Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 07

Metimai, užgesinantys šviesas: skaudžiausi dūriai į „Žalgirio“ krepšį Eurolygoje

Maskvos CSKA lyderis Mike'as Jamesas ketvirtadienio rungtynes užbagė fantastišku tolimu metu su sirena, taip įsirašęs į trumpą „Žalgirio“ giltinių sąrašą. Tai metimai, kurių metu Kauno „Žalgirio“ sirgalių laikrodžiai sustodavo. Vos keletą kartų Eurolygos istorijoje žalgiriečių krepšį skrodęs metimas išplėšdavo pergalę varžovams arba šį likimą nukeldavo į pratęsimą. Eurolyga.lt siūlo prisiminti skaudžiausius dūrius į „Žalgirio“ krepšį.
Nickas Calathesas, Derrickas Sharpas ir Mike'as Jamesas
Nickas Calathesas, Derrickas Sharpas ir Mike'as Jamesas / Euroleague.net nuotr.

Mike'as Jamesas tapo tokiu šeštuoju žaliai baltų budeliu modernios Eurolygos istorijoje. Penki metimai atlikti svečių arenose, o pirmasis jų užfiksuotas Kauno sporto halėje.

Vieni „Žalgirio“ varžovų taškai su sirena amžiams neišsitrins iš Kauno ekipos gerbėjų atminties *Derrickas Sharpas!*, kiti jau po kelerių metų tapo primiršti, nes didelės reikšmės žalgiriečių likimui ilgalaikėje perspektyvoje neturėjo.

Euroleague.net nuotr./Victoras Alexanderis
Euroleague.net nuotr./Victoras Alexanderis

Victoras Alexanderis (Maskvos CSKA)

„Vsio, rebiata („viskas, bičiuliai“, – rus.)“, – skelbė Rusijos televizijos komentatorius. Paskutiniame 2003-2004 metų reguliaraus sezono susitikime Victoras Alexanderis taikliu tolimu metimu užtildė Kauną.

Tai vienintelis paskutinės sekundės metimas Eurolygos istorijoje, kuris „Žalgirį“ ant menčių paguldė jų pačių tvirtovėje.

Pralaimėjimas vos neuždarė Arvydui Saboniui ir jo kompanijai patekimo į „Top 16“. Tinkamai susiklosčius aplinkybėms kitose grupėse žalgiriečiai tapo geriausia šeštąja trijų grupių komanda, o sezonas persikėlė į kitą etapą.

34-erių V.Alexanderiui tai buvo trečiasis ir paskutinis sezonas Eurolygoje. 2001-aisiais amerikietis atstovaudamas Vitorijos „Tau Ceramica“ komandai rinko po penkerių finalo rinko po 15,4 taško tačiau baskai serijoje 2-3 nusileido Bolonijos „Kinder“ krepšininkams.

Paskutinius dvejus karjeros metus 206 cm ūgio amerikietis praleido Rusijos sostinėje.

VIDEO: 2004 BC Zalgiris (Kaunas) - CSKA (Moscow) 75-78 Men Basketball EuroLeague, full match

Kauno sporto halėje vykusiame iki rungtynių pabaigos buvo likę 1,6 sekundės, o perdavimą iš savo aikštelės pusės atliko Theodoras Papaloukas. V.Alexanderis sugavo kamuolį ir per Giedriaus Gusto rankas atliko pergalingą metimą iš toli su sirena 78:75.

Tai buvo vienintelis krepšininko tritaškis tame susitikime bei penktas per 21-erias sezono rungtynes. Įdomu tai, kad abejas rezultatyviausias sezono rungtynes (16 taškų) jis sužaidė prieš A.Sabonį ir „Žalgirį“.

Euroleague.net nuotr./Derrickas Sharpas
Euroleague.net nuotr./Derrickas Sharpas

Derrickas Sharpas (Tel Avivo „Maccabi“)

V.Alexanderio metimas neužkirto keliai žaliai baltiems į „Top 16“ etapą, tačiau jame jie patyrė skaudžiausią kirtį klubo istorijoje.

„Žalgiris“ Tel Avive buvo per žingsnį nuo patekimo į finalo ketvertą, išsibaudavęs „Maccabi“ lyderis Šarūnas Jasikevičius jau sveikino Antaną Sireiką su dideliu klubui pasiekimu, tačiau tuomet nutiko tai, ką visi Kaune ligi šiol ir prisimena su skausmu, nors praėjo jau 15 metų.

Istorija visiems puikiai žinoma. Giedrius Gustas prametė baudas, Tanoka Beardas per anksti įžengė į aikštelę, Guras Shelefas atliko perdavimą per visą aikštelę, o kamuolį pagavęs tuomet 33-ejų metų 183 cm ūgio Derrickas Sharpas perdavimą pavertė stebuklu.

„Tokia buvo Dievo valia. – po šešerių metų “Žalgirio„ radijui sakė lemtingą tritaškį pataikęs D.Sharpas. – Aš atsiprašau, bet taip tikriausiai turėjo būti. Aš likau vienas ir turėjau mesti. Verkė abi pusės: tik Izraelyje tai buvo laimės ašaros.“

VIDEO: Eurolyga: Derrickas Sharpas nužudo Kauno „Žalgirį“

Pratęsimo metu „Žalgiris“ neturėjo A.Sabonio, o gerą bangą pagavę šeimininkai šventė pergalę 107:99. Kaip parodė laikas, mačas Tel Avive buvo paskutinis legendinio Lietuvos aukštaūgio karjeroje Eurolygoje.

D.Sharpo tritaškis buvo jam vienintelis rungtynėse, susitikimą jis baigė savo sąskaitoje turėdamas 5 taškus.

Amerikietis Tel Avivo ekipoje žaidė 15 metų, dukart tapo Eurolygos čempionu, o pergalingas metimas 2004-ųjų balandžio 8-ąją amžiams snaiperį įrašė į klubo legendų sąrašo viršų.

Euroleague.net nuotr./Keithas Langfordas
Euroleague.net nuotr./Keithas Langfordas

Keithas Langfordas (Maskvos srities „Chimki“)

Paskutiniosios 2010-2011 metų Eurolygos reguliaraus sezono rungtynės. Likus 3 minutėms iki mačo pabaigos po dviejų Manto Kalniečio tritaškių ir Martyno Pociaus metimo iš po krepšio „Žalgiris“ Chimkuose prieš vietos „Chimki“ pirmavo 73:65, tačiau pranašumo neišsaugojo ir skaudžiai krito.

Po tritaškį pataikė Raulis Lopezas ir Sergejus Monios, ekipos apsikeitė baudų metimais, o lemiama ataka priklausė ilgamečiam „Žalgirio“ skriaudėjui Keithui Langfordui. Amerikietis išsikeitė prieš Paulių Jankūną, žaidė vienas prieš vieną bei pašokdinęs lietuvį ištraukė komandai pratęsimą.

VIDEO: Sportingbet MVP: Keith Langford

Per papildomas penkias minutes „Chimki“ laimėjo 12:8 ir šventė ketvirtąją sezono pergalę, kuri jiems vis tiek nepadėjo prasmukti į kitą etapą. Rimanto Grigo auklėtiniai pergalės atveju būtų užėmę antrą, o ne trečią grupės vietą bei sulaukę sąlyginai silpnesnių varžovų „Top 16“ etape.

Iš viso pergalingame mače K.Langfordas pelnė 35 taškus (7/15 dvit., 4/7 trit., bei 9/15 baud.) bei užfiksavo antrą rezultatyviausią individualų „Žalgirio“ varžovų pasirodymą Eurolygos istorijoje.

Euroleague.net nuotr./Louisas Campbellas
Euroleague.net nuotr./Louisas Campbellas

Louisas Campbellas (Strasbūro IG)

2013-ieji metai, Strasbūras. Septintajame reguliaraus sezono mače Sauliaus Štombergo vadovaujamą komandą paskutinės sekundės tolimu metimu nuo lentos palaužė IG puolėjas Louisas Campbellas.

„Žalgirio“ lyderis Justinas Dentmonas dvikovos pabaigoje sudėtingu dvitaškiu metimu išvedė Kauno ekipą į priekį 76:74. Varžovams įžaidėjas paliko 2,5 sekundės, tačiau to Strasbūrui visiškai užteko.

VIDEO: SIG ir "Žalgirio" dvikova

„Palaima! – po pergalingo metimo sakė 191 cm ūgio gynėjas iš JAV. – Puiki pergalė bei puikus lemiamas metimas. Turėjau nedidelę galimybę išmesti kamuolį ir ja pasinaudojau. Tai gražiausias mano karjeros metimas!“

L.Campellas šiame susitikime iš viso pataikė 5 tritaškius bei surinko 15 taškų. Daugiau tolimų metimų viename susitikime per dvejų metų karjerą Eurolygoje jis neužfiksavo

„Žalgirio“ gretose 18 taškų surinko Justinas Demontas, 16 pridėjo Artūras Milaknis.

Euroleague.net nuotr./Justinas Dentmonas prieš Axelį Toupane'ą
Euroleague.net nuotr./Justinas Dentmonas prieš Axelį Toupane'ą

Įdomu tai, kad šiose rungtynėse žaidė 21-erių prancūzas Axelis Toupane'as, po ketverių metų pats užsivilkęs „Žalgirio“ marškinėlius.

Perspektyvus puolėjas žaidė 19 minučių, pelnė 4 taškus, atkovojo 2 kamuolius.

Tai buvo viena iš trijų Strasbūro krepšininkų pergalių sezone. Vincento auklėtiniai kovas Eurolygoje baigė grupių etape, tuo metu „Žalgiris“ prasmuko į kitą etapą, bet jame finišavo rezultatu 2-12.

Euroleague.net nuotr./Nickas Calathesas
Euroleague.net nuotr./Nickas Calathesas

Nickas Calathesas (Atėnų „Panathinaikos“)

2017-2018 metų sezone „Žalgiris“ po 19 metų pertraukos sugrįžo į Eurolygos finalo ketvertą, tačiau neišvengta ir nemalonių varžovų kirčių.

Dvidešimtajame reguliaraus sezono ture Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai Atėnuose pralaimėjo paskutinę pratęsimo sekundę. Lemiamo dvitaškio autoriumi tapo „Panathinaikos“ vedlys Nickas Calathesas.

Ketvirtojo kėlionio pabaigoje OAKA arenoje žalgiriečiai spurtavo 10:0 bei įgijo 4 taškų persvarą. Šeimininkus lemiamą minutę timptelėjo dabar Kaune rungtyniaujantis KC Riversas, pirmą pataikęs tritaškį, o po vienos taiklios Axelio Toupane'o baudos – ir pratęsimą ištraukusį dvitaškį.

Kevinas Pangosas pratęsimo pabaigoje susikūrė erdvės baudos aikštelėje ir šaltakraujiškai įsodino metimą iš vidutinio nuotolio (93:92), bet per likusias penkias sekundes N.Calathesas persivarė visą aikštę ir pergalingu metimu pakėlė žiūrovus ant kojų.

VIDEO: Highlights: Panathinaikos Superfoods Athens - Zalgiris Kaunas

„Nežinojau, kad pataikysiu metimą. Tiesiog norėjau jį atlikti laiku, o jis pasiekė tikslą. Antroje rungtynių pusėje negalėjau pataikyti. „Žalgiris“ yra gera komanda, jie kovėsi visas rungtynes. Žinojome, kad bus atkaklus mačas. Tiesiog esame laimingi, kad pasiekėme pergalę“, – po rungtynių kalbėjo „Pao“ įžaidėjas

N.Calathesas šiame susitikime pataikė vos 2 dvitaškius iš 10, 1 tritaškį iš 3, 7 baudas iš 8. Jis buvo arti trigubo dublio – atkovojo 8 kamuolius bei atliko 9 rezultatyvius perdavimus.

Pralaimėjimas „Žalgirio“ iš vėžių neišmušė. Reguliarųjį sezoną baigė šeštoje vietoje, ketvirtfinalio serijoje 3-1 pranoko Pirėjo „Olympiakos“, o finalo ketverte užėmė trečiąją vietą.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Mike'as Jamesas
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Mike'as Jamesas

Mike'as Jamesas (Maskvos CSKA)

Praėjusio ketvirtadienio dvikovoje Mike'as Jamesas įsirašė į giltinių „Žalgirio“ sąrašą.

Visų rungtynių metu žalgiriečių gynybos gniaužtuose strigęs amerikietis iššovė pratęsimo metu, kuomet pelnė paskutinius 10 CSKA taškų paeiliui, įskaitant pergalingą tritaškį per Nigelio Hayeso rankas.

„Treneris ir komandos draugai prašė manęs išlikti agresyviam, – po rungtynių sakė M.Jamesas. – Beveik keturis kėlinius žaidžiau tikrai prastai. Gerai, kad ištraukėme pratęsimą. Manęs prašė būti agresyviam, o aš toks ir buvau. Tai mums išėjo į naudą. Norėjau išmesti gerą metimą. Tokį, kokį išmetu įprastai. Susikūriau progą, o metimas pasiekė tikslą.“

Susitikimą CSKA lyderis baigė galiausiai pasiekęs savo pelnomų taškų vidurkį – 19

VIDEO: 7DAYS Magic Moment of the Night: Mike James, CSKA Moscow

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius