Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 17

PAO šauklio metamorfozės: amerikietišką filosofiją keičia Europos krepšinio mados

Atėnų „Panathinaikos“ ir Graikijos krepšinio pranašu tapęs strategas Rickas Pitino yra ryški figūra už aikštelės ribų. 67-erių specialisto citatos garsiai aidi spaudos konferencijose prieš ir po rungtynių, tačiau kokį žaidimo stilių išpažįsta NCAA legenda? Kauno „Žalgirio“ penktadienio vakarą Atėnuose lauks treneris, kurio filosofija antrajame karjeros etape „Panathinaikos“ supanašėjo su europietiška krepšinio kultūra.
Rickas Pitino
Rickas Pitino / Euroleague.net nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Panathinaikos“ – „Žalgiris“ | 21:30 | Atėnai

Nors R.Pitino po truputį artėja prie garbingo 70-ies metų jubiliejaus, tačiau praėjęs sezonas Senajame žemyne jam buvo pirmasis karjeroje.

Nuo 1974-ųjų trenerio duoną valgantis amerikietis šešerius metus dirbo NBA, bet labiausiai pasižymėjo pasiekimais studentų lygyje. Jis penkiskart ekipas nuvedė iki NCAA finalo ketverto, o dukart tapo čempionu.

2018-ųjų metų pabaigoje specialistas priėmė pasiūlymą keltis į Europą ir „Panathinaikos“ trenerio kėdėje pakeitęs Xavi Pascualį per pusmetį spėjo stipriai užsirekomenduoti Graikijoje.

Kosminių pasiekimų nebuvo – Eurolygos ketvirtfinalyje 0:3 nusileista Madrido „Real“, vietiniame fronte – skandalingai pasitraukęs Pirėjo „Olympiakos“ bei iškovoti abu svarbiausi trofėjai.

Bet graikus užbūrė R.Pitino motyvacinės kalbos. Praėjus pusmečiui nuo to, kai jis paliko Atėnus, ant specialisto stalo gulėjo du solidūs pasiūlymai. Pirmiausia – treniruoti nacionalinę Graikijos vyrų rinktinę, o tada vėl gelbėti „Panathinaikos“, kuris trečią kartą istorijoje duris parodė Argyriui Pedoulakiui.

Vis dar sunku patikėti, jog daugybę amerikiečių žaidėjų komandoje turinti PAO buvo paskyrusi jiems vadovauti angliškai nekalbantį trenerį.

„Pitino geras motyvacinių kalbų sakytojas. Prieš rungtynes jis vis papasakodavo kokią istoriją ar kažką. Manęs tai nemotyvuodavo, kartais būdavo net juokinga. Amerikiečiams žaidėjams toks stilius būdavo priimtinas. Daug laisvės žaidime jiems tikrai tiko“, – dar prieš sezoną Eurolyga.lt kalbėjo „Žalgirio“ įžaidėjas Lukas Lekavičius, kurio penktadienio vakarą laukia puikiai pažįstamas varžovas.

Euroleague.net nuotr./Rickas Pitino
Euroleague.net nuotr./Rickas Pitino

Stratego sugrįžimas į Atėnus buvo skambus. Jau pirmajame susitikime OAKA arenoje žalieji iškovojo didžiausią sezono pergalę – 21 taško įmetusio Jimmerio Fredette'o vedina PAO 100:68 sutalžė Vitorijos „Baskonia“ krepšininkus.

R.Pitino diriguojami Graikijos čempionai Eurolygoje spėjo laimėti penkerias rungtynes ir patirti keturis pralaimėjimus. Tai jiems leidžia tvirtai žygiuoti šeštoje turnyro vietoje.

„Pernai derinių žaidime buvo labai nedaug, vyksta veiksmas, o mintį tame rasti sunku. Šiemet yra kitaip. Įvairūs deriniai bandant išvesti metikus į patogias situacijas ties tritaškio linija, ar išvedimai puolėjams arčiau krepšio. „Panathinaikos“ žaidime dabar galima rasti Europos krepšiniui įprastų klasikinių dalykų. Galbūt tai yra palikimas buvusio trenerio, galbūt asistentų įtaka, o galbūt pats R.Pitino prisitaikė prie europietiškos krepšinio filosofijos“, – Eurolyga.lt sakė „Žalgirio“ žvalgas Evaldas Beržininkaitis.

Didelė laisvė puolime, didelė žaidėjų rotacija aikštelėje bandant išlaikyti žaidėjus šviežius, nes žaidžiama aukštu tempu, dažnas spaudimas per visą aikštelę. Tai buvo skiriamieji R.Pitino bruožai praėjusį sezoną Atėnuose.

Šį sezoną PAO vidutiniškai atlieka po 28,2 žaidėjų keitimo per rungtynes. Tai devintas rezultatas Eurolygoje. Palyginimui, pagal šį rodiklį pirmaujantis „Žalgiris“ per mačą vidutiniškai atlieka po 38,6 keitimo. Paskutinėje vietoje esantis „Real“ – po 21,4 keitimo per rungtynes.

R.Pitino perėmus „Panathinaikos“ vairą galima matyti pokytį, bet jis nėra didelis. Iki amerikiečio atvykimo Graikijos klubas atlikdavo po 27,6 keitimo, prie R.Pitino – po 28,9. Skirtumas per mažas, kad reiktų jį akcentuoti.

Kalbant apie spaudimą per visą aikštelę, tai „Panathinaikos“ šios taktikos imasi tik kraštutiniais momentais, dvikovų pabaigose, kai rungtynės jau slysta iš rankų.

Didžiausi pokyčiai prie R.Pitino matomi žaidėjų aikštelėje praleidžiamų minučių grafoje.

Euroleague.net nuotr./Konstantinas Mitoglou ir DeShaunas Thomasas
Euroleague.net nuotr./Konstantinas Mitoglou ir DeShaunas Thomasas

Buvęs žalgirietis Ianas Vougioukas pasitraukė į žaidimo paraštes, ir stipriai išaugo Konstantino Mitoglou ir Georgios Papagiannio vaidmenys.

To priežastis – noras pagerinti kovą dėl atšokusių kamuolių. Per pirmuosius dešimt Eurolygos turų „Panathinaikos“ vidutiniškai nusiimdavo po 33 kamuolius (5 pagal blogumą rezultatas turnyre), prie R.Pitino – vidutiniškai 35,8 atkovoto kamuolio per mačą.

Tai – trečias rezultatas Eurolygoje per šią devynerių rungtynių atkarpą.

Siekdamas pagerinti kovą dėl atšokusių kamuolių R.Pitino ėmė didinti penketuką. DeShaunas Thomasas (201 cm) neretai save randa lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, kur migruoja su Ioanniu Papapetrou (207 cm), Konstantinas Mitoglou (210 cm) tapo svarbiu rotacijos žaidėju ketvirtoje ir penktoje pozicijose, o po krepšiu vis daugiau laiko praleidžia 218 cm ūgio milžinas Georgios Papagiannis, pirmajame mače Kaune varęs į neviltį „Žalgirį“, o paskutiniame ture sugniuždęs Miuncheno „Bayern“ – per 18 minučių centras pelnė 8 taškus, atkovojo 5 kamuolius, bet blokavęs 4 metimus tapo svarbiausiu faktoriumi.

G.Papagiannio praleidžiamas laikas aikštelėje prie R.Pitino išaugo 3,8 minutės (vid. 19,3), K.Mitoglou – 5,7 minutės (vid. 19,4).

23-ejų metų K.Mitoglou labiausiai sprogo dvikovoje Kaliningrade prieš Maskvos CSKA. „Panathinaikos“ pergale per pratęsimą pažymėtame mače įspūdinga energija spinduliuojantis puolėjas užfiksavo 7 asmeninius karjeros rekordus Eurolygoje.

Per beveik 41 minutę jis pelnė 25 taškus (11/15 dvit., 0/1 trit., 3/4 baud.), atkovojo 16 kamuolių (8 puolime), atliko 2 rezultatyvius perdavimus, perėmė 2 kamuolius, 4 kartus suklydo ir surinko 34 naudingumo balus.

„K.Mitoglou žaidimas labai įstrigo jau pernai. Kaip jis eina kovoti dėl kamuolio, kaip įsibėgėja, su kokia energija viską daro. Krepšininko ūgis 210 cm, daugelyje atvejų jis dėl to turi pranašumą, bet nestovi tiesiog už nugaros ir nesinaudoja ūgio persvara. Tai daug judantis, energingas žaidėjas, bandantis visaip apeiti varžovus. Matosi, kad yra darbininkas. Jis bėga puikiai į greitą puolimą, lyg būtų gynėjas, o ten jo jau ieško viską matantis N.Calathesas“, – sakė E.Beržininkaitis.

Euroleague.net nuotr./Rickas Pitino su Nicku Calathesu
Euroleague.net nuotr./Rickas Pitino su Nicku Calathesu

„Pernai ruošiantis rungtynėms buvo daug neaiškumų. Šiemet galima pamatyti, ką jie iš kokio derinio nori išgauti. Galima sakyti, kad yra atsiradusi kažkokia sistema“, – sakė „Žalgirio“ žvalgas.

Deriniai aiškesni, laisvės mažiau, krepšinis europietiškesnis, tačiau „Panathinaikos“ klube visą žaidimo kontrolę savo rankose toliau laiko N.Calathesas.

Atėnų klubo alfa ir omega.

„Žalgirį“ pirmajame rate Kaune rekordiniais tolimais metimais žudęs 30-metis graikas dažniausiai aikštelėje sprendimus priima pats.

N.Calathesas šį sezoną pelno po 13,6 taško, atlieka po 9,4 rezultatyvaus perdavimo, atkovoja po 4,9 ir perima po 1,1 kamuolio, klysta po 3,1 karto ir fiksuoja po 18,8 naudingumo balo.

Rezultatyvių perdavimų vidurkis – dar nematytas Eurolygos istorijoje. Naudingumo balų vidurkis – septintas tarp šio sezono žaidėjų.

„Mūsų pagrindinis tikslas yra kiek įmanoma labiau pristabdyti N.Calathesą, neduoti jam įsiveržti į baudos aikštelę, – sakė E.Beržininkaitis. – Jis ankstyvoje stadijoje agresyviai žaidžia „du prieš du“ ar pagauna varžovą greityje vienas prieš vieną. Jis dėl savo fiziškumo įeina į baudos aikštelę, o ten kelia dideles problemas. Jis didelis, gerai matantis aikštę, tad jei nėra progų pelnyti taškus, jis gali puikiai skirstyti perdavimus. Nebūtinai iškart padarys rezultatyvų perdavimą, bet išjudins gynybą, kamuolys pradės vaikščioti ir įsuks visą žaidimą.“

N.Calathesas pirmajame tarpusavio mače realizavo 5 tolimus metimus iš 7 ir jau trečiojo kėlinio viduryje fiksavo asmeninį karjeros rekordą.

Vis dėlto šį sezoną graikas pataiko po 28,4 proc. tritaškių. Karjeros pataikymas Eurolygoje – 28,1 proc.

Nors Šarūnas Jasikevičius sako, kad rizikos didelės nėra, bet galime manyti, kad gynėjas turės progų išsimesti metimus, kai „Žalgiris“ baudos aikštelėje tvarkysis su PAO bokštais.

R.Pitino yra ryškiausia figūra už aikštelės ribų, spaudos konferencijų metu, tačiau ant parketo vadžias laiko klubo legendos vardo nusipelnęs N.Calathesas, kuriam penktadienio vakarą visą dėmesį telks ir „Žalgirio“ vyrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius