Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 23

Šalia Kauno nutūpęs Graikijos talentas kaip magnetas traukia žvalgus iš JAV

Kėdainių miesto gyventojai vis dar nenuleidžia akių nuo neįprastų bruožų dvynių, kurie rudenį netikėtai nutūpė į jų žemę. Ne jie vieni tokie. Į vieną brolį Kalaitzakį vis žvilgčioja ir žvalgai iš JAV. Kėdainių „Nevėžio“ gynėjas Giorgas Kalaitzakis kas savaitę į Kėdainių arenos žiūrovų eilę patupdo bent po vieną NBA skautą. 20-mečio krepšininko potencialas intriguoja NBA žmones.
Georgios Kalaitzakis
Georgios Kalaitzakis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Sakiau, kad laimėsim!“ – patenkintas leptelėjo Georgios Kalaitzakis, „Žalgirio“ arenos tarnybinio įėjimo automobilių aikštelėje.

Dar prieš „Žalgirio“ ir „Panathinaikos“ susirėmimą jaunasis graikas statė už „savo komandą“.

Atėnų klubui priklausantis krepšininkas šį sezoną išsiųstas stažuotis į Kėdainius, kuriuos seniai kada taip lankė svečiai iš JAV.

Kiekvieną savaitę pirmosiose Kėdainių arenos eilėse įsitaiso tai vienos, tai kitos NBA komandos skautas.

„Detroit Pistons“, „Cleveland Cavaliers“, „Milwaukee Bucks“, „Denver Nuggets“, „Philadelphia 76ers“, „Utah Jazz“, „Los Angeles Clippers“ – „Nevėžio“ klubo sporto direktorius Virginijus Bulotas jau nebesuskaičiuoja NBA ekipų žvalgų, kurie plūsta į Lietuvos viduryje atidarytą krepšinio fermą. Štai „Clippers“ buvo atsiuntę net savo generalinio vadybininko asistentą, o iš viso Kėdainiai priėmė mažiausiai dešimties NBA komandų atstovų.

Praėjusios savaitės „Nevėžio“ ir Prienų „CBet“ rungtynes Kėdainiuose stebėjo net 7 NBA žmonės vienu metu. Net trys jų buvo iš „Milwaukee Bucks“ organizacijos.

Viskas dėl 20-mečio 202 cm ūgio vaikio iš Atėnų. Tikimasi, kad 2020-ųjų NBA naujokų biržoje jis bus pakviestas antrajame rate.

Mato Diamantidžio ir Micičiaus bruožų

Be turistų pamėgtose Atėnų gatvėse užaugusio vunderkindo Giannio Antetokounmpo, Graikija nesubrandino daug naujų saldžių krepšinio vaisių.

Legendiniai Vassilio Spanoulio ir Dimitrio Diamantidžio laikai baigėsi. Graikijos krepšinio vėliavą dar neša Nickas Calathesas. Bet jam ir Gianniui trūksta daugiau gladiatorių, kurie sugrąžintų į šalį nugalėtojų vainikus.

Giorgos Kalaitzakis yra viena iš nedaugelio augančių Graikijos krepšinio vilčių.

20-metis NBA skautams primena vieną visiems gerai pažįstamą vyruką – legendinį „Panathinaikos“ įžaidėją Dimitrį Diamantidį.

Kiti jį lygina su Vasilije Micičiumi – buvusiu žalgiriečiu, kuris gali žaisti 1-2 pozicijose, dengi trijų pozicijų krepšininkus ir kontroliuoti žaidimą.

Labai aukštas – net 202 cm ūgio gynėjas, kuris gali žaisti įžaidėju. Giorgo rankų ilgis siekia net 211 cm ir gali apakinti varžovų gynėjus.

Tai karštas, labai greitas, drąsus ir darbštus krepšininkas, kuriam dar reikia pagerinti metimą ir situacijų skaitymą. Bet iš šio molio galima nulipdyti gerą ateities žaidėją.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Georgios Kalaitzakis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Georgios Kalaitzakis

„Panathinaikos“ šeimoje augęs jaunuolis norėjo išlįsti iš Atėnų klubo suolo galo ir įgyti taip reikalingos žaidimo patirties.

Stipriausioje Lietuvos krepšinio lygoje dabar jis gauna pasireikšti po 29 minutes, išmeta beveik po 10 metimų per rungtynes, pelno vid. 12,5, atlieka 2,5 rezultatyvaus perdavimo, atkovoja 4,8 kamuolio ir renka 11,5 naudingumo balo.

G.Kalaitzakis yra devintas rezultatyviausių LKL žaidėjų sąraše. Joks kitas už graiką jaunesnis žaidėjas šioje kategorijoje nesirikiuoja aukščiau.

Kėdainiuose jis meta lemiamus metus. Būtent Giorgos Kalaitzakio tritaškis rungtynių pabaigoje nulėmė sensacingą „Nevėžio“ pergalę prieš Vilniaus „Rytą“.

„Man tai buvo nerealus jausmas, – rezultatyviausias sezono rungtynes, kai į vilniečių krepšį įmetė 22 taškus, prisiminė G.Kalaitzakis. – Nerealu užimti komandos vedlio vaidmenį. Man tai didžiulius dalykas.

Labai gera, kad Kėdainiuose galiu žaisti 30-40 minučių. Bandau atiduoti visas jėgas, kad padėčiau komandai laimėti.

Aš esu laimingas, kad Marius atvedė mane į šią situaciją.“

Į Kėdainius atvedė lietuvis

Marius yra Lietuvos krepšinio agentas Marius Rutkauskas.

Jaunas graikas su lietuviu susipažino per Luką Lekavičių. Jiedu buvo gan artimi komandos draugai Atėnų „Panathinaikos“ klube.

L.Lekavičiaus – Mariaus klientas, papasakojo talentingam žaidėjui apie M.Rutkauską. G.Kalaitzakis vėliau susitiko su agentu ir užsimezgė ryšys, kuris virto partneryste.

Tokie talentingi žaidėjai retai kada patiki užsienio agentais. Tačiau vis daugiau Lietuvos agentų užverbuoja ne tik tautiečius, bet ir perspektyvius užsienio krepšininkus.

„Lukas man pasakojo, kad jis labai gerai dirba su žaidėjais. Susitikęs su juo pamačiau, kad jis puikus vyrukas. Marius sunkiai dirba, o žmonės apie jį kalba gerus dalykus. Marius man pasakė, kad padarys viską, jog būčiau laimingas. Aš juo tikiu ir kol kas viskas klostosi tikrai gerai“, – 15min Pasakojo G.Kalaitzakis.

Jaunuolis jau yra lakstęs ant Eurolygos parketo 2 min. 21 sek. Tačiau tokiame aukštų rezultatų siekiančiame milžiniškame klube kaip „Panathinaikos“ jauniems žaidėjams nėra lengva užsitarnauti daug žaidimo laiko.

„Tai labai geras klubas, bet man reikėjo žaisti“, – savo sprendimą nuomos pagrindais palikti Atėnus paaiškino G.Kalaitzakis.

View this post on Instagram

????????????

A post shared by Γιωργος Καλαιτζακης (@gkalaitzakis16) on

Kai M.Rutkauskas pasiūlė aukščiausią Lietuvos krepšinio lygą, graikas nesudvejojo. Net ir tada, kai čempionato išvakarėse dar nebuvo aišku, ar finansinių skolų prislėgtas „Nevėžio“ klubas iš viso galės rungtyniauti LKL.

Bet prasiskolinusio ir neprofesionalaus Lietuvos krepšinio klubo etiketę turėjęs „Nevėžis“ po truputį ją plešiasi nuo apykaklės. Krepšinio skautai Kėdainius dabar identifikuoja kaip krepšinio fermą, o G.Kalaitzakis gali tapti reklaminiu jos veidu.

„Visa šita patirtis man kol kas patinka. Mums su broliu čia gera būti ir žaisti, – 15min tikino G.Kalaitzakis. – Noriu, kad po metų Kėdainiuose būčiau dar stipresnis, geresnis, sutvirtinčiau savo kūną ir pagerinčiau metimą. Su Mariumi nusprendėme, kad Kėdainiai tam geriausia vieta.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Georgios Kalaitzakis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Georgios Kalaitzakis

Broliams Kėdainiai yra mažas, bet gražus miestas.

Maloniai atvykėlius priėmė ir vietiniai. Kėdainiečiai nenuleidžia akių nuo dviejų aukštų dvynių, bet savo paprastumu ir gerumu papirko Kalaitzakių širdis.

Kėdainiai savo dydžiu prilygsta nedideliam Atėnų miesto rajonui. Kai maždaug 24 tūkst. gyventojų Lietuvos miestas vakare užsidaro, tai per tris milijonus gyventojų talpinantis Graikijos megapolis neužmiega iki paryčių.

Bet į Lietuvą broliai atvyko ne turistauti, o papildomai dirbti, todėl Lietuvos centre gali sutelkti visą savo dėmesį į svarbiausią dalyką – krepšinį.

„Jaunam žaidėjui, kuriam reikia tobulėti, manau, gerai žaisti tokiame mieste. Kėdainiai neturi naktinio gyvenimo, todėl esi susitelkęs krepšinio dalykams. Bet skirtumas tikrai didžiulis“, – pasakoja G.Kalaitzakis.

Pamaina Antetokounmpo giminei?

Kalaitzakiai kilę iš krepšinio šeimos.

Kalaitzakių galva – Vagelis Kalaitzakis, praeityje žaidė krepšinį. Vėliau jis dirbo Herakliono „Iraklio“ komandos vadovu.

Tėtis užkrėtė visą šeimą meile sportui. Broliai dar nuo mažų dienų kartu stebėdavo Atėnų „Panathinaikos“ futbolo ir krepšinio klubų kautynes sporto arenose.

Panagiotis ir Giorgas nėra vieninteliai Kalaitzakių šeimos krepšininkai. Trečiasis, jauniausias 17-metis brolis Alexandras, taip pat yra labai perspektyvus žaidėjas.

Išstypęs įžaidėjas taip pat labai gerai mato krepšį, gerai skaito žaidimą ir turi ambicijų tapti puikiu krepšininku.

„Jis labai talentingas. Kaip savo pozicijai, jis yra labai aukštas žaidėjas, o jo perdavimai yra kažkas tokio. Mes su juo bendraujame kiekvieną dieną ir vis duodame patarimų. Manau, jis bus labai geras krepšininkas“, – neabejoja Giorgas.

Kalaitzakių sesuo krepšinio nežaidžia, bet taip pat kasdien gyvena su kamuoliu – yra tinklininkė. Visai kaip Kalaitzakių mama.

Užtat Giorgas ir Panagiotis visą gyvenimą kartu.

„Vaikystėje jie beveik kasdien žaisdavo vienas prieš kitą. Mes labai kovingi ir kaskart norime laimėti. Anksčiau aš pasiusdavau, jei pralaimėdavau. Nekenčiu pralaimėjimų, – šypsosi Giorgas. – Bet tai mums padėjo būti kovingesniems.“

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL dvikova, susitinka: Šiaulių „Šiauliai“ ir Nevėžio „Nevėžis“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./LKL dvikova, susitinka: Šiaulių „Šiauliai“ ir Nevėžio „Nevėžis“

Kibirkščiuoja jie ir Kėdainiuose.

„Teko sudalyvauti vienoje treniruotėje, kur per visą salę žaidėm futboliuką. Tai broliai rinkosi komandas ir žaidė vienas prieš kitą. Gerai jie ten kalėsi, – šypsosi Kėdainių klubo direktorius Virginijus Bulotas. – Man kaifas žiūrėti, kaip jie žaidžia vienas prieš vieną. Nė vienas nenori pralaimėti. Pralaimėjimus jie priima emocionaliai.

Iš Giorgo veido matosi ta sportinio pykčio emocija, kaip jį pagauna adrenalinas, padidėja motyvacija. Net akys dega. Atrodo, jis iš tavęs kamuolį išplėš, iš savų atims, kad tik užbaigtų. Tikrai geras charakteris.“

Abu graikai – aktyvūs vyrukai. Galbūt Panagiotis yra labiau patrakęs – visuomet trykšta energija, o aikštėje stveria varžovams už gerklės kaip išprotėjęs. Giorgas – ramesnis, tylesnis, bet tikrai ne pastumdėlis.

Broliai visada palaiko vienas kitą ir ragina visą komandą. „Nevėžio“ suolas pagyvėja nuo graikiškų jų šūksnių.

Nors kur kas didesniu talentu laikomas Giorgas, šis stoja mūru už 9,7 taško ir 3,3 atkovoto kamuolio LKL pirmenybėse renkantį Panagiotį.

„Manau, kad jis tikrai nuvertintas. Labai, – neabejojo Giorgas. – Jis yra labai geras žaidėjas ir man labai padeda. Panagiotis turi potencialo tapti labai geru krepšininku. Jis daro daugybę gerų dalykų ir savo gynyba bei sprendimais labai padeda komandai. Jis tikrai nepelnytai nuvertintas.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kėdainių „Nevėžio“ žaidėjai „Žalgirio“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kėdainių „Nevėžio“ žaidėjai „Žalgirio“ rungtynėse

(Ne)tolima NBA svajonė

Laisvalaikiu Kalaitzakiai kartais išvažiuoja pasižvalgyti po kitus miestus, tad nenustebkite juos pamatę Vilniuje ar Kaune.

Būdami namuose broliai dažniausiai žaidžia kompiuterinius žaidimus, o daugiau – tiesiog valgo, miega ir sportuoja.

Kai Kėdainiuose 21 val. vakaro viskas užsidaro, tai Atėnuose žmonės tokiu metu dar net nelenda į miestą vakarienės. Tad broliams teko gerokai pakeisti savo rutiną.

Bet jie mielai neskaičiuoja valandų treniruočių salėje, kur su jais papildomai užsiima „Nevėžio“ asistentas Martynas Stankovičius. Tiek broliai, tiek kiti „Nevėžio“ krepšininkai dažniausiai mažiausiai pusvalandžiui ar valandai pratęsia pratybas treniruočių salėje.

Kadangi komanda žaidžia tik kartą per savaitę, Kėdainių klube akcentuojamas papildomas darbas su žaidėjais. Pavyzdžiui, Kalaitzakiai sportuoja 5 kartus per savaitę ir turi tik vieną laisvadienį. Maždaug 2-3 kartus per savaitę jie dirba treniruoklių salėje.

Vis daugiau individualaus dėmesio Giorgui skiria ir Marius Kiltinavičius.

„Labai protingas ir sąmoningas treneris. Jis bando mane daug ko išmokyti. Visada su mumis bendrauja, susėda pakalbėti. Tiek apie žaidimą, tiek apie gyvenimą. Man jis labai padeda“, – 15min tikino G.Kalaitzakis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius

G.Kalaitzakių dienos Kėdainiuose nebūna vien šviesios.

Iki 15-ojo turo su 4 pergalėmis ir 10 pralaimėjimų „Nevėžio“ krepšinio ferma pūpsojo paskutinėje LKL vietoje.

Giorgas jautriai priima pralaimėjimus. Štai po pirmojo rato nesėkmės Prienų „CBet“ komandai graikas vos tramdė ašaras, kadangi mačo pabaigą stebėjo nuo suolo. Buvo įsitikinęs, kad jeigu būtų rungtyniavęs lemiamu metu, „Nevėžis“ būtų laimėjęs. Tačiau graikas atsirevanšavo Prienuose susirinkusiems talentams antrajame rate.

„LKL lygis tikrai pakankamai geras, konkurencingas. Mums čia gerai. Kiekvienos rungtynės mums yra sunkios ir labai fiziškos“, – savo patirtimis dalijasi G.Kalaitzakis.

Jis dar nėra tikras, ar vienerių metų Kėdainiuose jam užteks šokti į aukščiausią lygį. Bet G.Kalaitzakis nenori blaškytis, nes priekyje mato tik kamuolį ir krepšinio salę. Tačiau graikas kartais pasvajoja praverti NBA duris.

„Jeigu būčiau pašauktas, man tai būtų svajonės išsipildymas. Dėl to dirbu kiekvieną dieną“, – sako G.Kalaitzakis.

Dėl Giorgo pasirinkimo laimingi ir Atėnų „Panathinaikos“ vadovai. Jie patys norėjo, kad PAO šeimos narys gautų daugiau žaidimo laiko aukštesniame krepšinio lygyje.

Didžiulį savo potencialą Giorgas pademonstravo 2019-ųjų Europos dvidešimtmečių čempionate, kur jis buvo rezultatyviausias viso turnyro žaidėjas (19,7 tšk.), o pagal naudingumą rikiavosi trečias (21,9 naud.). Beje, visai šalia jo rikiavosi Izraelio krepšinio viltis Deni Avdija, kuriam prognozuojamas šaukimas pirmajame NBA naujokų biržos dešimtuke.

Matydami G.Kalaitzakį Kėdainiuose rungtyniaujantį po 29 minutes per vakarą, „Panathinaikos“ atstovai neturi jokių priekaištų.

Ant G.Kalaitzakio pečių ne tik „Panathinaikos“, bet ir viso Graikijos krepšinio viltys. Paklaustas, ar jaučia atsakomybę iš savo tautiečių išpildyti lūkesčius ir perimti vėliavą iš garsiausių Graikijos krepšininkų, Giorgas surimtėjo.

„Taip. Kiekvienas jaunas perspektyvus žaidėjas Graikijoje nori įrodyti savo galimybes ir tapti kitu didžiu Graikijos krepšininku, – 15min teigė G.Kalaitzakis. – Todėl mes taip smarkiai ir dirbame su Panagiočiu, kad taptume aukšto lygio žaidėjais. Šią akimirką nesu tikras, ar galime pasiekti Diamantidžio ar Spanoulio lygį. Bet mes bandysime pasiekti tą aukštą lygmenį.“

„Jie labai gerai jaučiasi Kėdainiuose. Jiems dar reikia daug mokytis, bet jie vis ateina, klausia, kaip ką daryti. Sako, kad mato savyje trūkumus – kad reikia daugiau dirbti su savimi. Jie labai nori judėti į priekį“, – tikino V.Bulotas.

Po „Žalgirio“ ir Atėnų „Panathinaikos“ rungtynių Kaune Kalaitzakiai prie Graikijos komandos autobuso pasišnekučiavo su PAO žaidėjais.

Giorgui buvo smagu gimtąja kalba persimesti keliais žodžiais ir pakvailioti su savo bičiuliais. PAO šeima nepamiršo jaunojo Kalaitzakio. Nepamiršo ir fanai, kurie vis parašo gynėjui.

„Jie džiaugiasi ir rašo, kad laukia mūsų sugrįžtant, – šypsojosi G.Kalaitzakis. – Mūsų dar laukia ilgas sezonas ir ilgas kelias. Bet esu patenkintas savo sprendimu žaisti Lietuvoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius