Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 20

Šaro ir A.Sireikos filosofijas palyginęs žalgirietis: „Kardinaliai skirtingi pasauliai“

Nuo laisvę ir improvizaciją mėgstančio Antano Sireikos iki detalių įsisavinimo pas griežtąjį Šarūną Jasikevičių. Artūro Milaknio įpėdiniu vadinamo snaiperio Karolio Lukošiūno karjera staigiai šovė į viršų – dar praėjusį sezoną jis varstė NKL duris, o šįmet pasižymėjo tritaškiu Eurolygoje.

Įspūdingas karjeros šuolis Vilniuje gimusiam krepšininkui.

Dar 2017-2019 metų sezonuose Karolis Lukošiūnas migravo tarp Lietuvos krepšinio lygoje rungtyniaujančių „Šiaulių“ bei Nacionalinėse krepšinio lygos pirmenybėse besivaržančių Molėtų „Ežerūno“ bei Joniškio „Delikateso“ ekipų, o šį sezoną spėjo įskraidinti tritaškį Eurolygoje.

Auksinę ranką turintis 195 cm ūgio snaiperis Saulės mieste didelių kalnų nevertė, tačiau jo talentas patraukė Kauno „Žalgirio“ trenerio Šarūno Jasikevičiaus akį.

Savo vertę pasirengimo stovykloje įrodęs vilnietis praėjusią vasarą su Lietuvos čempionais sudarė dvejų metų sutartį pagal formulę „1+1“ bei pradėjo naują karjeros nuotykį.

K.Lukošiūno karjeros šuolis buvo labai staigus, o darbą aukščiausio lygio Europos krepšinio organizacijoje bei Šaro patarimus jis stengėsi sugerti lyg sugertukas.

„Eurolygoje beveik nėra varžovų, kurie nepataiko ar prastai ginasi. Kone visi žaidėjai yra universalūs, – įspūdžiais iš pirmojo sezono Eurolygoje su 15min dalijosi Karolis Lukošiūnas. – Kai kurių žaidėjų fiziškumas ir dydis yra neįtikėtinas. Man labai įstrigo Vitorijos „Baskonia“ centras Youssoupha Fallas, kurio ūgis siekia 221 cm. Prie tokio milžino atrodai kaip vaikas. Eurolyga paliko didelį įspūdį. Daugiausiai rungtynes stebėdavau nuo suoliuko, retai tekdavo išbėgti į aikštelę, bet mano pastebėti greičiai, mąstymas ir sprendimų priėmimas yra žymiai aukštesniame lygyje, nei kad LKL.“

Nuo krepšinio romantiko Antano Sireikos duotos laisvės iki griežtos rankos šalininko Kaune, iš žaidėjų reikalaujančio maksimalaus dėmesio bei susikaupimo ties detalėmis.

„Kardinaliai skirtingi pasauliai, – 15min skirtumą tarp šių dviejų trenerių įžvelgė K.Lukošiūnas. – Pas trenerį Šarūną yra labai svarbi koncentracija, o treneris A.Sireika akcentuoja laisvumą ir improvizaciją. Tai tikrai yra skirtingo braižo treneriai. Bet iš jų abiejų galima kažko pasiimti ir pasimokyti. Aš esu labai dėkingas treneriui Antanui Sireikai, kuris man davė daug progų pasireikšti „Šiaulių“ ekipoje.

Įsimintinas yra Šaro reiklumas. Jis visada iš žaidėjų nori išspausti maksimumą. Kiekvieną klaidą jis užakcentuos taip, kad stengtumeisi to daugiau nebedaryti. Man paliko įspūdį jo derinių knygos gausa. Nesu tiek matęs, nesu tiek turėjęs. Tai – neeilinė krepšinio asmenybė.“

Krepšinio skautai Europoje akcentuoja, jog Šarūno Jasikevičiaus derinių knyga atsilieka nebent nuo šios srities lyderio katalono Xavi Pascualio, kuris sezono eigoje perėmė Sankt Peterburgo „Zenit“ komandos vairą.

Sezono pradžioje treneris supažindina auklėtinius su griežtomis taisyklėmis ir žaidimo filosofijos rėmais, o sezono eigoje deriniai vis labiau plečiasi, vis pridedant po kelias papildomas opcijas.

Nuo sezono starto iki pabaigos Šaro derinių knyga tik dar labiau išsiplečia.

K.Lukošiūnui teko atlaikyti ne vieną griežto trenerio žodžių tiradą. Bet visa tai – tik dėl gero tikslo, kaip sako pats krepšininkas.

„Kai tau nesiseka ir ant tavęs užrėkia, tai gal ne kiekvienam žmogui toks dalykas yra malonus. Bet viskas yra dėl to, kad jis nori, jog taptume geresniais žaidėjais. Viskas yra gerai. Jis skatina žaidėjus tobulėti, o mes stengiamės tai parodyti aikštelėje“, – pasakojo K.Lukošiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Lukošiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Lukošiūnas

Ką per nepilną sezoną „Žalgiryje“ pas trenerį Š.Jasikevičių pavyko patobulinti labiausiai?

„Žymiai išsiplėtė žaidimo suvokimas, skaitymas bei sprendimų priėmimų greitis. Manau, kad ties tuo tikrai patobulėjau. „Žalgiryje“ derinių buvo tikrai daug“, – teigė dar „Šiauliuose“ prieš metus žaidęs krepšininkas.

Eurolygoje krepšininkas spėjo sužaisti iš viso vos 16 minučių bei pelnyti 3 taškus, kuomet tritaškį atseikėjo Kaune sutriuškintai Berlyno ALBA.

Vietinėse pirmenybėse „Žalgirio“ naujoko laukė didesnis vaidmuo – 18 rungtynių, 16 minučių vidurkis, per kurias jis spėdavo išmesti net po 4,9 tritaškio (37,5 proc. taiklumas) bei pelnyti po 6,3 taško.

„Sezoną galima vertinti ir neblogai, gal kai kuriais atvejais ir blogai, – sakė K.Lukošiūnas. – Kiek gavau šansų ir kiek gavau minučių, tiek stengiausi tuo pasinaudoti. Nebuvo lengva. Visų pirma – treniruotėse, o tuomet ir rungtynėse. Visai kitokie greičiai, man reikėjo prie to priprasti. Kiek gavau šansų, manau, neblogai pasinaudojau. Nors visada galima geriau.“

Aukščiausioje Europos krepšinio scenoje įsitvirtinti norintis K.Lukošiūnas akcentuoja kūno stiprinimą, kuris reikalingas fizinėje ir intensyvioje kovoje Eurolygoje.

„Esu jaunas žaidėjas, tai reikia gerinti viską, – apie vietą tobulėjimui kalbėjo 22-ejų žalgirietis. – Reikia gerinti fizines savybes, o kalbant apie patį krepšinį, tai „du prieš du“ žaidimas. Nors kiekvienas komandoje turime savo vaidmenį – kas ką mokame geriausiai, tą ir bandome atskleisti aikštelėje. Tobulo žaidimo nėra, visada yra ką gerinti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Lukošiūnas ir Rokas Jokubaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Lukošiūnas ir Rokas Jokubaitis

Pagrindinė šio „Žalgirio“ krepšininko stiprybė – kiekvieno krepšio tinklelį susvilinti galintis metimas. Neretai jis įvardijamas kaip auganti pamaina ilgamečiam žalgiriečiui Artūrui Milakniui.

Karolis visada garsėjo kaip puikus metikas.

Jis pasakoja, kad anksčiau varžovus bausdavo metimais iš vidutinio nuotolio aikštės kraštuose. Krepšio atakavimo distancija ėmė tolti, kol pasiekė tritaškio liniją.

O dabar šalia savęs jis turėjo du puikius mokytojus, kurių tolimos bombos skambėjo per visą Europą – jau minėtą A.Milaknį bei sezono eigoje prie komandos prisijungusį KC Riversą.

Milas per karjerą Eurolygoje pataikė 365 tritaškius bei bendroje rikiuotėje užima 12-ąją vietą, tuo metu amerikiečio sąskaitoje – 269 tolimi metimai ir 26-oji pozicija.

„Nėra abejonių, kad šie snaiperiai man labai padėjo, – pasakoja K.Lukošiūnas. – Turime daug derinių, skirtų metikams, tad tokie pat tenka ir man. Žiūriu, kaip iš užtvarų išbėga KC, kaip jis sustato kojas. Tas pats ir su Milu. Kaip jie apgauna varžovą, kaip susikuria erdvės, kaip juda be kamuolio. Žiūri, kažkiek kopijuoji. Būna, kad jie pataiso mano metimą – ar ranka per daug iš šono, ar kad derėtų mesti aukštesne trajektorija. Kiekvienas duoda patarimus.“

Augdamas atletas labiausiai stebėjo Arvydo Macijausko bei Kyle'o Korverio žaidimą, o dabar jį žavi Madrido „Real“ legenda jau tapęs JC Carrollas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karolis Lukošiūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Karolis Lukošiūnas

Šis sezonas Karoliui pamėtėjo daugybę smagių akimirkų – pirmuosius LKL bei KMT titulus karjeroje.

Jis iš geriausių vietų matė „Žalgirio“ kuriamą pasaką Eurolygoje, kurią sustabdė krepšinį visame pasaulyje įšaldęs koronavirusas.

Šiuos du mėnesius K.Lukošiūnas laiko veltui neleido. Jis dirbo pagal fizinio trenerio parengtą programą bei bandė kuo labiau išsilaikyti sportiniame režime.

„Sunku man svorio priaugti, kilogramų per šį laiką tikrai nepridėjau, – šyptelėjęs sakė krepšininkas. – Kiek buvo, tiek ir liko. Valgau saikingai, nesveiko maisto stengiuosi vengti, dar ir sportuoju. Tai problemų nėra.“

Laisvalaikį jis leido žaisdamas stalo žaidimus bei kortomis. Karolis dar akcentuoja filmus, podcastus bei serialus.

Kokie serialai yra jo mėgstamiausi?

„Money heist“, „Game of thrones“, „Breaking bad“ ar „Prison Break“. Kaip iš pypkės vardina žalgirietis.

Laikas serialams sumažėjo. Karantino apribojimai sušvelninti, „Žalgirio“ krepšininkai praėjusį pirmadienį grįžo į treniruotes bei tikisi sulaukti pozityvių žinių iš Eurolygos.

Jei sezonas bus nutrauktas, K.Lukošiūno likimas priklausys nuo „Žalgirio“.

„Norisi likti „Žalgiryje“ ir treniruotis, bet norisi ir žaisti. Tai normalu. Matysime, kaip bus. Neaišku, kokią sudėtį turės „Žalgiris“, kokie bus finansiniai reikalai. Labai sunku kažką spręsti dabar, tai parodys laikas“, – sakė K.Lukošiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius