Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 21

Naujas „Žalgirio“ lygmuo: žalgiriečių intriga Eurolygos ketvirtfinalio lenktynėse

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai susikabinę ratu trypė pergalingu žingsniu priešo teritorijoje. Prieš sulįsdami į rūbinę, jie dar perplaukė sveikinimų jūrą palei pat šoninę „Fernando Buesa“ liniją. Negailestingų pralaimėjimų serija galėjo suskaldyti komandą ir atimti bet kokį tikėjimą. Bet žalgiriečiai išliko vieningi ir dabar stiprūs kaip sugniaužtas kumštis skverbiasi Eurolygos atkrintamųjų link. Po pergalės prieš Vitorijos „Baskonia“ 74:60 tikslas jau ranka pasiekiamas.

Prie Vitorijos „Fernando Buesa“ arenos yra tokia didžiulė stovėjimo aikštelė. Du vakarus iš eilės pavieniai tėvai ten mokė savo vaikus parkuoti automobilius.

„Ne, ne! Dar, dar....“ – kantriai aiškino vienas tėvas, kai automobilis atbuline eiga kreivai važiavo ant linijų. Automobilis vos vos riedėjo ir taip lėtai sukiojosi, kad per visą tą aikštelę jau beveik priėjau „Fernando Buesa“ arenos tarnybinį įėjimą.

Taip panašiai savo komandą į pergalingą poziciją bando įparkuoti ir Duško Ivanovičius. O kol jis vargsta toje stovėjimo aikštelėje su 3 pergalėmis per 10 pastarųjų Eurolygos rungtynių, „Žalgirio“ sportinis automobilis, nors ir buksavęs, lakstė pro šalį net neatsigręždamas.

Taip, kad šimtai žiūrovų neiškentę jau 38-ąją minutę vilkosi striukes ir pėdino namo.

VIDEO: Pamatykite: Kauno „Žalgiris“ Vitorijos klampynėje parklupdė „Baskonia“ krepšininkus

Nors startas šeimininkams buvo daug žadantis.

„Žalgiris“ labai prastai pradėjo rungtynes. Jis buvo nekantrus puolime, kai nukirsdavo derinius neparuoštais metimais. Neužtikrintas, kai siųsdavo kamuolį neįsitikinęs dėl galutinio adresato koordinačių. Nepasiruošęs, kai fiziška „Baskonia“ gynyba su dvigubomis pajėgomis užpuldavo akligatvyje.

„Taip, jie mus gaudė po užtvarų. Kaip įžaidėjas, per pirmas kelias atakas aš žaidžiau tikrai blogai. Tos ankstyvos mano klaidos išmušė mus iš ritmo ir davė rungtynėms prastą toną“, – pripažino Thomasas Walkupas, pirmajame kėlinyje suklydęs tris kartus ir prisidėjęs prie „Žalgirio“ šio sezono antirekordo – 7 klaidų per pirmąsias 10 minučių.

VIDEO: Vitorijoje - išskirtinės Th.Walkupo liaupsės rūbinės kaimynui nepaisant Milo replikų

„Žalgiris“ buvo minkštas gynyboje ir leido „Baskonia“ patogiai jaustis savo namuose. Iki pertraukos baskai ramiai sumetė 65 proc. dvitaškių ir 43 proc. tritaškių. Tikrai buvo keista, kad su tokiu žaidimu „Žalgiris“ laikėsi kovoje 30:35.

„Detalių neišpildymas. Gynyboje tai visiškai buvo... Mes treniruotėje praktiškai viską praėjome ten, kur jie mums sumetė taškus, – pasakojo Edgaras Ulanovas. – Kažkur užmiegi, kažkur neduodi fiziškumo, kurio reikia, ir ten baudžia. Ir klaidos. Darėme daug klaidų.“

„Žalgiris“ pirmoje pusėje grįžo prie senų blogų įpročių. Per du pirmus kėlinius tikslą pasiekė tik 2 tritaškiai iš 12 (16,7 proc.), nors kauniečiai atakavo ir iš gerų padėčių. Net penkis tolimus metimus pirmoje pusėje prametęs KC Riversas bent keturis metė iš puikių situacijų. Ne veltui amerikietis po to eidamas į rūbinę purtė galvą ir piktai mosavo rankomis.

„Pirma pusė tikrai buvo tragiška – darėme viską priešingai, nei tarėmės, – nesislapstė Lukas Lekavičius. – Buvome ne savimi. Išėjome kaip užmigę ir pridarėme daug taktinių klaidų. Bet pirmą pusę baigėme tik -5 ir tai buvo tikrai gerai, kad prie tokio žaidimo buvo tik toks skirtumas.“

VIDEO: Lūžį inspiravusio L.Lekavičiaus karštas komentaras Vitorijoj

Bet „Žalgiris“ ne tik ūgtelėjo, kuo labai džiaugėsi Šarūnas Jasikevičius. „Žalgiris“ virsta kito lygio komanda. Ji lygiose lenktynėse gali važiuoti šalia varžovo, bet žalgiriečiai turi papildomą pavarą, kurią įjungę palieka priešininkus dulkėse.

Taip nutiko iškart po pertraukos, kai „Žalgirio“ krepšininkai grįžo į aikštę labiau pasitikintys savimi ir susitelkę į savo grobį.

Pirmosiomis trečiojo kėlinio minutėmis „Žalgirio“ gynyba įspraudė baskus į kampą. Šeimininkai arba atakuodavo iš sunkių padėčių, arba tą darydavo jau paskutinėmis atakai skirto laiko sekundėmis. Tik pora kliurkų leido „Baskonia“ rinkti taškus, bet tą Vitorijos krepšininkai darė kaip tas vaikinukas, stovėjimo aikštelėje bandęs priparkuoti automobilį.

„Nebuvome patenkinti tuo, kaip „Baskonia“ rinko taškus. Kur ruošėmės, ten mus ir baudė. Reikėjo korekcijų, kuo labiau apsunkinti jų puolimą. Manau, tai pavyko, nes pirmoje pusėje jie pelnė per daug lengvų taškų. Ir iš tų vietų, kur jų ir laukėme“, – pyko E.Ulanovas.

„Mes tikrai nieko pernelyg nekeitėme, tiesiog laikėmės plano, – pripažino Thomasas Walkupas. – Pirmoje pusėje pridarėme daug klaidų, kurios leido jiems iš jų rinkti taškus. Ir po pertraukos neleidome jiems pelnyti tiek lengvų taškų. Matėte – jiems nebuvo lengva rinkti taškus.“

VIDEO: Prie atkrintamųjų priartėjęs Ulanovas nežiūri į lentelę

Tuo tarpu kitoje aikštės pusėje „Žalgiriui“ atsirišo krepšys.

Lukas Lekavičius pelnė penkis taškus iš eilės ir truktelėjo „Žalgirį“ į priekį – 35:37.

Savo metimus pagaliau pataikė ir KC Riversas. Trečiąjį kėlinį žalgiriečiai laimėjo 21:10. Vien Lukas pelnė beveik tiek taškų (7), kiek visa „Baskonia“ (10).

„Trečiame kėlinyje labai gerai išėjo Lukas. Patraukė mus, kai to labiausiai reikėjo. Kai reikėjo žmogaus, kuris padraskytų aukštą „Baskonia“ sudėtį“, – akcentavo E.Ulanovas.

„Nebuvo kažkokio akcento, kad organizuoti puolimą per mane ar kažką. Tiesiog turėjau atakuoti aukštus žmones, kurie nėra patys greičiausi, – nesusireikšmino L.Lekavičius. – Stengėmės juos atakuoti, išsimetėm kamuolius. Kelis kartus likau laisvas ir sumečiau.“

VIDEO: Šaras linksmas ir patenkintas: Žalgiriukas moka švęsti, bet mane nustebino

„Baskonia“ sirgaliai bandė pastūmėti savo komandą skatinančiais plojimais, bet niekas nebeveikė. Vargais negalais Vitorijos krepšininkai per trečią ir ketvirtą kėlinius sukrapštė vos 25 taškus, kai „Žalgiris“ – net 44.

L.Lekavičius po pertraukos pelnė 11 iš 13 savo taškų. Iki pertraukos 15 minučių lakstęs su tuščia apkaba, antroje mačo dalyje Th.Walkupas pripyškino 8 taškus ir pridėjo 4 rezultatyvius perdavimus. Jo +/ – rodiklis po pertraukos buvo geriausias visoje „Žalgirio“ komandoje. Tai buvo dar vienas pavyzdinis Šaro kareivio persigrupavimas. Prastai pradėjęs jis vėl finišavo galingai.

Net 34 minutes ant parketo praleidęs MVP Ulanovas surinko 15 taškų ir net 5 iš 7 kamuolių atkovojo puolime. „Žalgiris“ susikūrė net 17 antrųjų šansų, o visi 10 aikštėje pabuvojusių žaidėjų po varžovų krepšiu sugriebė bent po vieną kamuolį. Kovingumo vaisiai virto 13 papildomų taškų. Tai būtent ta pergalinga riba tarp „Žalgirio“ ir „Baskonia“.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“
Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“

Savo indėlį įnešė kiekvienas žalgirietis. Štai Martinas Gebenas vos per 10 minučių spėjo įsirašyti 7 taškus, 4 atkovotus kamuolius ir 11 naudingumo balų.

Th.Walkupas labai norėjo, kad ankštoje „Žalgirio“ rūbinėje Vitorijoje pakalbintume šį vidurio puolėją.

„Didžiulis pasirodymas, didžiulis pasirodymas! – džiaugėsi amerikietis. – Manau, jam šis vakaras buvo neįtikėtinas. Martinas puikiai išnaudojo tas minutes: atkovoti kamuoliai, žaidimo plano laikymasis, perimti kamuoliai, kova dėl kiekvieno kamuolio. Puikus mačas!“

Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“
Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“

Žalgiriečiai antroje rungtynių pusėje pataikė 9 dvitaškius iš 14 (64,3 proc.) ir 7 tritaškius iš 15 (46,7), kai „Baskonia“ skaičiai dramatiškai krito iki 45 proc. dvitaškių (9/20) ir 15,4 proc. tritaškių (2/13).

„Žinojome, kad mūsų laukia sunkios fiziškos rungtynės. Praleidome kiek? 50? Ai, 60? Gerai. Tai skaičius, kuris mums turi atnešti pergalę. Manau, gerai padirbėjome gynyboje po pertraukos, kad juos prilaikėme“, – pastebėjo Th.Walkupas.

„OK, guys!“ – savo kalbą rūbinėje po pergalės pradėjo Šarūnas Jasikevičius. Žalgiriečiams jis turbūt pasakė tai, ką vėliau pasakė ir žurnalistams – kad didžiuojasi, jog vyrai parodė charakterį ir išplėšė pergalę priešo teritorijoje po grėsusio emocinio nuolydžio po triumfo Klaipėdoje. Kad džiaugiasi, jog jo berniukai jau auga.

Auga jie ir turnyro lentelėje.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“
Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“

Neįtikėtina, kad sezono viduryje jau nurašytas „Žalgiris“ priartėjo prie paskutinio Eurolygos ketvirtfinalio vagono. Neįtikėtina, ir kad 8 vietą Eurolygoje užimančios komandos pergalių procentas siekia tik 44.

Dar nesibaigus 25-ajam turui aišku, kad bent keturios komandos, kurios dalijasi 8–11 vietas, turės po 11 pergalių ir 14 pralaimėjimų. „Žalgiris“ jau visai netoli su 10 ir 15.

Žalgiriečių rūbinėje Vitorijoje aidėjo Zacho LeDay balsas. Jis bandė pamėgdžioti fanų skanduotes. Tai buvo kažkas panašaus į „Žalia balta! Žalia balta!“.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“
Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“

Pro triumfuojančią „Žalgirio“ rūbinę kaip tik niūriai greitu žingsniu praėjo Duško Ivanovičius. Svečių rūbinės durys buvo atviros, todėl šis jų triumfo fonas turėjo tik dar labiau gniuždyti „Baskonia“ specialistą.

„Nereikia galvoti, kas buvo prieš tai ir reikia laikytis to, ką turime, – samprotavo E.Ulanovas. – Žaidžiame neblogai ir norime, kad visa tai išliktų. Džiaugiamės kiekviena pergale lyg ji būtų pati svarbiausia. Manau, tai yra geras požymis. Džiaugiamės, kad dar galime įšokti į atkrintamąsias ir atiduosime viską, kad pavyktų pakilti.“

Bet „Žalgiris“ darytų klaidą, jeigu pradėtų užsiminti matematiniais išvedžiojimais. Tik ne tada, kai iki Eurolygos reguliariojo sezono finišo liko 9 turai.

„Nelabai žiūrime į tą turnyro lentelę, – prisipažino L.Lekavičius. – Rungtynės seka po rungtynių. Stengiamės laimėti kiekvieną mačą. Nesvarbu, turime šansą ar ne. Aišku, šansų yra – stengsimės juos išnaudoti, bet kaip išeis, pažiūrėsime.“

Lentelė įpusėjus 25 turui W L +/-
1. Anadolu Efes Istanbul (qualified) 21 3 218
2. Real Madrid 19 6 174
3. FC Barcelona 18 6 144
4. CSKA Moscow 16 8 138
5. Maccabi FOX Tel Aviv 16 8 137
6. Panathinaikos OPAP Athens 14 10 61
7. Valencia Basket 12 12 -4
8. Khimki Moscow Region 11 14 -19
9. Olympiacos Piraeus 11 14 -29
10. Fenerbahce Beko Istanbul 11 14 -31
11. AX Armani Exchange Milan 11 14 -68
12. Crvena Zvezda mts Belgrade 10 14 -22
13. Zalgiris Kaunas 10 15 60
14. ALBA Berlin 9 16 -101
15. KIROLBET Baskonia Vitoria-Gasteiz 9 16 -121
16. LDLC ASVEL Villeurbanne 9 16 -180
17. FC Bayern Munich 7 17 -189
18. Zenit St Petersburg 7 18 -168

„Reikėtų prisiminti sezono pradžią, kai atsilikome nuo atkrintamųjų ritmo 7 pergalėmis. Tada sakėme, kad nežiūrime į didelį paveikslą, o imame po vienerias rungtynes. Būtų kvaila pakeisti savo požiūrį“, – postringavo Th.Walkupas.

Visus galimus skaičiavimus braukia Šarūnas Jasikevičius: „Prieš keletą metų skaičiavome, žiūrėdavome visas komandas, o dabar mes nieko neskaičiuojame. Vienintelis šansas, jei nori kažką pasiekti, laimėti pačiam. Kito kelio nėra. Nereikia nieko skaičiuoti. Reikia laimėti kitas rungtynes einant su tuo pačiu mentalitetu. Skaičiuodamas, atvirkščiai – prisidarysi blogų dalykų.“

Šis Žalgiriukas moka ne tik švęsti, kaip juokėsi Šarūnas Jasikevičius. Jis puikiai moka stebinti tada, kai siurprizų iš „Žalgirio“ niekas nebelaukia. Šis smagus Žalgiriukas iš parkavimo aikštelės Vitorijoje įsuko į Eurolygos atkrintamųjų lenktynių kelią.

VIDEO: „Ginčas“: ar turi „Žalgiris“ šansų Eurolygos finišo mėsmalėje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius