-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 04

Mįslinga galimybė „Žalgiriui“: kada dar, jei ne dabar?

Šarūnas Jasikevičius septynis kartus bandė nubraižyti pergalingą žaidimo planą, tačiau Madrido „Real“ visus septynis kartus sutaršė jo brėžinius. Bet ketvirtadienio vakarą „Žalgiris“ turi geriausią progą pirmą kartą Šaro eroje triumfuoti prieš „los blancos“. Ir pergalės kaina dar niekada nebuvo tokia didelė.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Real“ – „Žalgiris“ | 22:00 | Madridas

Varžovų treneris Pablo Laso visas suprakaitavęs po treniruotės Madrido „Real“ miestelio krepšinio salėje prisiekinėjo, kad saviškių netausos ir visi bus motyvuoti laimėti savų sirgalių akivaizdoje.

Tačiau kartu jis pasakė nežinąs, kurie krepšininkai lips ant „WiZink“ parketo.

O rungtynių išvakarėse „Real“ rikiuotės ligos istorija atrodė taip:

  • Sergio Llullas traumuotas – nežais;
  • Savaitgalį traumą patyręs Anthony Randolphas gali žaisti, bet įdėmiai stebimas jo petys;
  • Gabrielis Deckas dalyvavo dalyje treniruotės, galėtų žaisti;
  • Rudy Fernandezas praleido treniruotę, gali nežaisti.

Be abejo, P.Laso prieš kameras negalėjo pasakyti, kad jo komanda nežais, nebus motyvuota ir išleis į aikštę trečią penketą. Tokie pareiškimai dukart geriausiam Eurolygos treneriui nepridėtų prestižo. Pajamas iš bilietų pardavimo skaičiuojantys „Real“ vadovai taip pat neapsidžiaugtų.

Bet sunku tikėtis, kad „Žalgiris“ ketvirtadienio vakarą išvys geriausios formos „Real“ klubą.

VIDEO: „Eurolygos diena“ ir sezono finalas: „Žalgirio“ akistata su nenugalimu varžovu

Vien ko verta „Real“ lyderio Sergio Llullo netektis. Labiau nei 31-erių ispano 10,6 taško ir 4,2 rezultatyvaus perdavimo vidurkiui, Madridui trūks lyderystės ir žaidimo kontrolės.

Šioms pareigoms atlikti liks vienintelis 180 cm ūgio nykštukas Facundo Campazzo, bet „Žalgiris“ jį smaugs po visą aikštę, o puolime naudosis ūgio ir jėgos pranašumais.

Ieškodamas alternatyvų, Pablo Laso ant suolo turės tik Klemeną Prepeličių, kuris nėra įžaidėjas, arba tokiems mūšiams per jauną 18-metį švedą Melwiną Pantzarą.

Pranašumas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sergio Llullas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sergio Llullas

Anthony Randolphas pastarosiose ACB čempionato rungtynėse patyrė peties traumą, dėl kurios pernai turėjo praleisti keturis Eurolygos susitikimus. Žiniasklaida puolė rašyti, kad A.Randolphas nežais su „Žalgiriu“ ir gali vėluoti į Eurolygos atkrintamųjų startą, bet amerikietis netikėtai treniravosi su komanda trečiadienio pratybose.

Nors P.Laso tikino, kad A.Randolphas gali išbėgti į aikštę, būtų keista, jeigu Eurolygos čempionai rizikuotų svarbaus žaidėjo sveikata nieko nelemiančiose rungtynėse.

Žinant jo charakterį, didžiulis klausimas, ar A.Randolphas veršis į aikštę. Jis jau atrodė labai vangus per dvi pastarąsias dvikovas Vitorijoje ir Atėnuose, per kurias sukrapštė vos 5 taškus. Sykį amerikietis „Real“ turint 4 komandines pražangas lygioje vietoje tyčia prasižengė prieš Luca Vildozą, kad galėtų pasikeisti ir atsisėsti ant suolo. Komandai toks keitimas kainavo du lengvus baskų taškus.

Pirmosiose tarpusavio rungtynėse Kaune A.Randolphas pelnė 16 taškų ir įnešė rezultatyviausią indėlį į pergalę 90:79.

Madride „Real“ greičiausiai žais be rezultatyviausio savo krepšininko (vid. 12,8 tšk.), jei ne fiziškai, tai psichologiškai – dar vienas pranašumas.

Jeigu nežaistų ir A.Randolphas, ir S.Llullas, kovoje su „Žalgiriu“ Madrido klubas neturėtų nė vieno dviženklio taškų vidurkio renkančio žaidėjo.

Pavyzdžiui, 24sek kolegos iš Ispanijos neabejoja, kad arba bus tausojami, arba visai nežais ne tik A.Randolphas, bet ir Rudy Fernandezas, dėl sveikatos problemų praleidęs treniruotę mačo su „Žalgiriu“ išvakarėse.

Pranašumas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Anthony Randolphas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Anthony Randolphas

Nuo 2000-ųjų „Žalgiris“ tik vieną kartą nugalėjo Madrido „Real“. Tai įvyko 2014-ųjų balandžio 11-ąją, paskutinėse „Top 16“ etapo rungtynėse. Justinas Dentmonas tada įskraidino 7 tritaškius bei 36 taškus, o Gintaro Krapiko diriguojamas „Žalgiris“ net ir su 19 klaidų vienintelį kartą šiame tūkstantmetyje parklupdė „Real“ 87:80.

Turbūt tai ne sutapimas, kad „Real“ tai buvo irgi paskutinės rungtynės prieš atkrintamąsias varžybas. Kita vertus, ispanai dar turėjo teorinių šansų užimti pirmą vietą grupėje.

Šįkart „Real“ belieka kautis tik dėl garbės. Psichologinis ir motyvacinis fonas, be abejo, bus „Žalgirio“ pusėje.

Žalgiriečiai laimėjo 5 pastarąsias rungtynes ir kaip cunamis ketina priblokšti Eurolygą, prasiskverbdami į atkrintamąsias.

Žaliai balti per penkis pastaruosius mačus rinko vid. 86,8 taško, praleido tik 72,2, pataikė net 43,8 proc. tritaškių, suvarpė varžovus iš toli vid. 9,8 per susitikimą, brangino kamuolį, klysdami tik 12,2 karto, ir gražiai dalijosi kamuoliu, skirstydami 19,8 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

Lyg tyčia, „Real“ tūptelėjo į duobę – išsikvėpę pralaimėjo Vitorijoje 76:86 ir tik gavę 18 taškų antausį pirmajame kėlinyje pabudo ir stebuklingai prisikėlė Atėnuose su Rudy Fernandezo tritaškiu.

VIDEO: Pamatykite: neįtikėtinas Rudy Fernandezo metimas išplėšė pergalę Madrido „Real“ klubui

„Real“ daug svarbesnės rungtynės laukia Ispanijos čempionate, kur Las Palmase juos priims atsigaunanti „Gran Canaria“ ekipa, diriguojama naujojo trenerio Pedro Martinezo.

„Los blancos“ laukia netrumpa kelionė į Kanarus, o „Barcelona“ ekipą turnyro lentelėje besivaikanti „Real“ komanda mintimis gali laukti savaitgalio mačo.

Nusiteikimas rungtynėms – dar vienas „Žalgirio“ pranašumas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ atsarginių suolelio emocijos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ atsarginių suolelio emocijos

Ir tada galima vardinti krūvą kitų faktorių, kurie nepalankūs „Žalgiriui“.

Šarūnas Jasikevičius prieš pusmetį ne veltui minėjo, kad „Real“ yra kaip NBA komanda. Joje tiek daug talento, kad, net ir iš rikiuotės pasitraukus pagrindiniams žaidėjams, jų vietas užims kiti solidūs krepšininkai.

Juolab kad „Real“ nepriklauso nuo vieno krepšininko – net ir tokio kalibro kaip S.Llullas. Net 11 žaidėjų Madride žaidžia vid. mažiausiai po 14 minučių per susitikimą.

Kai galbūt vyresni „Real“ žaidėjai visu pajėgumu neįtemps savo raumenų, mažiau žaidžiantiems gero lygio Madrido klubo žaidėjams tai bus gera galimybė parodyti savo geriausias galimybes ir įtikinti trenerį dėl savo sugebėjimų prieš lemiamą sezono stadiją.

Kita vertus, ar Ognjenas Kuzmičius ar net Walteris Tavarešas, Trey Thompkinsas ar Jeffery Tayloras, Gabrielis Deckas ar Santi Yusta, Klemenas Prepeličius ar Facundo Campazzo yra neįveikiama kompanija?

Kai „Žalgiris“ žaidžia savo krepšinį, žaliai balti yra didžiulė grėsmė kiekvienam favoritui.

Įprasta manyti, kad „Real“ žalgiriečiams yra labai nepalanki priešininkė, tačiau Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai įrodinėja, kad Madrido klubas jiems nebėra neįveikiamas varžovams.

Pirmajame susidūrime šį sezoną „Žalgiris“ startavo 32:18 ir po trijų kėlinių pirmavo 68:62. Bet žalgiriečių gynybinės užtvaros neatlaikė „Real“ atakų škvalo ir net 11:28 ketvirtąjį ketvirtį pralaimėjęs „Žalgiris“ krito 79:90.

Tada, beje, rezultatyviausiai „Žalgirio“ gretose rungtyniavo Paulius Jankūnas (18 tšk.) ir Nate'as Woltersas (16 tšk.) – lietuvis traumuotas ir stebės mačą per televizorių, o amerikietis vis dar neatgauna žaidimo pojūčio.

Gynyba bus stiprus orientyras „Žalgiriui“. Pagal puolimo reitingą „Real“ yra Top 4 komanda Eurolygoje. Standartinėje statistikos išraiškoje tai yra 85,9 taško vidurkis ir trečias rezultatyvumas visoje Eurolygoje.

Tačiau „Panathinaikos“ ir „Baskonia“ komandos sugebėjo įtraukti „Real“ į jiems ne tokį parankų žaidimą. O jame „Real“ buvo labai toli nuo savo vidurkių – vos 75 taško su 30 proc. tritaškių pataikymu.

Be abejo, Atėnų ir Vitorijos ekipos pagal gynybos efektyvumo reitingus patenka į Eurolygos Top 7 klubą. Beje, „Real“ yra geriausią gynybos reitingą turinti Eurolygos komanda.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sergio Llullas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Sergio Llullas

6 iš 7 pralaimėjimų „Real“ šį sezoną patyrė neįmetusi daugiau nei 9 tritaškių.

Ieškant kitų sąsajų, „Real“ visus 7 pralaimėjimus patyrė tada, kai S.Llullas nesurinko daugiau 7 naudingumo balų arba visai nežaidė.

Paskutinį kartą Eurolygos rungtynes Madride „Žalgiris“ laimėjo kai dar nebuvo gimęs Rokas Jokubaitis – 1999-ųjų rugsėjo 30-ąją. Namuose šį sezoną „Real“ pralaimėjo tik kartą – prieš CSKA. Bet trys „Žalgirio“ mūšiai Šaro eroje nesibaigė pralaimėjimais didesniu nei 7 taškų skirtumu. Nėra priežasties, kodėl ketvirtadienio susirėmimas galėtų baigtis be intrigos.

Paskutinį „Žalgirio“ finalą lydi daug mįslių.

Kokia sudėtimi ir kiek motyvuoti „Real“ krepšininkai stos į kovą su „Žalgiriu“?

Kaip susiklostys „Žalgiriui“ svarbūs rezultatai kitose arenose?

Koks bus „Žalgiris“, kuriam šeštoji pergalė iš eilės taptų ilgiausia pergalių atkarpa nuo čempioniško 1998–1999 m. sezono?

Laukti liko nebedaug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius