-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 10 29

Jau nebe Justytė: kaip pas NBA čempioną sekasi Lietuvos krepšinį įkvėpusiai J.Jocytei?

Prieš 14 mėnesių trylikametė mergaitė merdinčiam Lietuvos moterų krepšiniui įkvėpė gyvybės. Kaip kometa apskriejusi mūsų šalį, ji nutūpė Prancūzijoje, keturiskart NBA čempiono Tony Parkerio krepšinio laboratorijoje. Vaikiškas džiaugsmo ašaras pakeitė nuoseklus darbas krepšinio salėje, vedantis ambicingo tikslo link. Kaip dabar sekasi perspektyviausiai Lietuvos krepšininkei Justei Jocytei?

„Va, rašo, kad išvažiavo į Buržą“, – interviu metu dukros telefone žinutę skaito Alvydas Jocys.

Jis aktyviai laiko pulsą ant Justės krepšinio kelionės Prancūzijoje. Štai, praėjusią savaitę kalbėjosi su Tony Parkeriu. Liono krepšinio projekto savininkas patikino, kad treneriams patinka, kokia po penkių mėnesių karantino pertraukos į ASVEL stovyklą prisistatė Justė.

Tik azartiško jos tėčio balse trūksta žiežirbos – tiek jis, juo labiau pati Justė, labai pasiilgo krepšinio emocijų, dėl kurių mergina taip pamilo šį sportą. Jos turėjo sugrįžti spalio 28-ąją, Burže, kur J.Jocytės ASVEL ekipa išvyko sužaisti pirmųjų savo oficialių rungtynių šį sezoną.

Suprasti akimirksniu

  • Kauno „Žalgirio“ ir Vilerbano ASVEL dvikova Eurolygoje – ketvirtadienį 19 val. Lietuvos laiku.
  • Liono ASVEL – J.Jocytės moterų komanda, trečiadienį 62:74 nusileido Buržo „Tango“ ekipai. Tai buvo pirmos oficialios ASVEL rungtynės šį sezoną. J.Jocytė nerungtyniavo.
  • Už abiejų krepšinio projektų stovi keturiskart NBA čempionas Tony Parkeris.

14-metė Justė Jocytė dar rugpjūčio 16-ąją susikrovė lagaminus ir išvyko į Prancūziją. Bet COVID-19 taip sujaukė visą tvarkaraštį, kad lietuvė su ASVEL komanda negalėjo išbėgti ant parketo nei Prancūzijos taurės finale Paryžiuje, nei pirmose ketveriose suplanuotose nacionalinio čempionato rungtynėse.

Tai priešininkės, tai pačios ASVEL žaidėjos nepaspruko nuo koronaviruso. Juo persirgo net aštuonios ASVEL krepšininkės. A.Jocys 15min atskleidė, kad ir Justės tyrimuose aptikta COVID-19 antikūnų. Gali būti, kad lietuvė to nežinodama persirgo kasdienybę iškreipusia liga.

Lino Žemgulio nuotr./Justė Jocytė
Lino Žemgulio nuotr./Justė Jocytė

Koronavirusas netgi išgrūdo Justę ir kitus Tony Parkerio akademijos studentus iš NBA čempiono Lione įkurto talentų miestelio. Šis buvo uždarytas kartu su visomis Prancūzijos mokyklomis.

Kai T.Parkerio akademijos studentai išsiskirstė namo pas savo tėvus, vienintelė projekto užsienietė prisiglaudė pas ASVEL klubo direktorių Francois Lamy. Vilniuje keletą metų praleidęs prancūzas Lione gyveno kartu su žmona lietuve.

ASVEL klubo nuotr./Francois Lamy
ASVEL klubo nuotr./Francois Lamy

Prancūzijoje dabar įvesta komendanto valanda. Nuo 21 val. vakaro iki 6 val. ryto piliečiai turi būti užsidarę namuose. Justė persimetusi sportinį krepšį per petį pabumbsinti kamuolio keliauja į ASVEL moterų komandos sporto rūmus. Dabar tai vienintelė vieta, kurioje ji gali žaisti krepšinį.

Ten lietuvė gavo reikšmingą paaukštinimą. Pagrindinės ASVEL moterų komandos vyr. treneris Valery Demory įtraukė Justę į dvyliktuką. O šioje kompanijoje – ir Eurolygos čempionė, dukart Europos vicečempionė Helena Ciak, dukart Europos vicečempionė Marine Johannes, olimpinė ir Europos čempionato bronzininkė Aleksandra Crvendakič, dar pora WNBA žaidėjų.

„Aukštas lygis. Su tokiomis WNBA žaidėjomis komandoje tikrai yra iš ko pasimokyti“, – 15min pabrėžė A.Jocys.

View this post on Instagram

Year 2????

A post shared by JUSTE JOCYTE (@jocyteee) on

J.Jocytės tėtis pasakoja, kad artėjantį sezoną pagrindinėje komandoje dukra turėtų gauti maždaug 5–10 minučių vaidmenį. Pagal pernai sudarytą kontraktą 3+3, toks ir buvo ASVEL programos tikslas: po truputį įlieti Lietuvos krepšinio deimantą į profesionalių krepšinį, o jau trečiaisiais metais duoti jai ryškesnį vaidmenį ASVEL rotacijoje.

„Kai rašėmės sutartį, ASVEL akcentavo, kad trečiaisiais metais ji turėtų tapti visaverte komandos nare – maždaug 6–7 rotacijos žaidėja, – patikslino A.Jocys. – Bet treneris Justę nuteikė optimistiškai. Atvažiavusi į komandos stovyklą, ji nebuvo kažkuo silpnesnė nei kitos. Pats Tony Parkeris minėjo, kad treneriai džiaugiasi jos žaidimu, požiūriu į darbą. Kai Justę treneris įtraukė į dvyliktuką, ji ir pati jaučiasi žymiai drąsiau.“

Metai, pakeitę Jocytę

Prieš metus Justė prisistatė į T.Parkerio akademiją ir buvo jauniausia ambicingo ASVEL projekto dalyvė. Merginai viskas buvo nauja – Tony Parkeris vedžiojo ją už rankos po dažais dar kvepiančią akademijos teritoriją, ASVEL užregistravo ją jauniausios debiutantės rekordams Eurolygoje ir Prancūzijos čempionate, ir Liono klubas iš lėto įtraukė vienintelę akademijos užsienietę į prancūzišką krepšinio šeimą.

Kai pandemijai nutraukus sezoną Justė susipakavo lagaminus ir grįžo namo į Lietuvą, Alvydas Jocys pamatė gerokai pasikeitusią savo dukrą.

„Iškart pasimatė savarankiškumas – tiek ir jos kalboje, bendravime. Jau net nekalbu apie fizinę brandą. Atrodo, Skopjėje lakstė mergytė, o čia kai ateina 186 cm ūgio, beveik lygi su manimi... – su pasididžiavimu išsišiepė A.Jocys. – Ta jos jėga... Net sunku pačiam pastumti ją po krepšiu. Žaidė su broliu vienas prieš vieną, tai buvo ką veikti – jaučiasi. Tie pečiai... Tai nebe ta pati Justytė, kurią galėtum nustumti viena ranka.“

Lino Žemgulio nuotr./Justė Jocytė
Lino Žemgulio nuotr./Justė Jocytė

COVID-19 uždėjo spyną ant krepšinio salių durų visame pasaulyje, bet, kaip sakoma, krepšinis niekada nesustoja.

Po karantino Lietuvoje Alvydas išvežė dukrą į Plungę, pas trenerį Eugenijų Jurgutį. Sportui visą gyvenimą paskyręs ir ne vieną aukščiausio meistriškumo lengvaatletį Žemaitijoje paruošęs žinomas treneris patikrino Justės fizinę būklę ir buvo patenkintas testų rezultatais.

Mėnesį J.Jocytė apsigyveno Plungėje, pas senelius, ir kasdien individualiai sportavo pagal E.Jurgučio programą. Vėliau 14-metė 10 dienų stovyklavo su Lietuvos moterų krepšinio rinktine Druskininkuose.

Kitu metu Jociai išnuomojo dukrai krepšinio salę Palangoje. Ten Alvydas pamatė nemažai naujų dalykų.

„Jos metimo technika pagerėjusi. Vasarą pats mačiau – visai kitaip į tą krepšį meta. Nenuleidžia kamuolio į apačią, pagavimas ir išmetimas jau visai kitoks. Žymiai pagerėjęs taiklumas“, – pabrėžė A.Jocys.

Lino Žemgulio nuotr./Justė Jocytė
Lino Žemgulio nuotr./Justė Jocytė

Kol Justės kūnas dar keičiasi, ASVEL treneriai pataria nespausti Justės dėl greičio ar sprogstamosios jėgos. Dabar jai svarbiausia mokytis skaityti žaidimą: gynybą, pagalbos situacijas, perėjimą į puolimą, išsidėstymą aikštėje.

Skaitymo Justės vasaroje buvo daug, ypač – prancūzų kalbos žodyno. Po treniruočių ji tris savaites tobulino prancūzų kalbos žinias su korepetitore. Laisvalaikiu bandė žiūrėti daugiau prancūziškų filmų, kad nauja kalba greičiau įsirašytų jos atmintyje. Šį sezoną T.Parkerio akademijoje ji gliaudys jau trečią užsienio kalbą – ispanų.

Prieš pat pandemiją sveikindamas su Frankofonijos dienomis, Tony Parkeris stebėjosi sklandžiai sudėliotais prancūziškais Justės sakiniais. Bet rugpjūčio viduryje sugrįžusi į T.Parkerio akademiją, lietuvė turėjo nustebinti keturiskart NBA čempioną dar turtingesniu žodynu.

„Tokioje situacijoje vasarą praleidome labai produktyviai“, – neabejoja A.Jocys.

Pasikliauti Tony Parkerio žodžiu

T.Parkeris dabar užsivertęs reikalais. Įkūręs savo vardo akademiją ir įtikinęs Eurolygą atsinaujinusiu ASVEL krepšinio projektu, artimiausioje ateityje 38-erių prancūzas gali perimti ir Liono „Olympique“ futbolo klubo valdymą.

Maža to, Prancūzijos krepšinio legenda padarė viską, kad ASVEL žaidėjos nenukentėtų nuo koronakrizės – nuo kovo mėnesio išmokėjo visus atlyginimus ir stipendijas, kurios buvo numatytos už 2019–2020 m. sezoną. Nepaisant krūvos darbų, T.Parkerio telefonas visada buvo pasiekiamas Alvydui Jociui.

„Aš visą laiką atvirai ASVEL žmonių klausdavau apie Justę, kad po to nebūtų „vau“, – 15min pasakojo A.Jocys. – Štai bendravome su Parkeriu praėjusią savaitę. Jis ir pats klausia, domisi – aišku, nepamiršo mūsų. Nebevaikšto Justė raudonu kilimu, bet tas dėmesys tikrai nedingo.

ASVEL klubas daug į ją investuoja ir natūraliai norės iš to gauti vaisių. Nereikia galvoti, kad visi į ją žiūrės kaip į princesę. Manau, kiekvienais metais į ją žiūrės jau kaip į profesionalią žaidėją ir nebedarys nuolaidų.

Tu gali sužibėti 14 metų, bet paskui nuvysti 16-os. Kad taip neatsitiktų, yra visai kitas požiūris. Treneriai su Juste dirba individualiai, jai suteikiama visa fizinio rengimo pagalba. Reikia tam pasiruošti tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Psichologinis pasiruošimas jau yra. Vis tik aukščiausio lygio partnerės, tokios kaip Ciak, tai iš viso... Čia ne kokiam „Neptūne“ žaisti su „Kibirkštimi“ – čia turi būti pasiruošęs kasdien. Ten tavęs nelaikys vien už tai, kad esi Jocytė.“

„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris
„Scanpix“ nuotr./Tony Parkeris

J.Jocytė ir jos tėtis pasiilgo tos emocijos, kaunantis dėl aukščiausių pasiekimų. Per beveik 8 mėnesius Justė sužaidė tik vienerias rungtynes su ASVEL dublerių komanda.

Alvydas stebėjo tų prieš mėnesį vykusių rungtynių vaizdo įrašą – matė, kad laksto, viskas normaliai – tie įgūdžiai nedingę. Tačiau krepšinio badmetis save norinčiai realizuoti merginai neprilygsta emocijoms, patirtoms prieš 14 mėnesių ant apdovanojimų podiumo.

„Jos forma gera – sustiprėjusi, paaugusi pora centimetrų. Treniruotės vyksta. Viskas fainai. Reikia tik žaisti“, – pridūrė A.Jocys.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka. Alvydas Jocys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka. Alvydas Jocys

Tą rutiną jau labai greitai praskaidrins Lietuvos moterų rinktinės stovykla. Justė labai apsidžiaugė gavusi kvietimą lapkričio 8–14 d. prisistatyti į Europos čempionato atrankos burbulą Stambule, kur Manto Šerniaus auklėtinės susitiks su Serbija ir Albanija.

Bet nepaisant sudėtingo nevaikiško laikmečio, Alvydas keliskart pasikartojo – Justė Lione laiminga ir patenkinta labai atsakingu savo sprendimu patikėti savo tobulėjimą Tony Parkeriui. Tą patvirtino ir su Juste Europos šešiolikmečių pirmenybių sidabrą iškovojęs treneris Vilius Stanišauskas, retsykiais vis susirašantis su savo auklėtine.

„Ji ten laikosi tikrai puikiai. Apsiprato, įsiliejo į kitos šalies kultūrą ir dabar sportuoja nusibrėžusi savo tikslus. Jos treniruočių partnerės – Eurolygos ir WNBA lygio žaidėjos, todėl ji turi idealias sąlygas, kokių reikia jauno žmogaus tobulėjimui“, – 15min patikino V.Stanišauskas.

ASVEL nuotr./Justė Jocytė
ASVEL nuotr./Justė Jocytė

Jocių šeima 2019-ųjų rugpjūčio pabaigoje susirinkusi Skopjė krepšinio arenoje stebėjo Europos šešiolikmečių čempionato finalą, kuriame stebuklingai žaidusi Justė Jocytė ir jos bičiulės kūrė Lietuvos moterų krepšinio pasaką.

Po džiaugsmingų emocijų bangos ir užgriuvusio žiniasklaidos bei užsienio komandų žvalgų dėmesio, prabėgus 14 mėnesių dabar Justė tyliai ir kantriai dirba prie išjungtų prožektorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius