Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 31

Keista pergalė: faktorius, susukęs „Žalgiriui“ galvą, bet vėliau pradėjęs varžovo krizę

Kol kitose arenose galutinai ištirpo net ir teoriniai „Žalgirio“ šansai patekti į atkrintamąsias, Kaune antradienio vakarą lijo tritaškiais. Tipiškai keistose rungtynėse žaidžiant prieš Aito Reneseso ekipą, žalgiriečiai įrodė savo pranašumą antrojoje mačo dalyje. Po prastų gynyboje pirmųjų 20 minučių bei sunkumų atakuojant išradingą vokiečių mišrią gynybą, puikaus trečiojo kėlinio pagalba kauniečiai galutinai įrodė savo pranašumą – 96:86.

Christas Koumadje (223 cm) mačą pradėjo startinėje sudėtyje, nors aikštelėje pasirodė vos antrąjį kartą šiame sezone. Sakote keista? Aš sakau – tipiškas A.Reneseso stilius. Visais įmanomais būdais bei įvairiausiais sprendimais savo varžovus bandantis prigauti treneris šį kartą metė šio aukštaūgio kortą. Jam būnant aikštelėje (19 minučių) vokiečiai taikė mišrią gynybą, kuri iš dalies buvo kalta dėl itin tylaus Mariaus Grigonio vakaro, geros svečių mačo pradžios, bet ir dėl jų subyrėjimo trečiajame kėlinyje. Bet apie viską iš eilės plačiau.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Joffrey Lauvergne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Joffrey Lauvergne

Dar viena keista ALBA gynybos schema

ALBA naudojo miksuotą gynybą, kurioje 4 žaidėjai dengėsi zoninės gynybos principais ir 1 asmeniškai. 4 aikšte besiginantys žaidėjai išsirikiuodavo daugmaž rombo forma, o tai – dar rečiau matomas aikštės gynybos išsidėstymas nei tradicinis box-and-one, kuomet 4 žaidėjai išsidėsto kvadrato forma ir likęs žaidėjas dengiasi asmeniškai.

Specialią priežiūrą pirmajame kėlinyje gavo Marius Grigonis, nuo kurio nesitraukė Peytonas Siva. Reiktų paminėti, kad ALBA šią gynybą išbandė ir praėjusio turo rungtynėse su „Barcelona“, kuriose įvyko pirmasis Christo Koumadje pasirodymas Eurolygoje šiame sezone. Dėl šio aukštaūgio nerangumo, Renesesas nusprendė taikyti šią išradingą gynybą jam būnant aikštelėje ir taip pabandyti išmušti varžovus iš vėžių.

Ir prieš „Žalgirį“ didžiąją laiko dalį tai sekėsi – kauniečiai pakankamai statiškai bandė pramušti šią keistą gynybą. Marius Grigonis buvo paliktas vos ne prie vidurio linijos, taip išimant lietuvį iš žaidimo, tačiau paliekant daugiau erdvės kitiems atakuoti 4 prieš 4. Lietuvio atjungimas ir buvo ALBA gynybos noras, tačiau didesnė erdvė kitiems turėjo atpirkti lyderio nebuvimą baudžiant šią gynybą. Deja to nepavyko padaryti naudojant paprastą statišką pikenrolą aikštelės viduryje.

Žaliai balti pirmąją 5 minučių atkarpą prieš šią „rombas+1“ gynybą pralaimėjo 5 taškais, per 9 atakas pelnydami vos 7 taškus. Tai – neblogas gynybos rezultatas, žinant, kad Eurolygoje komandos vidutiniškai renka po 1 tašką per ataką. Dar geresnį tempą Berlyno ekipa išlaikė antrajame ketvirtyje – per kitas 8 atakas šeimininkai sukrapštė vos 5 taškus.

Nesuveikė Schillerio idėja palikti asmeniškai dengiamą savo komandos žaidėją prie vidurio linijos bei bandyti pramušti šią gynybą paprasta užtvara aikštelės viduryje. Tai tiesiog atvesdavo kauniečių gynėją į baudos aikštelę ir versdavo juos bandyti permesti Christą Koumadje. Pro šalį skriejo ne vienas ir ne du žalgiriečių floateriai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Thomas Walkupas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Thomas Walkupas

Tačiau atsisakius šios taktikos ir pradėjus neišskirti penktojo žaidėjo, ši gynyba tapo ir viena iš pagrindinių ALBA kritimo priežasčių. Prieš ją puikiai veikė tradicinis „Žalgirio“ derinys, prasidedantis užtvara tarp gynėjų – ši schema išvis buvo pati efektyviausia antradienio vakarą. Jos bei improvizacijos pagalba kauniečiai prieš šią mišrią gynybą trečiojo kėlinio pradžioje nubaudė ALBA 9 taškais vos per 4 atakas, padėdami pamatus nuostabiam trečiam ketvirčiui.

Rungtynėms slystant iš rankų, Renesesas dar kartą metė Koumadje į aikštę 4 kėlinio pradžioje, tačiau po dar vieno greito ir laisvo kauniečių tritaškio (76:63) šio sumanymo galutinai atsisakė. Iš viso per 24 pozicines atakas prieš šią gynybą kauniečiai surinko 26 taškus, o tai – vidutinis rezultatas. Ši miksuota gynyba tapo kertiniu rungtynių elementu – pradžioje tai suteikė nemažai nepatogumų „Žalgiriui“, o vėliau ji pradėjo ALBA krizę bei dar vėliau ją tik pagilino.

„Žalgirio“ gynybos kalneliai

Trumpai kalbant apie „Žalgirio“ gynybą, išvydome dvi skirtingas mačo puses. Per pirmąją buvo praleistas net 51 taškas, leidžiant Berlyno ekipai daryti praktiškai viską savo aikštelės pusėje. Išklausius Schillerio priekaištų, ant parketo buvo sugrįžta su visiškai kitokiu nusiteikimu, energijos lygiu bei agresyvumu, o tai per 10 trečiojo kėlinio minučių leido ALBA pelnyti vos 10 taškų ir pakeisti rungtynių eigą.

VIDEO: Ramusis „Žalgirio“ prancūzas išvestas iš kantrybės: už keiksmus – techninė

Svečių žaidimas, priešingai nei daugelio komandų, nesiremia individualiu ar 2 prieš 2 žaidimu. Pamatėme užtvarų be kamuolių bei centravimų pilną atakavimo stilių, prieš kurį „Žalgiriui“ totaliai nesisekė pirmąsias 20 minučių. Nesisekė galbūt per švelnus žodis tą išreikšti – kauniečiai tiesiog šios sėkmės neužsidirbo.

Geriausiam vokiečių metikui M.Erikssonui kelis kartus buvo palikta per daug laisvės, jo tiesioginiam gynėjui užsižiūrėjus į kamuolį. Peytonas Siva ir kiti rado per daug erdvės greitajame puolime ties tritaškio linija. Nielsas Giffey kirtimuose be kamuolio uždominavo Patricio Garino, kuris vokiečiui save įveikti leido net ir varžovams naudojant identišką „Žalgirio“ derinį. Th.Walkupas ir Marius Grigonis kelis kartus pernelyg agresyviai gynėsi nuo užtvarų metikams, praleidę varžovus kirsti už jų nugarų.

„Žalgirio“ gynyba pirmąsias 20 minučių buvo viena didelė sumaištis. Po ilgosios pertraukos padidinus intensyvumą ir koncentraciją, pavyko visiškai lengvai šią situaciją ištaisyti. Visgi ir varžovas ne „Top 8“ komanda – sutikite, ALBA ekipoje nėra itin daug individualaus ir nesulaikomo talento.

Herojus

Vakaro žaidėju tapo ne kas kitas, o gimtadienį minėjęs Lukas Lekavičius. 27-ąjį gimtadienį atšventęs gynėjas pataikė 5 tritaškius iš 5, surinko 21 tašką bei išdalino 5 rezultatyvius perdavimus.

Lietuvis tiesiog siautėjo atakuodamas iš jau minėto „Žalgirio“ derinio, kuris prasideda užtvara tarp gynėjų. Ši kauniečių schema suveikė mažiausiai 5 kartus – nors tai itin populiari situacija šių laikų krepšinyje, ALBA vis tiek nepavyko sulaikyti Luko bei tinkamai susikalbėti ties šia užtvara.

VIDEO: Lukai, su gimtadieniu: geriausios Lekavičiaus sezono rungtynės

Kitas ALBA trūkūmas, kuriuo naudojosi ne tik Lukas, bet ir kiti „Žalgirio“ žaidėjai, buvo ALBA pikenrolo gynyba. Jų aukštaūgis užtvaros metu atlikdavo trumpą žingsnį link Lekavičiaus, tačiau iškart grįždavo prie savo žmogaus. Tuo pasinaudojęs Lukas padarydavo vieną žingsnį atgal, spurtuodamas iškart po to ir taip sukeldamas visokio plauko problemų varžovų gynybai.

Dėl šios situacijos kiti ALBA žaidėjai turėjo itin daug padėti baudos aikštelėje, o tai atvėrė laisvus plotus ties tritaškio linija. Kadangi aukštaūgis grįždavo atgal, jis nesukeldavo problemų „Žalgirio“ gynėjams atlikti tikslius perdavimus, o laisvais metimais džiaugėsi ne tik Lukas, bet ir Walkupas (3/5), Lukošiūnas (4/4) bei Hayesas (2/7).

Apibendrinimas

Nors ir nieko nebelemianti, bet maloni Žalgirio pergalė, išraizgius keistus varžovų trenerio gynybinius sumanymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius