Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 24

Patikimiausias Šaro karys: apie griežtas pamokas, vaikystės idealus ir mirusią NBA svajonę

Marius Grigonis antrąjį sezoną Kauno „Žalgiryje“ pasitiko spinduliuodamas pasitikėjimu savimi. 25-erių gynėjas nebejaučia trikdžių ir stabdžių, kurie jį varžė prieš metus, kuomet debiutavo Eurolygoje. Trenerio sistemą bei norus perpratęs atletas tapo bene patikimiausiu Šarūno Jasikevičiaus ginklu stipriausiame Senojo žemyno turnyro karo lauke.
Marius Grigonis
Marius Grigonis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – ASVEL | 20:00 | Kaunas

Trenerio pasitikėjimas atsispindi minučių skaičiumi aikštelėje. Kaunietis per pirmąsias trejas rungtynes Eurolygoje ant parketo vidutiniškai praleido po kiek daugiau nei 28 minutes, o tai yra didžiausias rezultatas tarp visų žalgiriečių. Antroje vietoje esantis Edgaras Ulanovas vidutiniškai žaidžia po 25 minutes.

„Jaučiuosi užtikrinčiau, – skirtumus tarp pirmojo ir antrojo sezono „Eurolyga.lt“ tinklalapiui lygino M.Grigonis. – Ateini žinodamas kaip bus, kada bus geriau ar blogiau. Viduje yra visai kitas jausmas.“

M.Grigonio žvaigždė Lietuvos krepšinio padangėje suspindo 2016-aisiais, kuomet jis debiutavo nacionalinėje rinktinėje Rio olimpinėse žaidynėse.

Sparčiai tobulėjęs kaunietis kitame sezone su Tenerifės „Iberostar“ triumfavo Čempionų lygoje bei tapo finalo ketverto MVP. Tuomet sekė puikus debiutas Europos taurėje su Berlyno ALBA bei sugrįžimas į „Žalgirį“, kuriame krepšininko išskėstomis rankomis laukė jo geras bičiulis.

„Jau keletą sezonų atgal norėjau, kad Marius ateitų į „Žalgirį“. Visaip bandžiau jį įkalbinti. Marius turėjo galimybę anksčiau atvykti, bet jie nesusitarė. Manęs jo žaidimas nestebina, šiai dienai jis tikrai geriausias atakuojantis gynėjas Lietuvoje“, – apie M.Grigonį prieš sezoną kalbėjo E.Ulanovas.

„Scanpix“ nuotr./Edgaras Ulanovas ir Marius Grigonis
„Scanpix“ nuotr./Edgaras Ulanovas ir Marius Grigonis

Nors startas Eurolygoje nebuvo lengvas, bet M.Grigonio žaidimo kreivė ėjo tik į viršų, o po sezono ant jo tinklus bandė mesti ir galingesni Eurolygos klubai, tačiau kaunietis iki 2022-ųjų savo ateitį susiejo su „Žalgiriu“.

Solidus pasirodymas pasaulio čempionate M.Grigonį pakrikštijo, kaip geriausią atakuojantį gynėją Lietuvoje nuo Arvydo Macijausko bei Rimanto Kaukėno laikų.

„O kas dar buvo iki Maco ir Kaukėno? – šyptelėjęs paklausė M.Grigonis. – Nėra su kuo lyginti. Žaidi krepšinį, daug žmonių jį žiūri... Tai dėmesio būna, geriau jau geras, nei blogas. Nesureikšminu to.“

Savo vertę krepšininkas įrodinėja ir šio sezono starte – jis yra vienintelis žalgirietis visose trejose Eurolygos rungtynėse pelnęs dviženklį taškų skaičių (vid. 12 tšk.), o pagal rezultatyvumą nusileidžia tik dvikovoje su Madrido „Real“ sprogusiam Zachui LeDay (vid. 12,7 tšk.).

„Marius gali tapti lyderiu, – dar prieš sezoną komandos draugo pajėgumą įvertino E.Ulanovas. – Lietuvoje tokių atakuojančių gynėjų, kaip jis, nelabai yra. Jis vienintelis žaisdamas tokiame lygyje gali parodyti, ko iš tiesų yra vertas. Su tokiu charakteriu jis gali traukti komandą.“

Ar lyderio vaidmeniui yra pasiruošęs pats M.Grigonis, kuris aikštelėje spindi išskirtiniu pasitikėjimu savimi?

„Labai drąsiai pasakyta, – šypteli M.Grigonis. – Jei nepasiruoši, tai niekas ir neduos. Jei žaisi gerai, komanda pasitikės, tuomet ir bus.

Manau, kad turime daugiau opcijų. Gal neturime tokio, kaip pernai buvo Brandonas, kur gali pasitikėti, kad jis užbaigs atakas. Ką praradome, tą atsvėrėme kitais žaidėjais.

Gal neturėsime tokio, kaip Daviesas, bet turėsime gerą komandą.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis

Pamėgtas „floateris“ ir vieta tobulėjimui

Marius Grigonis įsiveržia į baudos aikštelę ir aukštos trajektorijos metimu viena ranka baudžia varžovų aukštaūgius – toks scenarijus darosi vis labiau įprastas krepšinio žiūrovams. „Žalgirio“ sirgaliai vis dažniau gali gynėją išvysti atakuojant krepšį būtent tokiu stiliumi.

„Jei nesi atletiškas, tai kaip kitaip pabaigsi ataką?, – retoriškai klausė M.Grigonis. – Stengiesi permesti aukštesnius žaidėjus. Tai patogu. Jei centras stovi po krepšiu, tai man toks metimas yra pats lengviausias.“

Tokią metimo techniką puikiai įvaldęs buvo Ispanijos krepšinio legenda, Juanas Carlosas Navarro, o nuo „Barcelonos“ gynėjo bombų Eurolygos klubai kentėjo daugybę metų.

„Kažko specialiai nežiūriu ir nekopijuoju. Stebiu daug rungtynių – nuo NBA, Eurolygos ir kitko. Kažkas įstringa galvoje. Navarro tą metimą daugiausiai naudojo, bet jį naudoja visi. Taip tiesiog išėjo“, – sakė M.Grigonis.

Nors M.Grigonio „floateris“ kasmet tampa vis labiau žudantis, bet tai nėra vienintelis dalykas, kurį jis bando gerinti tarpsezonių metu.

„Krepšinis keičiasi, aikštelėje reikia dviejų gerai kamuolį valdančių žmonių, – apie vietą tobulėjimui sakė žalgirietis. – Norisi geresnio driblingo, didesnio greičio, geresnio žaidimo skaitymo. Vasarą bandau gerinti, o kaip išeina... Jei pažiūrėsi, tai per tuos penkerius metus patobulėjau.“

„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Marius Grigonis
„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Marius Grigonis

Šaro pamokos

Tobulėti norintis krepšininkas šalia savęs turi geriausią įmanomą mokytoją. Tiesa, ne visada trenerio pamokos būna švelnios ir malonios, tačiau jų vaisių negali nepamatyti.

„Žalgiris“ dvejus metus paeiliui žaidė Eurolygos atkrintamosiose, o Šaro mokyklą praėję žaidėjai užsidirbo galingus kontraktus bei šovė į platesnius vandenis.

„Visko būna, būna nesutarimų ir taip toliau. Nors ir kaip būna blogai, stengiuosi galvoti, kad visi nori gero ir to paties – pergalių. Stengiuosi vadovautis tuo“, – apie bendravimą su Šaru sakė M.Grigonis.

Nors M.Grigonio karjera dar nėra ilga, tačiau jis spėjo pajusti bent kelių gerų strategų darbo specifiką.

Manresoje krepšininkas dirbo su Txusu Vidorreta, kuris buvo išrinktas geriausiu 2017-ųjų metų Ispanijos lygos treneriu. Berlyne M.Grigonis krepšinio paslapčių sėmėsi iš legendinio Aito Garcia Reneseso, Lietuvos rinktinėje jis padirbėti spėjo tiek su Jonu Kazlausku, tiek su Dainiumi Adomaičiu.

„Kiekvienas treneris turi kažką, ko iš jo gali pasiimti. Gal iš Šaro daugiau, gal iš kitų mažiau, bet iš visų gali kažką išmokti“, – sakė M.Grigonis.

Ar Š.Jasikevičius yra griežčiausias treneris, su kokiu šiam krepšininkui yra tekę dirbti?

„Taip, Šaras tikrai griežtokas. Na, visi treneriai tą griežtumą kitaip parodo. Gal Šaras emocionalesnis, jis parodo viską ir žmonėms. Kiti treneriai tyliai, bet įgelia gerai“, – mintimis dalijosi „Žalgirio“ atakuojantis gynėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephenas Curry

Vaikystės herojai ir mirusi svajonė

Marius Grigonis dabar yra tas žaidėjas, kurio judesius aikštelėje bando atkartoti ateities Lietuvos krepšinio žvaigždės, o į ką praeityje lygiavosi pats atletas, gimęs 1994-aisiais?

„Užaugau kaip ir visa mano karta, žiūrėdavome Šarą, Macijauską, Štombergą, Šiškauską... Iš NBA buvo Jordanas, dar man labai patikdavo Kevinas Garnettas. Stebėdavau, bet nemėgindavau kopijuoti. Bandau atrasti savo kelią“, – sakė žalgirietis.

Daug krepšinio rungtynių laisvu metu žiūrintis „Žalgirio“ atakų lyderis sektinų pavyzdžių turi ir dabar. Jo dėmesį labiausiai prikausto „Golden State Warriors“ žvaigždė, jau dabar geriausiu visų laikų snaiperiu tituluojamas Stephenas Curry, savo kraityje jau turintis tris NBA čempionų žiedus.

„Nesu kitoks, man labai patinka S.Curry, – atskleidė M.Grigonis. – Ir kaip jis juda aikštėje, ir kaip už aikštės ribų elgiasi. Daug yra žaidėjų, kurių žaidimas patinka.“

Vaikystėje daug laiko prie televizoriaus ekrano stebėdamas NBA rungtynes praleidęs gynėjas didžiosios savo svajonės nebesivaiko. Visa M.Grigonio koncentracija krypsta į stipriausią Senojo žemyno turnyrą.

„Eurolygoje sunku įsitvirtinti kaip elitiniam žaidėjui. Kažkada NBA buvo svajonė, kol supranti, kaip yra iš tiesų. Galvoji, kad viskas išeis savaime ir labai lengvai. Kol kas minčių apie NBA nėra. Kažkada buvo, bet tai numirė“, – sakė Lietuvos rinktinės gynėjas.

Ateitį su „Žalgiriu“ susiejęs gynėjas labai džiaugiasi Kaune. Lietuvoje jis kartelės nemažina ir nori pasiekti aukščiausius tikslus, o Europoje, kaip sako pats žaidėjas, – bandyti laimėti kiekvieną mačą.

„Man kol kas čia yra labai gerai – tiek tobulėti kaip krepšininkui, tiek žaisti krepšinį. Tai vienas geriausių klubų Europoje“, – sakė M.Grigonis, kurio jau artėjantį penktadienį „Žalgirio“ arenoje laukia Vilerbano ASVEL krepšininkų testas.

25-erių kaunietis yra vienas labiausiai intriguojančių Lietuvos krepšininkų, kurio žaidimą po padidinamuoju stiklu stebi ir Europos sunkiasvoriai.

Kovingas, atsakomybės nesikratantis bei autoritetų aikštelėje nepaisantis žaidėjas, kurį treniruoja labai reiklus bei didžiulį žinių bagažą turintis treneris. Labai įdomu bus šios sąjungos darbo rezultatus pamatyti po kelerių metų, kai M.Grigonis pasieks savo karjeros piką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius