Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 01

Šaro atostogas jaukęs prancūzas neturi abejonių dėl „Žalgirio“ galimybių

Penktadienį Leo Westermanno laukia daug puikių susitikimų. Pirmiausia, su dviem žalgiriečiais, kuriuos dabar vadina ne tik buvusiais komandos draugais, bet ir puikiais bičiuliais. Ir su treneriu, kuriam už suteiktą šansą bus dėkingas visą gyvenimą. Stambulo „Fenerbahče“ įžaidėjas dabar praverstų ir Kauno „Žalgiriui“, kuriam puolime trūksta nenuspėjamų prancūziškų potėpių. Tačiau vasarą Šarūno Jasikevičiaus atostogas jaukęs prancūzas penktadienį bus kitoje barikadų pusėje.
Leo Westermannas
Leo Westermannas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Fenerbahče“ – „Žalgiris“ | 19:45 | Stambulas

Šarūnas Jasikevičius dažnai bendrauja su Željko Obradovičiumi, bet to skambučio jis nelaukė vieną vasaros dieną vaikštinėdamas po Barselonos Picasso muziejų.

„Ar galiu iš tavęs paimti Leo?“ – Šaro pasiteiravo Željko.

„O jei aš tau pasakysiu, kad negali?“ – šmaikščiai atšovė lietuvis.

„Nežinau“, – kvatojo serbas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Željko Obradovičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Željko Obradovičius

Š.Jasikevičius jau seniai žinojo apie finišo tiesiąją pasiekusias „Fenerbahče“ ir L.Westermanno derybas, kai prancūzas jau pirmą kartą skambino jam pranešti apie pasiektą susitarimą.

Pats 27-erių krepšininkas neskubėjo informuoti Šaro. Dėl savo traumų istorijos jis nebuvo tikras iki paskutinės akimirkos, kol „Fenerbahče“ daktarai Turkijoje uždegė žalią šviesą.

Įžaidėjas jautėsi keistai. Jau buvo praėję maždaug 10 dienų nuo derybų pradžios. Kai L.Westermannas galiausiai surinko Š.Jasikevičiaus numerį, trenerio telefonas suskambėjo golfo aikštynuose.

„Tai tik dabar man skambini?! – juokėsi Š.Jasikevičius. – Dabar aš prie 18-os duobutės, perskambinsiu tau vėliau.“

„Klasiškas Šaras“, – pagalvojo Leo ir nusišypsojo.

Pradedi galvoti apie žaidėją, kad jam tai superinis variantas žaisti komandoje, kuri pretenduoja laimėti Eurolygą. Dar kyla alga, žaidžia pas geriausią visų laikų Europos trenerį... Mums smagiausia už Leo.

Viską treneriui paaiškinęs L.Westermannas sulaukė nuoširdžių Š.Jasikevičiaus sveikinimų.

„Jis labai džiaugėsi. Jasikevičius suprato mano situaciją. Sakė, kad dirbsiu su geriausiu treneriu Europoje ir būsiu puikioje situacijoje laimėti Eurolygą gražiame mieste. Jis buvo nuoširdžiai laimingas“, – 15min pasakojo L.Westermannas.

VIDEO: „Karštom pėdom“: Šarą pranokęs J.Plaza, „žalgiriečiai“ be energijos ir M.Ponitkos Mazurka

Š.Jasikevičius papasakojo prancūzui apie jų pokalbį su Ž.Obradovičiumi.

„Šaras pasakė Željko, kad tikisi, jog nepraeisiu medicininės“, – juokėsi L.Westermannas, be abejo, supratęs stratego pokštą.

Du sezonus Šaro nurodymus vykdęs atakų organizatorius vėliau dar parašė treneriui prieš pat Eurolygos kovas – palinkėjo gero sezono.

„Kiek tik įmanoma, seku žalgiriečius kiekvieneriose rungtynėse, – tikino L.Westermannas. – Vis dar palaikau ryšį su daugeliu vyrukų. Labai dažnai bendraujame. Kaip tik prieš keletą dienų kalbėjausi su Pauliumi Jankūnu ir Artūru Milakniu. Per tuos dvejus metus kartu su jais užmezgiau puikius santykius. Jie turbūt bus pirmi, su kuriais juokausiu.“

Akistata su dviem gerais bičiuliais

L.Westermannas turėtų sutikti savo senus bendražygius rytinėje treniruotėje penktadienį. Dažniausiai taip būna tada, kai viena komanda baigia treniruotę, o kita ruošiasi ją pradėti.

Kokia bus P.Jankūno ir A.Milaknio reakcija pirmą kartą išvydus Leo su „Fenerbahče“ marškinėliais?

„Jie bus ant manęs įsiutę“, – kvatojo L.Westermannas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Leo Westermannas ir Artūras Milaknis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Leo Westermannas ir Artūras Milaknis

Nors prancūzas yra Edgaro Ulanovo kartos vaikis, jis užmezgė stipriausią ryšį su gerokai už jį vyresniais žalgiriečiais. A.Milakniui neseniai sukako 33-eji, P.Jankūnui jau 35-eri.

Tai Edgaras Ulanovas ir Marius Grigonis – jaunoji „Žalgirio“ rūbinės taryba, dabar šaiposi iš veteranų kitame rūbinės kampe.

„Man visada atrodė, kad turėjau gimti 10 metų anksčiau, – 15min juokėsi L.Westermannas. – Aš kažkaip visada greitai randu bendrą kalbą su vyresniais žmonėmis.

Pavyzdžiui, prieš tai Maskvoje tas žmogus buvo Sergio Rodriguezas (33 m.), anksčiau Limože – Heiko Schaffartzikas (35 m.).

Nežinau, gal tiesiog sutampa pomėgiai ir mintys. Kai mes bendraujame, kažkaip nebėra jokio amžiaus skirtumo. Juolab, nors man 27-eri, aš jau pakankamai patyręs – daug kur keliavau ir daug kur žaidžiau. Visada stengiuosi perprasti kultūras ir susipažinti su žmonėmis.

Paulius ir Artūras yra du labai geri mano bičiuliai.“

Kitoks kultūrinis šokas

Serbijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje ir Maskvoje rungtyniavusiam L.Westermannui dar reikia perprasti turkiškos kultūros ypatumus.

Nors vasarą prisijungė prie galingai pasistiprinusios „Fenerbahče“ komandos, ši stebinančiai kankinasi Eurolygos sezono starte.

Stambulo krepšininkai dvigubą savaitę pradėjo pralaimėjimu Tel Avivo „Maccabi“ ir per 5 pirmąsias rungtynes savo sąskaitoje jau turi 4 pralaimėjimus.

L.Westermannui ir jo šeimai patinka Turkijoje, bet prie Željko sistemos apsiprasti nelengva.

VIDEO: Željko Obradovičius – apie neeilinę situaciją ir nepasikeitusį Žalgirį

Leo kol kas tai žaidžia, tai nežaidžia. Vidutiniškai gaudamas pasireikšti po 8 minutes, įžaidėjas Eurolygoje pelno po 1 tašką, atkovoja 1,5 kamuolio, atlieka 0,5 rezultatyvaus perdavimo ir renka -0,8 naudingumo balo.

Iš šono dar atrodo, kad L.Westermannas dar bando atrasti savo vietą aikštėje.

„Kiekvienas treneris turi savo požiūrį ir mato kitaip, – paklaustas, kuo skiriasi jam duotos Ž.Obradovičiaus užduotys nuo Šaro uždavinių Kaune, 15min teigė L.Westermannas. – Mano situacija kitokia, nes čia kitokie žaidėjai. Kostas Sloukas ir Bobby Dixonas yra patyrę krepšininkai ir Stambule rungtyniauja jau daug metų. Turiu iš jų mokytis.

Žaidžiu galbūt su geriausiais krepšininkais Europoje – Nando De Colo ir Derricku Williamsu. Todėl mano vaidmuo čia kitoks ir aš vis dar bandau prie jo prisitaikyti. Viskas ateis su laiku.

Svarbiausia, kad Stambule jaučiuosi laimingas ir sveikas. Tik dar reikia žengtelėti į priekį. Anksčiau ar vėliau taip bus.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Leo Westermannas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Leo Westermannas

Paprašytas palyginti Š.Jasikevičių ir Ž.Obradovičių, L.Westermannas pabrėžė, kad jie labai panašūs, bet tuo pačiu labai skirtingi.

„Taktikoje tikrai yra skirtumų, – tikino krepšininkas, per savo karjerą žaidęs ne tik pas šiuos du krepšinio genijus, bet ir tokius specialistus kaip Dimitrį Itoudį ar Duško Vujoševičių. – Yra panašumų, neslėpsiu, bet yra ir kitokių dalykų. Kiekvienas treneris savaip mato žaidimą ir kitaip pritaiko dalykus. Sakyčiau 50 prie 50. Galiu pamatyti daug panašių dalykų kaip pernai, bet čia visai kita situacija, kur tuo pačiu net negali lyginti.“

L.Westermannui šią akimirką truputį sudėtinga kalbėti apie savo patirtis „Fenerbahče“ ekipoje. Ir net ne dėl asmeninio žaidimo laiko.

Kol kas sunku paaiškinti, kaip pagrindiniais favoritais laimėti Eurolygą laikytas Turkijos klubas taip blaškosi Eurolygos arenose.

„Fenerbahče“ kol kas nugalėjo tik Vitorijos „Baskonia“ (87:80). Po nesėkmės sezono starte Madride prieš „Real“ 77:81, visi kiti pralaimėjimai Belgrado „Crvena zvezda“, Milano „Olimpia“ ir „Maccabi“ komandoms sekė dviženkliu skirtumu.

Maža to, savaitgalį „Fenerbahče“ dar gavo ir „Galatasaray“ antausį 19 taškų skirtumu Turkijos pirmenybėse.

„Sunku išskirti vieną priežastį, – samprotavo L.Westermannas, turėdamas omenyje traumas, be pusės komandos vykusį pasirengimą sezonui ir pasikeitusią žaidimo ašį. – Bet akivaizdu, kad tai traumos ir atsinaujinęs branduolys. Išvyko 2-3 labai svarbūs žaidėjai, ir atvyko dar 2-3 nauji.

Esame nauja komanda ir dar stringame. Žaidėme labai daug išvykos rungtynių. Būtų smagiau žaisti daugiau mačų namuose, kad fanai padėtų stumti mus į priekį. Ir paprasčiau būtų treniruotis. Negalime pataisyti taktikos, kai beveik nesitreniruojame dėl rungtynių grafiko.

Bet turime išlikti alkani ir fiziški. Tam ir dar susitelkimui aikštėje treniruočių nereikia. Turime būti susitelkę aikštėje – taip galime pakeisti daug dalykų. Jei žaidžiame intensyvų gerą krepšinį, ne daug komandų Europoje gali mus sulaikyti.

Kol kas dar nepasiekėme savo formos. Bet nėra jokių problemų – esame puiki komanda su daug puikių žaidėjų. Tiesiog dar nepasiekėme savo lygio.“

Ramus dėl Perezo ir „Žalgirio“

Sulaikyti bandys Kauno „Žalgiris“, kuris ketvirtadienio vakarą prisistatė Stambule subjurusia nuotaika.

Po dviejų pergalių iš eilės ir saldžiausios prieš Madrido „Real“, žalgiriečiai namuose prasikankino ir nusileido Sankt Peterburgo „Zenit“ 70:82.

Tačiau L.Westermannas mano, kad ir šiam „Žalgiriui“ viskas bus gerai.

„Kaip ir visada kalbama, kad „Žalgiriui“ kasmet bus sunku, sunkūs bus ir artėjantys metai... Bet „Žalgiris“ eina iš rungtynių į rungtynes. Jie turi tikrai gerą komandą. Su Šaru ir „Žalgirio“ fanais jie vis tiek prasmuks, – įsitikinęs L.Westermannas. – Manau, jie vėl turės gerą sezoną. Aišku, nelengva kasmet pakartoti tokius rezultatus kaip anksčiau, bet neturiu jokių abejonių, kad jie pasirodys gerai.“

Jeigu L.Westermannas „Ulker“ arenoje prieš rungtynes pereitų į svečių komandos rūbinę, „Žalgirio“ šansai Stambule būtų didesni.

Kauniečiams kol kas trūksta sklandaus žaidimo organizavimo. Susirūpinimo puolimu neslėpė ir Šarūnas Jasikevičius, susiėmęs už galvos po mačo su „Zenit“.

L.Westermanną „Žalgiryje“ pakeitęs A.Perezas dar taip ir deramai neprisistatė Eurolygai. Be jo dviem etatais turi arti Thomasas Walkupas. Pasitikėjimą visiškai praradęs atrodo Lukas Lekavičius.

Bet L.Westermannas tiki savo įpėdiniu Kaune.

„Aš žaidžiau prieš Perezą ir jis man paliko gerą įspūdį, – sakė L.Westermannas. – Kai atvykau į „Fenerbahče“, viskas pasikeitė – taktikos, vaidmuo... Viskas. Perezui lygiai tas pats.

Jam dar reikia laiko prisitaikyti ir suprasti, ko iš jo nori Šaras.

Perezas yra geras žaidėjas – labai agresyvus. Jis man kažkuo primena Nate'ą Woltersą. Nėra abejonių, kad tai geras žaidėjas.

Tiesiog tai didžiulis žingsnis. Šaras reikalauja daug dalykų, todėl turi būti susitelkęs kiekvieną dieną, kiekvieną minutę.

Bet Perezas tikrai turi talentą ir jis gali būti sėkmingas žaidėjas.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alexas Perezas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alexas Perezas

Leo Westermannas vasarą pakėlė sparnus į „Fenerbahče“, Brandonas Daviesas – į „Barcelona“, Aaronas White'as – Milano „Olimpia“, Nate'as Woltersas – Tel Avivo „Maccabi“.

Prieš porą sezonų ir anksčiau iš „Žalgirio“ į turtingesnius klubus išplasnojo Kevinas Pangosas („Barcelona“), Vasilije Micičius („Anadolu Efes“) ir Brockas Motumas („Anadolu Efes“).

Buvę žalgiriečiai jaučiasi lyg būtų Šarūno Jasikevičiaus krepšinio mokyklos alumnais.

Juos visada vienys tie nuostabūs prisiminimai, kuriuos širdyje paliko metai Kauno „Žalgiryje“.

„Mus sieja daugiau nei krepšinis. Tie išgyventi momentai... Visada atsiminsime, kaip buvome ypatingų dalykų dalimi, – 15min pasakojo L.Westermannas. – Kai žaidžiau Maskvoje, žalgiriečiai žaidė finalo ketverte. Pernai laimėjome šešerias rungtynes iš eilės ir patekome į atkrintamąsias. Po to mes jutome, koks nuostabus buvo mūsų tarpusavio ryšys. Jis toks buvo ir tarp žaidėjų, ir tarp komandos bei sirgalių.

Tie prisiminimai su manimi liks amžinai. Ir visai kaip alumnams, bus smagu pasimatyti su tais vyrukais ir prisiminti tuos momentus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius