-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 07

Šaro blyksnis neatpažįstamoje Barselonoje ir paliktas neatsakytas svarbiausias klausimas

Šarūnas Jasikevičius kaip viesulas prasisuko Barselonos klubo teritorijoje. Vos per parą suskraidęs iš Graikijos ir atgal, buvęs Kauno „Žalgirio“ treneris bent kažkiek prablaškė nusivylusių vietos krepšinio klubo metraštininkų kasdienybę. Tai nebuvo pati ryškiausia Šaro spaudos konferencija, bet skambiomis frazėmis jis mėtysis realizavęs pirmuosius savo darbus. Tačiau iš dangaus nukritusi Šaro dovana „Barcelona“ komandai vietiniams paliko taip ir neatsakytą svarbiausią klausimą.

Dar likus valandai iki spaudos konferencijos pradžios pora vietinių operatorių jau lūkuriavo prie „Auditori 1899“. Tai specialioms progoms skirta konferencijų vieta, visai šalia pat „Camp Nou“ futbolo stadiono ir „Palau Blaugrana“ krepšinio arenos.

Vos tik pamatę vidun užėjusį žurnalistą, trys centro darbuotojai uoliai užsitempė apsaugines veido kaukes ant nosies. Barselona svečius iš Lietuvos sugrąžino maždaug į balandžio pabaigą. Katalonijos sostinė tik prieš keletą savaičių grįžo į „naują normalią kasdienybę“, atvėrusi sienas, viešbučius, restoranus, parduotuves ir daug kitų įprasto gyvenimo įstaigų.

Koronaviruso pasekmės čia akivaizdžios. Skrydyje Vilnius–Barselona buvo užpildyta tik maždaug trečdalis-ketvirtadalis lėktuvo vietų. Žymiausia Barselonos gatvė „La Rambla“ liepą dar niekada nebuvo tokia tuščia kaip šiemet. Čia tik vienas kitas veikiantis lauko restoranėlis, vieniši auksinėmis skulptūromis virtę gatvės artistai, saujelės nelegalių klastočių pardavėjų ir nelabai kam savo naktines pagundas turintys prakišti neaiškūs tipeliai.

Daug parduotuvių praaušus čia taip ir nepakelia savo vitrinų uždangų. Keista matyti išjungtas šviesas ir ant stalų užkeltas taburetes „Starbucks“ kavinėse, kuriose paprastai kavą siurbčioja spiečiai turistų.

„Bet kaip čia pasakius. Vietiniai seniai buvo pasiilgę tokios Barselonos“, – gudriai šypteli vienas žymus vietos krepšinio žurnalistas. Kataloniečiai gali pasimėgauti savo ištuštėjusia sostine, kurios paprastai nepalieka ramybėje turistų konvejeris. 2019-aisiais Barseloną aplankė trys Lietuvos – maždaug 8,1 mln. turistų.

123rf.com /La Rambla – vieta, į kurią anksčiau ar vėliau ateina visi Barselonos lankytojai
123rf.com /La Rambla – vieta, į kurią anksčiau ar vėliau ateina visi Barselonos lankytojai

Barselonos gatvėse maždaug kas antras trečias praeivis dėvi apsauginę kaukę. Ji privaloma parduotuvėse, viešajame transporte, visose vidaus patalpose, kartu su saugiu atstumu ir ribojamu skaičiumi lankytojų.

Kruopščiausiai prisižiūri senjorai – retas kuris nedėvi kaukės. Pagal COVID-19 atvejų skaičių Ispanija visame pasaulyje buvo šešta su netoli 300 tūkst. Pagal mirtis – beveik 28,4 tūkst., septinta.

Tačiau vis daugiau praeivių maunasi kaukę ant alkūnės, kad galėtų įkvėpti gryno oro, kurį dabar įkaitina maždaug 27 laipsnių šiluma. Toli gražu net ne visose uždarose vietose, pavyzdžiui, parduotuvėse, kasininkai dėvi apsaugas. Vienas pardavėjas net nenuleisdamas akių nuo indiško serialo „YouTube“ kanale, ramiai be kaukės, jau nekalbant apie apsaugines pirštines, traukė monetas grąžai iš kasos aparato.

Ką daryti su kauke, nelabai žinojo tiek Šarūnas Jasikevičius, tiek kiti spaudos konferencijos Barselonos būstinėje dalyviai.

Atėjęs su „Barcelona“ spalvomis nudažyta kauke, Šaras iš pradžių ją pasitempė po nosimi, o vėliau visai nusiėmė. Kitaip nei šalia jo sėdėję „Barcelona“ direktoriai Joanas Blade ir Nacho Rodriguezas. Nieko keisto – Lietuvai ir Graikija, kurioje pastaruoju metu atostogavo Šaras, iki minimumo prislopino COVID-19 ir jau sugrįžo į normalų gyvenimą. Be to, kitaip nei naujieji jo bendražygiai, Šarūnas Jasikevičius kalbėjo gerokai daugiau nei jie.

15min nuotr./Barselonos klubo bazė
15min nuotr./Barselonos klubo bazė

Pasiklausyti pirmųjų Šaro žodžių „Barcos“ organizacijoje susirinko būrys žmonių.

Kai „Auditori 1899“ darbuotojai atvertė spaudos konferencijos svečių sąrašą, nesumeluosiu, jame buvo netoli šimto pavardžių. Spaudos konferencijai Barselonoje užsiregistravo ir du žiniasklaidos atstovai iš Lietuvos, tarp jų ir 15min.

Prieš pat jos pradžią buvo galima suskaičiuoti apie 40 žiniasklaidos atstovų, o už raudonos juostelės – 20 VIP konferencijos dalyvių. Dėl saugumo reikalavimų, visi jie buvo išsodinti didžiuliais tarpais tarp kėdžių.

„Socialinis atstumas“, – šyptelėjo vietos žurnalistas, pamatęs kas pusantro metro išstatytas kėdes.

Tarp auditorijos buvo ir naujųjų Šaro auklėtinių. Pasiklausyti būsimo trenerio minčių atėjo trys pagrindinės komandos žaidėjai – Pierre'as Oriola, Alexas Abrinesas ir Leandro Bolmaro. Po konferencijos jie patys atsidūrė priešais kameras ir susidomėję dalijosi įspūdžiais po pirmųjų viešų naujojo trenerio pareiškimų.

„Net neabejoju, kad nuo šiol mums suteiksi daug džiaugsmo. Sveikas sugrįžęs namo, Šarai“, – spaudos konferencijos pradžioje naująjį krepšinio komandos trenerį pristatė visos „Barcelona“ organizacijos prezidentas Josepas Maria Bartomeu.

Virš „Barcos“ vadovų galvos kabėjo didžiulis Šarūno Jasikevičiaus atvaizdas. Pastarąjį kartą „Barcelona“ taip pompastiškai pristatė naują trenerį tik 2017-aisiais, kai visuomenę supažindino su Sito Alonso. Tačiau net ir ispanas su didžiule „Barcos“ sirgalių bendruomene sveikinosi iš ankštos spaudos konferencijos salės „Palau Blaugrana“ arenoje. Iš dalies ir dėl saugumo reikalavimų, ir gerokai erdvesnės patalpos, šįkart Šaro pristatymas vyko „Auditori 1899“ – svarbioms progoms skirtoje erdvėje.

15min nuotr./Barselonos klubo bazė
15min nuotr./Barselonos klubo bazė

„Barcai suradome geriausią trenerį“, – tikino klubo direktorius Joanas Balde.

Visi jie susirinko scenos viduryje ir įteikė naujajam treneriui granatinius marškinėlius su užrašu „Šaras“. Atsukęs nugarėle į kamerų ir fotoaparatų objektyvus, Šarūnas Jasikevičius laikė juos užtikrintas ir išsišiepęs. Už dalelės marškinėlių čiupo ir keturi lietuvį apsupę „Barcelona“ vadovai.

15min nuotr./Barselonos klubo bazė
15min nuotr./Barselonos klubo bazė

Prieš tai svarbiausi „Barcelona“ organizacijos vyrai uždaroje aplinkoje susėdo prie stalo padėti parašų po kontraktu, kuris susiejo Šarą su katalonų pasididžiavimu trejiems metams.

Tai įvyko likus maždaug 10 minučių iki oficialios spaudos konferencijos pradžios, už uždarų durų.

Beje, vos tik Šarą vežęs automobilis pasirodė pustuštėje „Auditori 1899“ parkavimo aikštelėje, operatoriai ir fotografai supuolė per vartelius fotografuoti pagrindinį šio susibūrimo herojų.

„Aš noriu padėkoti „Žalgiriui“, kurį be galo mylėjau ir kuriame patyriau tiek daug gerų dalykų. Atėjo laikas naujoms patirtims. Manau, kad man tai buvo geras momentas grįžti į „Barcą“, – neužsikirsdamas puikiai ispaniškai kalbėjo Š.Jasikevičius. – Aš esu dėkingas už man parodytą pasitikėjimą. Bandysime čia žaisti pergalingą krepšinį.“

Ispanų žurnalistai vienas po kito uždavė po klausimą Š.Jasikevičiui.

Įdomu, kad mikrofonas jiems buvo įteikiamas nuotoliniu būdu. Po kiekvieno klausimo mikrofono nešiotojas apipurkšdavo jį dezinfekciniu skysčiu, prieš pakišant prie kito klausinėtojo burnos.

„Aš visada stengiuosi būti atviras su žaidėjais. Būsiu reiklus – toks buvau visada. Jus turbūt matėte, kaip dirbau Kaune“, – pasakojo Šaras.

15min nuotr./Barselonos klubo bazė
15min nuotr./Barselonos klubo bazė

44-erių lietuviui su Barselonos žurnalistais nereikėjo būti nei labai griežtam, nei atviram.

Vietiniai uždavė gan nesunkius minkštus klausimus, kuriuos spaudos konferencijos dieną turėjo kruopščiai suderinti su „Barcelona“ klubo komunikacijos atstovais. Dar spaudos konferencijos metu vienas jų perspėjo, kad klausimai bus užduoti tik Šarūnui Jasikevičiui. Kaip paaiškėjo vėliau, klausimai apie Svetislavo Pešičiaus patraukimą buvo tabu.

Ispanų žurnalistams įdomiausia pasirodė frazė apie Pau Gasolį, patekusi į daugumos portalų antraštes. Ispanijos superžvaigždės pavardė įvardijama tarp kandidatų netolimoje ateityje papildyti Barselonos priekinę liniją.

„Jūs visi žinote, kaip myliu Pau Gasolį. Jis geras mano draugas. Jis mums padėtų, juk tai tiesa? – kalbėdamas apie 40-metį veteraną, Šaras su šypsena atsisuko į klubo direktorių N.Rodriguezą. – Bet nėra nieko oficialaus. Žiniasklaidoje atsirado daug pavardžių, bet šiuo metu neturime nieko konkretaus.“

Vis tik Šarūnas Jasikevičius vietiniams taip ir aiškiai neatsakė į klausimą, kaip jis staiga pakeitė poziciją dėl „Barcelona“ ekipos vadovybės.

Dar 2018-ųjų vasarą kalbėdamas „Mundo Deportivo“ jis viešai abejojo Barselonos klubo vadovais, pabrėžęs, kad nori dirbti su profesionalais – ne politikais ar gydytojais.

Josepo Maria Bartomeu administracija turėjo keistis tik po 2021-ųjų „Barcelona“ sporto bazės rinkimų, tačiau sąjunga su Šaru įvyko dar 2020-aisiais.

Piniginis faktorius tikrai nebuvo lemiamas. Remiantis pranešimais visos Europos žiniasklaidoje, Stambulo „Fenerbahče“ ant stalo buvo padėję netgi beveik puse milijono eurų per metus daugiau nei „Barca“ – apie 1,5 mln.

Tai kas galėjo taip pakeisti Šaro nuomonę dėl „Barcos“ vadovybės?

„Tai svarbiausias klausimas, į kurį atsakymo mes taip ir nežinome. Kol kas tai tik spekuliacijos ir nieko daugiau“, – gūžčiojo pečiais susidomėjęs patyręs vietos žurnalistas, tikėjęsis patenkinti smalsumą „Auditori 1899“.

fcbarcelona.cat nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Josepas Maria Bartomeu
fcbarcelona.cat nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Josepas Maria Bartomeu

Tai klausimas, į kurį tikslaus atsakymo neturėjo net ir „Fenerbahče“ stovyklos aplinka.

Tačiau gražiai pristatytas Šarūnas Jasikevičius, sulaukęs šios užklausos, nenorėjo džiauti senų skalbinių prie naujų savo viršininkų.

„Šią vasarą jie padarė viską, kas mane paskatintų apsispręsti. Tai buvo tinkamas laikas žengti šį žingsnį ir aš dėl to labai džiaugiuosi“, – neišsiplėtė Šaras.

Tik vėliau po konferencijos 15min duotame interviu lietuvis buvo detalesnis: „Buvo daugiau atsižvelgta į mano norus. Jeigu sudėtume visas detales, dėl trenerių štabo, kur einame, matosi, kad jie buvo pasiruošę man suteikti labai didelių galimybių, jog man čia būtų gerai. Ir stengėsi, kad man čia būtų gerai. Tai buvo fantastiškas pasiūlymas ir taip pat galimybė dirbti su puikiais žaidėjais. Taip pat sugrįžti į klubą, kurį puikiai pažįstu. Esu apsuptas žmonių, kuriuos pažįstu ir 20 metų. Tai yra svarbu. Finansinis faktorius irgi buvo didžiulis. Tai kontraktas, kuris žymiai didesnis nei Kaune. Tikrai – jaučiuosi pagerbtas iš visų pusių. Ir tai, aišku, dar labiau įpareigoja stengtis dėl šito klubo.“

Vietos žurnalistai pasakojo, kad po tokio pompastiško pristatymo jie tikėjosi šiek tiek daugiau. Pavyzdžiui, Šaras tradiciškai nekomentavo gandų apie galimus „Barcelona“ naujokus ir vengė kalbėti net apie Nicką Calathesą, kuris jau seniai susietas su Barselonos klubu, o prieš porą dienų oficialiai nutraukė sutartį su Atėnų „Panathinaikos“.

Vis tik žurnalistams pasirodė, kad spaudos konferencijoje buvo per daug „dezinfekcinio komunikacijos skysčio“ – trūko daugiau šarmo, emocijos ir įdomybių. Šarūnas Jasikevičius keletą kartų pabandė pajuokauti, tačiau aplink jį sėdėję vyrai atrodė gan apatiški. Galbūt tai COVID-19 saugus atstumas treneriui neleido pajusti didesnio ryšio su pergalių pasiilgusiais „Barcelona“ istorijų puslapių pildytojais ir pasakotojais.

Iškart po spaudos konferencijos, Šaras dar paspaudė keletą rankų VIP dalyvių sektoriuje ir išlėkė užbaigti formalumų „Barcelona“ bazėje.

Prieš palikdamas Barsos sporto kompleksą, jis dar skyrė laiko dviem Lietuvos žurnalistams, suteikdamas jiems galimybę pasidaryti po atskirą interviu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Šaras iš Barselonos – apie ašaras palikus „Žalgirį“ ir fantastišką „Barcos“ pasiūlymą

Greitai po to įšokęs į automobilį, Šarūnas Jasikevičius lėkė į oro uostą, iš kurio vylėsi sugrįžti namo pas šeimą Graikijoje. Dėl besikeitusių COVID-19 reguliavimų, likus kelioms valandoms iki skrydžio, treneris nebuvo tikras, ar galės grįžti pas saviškius.

Už nugaros jis paliko pilką „Palau Blaugrana“, kurią bandyta nuspalvinti plakatais su žymiausių krepšininkų, rankininkų ir salės futbolininkų atvaizdais. Iš krepšininkų tai buvo Nikola Mirotičius, Ante Tomičius, Pau Ribas – dviejų pastarųjų jau nebėra „Barcelona“ komandos sąrašuose.

Vos 7,5 tūkst. žiūrovų talpinanti ir jau beveik 50 metų skaičiuojanti senutėlė krepšinio arena nė karto nebuvo pilnai užpildyta 2019–2020 m. sezoną, o pagal bendrą vidurkį – 5,977 tūkst. žiūrovų per Eurolygos rungtynes, nuo „Žalgirio“ sirgalių aktyvumo atsiliko maždaug pustrečio karto.

15min nuotr./Barselonos klubo bazė
15min nuotr./Barselonos klubo bazė

Tačiau Šaro charizma ir pergalės sugrąžins į „Palau Blaugrana“ nuo 2014-ųjų didžiųjų titulų nesulaukiančius „granatinių“ gerbėjus. O Barselonos žurnalistai dar išgirs ne vieną skambią Šarūno Jasikevičiaus istoriją.

Nauja Barselonos era prasidėjo kasdieniškai, bet ji užkoduota tapti neeiline.

VIDEO: „urBONUSas“: „Žalgiris“ po Šaro – naujas treneris, būsimi pokyčiai ir klubo ateitis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius