-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 11 09

Kliūtys, kainavusios pergalę: kaip „Žalgiris“ pasirašė sau nuosprendį su „Barcelona“

„Žalgiris“ dar nėra ta komanda, kuri gali sau leisti bandyti įveikti įspūdingos sudėties „Barcelona“ ekipą puolimo tipo rungtynėse. Individualiu talentu katalonams nusileidžiantys aikštelės šeimininkai penktadienio vakarą leido ryškiai spindėti vienoms iš didžiausių Eurolygos žvaigždžių – Nikola Mirotičius ir Cory Higginsas kartu pelnė 51 tašką ir ištempė „Barcą“ į pergalę kurtinančioje atmosferoje „Žalgirio“ arenoje. Kauniečiai pralaimėjo 86:93.

Po įspūdingos sudėties transformacijos praėjusią vasarą, „Barcelona“
paliko labai gerą įspūdį. Komandai vis dar negali padėti net keli traumuoti žaidėjai, tačiau net ir be jų ši ekipa kol kas atrodo kaip realiausia ankstyva pretendentė į Eurolygos titulą.

„Žalgiris“ nuo pat rungtynių pradžios nusileido varžovams fiziškumu, o tai ypač aiškiausiai pasimatė kovoje dėl atšokusių kamuolių – vakar katalonai turėjo net 16 antrųjų šansų.

Kita problema, žinoma prieš rungtynes buvo „Barcos“ aukštaūgių stabdymas – Mirotičius, Daviesas, Tomičius 1 prieš 1 yra sunkiai sustabdomi. Išvydome šios problemos sprendimą, tačiau jo išpildymas buvo itin prastas.

Galiausiai, lemiamose rungtynių akimirkose atėjo eilė spindėti lyderiams – aukščiausios klasės solo pasirodymą surengė C.Higginsas, pelnęs 24 taškus antroje rungtynių dalyje ir paskandinęs „Žalgirio“ viltis kabintis į pergalę.

VIDEO: Pamatykite: „Žalgirio“ mestas iššūkis Eurolygos milžinui ir įspūdingos „Barcelona“ žvaigždės

Atkovoti kamuoliai

Sėkminga gynyba baigiasi tik tuomet, kai yra atsikovojamas kamuolys. „Žalgiriui“ vakar to nesisekė daryti. Antrųjų šansų suteikimas tokiai talentingai puolime komandai kaip „Barca“ yra išankstinio nuosprendžio sau paskelbimas.

Kauniečiai nemažai keitėsi ginamaisiais šiose rungtynėse ir tai palikdavo „Žalgirio“ gynėjus su „Barcos“ aukštaūgiais po krepšiu. Tai yra šio gynybos pasirinkimo trūkumas, kuris vakar keletą kartų buvo pralaimėtos kovos po savo krepšiu priežastimi. Kita priežastimi buvo paprasčiausi žalgiriečių užsnūdimai gynyboje bei nusileidimas varžovams fiziškumu.

N.Mirotičiaus paleistas kamuolys iš tritaškio skrenda ore. R.Šmitas bėga link krepšio, nustumia varžovą po krepšiu, taip susikurdamas didesnę galimybę sučiupti kamuolį po netaiklaus metimo. Sėkmė ateina tiems, kurie stengiasi? Kamuolys atšoka būtent ten, kur dar neseniai stovėjo E.Ulanovas.

Po kelių sekundžių dar vienas ir šį kartą po krepšiu po išsikeitimo su Mirotičiumi liko Lekavičius. Akivaizdus ūgio pranašumas nulemia dar vieną atkovotą kamuolį ir Lekavičiaus pražangą, po kurios dvi baudas pataiko Mirotičius.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius po pralaimėjimo „Barselonai: „Visai ne taip įsivaizdavau šias rungtynes“

Antrajame kėlinyje vykstant „Barcos“ atakai P.Oriola yra užsiėmęs savo poziciją aikštelės kampe. Jį dengiantis P.Jankūnas pamiršta savo žmogų gerom 2 sekundėms, o tą pastebėjęs Oriola atsiduria po krepšiu nesusidūręs su jokiu kontaktu. Būtent tuo momentu, A.Tomičius prameta metimą ir P.Oriola lengvai jį pakartojęs pelno du taškus.

Antro kėlinio pabaiga buvo viena iš prasčiausių „Žalgirio“ atkarpų visose rungtynėse. Kauniečiai turėdami vos 1 komandinę pražangą nesugebėjo nei karto išnaudoti pražangų iki bonuso. Tačiau labiausiai Šarą supykdė viena iš paskutiniųjų atakų, kuomet Mirotičius ankstyvoje atakos fazėje veržėsi prieš LeDay, kuris nestabdė jo specialiai subauduodamas. Šis nepataikė, tačiau susidūrus Hayesui ir LeDay, gavo progą kartoti savo metimus dar du kartus, kol galiausiai įrideno taškus.

Barcelona kauniečius išstuminėjo iš patogių pozicijų ne tik puolime, bet ir kovoje po krepšiu. Tai leido susikurti net 16 antrųjų šansų, kuriuos, reikia pridurti, katalonai galėjo išnaudoti ir efektyviau.

VIDEO: Marius Grigonis: „Pralaimėjimai visada erzina“

Gynybos taktika prieš aukštaūgius

Tai buvo net didesnė problema nei atkovoti kamuoliai gynyboje. Visų pirma, žalgiriečių planas buvo neleisti lengvai priimti kamuolio N.Mirotičiui šalia baudos aikštelės. N.Hayesas turėjo užduotį užlįsti varžovui iš priekio, taip versdamas „Barca“ ieškoti kitų variantų.

Vietoje to, kad būtų sumažinti N.Mirotičiaus prisilietimai prie kamuolio, išvydome šio žaidėjo mini šou jau pirmajame kėlinyje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nikola Mirotic
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Nikola Mirotic

Iš pradžių, ankstyvoje atakos fazėje šis fiziškumu užsiima idealią poziciją baudos aikštelėje, B.Daviesas atlieka šiam puikų perdavimą, po kurio N.Mirotičius pelno du taškus su pražanga. Po kelių atakų, N.Hayesas – jau užlindęs varžovui iš priekio. Tačiau šį kartą M.Grigonis vėluoja su silpnosios pusės pagalba ir B.Daviesas atlieka dar vieną nuostabų perdavimą po kurio pelnomi dar du taškai.

Dar po keletos atakų, situacija pasikartoja. Pusiau greitajame puolime, N.Hayesas vėl stovi iš priekio N.Mirotičiui, tačiau kamuolys skrieja jam virš galvos ir Žalgiris traukia dar du taškus iš po krepšio.

„Barcelona“ aukštaūgiams priėmus kamuolį, kauniečiai bandė dvigubinti gynybą. Didžiausia problema buvo ta, kad silpnojoje pusėje stovėję gynėjai užsižiūrėdavo į kamuolį turintį žaidėją ir pamiršdavo už savęs esančius varžovus. Vien šios žioplos klaidos kainavo „Žalgiriui“ 6-8 lengvus taškus.

Tomičius gavo kamuolį šalia baudos aikštelės. M.Grigonis pasiruošęs bėgti link pirmo perdavimo stovi netoli kampe esančio žmogus, tuo tarpu N.Hayesas yra pasiruošęs rotuoti iš karto po jo bei prižiūri du žmones, stovėdamas tarpe tarp jų. Būtent šioje vietoje stovėjęs gynėjas suklydo 3 kartus per paskutines 12 minučių. Du kartus tai buvo Hayesas, vieną kartą – Grigonis. Visus kartus abu žaidėjai atsukdavo nugaras, o tai pastebėję C.Higginsas ir du kartus A.Hanga pelno pačius lengviausius taškus rungtynėse.

„Žalgiris“ turėjo planą, kaip gintis prieš „Barceloną“ aukštaūgius, tačiau šio išpildymas buvo itin prastas ir kainavo šansą rungtynėse.

Vakaro žvaigždė – Cory Higginsas

Nepaisant visų aukščiau išvardintų klaidų, „Žalgiris“ atrodė smagiai puolime ir tai jiems suteikė šansą laikytis rungtynėse. Tačiau visas viltis sudaužė amerikietis, kuris jau praėjusį sezoną, subjektyvia nuomone, turėjo būti pagrindinis kandidatas į reguliariojo sezono MVP titulą. Cory Higginsas tapo vakaro žvaigžde, 24 iš savo 27 taškų surinkęs antroje rungtynių pusėje.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Cory Higgins
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Cory Higgins

M.Grigonio užmigimas gynyboje „Barcai“ išsimetant kamuolį iš užribio leido C.Higginsui netrukdomai įdėti iš viršaus bei pradėti savo vakarėlį. Tokio kalibro žaidėjams tiek ir tereikia – lengvi taškai padeda pajusti ritmą bei įsijausti į rungtynes. Vėliau Higginsas darė, ką norėjo – trys taškai po pikenrolo, tritaškis persivarius kamuolį paskutinėmis kėlinio sekundėmis per Lekavičiaus rankas, 1 prieš 1 prieš „Žalgirio“ aukštaūgius. Prisidėjo ir kauniečiai – Higginsas buvo pramiegotas jau aprašytose dvigubinimo situacijose, o vėliau Milaknis pribėgo prie jo nepakėlęs rankų ir buvo nubaustas tritaškiu.

27 taškai, pataikius 9 metimus iš žaidimo iš 10. 5 taiklūs tritaškiai iš 5. 33 naudingumo balai. 1 fenomenalus pasirodymas. Apskritai, Higginsas kol kas tritaškius Eurolygoje meta stulbinančiu 66 proc. taiklumu (14/21).

VIDEO: Nusivylęs Z.LeDay laukia vaizdo peržiūros

Apibendrinimas

„Barcelona“ krepšininkų nepavyko įveikti dėl neatsikovotų kamuolių gynyboje, klaidų dvigubinimo situacijose bei žvaigždžių nesulaikymo.

„Žalgiris“, kovodamas prieš tokias komandas negali sau leisti praleisti 93 taškų.

Turėjome išvysti rungtynes, kuriose kauniečiai turėjo demonstruoti savo fiziškumą, tačiau šiuo aspektu dominavo katalonai, kurie dominavo ir rungtynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius