Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 16

S.Vasturia – apie Eurolygos krikštą, vaidmenį komandoje ir „Žalgirio“ taikinį Prancūzijoje

Šarūnas Jasikevičius pakvietė jį į Kauną, o Martinas Schilleris pasirinko vietoje vietinio krepšininko Tomo Dimšos. Steve'as Vasturia sulaukė abiejų trenerių pasitikėjimo ir minučių Eurolygoje, tačiau debiutiniame sezone ryškiau blykstelėti taip ir nepavyko. Krepšininko vaidmuo komandoje aptarinėjamas vis garsiau, bet garsas iš aplinkos į S.Vasturios galvą neprasimuša. Kauno „Žalgirio“ rūbinėje šiltai priimtas ir ilgalaikę sutartį turintis amerikietis viliasi gerinti žaidimą ir padėti komandai kovoje dėl LKL titulo.
Stephen Vasturia
Stephen Vasturia / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Steve'ui Vasturiai debiutinis sezonas Eurolygoje ir Kauno „Žalgiryje“ atnešė įvairių išbandymų.

Pirmiausia jų buvo gausu už krepšinio aikštelės ribų. Dažnai artimųjų ir draugų Ispanijoje ir Vokietijoje lankytas krepšininkas tokia prabanga šį sezoną pasigirti negali.

Jis pusmetį Kaune gyveno vienas, kol galiausiai Steve'ą aplankė jo mergina iš JAV.

Bet visi šiais laikais turi mokėti prisitaikyti, sako savęs „Žalgiryje“ dar ieškantis amerikietis, pabrėždamas, kad nors šeši mėnesiai buvo gana sunkūs, bet tai yra dalis krepšininko duonos.

„Mes galime žaisti krepšinį, o tai šiuo metu yra geriausias ir svarbiausias dalykas“, – sakė S.Vasturia.

Steve'as Vasturia yra kilęs iš Filadelfijos miesto Pensilvanijoje, kurioje sniegas ir šaltis žiemos sezonu metu nėra retas reiškinys. Bet to nepalyginsi su krepšininko sutiktu snygiu Lietuvoje.

Žiema buvo žvarbi, o „Žalgirio“ užsienietis pavasario laukia ne tik už lango, bet ir tribūnose.

„Man labiausiai trūksta sirgalių arenoje ir galimybės nueiti pavalgyti į restoraną. Žinoma, tai yra auka, kurią kiekvienas turime duoti. Man labai patinka Kaunas, vaikščiojimas po senamiestį ir parkus. Gyvenimas čia yra puikus, bet jau labai laukiu šiltesnio oro“, – 15min sakė S.Vasturia.

Atvykėlio adaptaciją naujoje aplinkoje palengvino antrąjį sezoną Kaune pasitikęs Martinas Gebenas, su kuriuo Steve'as trejus metus kartu mokėsi ir žaidė krepšinį Notre Dame universitete JAV.

Bičiuliai daug laiko kartu leisdavo ne tik Eurolygos kelionių metu, bet ir „Žalgirio“ arenos rūbinėje ar už Nemuno salos ribų. Artimos draugės yra ir Martino žmona ir Steve'o mergina, tad Notre Dame absolventai kartu laiką leidžia dažnai.

„Martinas tapo lyg tiltu tarp manęs ir senbuvių, dėl jo įsilieti buvo lengviau. Vyrukai komandoje yra puikūs, jie priėmė mane į rūbinę kaip savą ir padėjo kaip įmanydami. Mes visi lengvai radome bendrą kalbą“, – teigė S.Vasturia.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Stephen Vasturia
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Stephen Vasturia

S.Vasturia buvo pirmasis „Žalgirio“ tarpsezonio pirkinys, kurį į Kauną atviliojo planus naujam sezonui dar braižęs Šarūnas Jasikevičius.

Naujoką visuomenei klubas pristatė birželio 4-ąją dieną, su juo sudaręs ilgalaikę trejų metų sutartį pagal formulę „2+1“, tačiau po mėnesio Š.Jasikevičius išvyko į „Barceloną“, vairą perėmė mažai kam Lietuvoje girdėtas austras Martinas Schilleris, o S.Vasturia liko nežinioje.

Daugelio skeptiškai vertintas naujokas laimėjo konkurencinę kovą prieš kitą Šaro pirkinį Tomą Dimšą, namo sugrįžusį iš Panevėžio „Lietkabelio“.

Lietuvos čempionai šį kaunietį nuomos pagrindais išsiuntė į Las Palmo „Gran Canaria“, kuri vėliau nužygiavo iki pat Europos taurės pusfinalio.

S.Vasturia įgijo M.Schillerio pasitikėjimą, tačiau aikštelėje – Eurolygos žaidėjų karčios pamokos, vėliau jis patyrė kelio traumą, dėl kurios nežaidė du mėnesius, o sugrįžęs strigti ėmė tik dar labiau.

Sezono pradžioje S.Vasturia rungtyniavo lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, gynyboje kartais sulaukdavęs užduočių gaudyti varžovų lyderius. Dabar šis žaidėjas „Žalgiryje“ nebeturi jokio vaidmens, o per nutrupėjusias minutes stengiasi pasirodyti kuo įmanoma labiau – kartais nepasitiki savimi, kartais perdega iš didelio noro.

„Banguotas sezonas. Aš pirmą kartą karjeroje dėl traumos praleidau tiek rungtynių. Tai buvo iššūkis man. Manau, kad man dabar svarbiausia yra koncentruotis į likusią sezono dalį, nes mūšiai dar nėra baigti. Mes norime laimėti LKL. Komandos sėkmė, o ne asmeninė statistika man yra svarbiausias dalykas. Liko du mėnesiai, o aš toliau sunkiai dirbsiu kasdien, konkuruosiu su kitais ir bandysiu tapti geresniu. Tai pagrindinis mano rūpestis šiuo metu“, – apie debiutinį sezoną Eurolygoje atsakė S.Vasturia.

„Žalgiris“ per du mėnesius be S.Vasturios demonstravo puikų žaidimą ir iškovojo ne vieną skambią pergalę, trečioje pozicijoje puikiai atsiskleidė Nigelas Hayesas, tad sugrįžęs legionierius ėmė kristi į M.Schillerio numatytos rotacijos paraštes.

Buvęs Martino Gebeno komandos draugas Notre Dame universitete debiutiniame sezone Eurolygoje per beveik 12 minučių rinko po 2,5 taško ir vos 1 naudingumo balą.

Kiek geriau jam sekėsi LKL pirmenybėse, kuriose S.Vasturia žaidė po daugiau nei 19 minučių, pelnė po 6,8 taško, atkovojo po 2,3 kamuolio ir atliko po 1,7 rezultatyvaus perdavimo ir fiksavo po 7,2 naudingumo balo.

VIDEO: Gražiausių savaitės momentų rinkinyje – S. Vasturios žvaigždžių valanda

Būtent vietiniame fronte jis sukūrė ir skambiausią asmeninį sezono momentą, kai gražiu tritaškiu iš krašto dvikovos pabaigoje išplėšė pratęsimą prieš Prienų „CBet“, kurią žalgiriečiai galiausiai įveikė per papildomą 5 minučių laiką.

„Buvo smagios rungtynės, džiaugiuosi, jog pavyko padėti iškovoti pergalę. Buvo puikus jausmas pataikyti šį metimą. Tai nebuvo kažkas ypatingo ar geriausios mūsų rungtynės, bet po mačo visi pasidžiaugėme, jog iškovojome pergalę. Pergalingą metimą esu pataikęs ir universitete. Visada malonu būti tokio epizodo autoriumi ir padėti komandai laimėti. Esu tikras, jei arenoje būtų buvę sirgaliai, momentas būtų buvęs kur kas ypatingesnis. Bet atsiminimas vis tiek yra puikus“, – prisiminė savęs „Žalgiryje“ dar ieškantis legionierius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Stephen Vasturia
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Stephen Vasturia

Š.Jasikevičius praėjusį gruodį lankėsi Nemuno saloje su „Barcelona“, o po pergalės klampioje kovoje užsiminė ir apie turėtus kitokius sumanymus S.Vasturiai.

„Man „Žalgirio“ sudėtis atrodo labai gera, – sakė buvęs kauniečių treneris Š.Jasikevičius. – Niekada dar taip nebuvo, kad komandoje po sezono liktų visi jos protai, prie kurių dar Steve'as Vasturia prisidėjo. Jis tikrai gali kurti žaidimą. Tik žinome, kokie sunkūs būna pirmieji metai komandoje. Visada sakydavome – pirmi metai sunkūs, antrais reikia pasirodyti.“

Krepšininkas buvo įsigytas pagal vieną viziją, kaip žaidimo kūrėjo, atakų organizatoriaus, o prie M.Schillerio jis tapo bėgiku be kamuolio.

Gal tame slypi stringančio žaidimo priežastis? Ir ar krepšininkas gali dėti didelį žingsnį į priekį antrajame sezone Kaune?

„Aikštelėje svarbiausia daryti tai, ko reikia komandai ir ko manęs prašo treneris. Noriu atlikti tas užduotis, eiti į aikštelę ir išpildyti planą kuo geriau. Geriausia, ką kiekvienas iš mūsų galime padaryti, tai padėti „Žalgiriui“ siekti pergalių. Aš bandau tai daryti, nesvarbu, ar tai yra atakų kūrimas, ar kažkas kito, ko prašo treneris Schilleris. Siekiu pergalės ir bandau gerinti savąjį žaidimą. Koks vaidmuo man labiau patinka? Gerai jaučiuosi ir kurdamas žaidimą, ir žaisdamas be kamuolio. Aš dar bandau suprasti, kaip labiausiai galiu padėti komandai“, – 15min sakė S.Vasturia.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Steve Vasturia
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Steve Vasturia

Dar pastarąjį sezoną FIBA Čempionų lygoje Vechtos „Rasta“ gynėjas rinko po 11,8 taško, atkovojo po 3,9 ir perėmė po 1,5 kamuolio, atliko po 5,4 rezultatyvaus perdavimo, tačiau klydo po 3,1 karto ir vidutiniškai per 30,8 minutės surinkdavo po 13,2 naudingumo balo.

Nors buvo sunku, S.Vasturia džiaugėsi patirtimi stipriausiame Senojo žemyno klubiniame turnyre, Eurolygoje.

„Sezonas Eurolygoje davė labai daug patirties. Kiekvienose rungtynėse reikėdavo prisitaikyti prie varžovo, nes kiekviena komanda turnyre turi labai daug talento. Varžovus reikia kruopščiai analizuoti ir bandyti užčiuopti silpnąsias vietas. Analizuoju vaizdo įrašus ir matau, kur turėčiau gerinti asmeninį žaidimą, kur turiu patobulėti, kad labiau padėčiau komandai“, – sakė S.Vasturia.

Šio krepšininko efektyvumo indėlis komandoje nusileido tik Karoliui Lukošiūnui (vid. 0,8 naud. bal.), o „Žalgiris“ kabinosi į atkrintamąsias, tačiau galiausiai užfiksavo blogiausią rezultatą naujo formato Eurolygoje istorijoje – 11-oje vieta.

Tiesa, tokį rezultatą atnešė net 17 iškovotų pergalių, kurios kartais galėtų leisti įšokti ir į pirmąjį aštuntuką.

„Sezono pabaigoje kova dėl atkrintamųjų buvo labai atkakli. Kiek žinau ir kiek skaičiau, tokios konkurencijos Eurolygoje dar nėra buvę. Buvo keletas mačų, kuriuose tikėjomės iškovoti pergalę, o tai būtų stipriai padėję kovoje dėl atkrintamųjų. Įvykiai nesusiklostė mums patogia linkme. Eurolyga – super konkurencinga lyga. Nemalonu neįvykdyti išsikelto tikslo, bet turime kelti koncentracijos lygį ir iškovoti titulą Lietuvoje“, – sakė S.Vasturia.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Stephen Vasturia
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Stephen Vasturia

S.Vasturia geriausiai pasirodė dvikovoje Milane, kai per 12 minučių pelnė 8 taškus ir surinko 7 naudingumo balus. Net aštuonis iš devyniolikos susitikimų jis baigė savo sąskaitoje turėdamas minusinį efektyvumo rodiklį, o dukart protokole žibėjo nulis.

Geru žaidimu pirmajame sezone „Žalgirio“ sirgalių amerikietis dar nelepina, kritikos strėlės skraido, tačiau pašalinis triukšmas krepšininko ausų nepasiekia, o tam įtakos gali turėti ir pandeminis sezonas.

„Situacija yra neįprasta, sirgalių arenoje nėra, tad spręsti pagal tai negaliu. Aš nesu labai aktyvus ir socialiniuose tinkluose. Žinau tik tiek, kad „Žalgirio“ sirgaliai yra nuostabūs bei komandai duoda labai daug palaikymo, – profesionalumu spinduliavo S.Vasturia. – Mane domina tik komandos žaidimas ir kaip mums sekasi. Manau, kad geriausia, kaip atletas gali elgtis sezono metu, tai koncentruotis tik į komandos ir asmeninį žaidimą, o ne sukti galvą apie pašalinius dalykus. Jei mes laimime ir žaidžiame gerai, tai svarbiausia.“

Geru žaidimu pastaruoju metu žaliai balti pasigirti negali – Eurolygą jie užbaigė pralaimėdami septynis kartus per dešimties mačų atkarpą, o vietiniame fronte paskutinę akimirką nusileido ir Vilniaus „Rytui“.

„Akivaizdu, kad „Rytas“ yra gera komanda, bet mes niekada nenorime pralaimėti. Mes žinome, kad privalome žaisti geriau. Iki atkrintamųjų turime pagerinti žaidimą, nes ten kiekvienas mačas bus labai svarbus. Turime grįžti prie savo žaidimo ir stipria nata užbaigti sezoną“, – teigė „Žalgirio“ krepšininkas.

„Scanpix“ nuotr./Steve'as Vasturia ir Ishmailas Wainrightas
„Scanpix“ nuotr./Steve'as Vasturia ir Ishmailas Wainrightas

15min neseniai rašė apie „Žalgirio“ dėmesį Prancūzijoje rungtyniaujančiam puolėjui Ishmailui Wainrightui. Su šiuo 196 cm ūgio ir 110 kg svoriu buliumi Steve'as Vasturia kartu praėjusį sezoną rungtyniavo Vechtos „Rasta“ klube Vokietijoje.

Čempionų lygoje vilkėdamas juodai oranžinius marškinėlius I.Wainrightas per 31,9 minutės rinko po 10,8 taško (1,5 trit., 40,8 proc.), atkovojo po 5,8 ir perėmė po 1,8 kamuolio, atliko po 3,8 rezultatyvaus perdavimo ir fiksavo po 15,8 naudingumo balo, nors dar prieš metus žaidė antroje Vokietijos lygoje.

Neįtikėtinu fiziniu galimybių Strasbūro SIG raumenų kalnas atsidūrė ir NBA klubų radare, bet gali nusileisti ir Kaune.

„Ishmailas yra puikus žaidėjas ir dar geresnis žmogus. Man labai patiko su juo žaisti, man labai patiko turėti tokį komandos draugą. Ant parketo – jis gali išplėsti aikštelę, pataikyti tritaškį, bet yra gana fiziškas ir atletiškas, kad žaistų baudos aikštelėje. Jis nuostabus žaidėjas!“ – apie komandos draugą Vechtoje kalbėjo S.Vasturia.

Nors 15min šaltiniai sufleruoja apie galimą I.Wainrighto atvykimą į Kauną, tačiau buvusių „Rasta“ žaidėjų duetas „Žalgiryje“ gali ir nesusidaryti.

„Šiuo metu mano mintys sukasi apie šį sezoną ir LKL titulą“, – teigė S.Vasturia, paklaustas apie planus kitam sezonui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius