-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 05

Po epinio spurto „Žalgirio“ vardas atsidūrė Eurolygos istorijos metraščiuose

„Žalgirio“ pergalė Madride prieš stipriausią žemyno komandą ne tik padovanojo visą puokštę gražiausių emocijų, bet ir įrašė Kauno komandos pavadinimą į Eurolygos metraščius. 24sek žvelgia į istorinius skaičius ir eilutes, kurios nuo šiol priklauso žalgiriečiams.
„Žalgirio“ triumfas
„Žalgiris“ / Getty Images nuotr.

Be galimybės suklysti

Niekas nesiginčys, kad taip žaisdami žalgiriečiai šiemet buvo verti patekimo į atkrintamąsias. Ypač sezono pabaigoje, kai išsilaižę žaizdas ir priremti prie sienos turėjo išgyventi labirinte be menkiausios galimybės suklysti.

Šešios pergalės iš eilės – tokiu įspūdingu spurtu reguliarųjį sezoną užbaigė Kauno komanda. Bent vienas kluptelėjimas šioje serijoje būtų numarinęs „Žalgirio“ svajonę, bet ji išliko gyva iki pat paskutinės reguliaraus sezono akimirkos. Ir simboliška, bet kelialapį į atkrintamąsias Lietuvos čempionai išplėšė priešo teritorijoj prieš stipriausią praėjusio sezono Eurolygos komandą.

Euroleague.net nuotr./„Real“ – „Žalgiris“
Euroleague.net nuotr./„Real“ – „Žalgiris“

Nuo 1999-ųjų, kai triumfavo Eurolygoje, „Žalgiris“ išgyveno daug pakilimų ir nuosmukių, ne kartą keitėsi turnyro formatas, bet laimėti šešis sykius iš eilės komandai pavyko pirmą kartą.

Įdomu tai, kad auksinį 1998–1999 metų sezoną, kai Eurolyga dar priklausė FIBA šeimai, „Žalgiris“ reguliariajame sezone yra laimėjęs net septynis sykius iš eilės, o turnyrą užbaigė šešiomis pergalėmis paeiliui, dvi iš kurių Miunchene atnešė istorinį triumfą.

Vis dėlto tuo metu konkurencija Europos krepšinyje buvo ne tokia arši, o Po Ortezo „Elan Bearnais“, Saratovo „Avtodor“, Manresos TDK ar Zagrebo „Cibona“ vardai tikrai neprilygsta tiems, su kuriais kauniečiams tenka kautis dabar, kai stipriausia žemyno lyga yra išgryninta iki 16 komandų.

To dar nebuvo

Per šiuolaikinės Eurolygos istoriją šešias pergales iš eilės „Žalgiris“ iškovojo pirmą kartą.

Po penkis kartus laimėti paeiliui kauniečiams pavyko tris sykius, bet praėjusiais metais Š.Jasikevičiaus vyrams šeštajame mače kelią pastojo Belgrado „Crvena zvezda“, 2012–2013 metais Joanui Plazai sutrukdė Zagrebo „Cedevita“, o 2007–2008 metų sezoną Rimantui Grigui – Maskvos CSKA.

Šarui pavyko šį Rubikoną peržengti pirmajam ir, svarbiausia, jog tada, kai to labiausiai reikėjo, – reguliaraus sezono finiše.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Verta pažymėti, kad kai Eurolyga tapo šešiolikos elitinių komandų turnyru, pirmą etapą žalgiriečiai visus tris sykius baigė pergalingai.

Tai yra didžiulis kontrastas su 2016-aisiais metais, kai tuometinį „Top 16“ etapą „Žalgiris“ užbaigė juodame penkių pralaimėjimų ruože.

Reguliariųjų sezonų ar „Top 16“ pabaiga ilgą laiką buvo „Žalgirio“ Achilo kulnas. Laimėti po tris sykius iš eilės etapo finiše kauniečiams iki šiol buvo pavykę vos du sykius – 2001 ir 2005-aisiais. Tiesa, abusyk tai buvo pirmo etapo kovos.

Pranoko ir Eurolygos grandus

Galima neabejoti, kad „Žalgirio“ šiemetinis spurtas įeis ir į Eurolygos istoriją. Išsigelbėti ir įsprukti panašiu būdu į atkrintamąsias dabartinio formato Eurolygoje dar nėra pavykę niekam.

Praėjusį sezoną panašų spurtą surengė Vitorijos „Baskonia“. Baskai irgi laimėjo šešių rungtynių seriją, bet pačiame paskutiniame mače nusileido Stambulo „Anadolu Efes“. Tiesa, dar prieš šias rungtynes jie jau buvo užsitikrinę vietą atkrintamosiose.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Davidas Blatas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Davidas Blatas

Panašiausiu derėtų laikyti Stambulo „Daruššafaka“ spurtą 2016–2017 metų sezono pabaigoje. Tuomet Davido Blatto vadovaujami turkai laimėjo tris paskutinius reguliaraus sezono mūšius ir aštunta pozicija įšoko į atkrintamąsias, nors tiek pat surinko ir Begrado „Crvena zvezda“. Beje, prieš serbus „Daruššafaka“ tuomet laimėjo lemiamą paskutinę akistatą namuose.

Su šešiomis pergalėmis iš eilės dabartinio formato Eurolygoje nepavyko finišuoti nė vienai ekipai. Du kartus su penkiomis pergalėmis finišuoti buvo pavykę Atėnų „Panathinaikos“, keturiomis – Madrido „Real“ ir Maskvos CSKA, bet visos šios komandos paskutinėmis savaitėmis neturėjo kautis už išlikimą.

Įspūdingiausi finišai dabartinio formato Eurolygoje
Pergalės Sezonas Komanda
6 2018-2019 Kauno „Žalgiris“
5 2017-2018 Atėnų „Panathinaikos“
5 2016-2017 Atėnų „Panathinaikos“
4 2016-2017 Madrido „Real“
4 2018-2019 Maskvos CSKA

CSKA įrašai sunkiai išjudinami

Vis dar besitęsianti pergalinga Lietuvos čempionų atkarpa taip pat yra viena įspūdingiausių šį sezoną.

Daugiausia pergalių iš eilės – net 12 – šį sezoną pavyko užfiksuoti reguliaraus sezono nugalėtojui Stambulo „Fenerbahče“. Aštuonių laimėjimų atkarpą turėjo „Real“, aštuonių ir septynių pergalių serijas – CSKA.

Kaip ir „Žalgiriui“, paeiliui šešis sykius nugalėti dar buvo pavykę ir solidžiai antrą sezono pusę sužaidusiai „Panathinaikos“ ekipai.

RIA Novosti/Scanpix nuotr./Ettore Messina
RIA Novosti/Scanpix nuotr./Ettore Messina

Iki ilgiausios visų laikų Eurolygos pergalių serijos toli ir dabartiniams lyderiams.

2006–2007 metų sezoną Ettore Messinos vadovaujama CSKA laimėjo net 18 dvikovų iš eilės, bet finale vis tiek pralaimėjo „Panathinaikos“.

2004–2005 metų sezoną maskviečiai užfiksavo dar vieną ne mažiau įspūdingą pasiekimą – laimėjo 17 pirmųjų sezono akistatų.

Ilgiausia pralaimėjimų serija – 15 – priklauso Stambulo „Galatasaray“ (2015–2016).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius