-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 09

Žaliojo Kyšulio milžinas, „Žalgirio“ laukiantis niekieno dar neužkariautame Madride

Kauno „Žalgirio“ kelyje – geriausią žaidimą Europoje šiuo metu demonstruojanti Madrido „Real“ ekipa. Ispaniškas uraganas stipriausiame Senojo žemyno turnyre jau nupūtė 12 varžovų iš eilės bei fiksuoja naujojo Eurolygos formato rekordą. Nors Pablo Laso schemose spindi gynėjai, tačiau labai svarbų vaidmenį užima ir 221 cm ūgio milžinas iš Žaliojo Kyšulio.

Ketvirtadienis | Eurolyga | „Real“ – „Žalgiris“ | 21:45 | Madridas

Šarūno Jasikevičiaus kariaunos Madride laukia maksimaliai sudėtinga užduotis. Per kiek daugiau nei 13 mėnesių „Real“ namų aikštelėje Eurolygos varžybose laimėjo 17 kartų ir patyrė vos 1 pralaimėjimą, kuris patirtas būtent prieš „Žalgirį“ paskutinėse praėjusio reguliaraus sezono rungtynėse.

„WiZink Center“ arenoje šį sezoną, jei skaičiuotume Eurolygos ir Ispanijos čempionato rungtynes, Madrido krepšininkai nepatyrė nė vieno pralaimėjimo per 17 žaistų mačų. Fantastiškas žaidimas „Real“ komandai leidžia dalintis pirmąja vieta abiejuose turnyruose.

Ispanijos čempionams problemų nekelia ir trijų svarbių žaidėjų netektys. Dvikovoje su „Žalgiriu“ veikiausiai nepasirodys Sergio Llullas (vid. 7,1 naud. bal.), Gabrielis Deckas (vid. 10 naud. bal.) ir Anthony Randolphas (vid. 14,1 naud. bal.), tačiau ilgas atsarginių žaidėjų suolelis ir puikus krepšininkų tarpusavio supratimas leidžia jiems toliau skinti pergales.

„Trūkumo nesimato, žaidimo braižas nesikeičia. Gynėjai gerai kuriantys, tad daugiau žaidžiama ties jais. Neteko svarbių krepšininkų, bet sudėtis gili, leidžianti daugiau pasirodyti žaidėjams nuo suolo“, – Eurolyga.lt prieš artėjantį mačą sakė „Žalgirio“ žvalgas Evaldas Beržininkaitis.

P.Laso Madride dirba nuo 2011-ųjų metų, yra įskiepijęs savo filosofiją, tad didelių naujovių „Real“ žaidime nebūna. Visas Karališkojo klubo žaidimas stovi ant senų ir laiko patikrintų derinių.

Vienintelis pokytis yra tas, jog traumų praretinta Madrido ekipa trečioje pozicijoje ėmėsi naudoti 208 cm ūgio amerikietį Trey Thompkinsą, kuris įprastai migruoja tarp vidurio puolėjo ir sunkaus puolėjo pozicijų. T.Thompkinsas jau nuo pirmųjų minučių kėlė problemas Vilerbano ASVEL ar „Valencia“ krepšininkams šalies pirmenybėse.

„Jis įgauna ūgio pranašumą prieš savo pozicijos priešininką, o komandos draugai baudos aikštelėje T.Thompkinso ieško nuo pirmųjų minučių. Jis nesiveržia, bet gali pataikyti iš toli. Tikrai solidžiai atrodo“, – sakė „Žalgirio“ skautas.

Tiesa, problemų su centimetrais „Real“ tikrai neturi – gynybines barikadas ant savo pečių po krepšiu laiko 211 cm ūgio ir 236 cm ilgio rankas turintis Walteris Tavaresas, dėl savo gabaritų esantis bene pastebimiausias Eurolygos žaidėjas.

Euroleague.net nuotr./Madrido „Real“
Euroleague.net nuotr./Madrido „Real“

W.Tavareso įgūdžių arsenalas nėra platus, bet gerosios savybės siekia elitinį lygį. Vidurio puolėjui tai padėjo ne tik laimėti geriausiai besiginančio praėjusio Eurolygos sezono žaidėjo titulą, bet ir naują penkerių metų 15 mln. JAV dolerių kontraktą, kuris geriausiai apmokamų turnyro centrų sąraše krepšininką pakėlė į pirmąją vietą.

Žaliojo Kyšulio pilietis apie krepšinį pirmą kartą išgirdo būdamas 17 metų amžiaus, tačiau įspūdingas ūgis ir rankų ilgis padėjo jam tapti skirtumą aukščiausio lygio rungtynėse darančiu centru.

„W.Tavaresas yra didelis ir lėtas. Madrido ekipa nenaudoja specialių derinių, užtvarų išvesti centrą į patogią poziciją baudos aikštelėje. Dažniausiai jis gauna kamuolį, kai tiesiog pats dėl varžovų gynybos klaidos atsiduria giliai po krepšiu ir tada be driblingo belieka įdėti kamuolį iš viršaus. Iš vidutinio atstumo metimų jis neatlieka, gyvena iš įkirtimų į baudos aikštelę ir gynėjų perdavimų arba atkovotų kamuolių puolime. Gynyboje W.Tavaresas po krepšiu dėl savo fizinių gabumų tvarkosi puikiai, bet varžovai bando pasinaudoti jo lėtumu ir taip ištraukti iš baudos aikštelės“, – „Real“ milžiną apžvelgė E.Beržininkaitis.

Šį sezoną W.Tavaresas Eurolygoje žaidžia po 20 minučių, pelno po 6,2 taško (71 proc. dvit., 70,8 proc. baud.), atkovoja po 6,6 kamuolio (2,1 puolime), blokuoja po 1,9 metimo bei renka po 12,5 naudingumo balo.

Pagal dvitaškių pataikymą ir blokuotus metimus Žaliojo Kyšulio atstovas rikiuojasi pirmoje turnyro vietoje, pagal puolime atkovotus kamuolius – devintas.

Šie rodikliai išraiškingi ir žvelgiant istoriniu mastu. Centro karjeros pataikymas iš dviejų taškų zonos (vid. 73,6 proc.) yra didžiausias turnyro istorijoje, tuo metu karjeros blokų vidurkis (vid. 1,65) leidžia jam į priekį užleisti du sezonus Eurolygoje siautėjusį Stambulo „Fenerbahče“ centrą Ekpe Udoh (vid. 2,22).

Krepšininko šį sezoną atliekamas 1,9 bloko neatspindi realios jo keliamos grėsmės po krepšiu. Per šimtą atakų skaičiuojamas gynybos reitingas W.Tavareso siekia 93,2, o tai yra elitinis rodiklis.

Madrido ekipos milžinas, kaip parodė laikas, yra pakankamai parankus žaidėjas „Žalgirio“ krepšininkams. Praeityje jį vidutiniais metimais terorizavo Paulius Jankūnas, praėjusį sezoną – Brandonas Daviesas ir Antanas Kavaliauskas, šį – Nigelas Hayesas.

Pirmajame rate Kaune „Žalgiris“ įveikė „Real“, o W.Tavaresas Lietuvą paliko nepelnęs nė taško, surinkęs -1 naudingumo balą ir užfiksavo blogiausią ne tik šio sezono, bet ir karjeros asmeninį rezultatą.

Žalgiriečių pergale pažymėtame susitikime Madrido slibinui didžiausią galvos skausmą kėlė N.Hayesas, pelnęs 15 taškų ir užfiksavęs asmeninį rekordą Eurolygoje. „Žalgirio“ amerikietis rungtynėse pelnė pirmuosius 10 komandos taškų. Galingąjį varžovų centrą jis įveikė tiek savo greičio savybėmis, tiek pataikymu iš toli.

Įdomu, ar „Real“ treneris Pablo Laso šią riziką taikys ketvirtadienio vakarą „WiZink Center“ arenoje. Pirmajame susitikime Kaune ši gynybinė idėja tikrai nepasiteisino.

Euroleague.net nuotr./Walteris Tavaresas
Euroleague.net nuotr./Walteris Tavaresas

W.Tavareso silpnybėmis žaliai balti puikiai pasinaudojo ir praėjusio reguliaraus sezono paskutiniame mače Madride, kuomet šeštąją pergalę paeiliui iškovojęs „Žalgiris“ išplėšė bilietą į Eurolygos atkrintamąsias.

Tai buvo keistos rungtynės. Žaliojo Kyšulio salos atstovas žalgiriečiams atseikėjo 22 taškus, realizavęs visus 10 metimų iš žaidimo, tačiau savoje aikštės pusėje jis nesugaudė Brandono Davieso ir Antano Kavaliausko dueto.

Pastarasis „Real“ centrą baudė vidutiniais metimais ir surinko 10 taškų, tuo metu amerikietis Madrido gynybos barikadas daužė tiek metimais iš distancijos, tiek naudodamas greičio savybėmis ir verždamasis pro lėtąjį „Real“ slibiną.

Dabar „Barcelona“ spalvas ginantis B.Daviesas įsimintiną „Žalgirio“ sirgaliams vakarą pelnė 27 taškus bei pasiekė karjeros Eurolygoje rekordą.

„Jie nori turėti klasikinį ir didelį centrą, kuris gal lėtas, bet gali gerai užkišti baudos aikštelę. Jis gal lėtas, bet jo ūgis, jėga ir rankų ilgis pridaro daug problemų. Įprastai tokio ūgio žaidėjai būna fiziškai silpnoki, bet W.Tavaresas yra tvirtas, turintis gerą kūną. Fizinės galimybės jam leidžia rinktis kamuolius nuo galvų, net jei varžovai ir užsiima geras pozicijas“, – sakė E.Beržininkaitis.

Daugiausiai problemų W.Tavaresas kelia varžovams, kurių aukštaūgiai negali atakuoti iš toli. Toks scenarijus yra lyg išankstinis mirties nuosprendis „Real“ priešininkams.

Nėra atsitiktinumo, jog 221 cm ūgio milžinas šį sezoną daugiausiai žaidė prieš Berlyno ALBA (30 min.), Belgrado „Crvena zvezda“ (30 min.), Sankt Peterburgo „Zenit“ (29 min.) ir Atėnų „Panathinaikos“ (31 min.). Tai komandos, savo gretose turinčius seno kirpimo vidurio puolėjus, nekeliančius grėsmės atakuojant iš toli.

Per šią ketverių rungtynių atkarpą W.Tavaresas rinko po 10,5 taško (73,9 proc.), atkovojo po 10,8 kamuolio, blokavo po 3,3 metimo ir fiksavo po 23,8 naudingumo balo.

„Jį įveikti žaidžiant nugara po krepšiu yra labai sunku, net jei esi stiprus. Giliai įėjusius varžovus W.Tavaresas stabdo be problemų“, – sakė „Žalgirio“ žvalgas.

Sakoma, kad 10 centimetrų krepšinyje verti 100 tūkstančių, o W.Tavareso ūgis jam atneša didelius pinigus. Vis dėlto „Žalgiris“ jau ne kartą pademonstravo, kad gali pažaboti didįjį „Real“ slibiną, kuris taikinį ant savo nugaros nešios ir ketvirtadienio vakarą Madride.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius