo vietoje būtų tiesiog pasidavę.

Bet taip, „Žalgiryje“ jis žaidė puikiai ir pakilo į kitą lygį. Tikiuosi, kad man irgi pavyks pakartoti jo istoriją.“

VIDEO: „urBONUSas“: prognozė „Žalgiriui“, Šaro kantrybė ir Eurolygos sezono įdomybės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius