Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 04

Šaro krepšinio imperija Barselonoje: „Žalgirio“ rungtynės traukinyje ir šviežias oro gūsis

Iš bjauriojo ančiuko pelene Kauno „Žalgirį“ pavertęs Šarūnas Jasikevičius kibo į naują projektą. Išaugęs Eurolygos maištininko rūbą, Šaras gavo užduoti pastatyti naują krepšinio imperiją Barselonoje. Legendomis apipinti 44-erių lietuvio darbo metodai reikalauja kantrybės ir laiko. Tačiau katalonai jau džiaugiasi, matydami pirmuosius Š.Jasikevičiaus darbo vaisius.

Šarūno Jasikevičiaus dienoje krepšiniui nėra pauzės.

Greitasis traukinys Barselona – Madridas, ir „Barcelona“ trenerio kompiuterio ekrane mirga ne būsimos priešininkės, vietos „Estudiantes“, o „Ryto“ ir „Pieno žvaigždžių“ rungtynės Pasvalyje. Likus pusantros valandos iki ginčo kamuolio, skelbiančio „Barcelona“ rungtynių pradžią, Šaras „WiZink“ renos rūbinėje smalsiai jungiasi LKL čempionato mačą tarp „Šiaulių“ ir Klaipėdos „Neptūno“.

Jis geriau žiūrės krepšinį, nei sėdės ir krapštys nosį nieko neveikdamas.

„Žinant Šarą, tai jis neatsipūs niekada. Jis iš savęs reikalauja maksimumo. Gal taip atrodo, kad jis to reikalauja tik iš kitų, bet pirmiausia, tai iš savęs jis reikalauja visiško atsidavimo ir maksimalios koncentracijos“, – 15min pasakoja Šaro bendražygis Tomas Masiulis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Daryk baudą, ko nedarai baudos?! Kur tu ten?!“ – šaukia Šaras prie ekrano stebėdamas žalgiriečių rungtynes, lyg pats diriguotų žaidimui nuo šoninės linijos.

Barselonos klubo trenerių štabe plušantys ispanų treneriai Davidas Garcia ir Oscaras Orellana jau ne kartą Eurolygos išvykoje išskleidė didžiulį projektorių „Žalgirio“ rungtynių transliacijai pasižiūrėti.

„Pastoviai sergame, žiūrime. Džiaugiamės, kai laimi, liūdime, kai pralaimi. Ten praleidome didelę dalį savo karjeros, todėl ta komanda mums kaip šeima“, – 15min pasakoja Tomas Masiulis.

„Dėl įtempto grafiko, tikrai tenka pažiūrėti žalgiriečių rungtynes tiek traukinyje, tiek autobuse, tiek po treniruotės. Aš asmeniškai dažnai grįžęs namo atsisuku „Žalgirio“ rungtynes, jeigu jų negalėjau pasižiūrėti tiesiogiai, – antrina Justas Grainys, Barselonos klubo fizinio rengimo treneris. – Juk aš kaunietis – čia gimiau ir užaugau. Palaikiau „Žalgirį“ būdamas vaikas, tad tą darau ir toliau.“

VIDEO: „urBONUSas“: T.Masiulis – Šaro SMS per debiutą Eurolygoje ir „Žalgirio“ sistema Barselonoje

Kertinės lietuvių funkcijos

Katalonai jau baigia priprasti prie naujų „Barcos“ trenerių štabo įpročių ir klubo koridoriuose aidinčio „Žalgirio“ pavadinimo.

Nors lietuviai sudaro tik nedidelę saujelę milžiniškoje Barselonos organizacijoje, apimančioje 10 skirtingų sporto šakų ir net 150 tūkst. šios bendruomenės narių.

Šarūnas Jasikevičius yra naujos Barselonos krepšinio imperijos architektas. Jo norus bando patenkinti klubo generalinis vadybininkas Nacho Rodriguezas, su kuriuo prieš 18 metų jiedu kartu vilkėjo „Barcelona“ marškinėlius.

Darius Maskoliūnas ir Tomas Masiulis – pirmieji Šaro asistentai. Jie daugiausiai konsultuoja vyr. trenerį rungtynių metu, o po mūšio ruošia vaizdo analizę, sudėliodami komandai svarbiausius akcentus, kuriuos paprastai pabrėžia Šarūnas Jasikevičius.

Treniruočių metu D.Maskoliūnas daugiau dirba su perimetro žaidėjais, o T.Masiulis – su aukštaūgiais. Barselonoje juokaujama, kad T.Masiulis vienintelis, kaip buvęs priekinės linijos žaidėjas, atstovauja „Barcelona“ klubo baudos aikštelės krepšininkams. Mat gynėju žaidė ir „Barcelona“ vadovas Nacho Rodriguezas, tai kai visa trijulė pradeda priekaištauti aukštaūgiams dėl blogų užtvarų, T.Masiulis greitai užstoja dvimetrinius savo likimo brolius.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius, Tomas Masiulis ir Darius Maskoliūnas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius, Tomas Masiulis ir Darius Maskoliūnas

Du ispanai trenerių štabe – Davidas Garcia ir Oscaras Orellana, užsiima priešininkų stebėjimu ir jų žaidimo analizės pateikimu lietuviams, kurie vėliau modeliuoja „Barcelona“ strategiją pagal savo stiprybes ir varžovų silpnybes. Skirtingai nei „Žalgiryje“, kur prie kompiuterio išvarvėjusiomis akimis naktimis sėdėjo vienas Evaldas Beržininkaitis, „Barca“ turi du skautus. Vis tik Ispanijos krepšinio lygos meistriškumas reikalauja papildomų pajėgų, o du vietiniai žvalgai puikiai pažįsta vietos krepšinio laboratorijos subtilybes.

Fizinio rengimo treneris Justas Grainys rūpinasi, kad Barselonos krepšininkų baterijos būtų visada maksimaliai pakrautos veikti visu pajėgumu 40 minučių, o raumenys sutepti atlaikyti didžiausius smūgius ir timptelėjimus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Justinas Grainys
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Justinas Grainys

Jeigu Šaro planus jaukia traumos, tikslia jų diagnoze ir tinkamiausiu gydymu rūpinasi Barselonoje jau keletą metų dirbantis lietuvis gydytojas Mindaugas Gudelis.

Mindaugas Gudelis
Mindaugas Gudelis

Kai užuosdami Svetislavo Pešičiaus patraukimą geri Šaro bičiuliai iš „Barcelona“ klubo paskambino lietuviui ir pasiteiravo, ar šis nenorėtų atvykti į Barseloną, treneris uždegė pokalbiams žalią šviesą.

Nacho Rodriguezas labai greitai sutvarkė visus reikalus. Jis užtikrino Šarūną, kad šis į Barseloną galės atsivežti savus žmones, kuriais pasitiki, o tie, kurie dirba „Barcoje“ ir neturi kompetencijos krepšinio detalių klausimais, nesikiš į jo darbą.

„Man tai buvo didžiausias siurprizas, kaip visi taip draugiškai mus priėmė – pradedant nuo personalo iki visų žmonių, kurie darbuojasi aplink klubą ir būna kartu su komanda, – pastebėjo J.Grainys. – Tai tikrai palengvino darbą, kadangi reikėjo mažiau laiko įsivažiavimui ir prisitaikymui.“

VIDEO: Š.Jasikevičius – apie fantastinį „Žalgirį“, neteisingą pesimizmą dėl M.Schillerio ir Barseloną

Griežtas, bet teisingas

Šaras pradėjo diegti savo mitinę sistemą Barselonos „Camp Nou“ pašonėje.

Ši nedidelė Eurolygos reikalavimų nebeatitinkanti ir didžiųjų pergalių užmiršta pilka salė Barselonos sporto miestelyje jau seniai laukia renesanso.

Lietuvių derinių knygą narstantys krepšinio specialistai mato plika akimi: „Barcelona“ žaidimas pastatytas ant „Žalgiryje“ naudotų gynybos sistemos pamatų, su agresyviu stepoutu (aktyviu aukštaūgio iššokimu priešais gynėją po užtvaros ir kelio blokavimu), susikeitimo dengiamaisiais galimybėmis, varžovų žaidimo tempo kontroliavimu ir detalėmis, kurios susiaurina koridorius pelnyti taškus.

Šaro strategija puolime, kaip ir Kaune, pirmiausia prasideda nuo gynėjų. Būtent jie vairuoja Barselonos žaidimą ir yra dešinioji trenerio ranka aikštėje. Š.Jasikevičius nieko nelaukęs derinių lentoje paišo taikinį ant didžiausių varžovų žaizdų. Be abejo, tokie talentai kaip Nickas Calathesas bei Nikola Mirotičius tik padeda dar aukščiau į paviršių iškelti priešininkų silpnybes ir jas bausti skausmingais rezultatyviais perdavimais ir taikliais metimais.

VIDEO: ŠARO SISTEMA: įžaidėjų svarba - milžiniška atsakomybė ir karjeros šansas

Bet viskas skamba paprasčiau nei yra iš tikrųjų. Kartais genialių Šaro idėjų iš pirmo karto nesupranta net ir patys treneriai.

„Man kartais būdavo sunku suprasti, ko Šaras nori, o jis dar nori, jog žaidėjai viską suprastų, – juokiasi T.Masiulis. – Jeigu aš nelabai pagaunu, tai ką norėti iš žaidėjo? Kartais atrodo, kad Šaras nuėjęs 10 žingsnių priekyje, o mes dar ir tų trijų žingsnių nenuėję.“

„Žalgiryje“ jis formavo dar nesusiformavusių krepšininkų įpročius. Barselonoje jis turi keisti jau susiformavusias Eurolygos žvaigždes.

Nickas Calathesas yra tokio genialumo atakų kūrėjas, kad jis vienas pats Atėnų „Panathinaikos“ klube buvo kaip atskira krepšinio sistema. Bet dabar Barselonoje jis turi žaisti pagal Šaro kruopščiai sudėliotą programą – kantriai pasiruošti gerą užtvarą kad ir iš trečio ar ketvirto karto, protingai išlaukti tinkamos atakos fazės ir pulti tik tada, kai „Barcelona“ susikuria aukščiausio procento situaciją.

VIDEO: Šaras ir jo magija: geriausi deriniai po minutės pertraukėlių

Anksčiau Nickas galėdavo pakvailioti aikštėje nutrūktgalviškais, nors dažniausiai tikslą ir pasiekiančiais saldžiais perdavimais. O dabar įsivaizduokite pripažintą menininką, kurį įdarbina viršininkas ir, davęs teptukus, prašo apsivedžioti būtent tokius, o ne kitokius piešinio kontūrus.

„Pradžioje Calathesui tokie rizikingesni perdavimai gal ir nepraeidavo, – aiškina T.Masiulis. – Vis tik nauja komanda, nauji žaidėjai. Buvo ir tų nervų, ir pykčio. Bet Šaras dabar kažkiek to leidžia. Matome, kad jau dažniau praeina tie perdavimai, o tai leidžia mums susikurti daugiau lengvų taškų.“

Euroleague.net nuotr./Nickas Calathes
Euroleague.net nuotr./Nickas Calathes

Tomas Masiulis juokiasi, paklaustas, ar Šaras nesikeičia ir su žvaigždėmis elgiasi švelniau nei „Žalgiryje“.

„Patys matote, kad jis smarkiai nesikeičia, – šypteli asistentas. – Jeigu blogai, aprėks ir Calathesą, ir Mirotičių. Bet jie žino, už ką juos aprėkia.“

Rėkia Šaras ir bandydamas išstumti Barselonos žvaigždes iš komforto zonos. Jo kolegos „Barcelona“ klube pastebėjo, kad Šarūnas Jasikevičius labiausiai stengiasi pakeisti komandos mentalitetą. Talento treneriui netrūksta, tačiau jis dar nejaučia tos karių dvasios.

VIDEO: ŠARO SISTEMA DETALIAU: SVARBIAUSI ŽALGIRIO PUOLIMO PRINCIPAI

Visas darbas prasideda treniruotėse ir detaliose vaizdo peržiūrose. Bonusas, stiprioji varžovo ranka – Šaras visą savo krepšinio abėcėlę dėsto nuo pirmos klasės uždavinių.

Kai kitose komandose galbūt kartais tai nėra taip akcentuojama, Šarūno Jasikevičiaus pratybose reikšminga kiekviena treniruotės minutė. Visas šis kruopštus darbas vėliau pereina į rungtynes, kur, žiūrėk, jau ir pražanga padaroma laiku, ir kamuolys greičiau pasiekia norimą adresatą.

„Šaras sutvarkė požiūrį į treniruotes. Gal daug kam tai atrodė kaip formalumas, bet jis įprasmino treniruotes, kurios vėliau duoda visai kitokį išpildymą aikštėje“, – pažymi T.Masiulis.

„Barcelona“ klubo nuotr./Neįprastomis aplinkybėmis Šarūnas Jasikevičius pradėjo darbus „Barcelona“ klube.
„Barcelona“ klubo nuotr./Neįprastomis aplinkybėmis Šarūnas Jasikevičius pradėjo darbus „Barcelona“ klube.

Brandonas Daviesas labai gerai žino, ką krepšinio komandai gali duoti Šarūno Jasikevičiaus sistema. Ši kukliai „Žalgirio“ kompanijai buvo nutiesusi kelią iki pat raudonojo Eurolygos kilimo finalo ketverte Belgrade.

Kaune savo nuoširdumu ir darbo etika išsiskyręs legionierius nenustoja plušėti ir užsivilkęs „Barcelona“ marškinėlius. Jam smalsu išmokti vis kokį naują linksmesnį triuką. Vienas naujesnių jo perliukų – klaidinantis judesys ranka su kamuoliu pro nugarą. Amerikietis jau lyg duos efektingą perdavimą, bet susukęs priešininkui galvą, pats užbaigs išpuolį metimu.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas

Jokie triukai ar stebuklingi žodžiai taip neįtikins dėl sistemos veiksmingumo, kaip pergalės.

Šarūnas Jasikevičius su „Barcelona“ prapylė du pirmuosius sezono titulus – Ispanijos supertaurę ir Katalonijos taurę. Tačiau pakeliui į Kauną vienu metu Šaro vyrukai Eurolygoje buvo paguldę septynis priešininkus iš eilės.

Su 8 pergalėmis ir 2 pralaimėjimais „Barca“ Eurolygoje žengia antra, o su 9 pergalėmis ir 3 nesėkmėmis Ispanijoje rikiuojasi trečia.

„Gynyboje žaidėjai pradeda suprasti, ko mes norime. O jeigu pataikome puolime, esame tikrai didelė jėga, – dar prieš pralaimėjimus ASVEL ir Valensijos ekipoms, 15min sakė T.Masiulis. – Ypač su Šaro mąstymu ir jo matymu trimis žingsniais į priekį, visada susikursime tų laisvų metimų. Tik klausimas, ar pataikysime.

O jei dar sugebėsime juos priversti gintis... Manau, visi mato, kad žengiame žingsnius į priekį. Mes matome, bet viską parodys laikas.“

Gaivus Šaro vėjo gūsis

Barselonos žaidėjams imponuoja Šaro atvirumas. Jis griežtas ir reiklus, kaip ir visada. Bet viską drėbs į akis ir bus nuoširdus iki galo. O su jauniausiu krepšininku elgsis taip pat, kaip ir su vyriausiu.

Galbūt tai išsklaidė įtampą „Palau Blaugrana“ būstinėje, kurios debesis užgulė ankštus tamsios krepšinio arenos koridorius prie Svetislavo Pešičiaus.

15min kolegos Katalonijoje pasakoja, kad jie seniai nematė tokio gyvybingo „Barcos“ atsarginių suolo.

„Nuo tada, kai į Barseloną atvyko Šaras, suoliuko žaidėjai kiekvieną taiklų metimą švenčia lyg futbolo įvartį“, – pasakoja Ernestas Macia iš Katalonijos radijo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Suolas toks aktyvus ne tik dėl to, kad Šarūnas Jasikevičius rungtynių metu atsisukęs į atsarginius vis su jais komunikuoja, mokydamas iš aikštėje esančių brolių klaidų.

Šaras gerokai išplėtė Barselonos ekipos rotaciją, kurioje dabar vietos atsirado anksčiau ant suolo prilipusiems žaidėjams. Net vienuolika žaidėjų Eurolygoje turi mažiausiai 14 aikštėje praleistų minučių vidurkį. Daugiausiai žaidžianti trijulė – Nickas Calathesas, Cory Higginsas bei Nikola Mirotičius žaidžia ne daugiau 25 minučių. Ispanijos čempionate nėra nė vieno „Barcelona“ krepšininko, kuris neturėtų mažesnio nei 10 minučių vidurkio.

VIDEO: Eurolygos diena: Šaras prieš „Žalgirį“ ir jo gyvenimo Barselonoje detalės

„Esant galimybei, stengiamės, jog būtų didesnė rotacija, kadangi sezonas ilgas“, – linkteli galva J.Grainys.

Skirtingai nei „Žalgiryje“, čia jis turi savo atletinio rengimo komandą. Darbą, kurį Kaune atlieka kineziterapeutas Paulius Jacikas ir gydytojas Vytautas Kailius, Barselonoje pasiskirsto šeši specialistai. Vienas jų – lietuvis Mindaugas Gudelis nustato gydymą, matuoja jo trukmę, bendradarbiauja su ligoninėmis.

Kitas kolega prižiūri žaidėjų reabilitacijos procesą, dar kitas – krūvio stebėjimą ir analizę. Visų „Barcelona“ piramidės grandžių krepšininkai treniruotėse privalo dėvėti GPS daviklius, kurie fiksuoja išorinį žaidėjų krūvį: sprintus, šuolius, distanciją ar krypties keitimus. Visi šie duomenys integruojami į kasdienį treniruočių procesą.

Visoje „Barcelona“ organizacijoje yra 28 atletinio rengimo treneriai, todėl J.Grainys gali dalintis su jais kokybiška informacija ir bandyti pritaikyti ją savo treniruočių režime.

„Kalbant apie fizinio rengimo modelį, darbo principas panašus visose Eurolygos komandose, – 15min pasakoja J.Grainys. – Visi atletinio rengimo treneriai bendrauja tarpusavyje, keičiasi informacija, todėl kažkokių kardinaliai skirtingų fizinio rengimo filosofijų, manau, kad nėra, nepriklausomai tai Rusija, Turkija, Ispanija ar Lietuva. Todėl ir man čia atvykus nebuvo kažkokių drastiškų pokyčių. Atėjau dirbti taip, kaip dirbau „Žalgiryje“. Kol kas viskas pavyksta, o rezultatai matysis po sezono.“

Kai kuriuos rezultatus katalonai pastebi jau dabar.

15min kolegos Katalonijoje pasakoja, kad Barselonos jaunimo treneriai sužavėti, kaip jaunimą į „Barcelona“ treniruotes įtraukė Šarūnas Jasikevičius.

Tai ne tik, pavyzdžiui, „Barcelona“ klube debiutuojantis 21-erių puolėjas Sergi Martinezas, kuris penktojo Eurolygos turo mače su Madrido „Real“ gavo svarbų 31 minutės vaidmenį, atsidėkojęs už jį 7 taškais, 9 atkovotais kamuoliais, 10 naudingumo balų ir didžiule energija, prisidėjusia prie puikios komandos pergalės.

Skirtingai nei prie Svetislavo Pešičiaus, Šaras į pagrindinės komandos treniruotes integruoja po 2-3 dublerių žaidėjus.

„Barselonos jaunimo komandos be galo pasitiki Šaro krepšinio supratimu. Jis ne tik pagrindinės komandos treneris, bet visos organizacijos lyderis, – 15min sakė žurnalistas Miguelis Loisas Vidalis iš „FullBasket“. – Tokio pasitikėjimo jaunimu Barselonoje nebuvo nuo... Galbūt net Aito Garcia Reneseso laikų, tūkstantmečio pradžioje.“

„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Šaro patarėjai

Šaro žodis Barselonos krepšinio organizacijoje galutinis. Bet jo verdiktas gerai pasvertas pasikonsultavus su ištikima savo komanda.

Kai dėl koronaviruso „Barcelona“ generolas savaitei pasitraukė į užribį, o į ligos lovą atgulė ir pirmasis jo asistentas Darius Maskoliūnas, Šaras suteikė visišką veiksmų laisvę prie komandos vairo Sankt Peterburge stojusiam Tomui Masiuliui.

Ilgametis jo pasekėjas prieš rungtynes su „Zenit“ pasikonsultavo su treneriu dėl gynybos variantų, bet tik jis su skautu Oscaru Orellana priėmė sprendimus „Sibur“ arenoje.

Tik po pralaimėjimo „Zenit“ – kol kas tik vieno iš dviejų Eurolygoje, atrakinęs telefoną T.Masiulis jame rado Šaro siųstas žinutes. Pasirodo, stebėdamas rungtynes iš lovos Barselonoje, sergantis vyr. treneris per ilgąją pertrauką „WhatsApp“ programėlėje bandė perduoti savo pastebėjimus ir galimas korekcijas.

„Iki šiol negaliu sau atleisti, kad pagautas tų emocijų tik po rungtynių pasižiūrėjau į telefoną, – krapštosi pakaušį T.Masiulis. – Bet nebuvo nieko tokio, kad daryčiau nesąmones ar varyčiau į pievas. Tai buvo normalūs Šaro patarimai. Turėjau pasižiūrėti, bet, matyt, reikalų buvo tiek daug, kad nesugebėjau.“

Getty images / Euroleague.net nuotr./Tomas Masiulis
Getty images / Euroleague.net nuotr./Tomas Masiulis

Reikalų buvo tikrai nemažai. Likus 2-3 valandoms iki rungtynių su „Zenit“ pradžios, dar net nebuvo aišku, ar „Barcelona“ krepšininkai iš viso išbėgs į aikštę. Dėl vėlavusių COVID-19 testų rezultatų ir šviežių susirgimų Sankt Peterburgo stovykloje dvikova galėjo visai neįvykti.

Susitikimas iš pradžių buvo pavėlintas viena valanda. Bet kai kuriems „Barcelona“ žaidėjams kilo nedidelė panika.

„Kaip man reikės žaisti nežinant, jis užsikrėtęs ar ne, kai čia kas valandą sužinome apie naujus atvejus?“ – nerimavo labiausiai dėl viruso išgyvenę krepšininkai.

Jau po rungtynių paaiškės, kad dėl koronaviruso protrūkio bus „uždaryta“ visa Sankt Peterburgo komanda.

„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Šaras dažnai klausia savo bičiulių nuomonės.

Prieš keletą metų iš „Žalgirio“ dublerių treniruočių į pagrindinės komandos pratybas laisvu metu lėkdavęs ir Šaro treniruotes konspektavęs Tomas Masiulis propaguoja tas pačias krepšinio vertybes kaip Šarūnas Jasikevičius. Tačiau asistentas dažnai šiam paoponuoja savo idėjomis.

Būna, kad kartais gauna atgal lyg prasikaltęs žaidėjas. Bet jau geriau siūlyti argumentuotą idėją nei sėdėti susigūžus ant suolo ir nieko nedaryti.

„Šarą tikrai ilgai pažįstu... Man, kaip asistentui, labiausiai patinka, kad jis įsiklauso į kiekvieno nuomonę. Jei matai, kad gal taip ar taip, tai diskutuoji. Kai ir pats buvau vyr. treneris, norėjau, kad mano asistentai duotų kažkokių naujų idėjų ir stengtųsi tai daryti. Ne kad būtinai prieštarautų, bet padėtų.“

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Tomas Masiulis, Šarūnas Jasikevičius, Darius Maskoliūnas ir Paulius Motiejūnas
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Tomas Masiulis, Šarūnas Jasikevičius, Darius Maskoliūnas ir Paulius Motiejūnas

Šarūnas Jasikevičius pasakoja, kad Darius Maskoliūnas rungtynių metu padeda jam su greitomis įžvalgomis. Lietuvos rinktinės strategas dažniausiai būna tas, kuris sutelkia dvejojantį Šarūną ir jo asistentus, taip pakreipdamas prie konkretaus sprendimo.

Nusikaltimas prieš krepšinį

Sykį Šaras jau buvo apsisprendęs dėl pastiprinimo, tačiau „Barcelona“ trenerių štabas atkalbėjo jį nuo pasirinkimo. Dabar įsigyti naują žaidėją 44-erių strategui būtų sudėtinga. Dėl pandemijos ir suirutės visos „Barcelona“ organizacijos vadovų kabinete, klubas užrišo pinigų kapšą ir paliko Šarą Barselonoje verstis su tuo, ką rado atvykęs į komandą liepos mėnesį.

Nauja „Barcelona“ valdžia gali ateiti po rinkimų ir nubraukti nuo krepšinio komandos sąskaitos keletą milijonų. Čia karaliauja jo didenybė futbolas, o krepšininkai nuo didžiojo šimtamilijoninio pyrago susirenka tik trupinius.

Bet nepaisant futbolo dominavimo, žmonės atpažįsta net už kaukės paslėptą Šaro veidą ir puola fotografuotis.

„Jis čia yra legenda, tikra žvaigždė“, – pasakoja T.Masiulis.

„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius
„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Į Šarą taiko ne tik malonūs ir džiaugsmingi žvilgsniai. Barselonos lietuviai jaučia, kad priešininkų trenerių pajėgos žvelgia į juos kaip į grobį. Kai kadaise „Žalgirio“ žaidėjai ir treneriai lyg Robinas Hudas bandė išplėšti Eurolygos žvaigždžių kontraktus, taip dabar jie patys atsidūrė priešingoje barikadų pusėje.

„Mes dar „Žalgiryje“ jausdavome, kad kai kurie galvoja, jog mes čia per gerai gal viską turime, – pastebėjo T.Masiulis. – Bet mes prie to pripratę. Žinome, kad tik jei kažkas nepasiseks, tai pirmi lėksime lauk. Tačiau dirbame savo darbą, nieko naujo neišradinėjame ir varome ta kryptimi.“

Katalonijos žurnalistai pasakoja, kad Šaro debiutas Barselonoje kol kas vertinamas puikiai. Pagaliau šios ilgai brandintos meilės istorijos kulminaciją išvydę katalonai pro rožinius akinius žvelgia į šviesią ateitį su naujuoju savo vedliu.

Kolegos Barselonoje graužiasi tik dėl to, kad Šarūnas Jasikevičius debiutavo tuščioje „Palau Blaugrana“ arenoje. Jiems tai nusikaltimas prieš šią nuostabią krepšinio sąjungą. Šiurkščiu nusikaltimu prieš krepšinį galima pavadinti ir tai, kad Šaras pirmą kartą grįš į „Žalgirio“ areną tuščiose Nemuno krepšinio salos tribūnose.

Bet jokie sentimentai nenukreips aštraus jo žvilgsnio nuo pagrindinio tikslo – pergalės. Šia kryptimi ir kuriama nauja Šaro krepšinio imperija Barselonoje.

VIDEO: ŠARAS IR JO MAGIJA: Geriausi deriniai po minutės pertraukėlių | Žalgiris & Barca BEST ATO
VIDEO: „urBONUSas“: rinktinės gėda, „Ryto“ mįslės ir TOP 30 kontraktų Lietuvoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius