Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 20

Naujas šerifas Kaune: NBA potėpių bus ne tik „Žalgirio“ žaidime

Kai krepšinio mėgėjai į savo spėliones įtraukė mėgstamiausias ir jau plačiai nuskambėjusias trenerių pavardes, Kauno „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas į lemiamą interviu sesiją pakvietė tris kandidatus, apie kuriuos dauguma nebuvo nieko girdėję. Netradiciniu keliu žengusius Lietuvos čempionus sužavėjo moderni NBA kryptis, kuri artimiausioje ateityje gali būti labai ryški ir maršrutą pakeitusioje „Žalgirio“ organizacijoje.

Martino Schillerio pavardė „Žalgirio“ kandidatų sąraše atsidūrė po to, kai ją pasiūlė žaliai baltų žvalgai už Atlanto.

G lygos metų treneriu išrinktas 38-erių austras NBA aplinkoje buvo užsitarnavęs juodadarbio, gero talentų vertintojo, protingo krepšinio šalininko ir modernaus žaidėjų trenerio vardą.

Kai „Žalgiriui“ iš rankų išsprūdo du norėti laimikiai – Šarūnas Jasikevičius ir Kazys Maksvytis, Paulius Motiejūnas su savo biuru nusprendė žengti moderniu keliu, kuris jį visada intrigavo – NBA.

„Žmonės apie jį labai gerai atsiliepė. Sakė, tikrai įdomus, modernus treneris, kuris turi požiūrį į krepšinį ir eina su NBA dalykais, – 15min krepšinio podkaste „urBONUSas“ pasakojo tarptautinis „Žalgirio“ skautas Algimantas Bružas. – Ypač pasiruošimo rungtynėms, analizės, statistikos modelių įtraukimo klausimais. Jis atitiko tuos kriterijus.“

Liepos 12-ąją „Žalgiris“ surengė vaizdo konferenciją su trimis pagrindiniais kandidatais – Ertugrulu Erdoganu iš Turkijos, Tuomu Iisalo iš Suomijos ir Martinu Schilleriu iš Austrijos.

Tačiau dar tik belaukiant susitikimo su galutiniais kandidatais, aiškėjo, kad M.Schilleris yra pagrindinis „Žalgirio“ taikinys. Ir jis nenuvylė per virtualų darbo pokalbį su sprendimo priėmėjais.

„Jis buvo gerai pasiruošęs ir labai aiškiai konkrečiai dėliojo, ko nori iš komandos ir kaip įsivaizduoja „Žalgirį“ kitą sezoną bei ateityje, – „urBONUSe“ pasakojo A.Bružas. – Martinas buvo komunikabilus, konkretus, pozityvus, iš jo sklido energija. Jis turi viziją ir įsivaizduoja ne tik tai, kaip galėtų žaisti komanda, bet kaip galėtų keistis visa organizacija ir eiti į priekį NBA pavyzdžiu.“

Stopkadras/Martinas Schilleris
Stopkadras/Martinas Schilleris

A.Bružas videokonferencijos metu uždavinėjo daugiausia klausimų apie krepšinį.

Ieškodamas žaidėjų „Žalgiriui“ chaotiškoje G lygoje, lietuvis atkreipė dėmesį į „Salt Lake City Stars“ komandą. Ji turėjo įdomius akcentus greitajame puolime ir žaidėjų išsidėstyme, bet tuo pačiu žaidė logišką, tvarkingą krepšinį, kuriame matėsi ne tik NBA žaidimo įtakos, bet ir daug europietiškų akcentų. Tai buvo savotiškas vokiško ir europietiško bei NBA krepšinio mišinys.

Dukterinę „Utah Jazz“ ekipą, kuri buvo viena 2019–2020 m. sezono lyderių, jau trečiąjį sezoną treniravo būtent M.Schilleris.

Vienas pagrindinių klausimų, kurį austrui norėjo užduoti dvejus metus „Žalgiryje“ dirbantis skautas, buvo susijęs su jo NBA idėjų realizavimu ant Eurolygos parketo.

Dėl trumpesnio rungtynių laiko, gerokai mažesnės aikštelės ir visai kitokio komandos modelio atsinešti NBA idėjas į „Žalgirio“ areną nebus taip paprasta. Tačiau M.Schilleris turi įdomių sumanymų.

„Man patinka, kad jis mato dalykus, kur ką galima atsinešti ir supranta, kas galėtų veikti Europoje. Manau, bus įdomių dalykų ne tik organizacijoje, bet ir žaidime, – pasakojo žalgiriečių skautas. Mus tikrai patraukė jo noras atsinešti NBA idėjas. Mes tikime, kad yra daug dalykų, kurių galime išmokti kaip organizacija. Ne tik aikštėje, bet bendrai.“

nuotr. Karolio Kavolėlio/Algimantas Bružas
nuotr. Karolio Kavolėlio/Algimantas Bružas

M.Schilleris mėgsta savo žaidėjams suteikti laisvę aikštėje priimti galutinį sprendimą. Daugiau tokių atsakomybių turės ir jo artimiausi pagalbininkai ant suolo.

Iš esmės turėtų keistis „Žalgirio“ treniruočių tvarka. Kai Europoje daugiau orientuojamasi į taktinį pasiruošimą ir būsimo varžovo analizę, tai M.Schilleris Kaune nori daugiau laiko ir resursų investuoti į individualų krepšininkų įgūdžių paruošimą.

M.Schilleris ketina suteikti daugiau funkcijų savo asistentams, kurie bus atsakingi ne tik už taktinį rungtynių pasirengimą, bet ir atskiras žaidėjų grupeles, su kuriomis dirbtų individualiai.

Individualus darbas vyks tiek su kamuoliu treniruotėse, tiek asmeniškai analizuojant statistiką ar videomedžiagą.

„Jo mintis kažkiek keisti idėją, kaip dirba štabas. Europoje štabas labiau orientuojasi padėti treneriui, o jis nori duoti daugiau atsakomybių kiekvienam asistentui atskirai. NBA tai priimtina, bet Europoje dar nėra taip populiaru“, – pastebėjo A.Bružas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Martinas Schilleris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Martinas Schilleris

Naujasis „Žalgirio“ treneris taip pat palankiai žiūri ir į jaunųjų žalgiriečių integravimą į žaidimą. Tokiems žaliai baltų talentams kaip Rokui Jokubaičiui ar Marekui Blaževičiui bus skirtas dar didesnis dėmesys šlifuojant individualius įgūdžius ir stiprinant silpnąsias savo vietas.

M.Schilleris į procesą ketina įtraukti dar daugiau skaičių, kurie padėtų analizuoti savo bei priešininkų žaidimą. „Žalgiris“ renka didžiulę statistikos analitikos duombazę, kuri apimtų ne tik Eurolygą, bet ir pagrindines geriausias Europos lygas.

Nuspėti „Žalgirio“ pergalių skaičių kitą sezoną bus labai sudėtinga, bet viena aišku, kad tas kelias jų link bus kitoks.

Daugiau „Žalgirio“ skauto minčių apie M.Schillerį ir savo darbo ypatybes kviečiame sužinoti 15min krepšinio podkaste „urBONUSas“:

VIDEO: „urBONUSas“ – kas yra Martinas Schilleris ir kaip dirba „Žalgirio“ naujokų žvalgas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius