-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 10

Milano vasarą viliotas E.Ulanovas: apie beveik paliktą Kauną ir naujas „Žalgirio“ galimybes

Edgaras Ulanovas sezoną pasitiko kaip vienas labiausiai patyrusių Kauno „Žalgirio“ žaidėjų. Lietuvos čempionai vasarą atsisveikino su šešiais krepšininkais, o šie pokyčiai E.Ulanovą vyriausių žalgiriečių sąraše pastūmė į trečiąją vietą. „Šis momentas kažkada turėjo ateiti“, – tinklalapiui „Eurolyga.lt“ sakė 27-erių puolėjas, pagal amžių į priekį „Žalgiryje“ jau užleidžiantis tik 33-ejų Artūrą Milaknį bei 35-erių kapitoną Paulių Jankūną.
Edgaras Ulanovas
Edgaras Ulanovas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Nesijaučiu kažkokiu veteranu, galinčiu duoti protingus patarimus. Bet kažką pasakyti jau galiu“, – mintimis dalijosi Ule vadinamas puolėjas, savo Eurolygos sąskaitoje turintis šešis sezonus bei 148 sužaistas rungtynes.

Puolėjo patirties prireiks penktadienio rungtynėse Italijoje. Dvikovoje Milane prieš „Olimpia“ žalgiriečiai sieks pirmosios pergalės šiame sezone. Tiesa, įvykiai vasarą galėjo susiklostyti taip, kad ant „Mediolanum Forum“ arenos parketo lietuvis būtų žengęs, kaip šeimininkų, o ne svečių komandos žaidėjas.

Vidurvasaryje „Žalgirio“ puolėju labai domėjosi „Olimpia“ klubas, kurio vairą birželio mėnesį perėmė italų krepšinio profesoriumi tituluojamas Ettore Messina. Tinklus ant Lietuvos rinktinės puolėjo metė ir Europos taurėje besivaržanti Krasnodaro „Lokomotiv“.

„Buvau ganėtinai arti išvykimo, – liepos mėnesio įvykius prisiminė E.Ulanovas. – Kažkiek tam ruošiausi, bet galbūt nebuvau tiek arti (išvykimo), kiek pats galvojau. Tokie dalykai vasarą yra neišvengiami. Ateina momentai, kai reikia rinktis. Ne pirmas ir ne paskutinis kartas. Bus dar visko.“

E.Ulanovas liko Kaune bei turi didžiulį trenerio Šarūno Jasikevičiaus pasitikėjimą. Sezono atidarymo rungtynėse su Vitorijos „Baskonia“ kairiarankis puolėjas rungtyniavo 29 minutes, o tai buvo antras rezultatas komandoje, puse minutės nusileidęs tik Mariui Grigoniui.

Ulė tapo naudingiausiu pralaimėjimu pasibaigusio mačo žaidėju – 9 taškai, 5 atkovoti ir 2 perimti kamuoliai, 3 rezultatyvūs perdavimai, 20 naudingumo balų.

„Žalgirio“ puolėjas stengiasi padėti naujokams kuo greičiau įsilieti į komandos sistemą. Šią vasarą prie „Žalgirio“ prisijungę žaidėjai dar ieško savęs ekipoje, o E.Ulanovui patinka ekipos potencialas atakuojant varžovų krepšį.

„Pas mus atsirado begalė variantų puolime, – apie tarpsezonyje įvykusius pokyčius kalbėjo E.Ulanovas. – Nigelis yra visiškai kitoks ketvirtas numeris, nei buvo Aaronas. Jockas yra labai mobilus ir greitas vidurio puolėjas. Manau, kad puolime mums atsivėrė daug variantų. Gynyboje naujokams reikia suprasti sistemą, reikia suprasti, kur yra didžiausias bėdos. Kur mes klystame ir kur galime kažką taisyti.“

Vasarą kauniečius paliko trys naudingiausi žaidėjai, Eurolygos turnyre fiksavę po dviženklį vidutinį efektyvumo balų skaičių – Brandono Davieso (vid. 16,9 naud. bal.) kontraktą išpirko „Barcelona“, Nate‘o Wolterso (vid. 11,6) – Tel Avivo „Maccabi“, tuo metu Aaronas White‘as (vid. 10) sukirto rankomis su Milano „Olimpia“.

Kas galėtų būti naujaisiais lyderiais?

„Zachas gerai atrodo, Nigelis irgi, – sakė E.Ulanovas. – Sunku pasakyti, kas bus naujieji lyderiai, nes jais gali tapti bet kas. Žaidimas pas mus pasidarė toks, kad turime daug variantų metikams. Jei gynyba koncentruojasi ties metikais, tuomet galime sužaisti ir po krepšiu. Manau, kad kiekvienose rungtynėse iššaus naujas žaidėjas.”

Įsipaišyti tarp lyderių gali ir Marius Grigonis, kuris yra geras E.Ulanovo bičiulis. Šie krepšininkai išvykų rungtynėse tampa kambariokais atstovaujant tiek „Žalgiriui“, tiek Lietuvos rinktinei.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis ir Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Grigonis ir Edgaras Ulanovas

„Marius gali tapti lyderiu. Lietuvoje tokių atakuojančių gynėjų, kaip jis, nelabai yra. Jis vienintelis žaisdamas tokiame lygyje gali parodyti, ko iš tiesų yra vertas. Su tokiu charakteriu jis gali traukti komandą“, – pagyrų komandos draugui negailėjo Ulė.

M.Grigonio karjera sparčiai kyla į viršų – Tenerifė „Iberostar“, Berlyno ALBA, antrasis sezonas „Žalgirio“ komandoje bei vienas Lietuvos rinktinės vedlių pasaulio taurėje.

Debiutiniame praėjusiame sezone Eurolygoje 198 cm gynėjas pelnė po 8,7 taško, atkovojo po 2,1 kamuolio, atliko po 1,9 rezultatyvaus perdavimo bei rinko po 9,3 naudingumo balo. Pasaulio čempionate atstovaujant Lietuvai – po 10,2 taško, 1,8 atkovoto kamuolio, 1,2 rezultatyvaus perdavimo bei 8,2 naudingumo balo.

Didžiulį krepšininko potencialą įžvelgęs E.Ulanovas gynėją į Kauną prisikviesti bandė ir anksčiau.

„Jau keletą sezonų atgal norėjau, kad Marius ateitų į „Žalgirį“. Visaip bandžiau jį įkalbinti. Marius turėjo galimybę anksčiau atvykti, bet jie nesusitarė. Manęs jo žaidimas nestebina, šiai dienai jis tikrai geriausias atakuojantis gynėjas Lietuvoje“, – apie M.Grigonį kalbėjo E.Ulanovas.

Debiutas pasaulio čempionate Kinijoje asmeniškai neprisvilo ir šeštąjį sezone pasitinkančiam puolėjui. Puikiai nugara žaidžiantis kairiarankis atletas buvo ketvirtas pagal naudingumą Lietuvos rinktinės krepšininkas, per 22 minutes ant parketo vidutiniškai rinkęs po 7,2 taško, po 3,6 atkovoto kamuolio, 2,2 rezultatyvaus perdavimo bei 10 naudingumo balų.

Vis dėlto Dainiaus Adomaičio auklėtiniai pasirodymą taurėje baigė antrajame etape, taip ir nepasiekusi ketvirtfinalio.

„Praleidome puikų šansą kovoti dėl medalių, – mintimis dalijosi 27-erių žalgirietis. – Bet kai pagalvoji, tai žaidėme prieš geras komandas, kurios pateko tarp keturių stipriausių. Belieka viską pasiimti, kaip gerą patirtį ir tikėtis, kad ateityje tai duos naudos. Nebėra kada liūdėti, ateina nauji iššūkiai.“

Naujus iššūkius Lietuvos rinktinė pasitiks su nauju treneriu – komandos vairas atapo laisvas po trejų metų darbo pasitraukus D.Adomaičiui. Pagrindiniu favoritu tapti naujuoju strategu įvardijamas puikiai E.Ulanovui pažįstamas Kazys Maksvytis.

Su šiuo treneriu „Žalgirio“ puolėjas iškovojo keturis aukso medalius su įvairaus amžiaus Lietuvos jaunimo rinktinėmis, 2013-2014 metų sezone jie kartu dirbo „Neptūne“.

„Jeigu priims pasiūlymą, tai trenerį visiškai tai suprasiu ir palaikysiu, – sakė E.Ulanovas. – Mano santykiai su Kaziu yra geri, jis mano treneris buvo nuo vaikystės. Ką tenka girdėti, tai geras žmogus ne tik krepšinyje, bet ir už aikštelės ribų. Žaidėjai už jį kovoja. Matome, kad rezultatai pas jį yra geri, vis nustebina. Pernai mus nugalėjo tris kartus su „Neptūnu“.

Kodėl gi nebandžius? Jei jis sutiks (perimti rinktinės vairą), tai aš pilnai sutinku ir suprantu. Jei yra šansas, tai reikia naudotis.“

Vis dėlto didžiausias E.Ulanovo dėmesys dabar sutelktas ties „Žalgiriu“, kurio lėktuvas ketvirtadienio vakarą leisis madų sostinėje. 198 cm ūgio puolėjas pabrėžia, kad ši Eurolyga bus stipriausia, kokioje jam yra tekę žaisti.

Turnyro lygis vis auga, tačiau kauniečiai vėl kelia tikslą siekti vietos atkrintamosiose. Tai didžiausias šio sezono „Žalgirio“ iššūkis. „Dabar lygoje yra 18 komandų, tad patekimas į aštuntuką būtų geras rezultatas. Turime noro patekti į „Top 8“. Tuomet visiems būtų geras sezonas.“

„Neslėpkime, tikrai malonu žaisti gerai. Visada norisi žaisti gerai. Tai normalu. Nuotaika geresnė, su šypsena grįžti namo. Bet jei dabar pradėtume visi vaikytis asmeninės statistikos, tuomet nelabai kas gautųsi“, – sakė E.Ulanovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius