Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 03

Šaro vizitai Kaune: saldus kerštas, susižavėjimas sirgaliais ir rekordinis antausis

Kauno sūnus, kaip Šarūną Jasikevičių pristatė Eurolyga, grįžta į Lietuvą, kur jo lauks mūšis prieš mylimiausią savo komandą – „Žalgirį“. Tokių sugrįžimų per karjerą Šaras turėjo daugybę, tik šįkart prieš gimtojo miesto klubą jis pirmą kartą stos jau ne kaip žaidėjas, o kaip treneris.
Šarūnas Jasikevičius per karjerą daugybę kartų lankėsi Kaune kaip varžovas
Šarūnas Jasikevičius per karjerą daugybę kartų lankėsi Kaune kaip varžovas / Scanpix, 15min nuotr. ir Eurolygos stopkadras

Daugiau nei keturis sezonus prie „Žalgirio“ vairo stovėjęs Šaras vasarą suraitė parašą ant ilgalaikės sutarties su „Barcelona“ ir paliko Kauno klubą, kuriame būdamas treneriu paliko kur kas ryškesnį antspaudą nei per krepšininko karjerą.

Jos pradžioje „Žalgirio“ vadovams pasirodęs per prastas ir vaikystės komandoje tik paskutinį karjeros sezoną žaidęs Š.Jasikevičius per ilgus metus Eurolygoje net aštuonis sykius lankėsi Kaune ir dažniausiai nesigailėdavo „Žalgirio“, kuriam iš Šaro komandų gniaužtų pavyko išsmukti tik du sykius.

Suprasti akimirksniu

  • Š.Jasikevičius būdamas žaidėju Eurolygoje prieš „Žalgirį“ žaidė 8 kartus. 6 sykius jo komandoms pavyko išsivežti pergales, dusyk laimėjo žalgiriečiai;
  • Šaras tris sykius Kaune lankėsi būdamas „Maccabi“ žaidėju, dukart atstovaudamas „Panathinaikos“, po kartą – žaisdamas „Union Olimpija“, „Barcelona“ ir „Fenerbahče“ ekipose;
  • Vidutiniškai per susitikimus Kaune Š.Jasikevičius pelnė po 12,3 taško ir atliko 5,3 rezultatyvaus perdavimo. Tai – aukštesni rodikliai negu Šaro karjeros vidurkiai, kurie siekė 10,4 taško ir 3,3 rezultatyvaus perdavimo;
  • Š.Jasikevičius „Žalgiryje“ žaidė tik paskutinį karjeros sezoną 2013-2014 m., tačiau baigęs krepšininko karjerą net šešerius metus Kaune dirbo treneriu (2014-2016 m. asistentu, 2016-2020 m. – vyr. treneriu).

15min prisimena visus Šaro, kaip krepšininko, vizitus Kaune, iš kurių ryškiausias neabejotinai buvo pats pirmasis.

1999 m. spalio 28 d. „Žalgiris“ – „Union Olimpija“ 84:85

„Kazlauskas, treniravęs „Žalgirį“, nemanė, kad esu pasirengęs žaisti aukščiausiame lygyje Eurolygoje, tad nusprendė pasirinkti amerikietį įžaidėją Corey Becką. Man buvo skaudu suvokti, kad nuo pat jaunučių mane auginęs treneris nerodė pasitikėjimo manimi. Tačiau galiausiai tai taip pat turėjo stiprų motyvacinį poveikį. Be to, tiesą sakant, Beckas pasirodė visiškai netikęs „Žalgirio“ pasirinkimas“, – savo knygoje „Laimėti neužtenka“ rašė Š.Jasikevičius.

Pirmą profesionalo karjeros sezoną 1998-1999 m. praleidęs Vilniaus „Lietuvos ryte“ ir Lietuvos krepšinio lygos finalo serijoje tapęs nemenku galvos skausmu „Žalgirį“ treniravusiam Jonui Kazlauskui (Šaras serijoje rinko po 21 tašką ir 6,3 rezultatyvaus perdavimo), Šaras nesulaukė dėmesio iš mėgstamiausios savo komandos ir trenerio, dirbusio su juo dar jaunimo rinktinėse.

Tad kai jau spalį su Liublianos „Union Olimpija“ jis grįžo į Kauną, gailesčio „Žalgiris“ galėjo nė nesitikėti.

Nors titulą gynęs Kauno klubas vienu metu pirmavo net 60:43, Šaro diriguojama Slovėnijos komanda sugrįžo į rungtynes ir po Emilijo Kovačičiaus baudos metimo paskutinėmis sekundėmis šventė dramatišką pergalę 85:84.

VIDEO: Šaro džiaugsmas Kaune 1999-aisiais (nuo 1:15:00)

„Union Olimpija“ krepšininkai triumfavo lyg laimėję Eurolygą, o ypač tarp jų išsiskyrė 23-ejų Šaras, pirštu rodęs į aikštės vidurį ir rėkęs, jog čia turėjo būti jo vieta.

Savo vertę Europai pradėjęs įrodinėti kaunietis tame mače pasiekė dvigubą dublį – įmetė 14 taškų (1/2 dvit., 2/2 trit., 6/9 baud.) ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų).

2002 m. sausio 31 d. „Žalgiris“ – „Barcelona“ 72:92

Kitą sykį Šaras į Kauną sugrįžo jau kaip mėlynai-granatinių žaidėjas ir ryški Eurolygos žvaigždė.

„Žalgirį“ tą sezoną treniravo Algirdas Brazys, bet jo komanda prieš „Barcą“ atsilaikė tik du kėlinius, po kurių dar atsiliko tik 43:44.

Intriga išsisklaidė po pertraukos, o prie to labiausiai prisidėjo Š.Jasikevičius, kuris buvo naudingiausias rungtynių žaidėjas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Šaras pelnė 15 taškų (3/4 dvit., 3/6 trit.), atkovojo 5 kamuolius, išskirstė 8 rezultatyvius perdavimus ir surinko 21 naudingumo balą.

„Prieš dvejus ar trejus metus žaisti Kaune man buvo ypatingas iššūkis, bet šį kartą aš jau neturėjau motyvacijos įrodyti lietuviams savo vertę, – po 20 taškų skirtumu laimėtų rungtynių Kauno sporto halėje tąkart sakė Šaras. – Nebuvo lengva žaisti namuose, kai į tave nukreipta tiek daug akių. Tačiau šįvakar pergalė mums buvo labai svarbi, kad nesusigadintume savo situacijos. Žaidėme blogai pirmąsias 20 minučių, davėme daug laisvės [Donatui] Slaninai, bet po pertraukos išsprendėme problemas.“

2003 m. gruodžio 4 d. „Žalgiris“ – „Maccabi“ 87:91

Trečią kartą į Kauną Š.Jasikevičius atvyko jau su geltona Tel Avivo „Maccabi“ apranga.

Dėmesio šiai akistatai skirta daug – Šaras vos prieš kelis mėnesius buvo atvedęs Lietuvos rinktinę link Europos čempionato aukso ir tapo tikra Europos superžvaigžde, bet „Žalgiriui“ tą sezoną atstovavo iš NBA sugrįžęs Arvydas Sabonis, tad tai buvo tikra Lietuvos krepšinio mohikanų akistata.

„Labai sunku. Nepavydžiu Šarūnui, kai tenka žaisti prieš savo publiką, – prieš rungtynes „Žalgirio“ svetainės kalbinta sakė Š.Jasikevičiaus mama Rita. – Psichologiškai jam nepaprastai sunku. Bet nemanau, kad per pristatymą žiūrovai sūnų nušvilps. Tikriausiai supras, kad toks jo darbas.“

Euroleague.net nuotr./Šarūno Jasikevičiaus ir „Maccabi“ triumfas 2004 m. Eurolygos finale
Euroleague.net nuotr./Šarūno Jasikevičiaus ir „Maccabi“ triumfas 2004 m. Eurolygos finale

Reguliariojo sezono mače žalgiriečiai, kurių gretose Sabas užfiksavo įspūdingą dvigubą dublį (18 taškų ir 17 atkovotų kamuolių), pirmavo tris kėlinius ir ne sykį turėjo dviženklę persvarą, tačiau subyrėjo lemiamame ketvirtyje.

Paskutines 10 minučių „Maccabi“ laimėjo 26:16 ir iškovojo pergalę 91:87, o Šaras prie jos pridėjo 16 taškų (4/10 dvit., 1/3 trit., 5/6 baud.) ir 4 rezultatyvius perdavimus.

Kaip vėliau paaiškėjo, tai dar nebuvo paskutinis „Maccabi“ vizitas į Kauną tą sezoną.

2004 m. kovo 11 d. „Žalgiris“ – „Maccabi“ 78:70

Daugelis mena tą košmarišką 2004 m. balandžio 8-osios vakarą Tel Avive, pasibaigusį Derricko Sharpo dūriu ir „Maccabi“ žingsniu į Eurolygos finalo ketvertą per apstulbusių žalgiriečių galvas, tačiau mažai kas prisimena, jog vos keliomis savaitėmis anksčiau „Žalgiriui“ namuose pavyko nukauti būsimuosius Eurolygos čempionus.

„Top 16“ etapo rungtynėse „Žalgiris“ šovė į priekį antrajame ir trečiajame kėliniuose, o paskutiniame ketvirtyje vienu metu beveik triuškino varžovus iš Izraelio – 73:56.

VIDEO: „Žalgiris“ – „Maccabi“ 2003-2004 m. sezone

Neišgelbėjo „Maccabi“ net aktyvus Š.Jasikevičiaus žaidimas, kuris nors ir pelnė 20 taškų (2/5 dvit., 2/4 trit., 10/10 baud.), tačiau atliko tik 3 rezultatyvius perdavimus ir suklydo net septynis sykius.

„Pralaimėjome Kaune, mano namuose, Saboniui, treneriui Sireikai ir puikiems amerikiečiams Edui Cotai ir Tanokai Beardui“, – savo knygoje trumpai nesėkmingą viešnagę Lietuvoje prisiminė Šaras.

Deja, po kelių savaičių Tel Avive istorija jau buvo kita – stebuklingai išsigelbėjęs „Maccabi“ nugalėjo „Žalgirį“ po pratęsimo 107:99 ir žengė į finalo ketvertą.

„Labiau liūdžiu dėl „Žalgirio“ nei džiaugiuosi dėl savęs. Po rungtynių nesilioviau visų atsiprašinėti – trenerio, Sabo, kitų“, – tuomet sakė Šaras, „Nokia“ arenoje prieš „Žalgirį“ sužaidęs geriausias karjeros rungtynes – 37 taškai (7/9 dvit., 4/10 trit., 11/12 baud.) ir 37 naudingumo balai.

2004 m. lapkričio 1 d. „Žalgiris“ – „Maccabi“ 75:102

Užbaigę sezoną prieš „Maccabi“, pirmose naujo sezono rungtynėse žalgiriečiai sutiko ne ką kitą, o tuos pačius šviežiai iškeptus Eurolygos čempionus.

Lyg pralaimėjimo 2004 m. balandį būtų maža, Visų šventųjų dieną į Kauną atvykę „Maccabi“ krepšininkai užpylė dar daugiau druskos ant „Žalgirio“ sirgalių žaizdų ir nušlavė kauniečius 27 taškų skirtumu. Tiesa, bent tris kėlinius vaizdas nebuvo toks prastas, o triuškinančią persvarą „Maccabi“ susikrovė tik per paskutines 10 minučių, kurias laimėjo net 31:13.

Kauno sporto halėje tą vakarą šeimininkavo aukštaūgiai Nikola Vujčičius ir Yanivas Greenas, kartu pataikę visus 16 mestų dvitaškių, o juos kamuoliais maitino Šaras, pelnęs 10 taškų (1/4 dvit., 1/4 trit., 5/6 baud.) ir išskirstęs 7 rezultatyvius perdavimus.

2008 m. gruodžio 4 d. „Žalgiris“ – „Panathinaikos“ 69:80

Po 2004-2005 m. sezono Š.Jasikevičius įgyvendino NBA svajonę, o į Kauną kaip „Žalgirio“ varžovas sugrįžo tik 2008-2009 m. sezone, kai jau vilkėjo žalią Atėnų „Panathinaikos“ aprangą.

Daug iliuzijų apie pergalę „Žalgirio“ sirgaliai tada neturėjo – kauniečius jau krėtė finansinė krizė, dėl kurios ėmė skirstytis legionieriai, o PAO buvo viena stipriausių Europos komandų, kurioje pirmaisiais smuikais, be Šaro, griežė Dimitris Diamantidis ir Vassilis Spanoulis.

Svečiai į svarbiausius rungtynių klausimus atsakė greitai – po dviejų kėlinių jie pirmavo jau 40:26, o paskutiniame ketvirtyje skirtumas perkopė ir 20 taškų.

Šarui tai buvo efektyviausios rungtynės Kaune nuo pačio pirmojo mačo, kai kaunietis dar vilkėjo „Union Olimpija“ aprangą.

Lietuvis pelnė 15 taškų (5/8 dvit., 1/3 trit., 2/2 baud.), atkovojo 4 kamuolius, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir užbaigė rungtynes su 22 balų naudingumu.

Eriko Ovčarenkos/15min.lt nuotr./„Žalgiris" – „Panathinaikos"
Eriko Ovčarenkos/15min.lt nuotr./„Žalgiris" – „Panathinaikos"

Tačiau po lengvos pergalės jis pirmiausia atkreipė dėmesį ne į savo skaičius ar teigiamą rezultatą, bet į Kauno sporto halę užpildžiusius ir net esant didesniam nei 20 taškų skirtumui savo komandos palaikyti nenustojusius „Žalgirio“ sirgalius.

„Išvažiuoju su tokiu jausmu lyg būtume pralaimėję. Šaunuoliai, blemba, tie „Žalgirio“ fanai. Ir klubas, ir miestas turi didžiuotis, nes atrodo, kad jie šiandien laimėjo Eurolygą. Buvo įspūdinga žiūrėti, kai Milaknis įmetė tritaškį, sukilo visi fanai – atrodė, kad jie laimėjo rungtynes. Vis tiek komanda tokiu sunkiu metu, o žmonės taip gražiai palaiko. Didžiausi komplimentai „Žalgirio“ fanams ir tai yra pavyzdys visiems. Graikijoje, jei būtų kažkas panašaus į tokį rezultatą, į mus eitų viskas, kas būtų po ranka. Tikrai šaunuoliai lietuviai“, – kalbėjo Šaras.

VIDEO: „Žalgiris“ – „Panathinaikos“ 2008-2009 m. sezone ir Šarūno Jasikevičiaus komentarai po rungtynių

Tiesa, pradėjęs kalbėti apie rungtynes, jis atskleidė paslaptį, kodėl dažniausiai prieš kauniečius žaidžia sėkmingai.

„Jei suprantate krepšinį, tai matote, kad esu du prieš du žaidėjas, o „Žalgiris“ visą laiką turėjo ar tai Sabonį, ar Žukauską, dabar Woodsą, po 215 cm, kurie stovi po krepšiu ir laukia kažko. Jei mes žaidžiame du prieš du, tai man tikrai bus galimybių išsimesti gana patogių metimų. Labai daug kas priklauso nuo to, ar pataikysi, ar ne, o tai nėra labai geras dalykas, kai priklauso nuo to, ar varžovas pataikys. Mes šiandien nieko nedarėme, tik žaidėme du prieš du. Nieko daugiau ir nereikėjo daryti“, – sakė Š.Jasikevičius.

2011 m. vasario 16 d. „Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 85:84

2010-2011 m. sezoną netekęs vietos Atėnuose ir trumpai pažaidęs „Lietuvos ryte“, Šaras sulaukė Neveno Spahijos kvietimo į Stambulo „Fenerbahče“ klubą. Jau po kelių savaičių su turkų komanda Š.Jasikevičius atvyko į Kauną per „Top 16“ etapo rungtynes.

Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Aliaus Koroliovo/15min.lt nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Fenerbahče“ dar nebuvo ta jėga, kokia tapo po kelerių metų į Stambulą atvykus Željko Obradovičiui, o Kaune tą vakarą nesisekė ir Šarui.

Jis sužaidė prasčiausias karjeros rungtynes prieš „Žalgirį“ – per 33 minutes įmetė tik 2 taškus (1/3 dvit., 0/3 trit.) atliko 3 rezultatyvius perdavimus, 4 kartus suklydo ir surinko -2 naudingumo balus.

Nors Šaras žaidė „į minusą“, „Žalgiriui“ pavyko laimėti tik po pratęsimo dramos.

VIDEO: „Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 2010-2011 m. sezone

Rungtynėms papildomas 5 minutes suteikė lemiamą dvitaškį ketvirtojo kėlinio pabaigoje pataikęs Mantas Kalnietis, o pratęsimo pabaigoje Tomas Delininkaitis „Žalgiriui“ pirmaujant tašku specialiai prametė baudos metimą ir nepaliko laiko „Fenerbahče“ atsakui.

2011 m. gruodžio 7 d. „Žalgiris“ – „Panathinaikos“ 59:94

Paskutinis Šaro vizitas Kaune būnant varžovu ir skambiausia pergalė. Beje, pasiekta „Žalgirio“ arenoje, kurioje Š.Jasikevičius žaidė vienintelį kartą iki persikeldamas į Kauno klubą paskutiniam karjeros sezonui.

PAO, į kurią Šaras sugrįžo po metų pertraukos, į priekį įspūdingai truktelėjo antrajame kėlinyje, kurį laimėjo net 26:5 ir ėmė triuškinti šeimininkus 41:19.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Dar trečiajame ketvirtyje skirtumas perkopė 30 taškų skirtumą, o ketvirtajame „Panathinaikos“ net ir važiuodami toli gražu ne aukščiausia pavara išlaikė įspūdingą persvarą.

Šis pralaimėjimas buvo skaudžiausia „Žalgirio“ nesėkmė namų rungtynėse per visą Eurolygos istoriją. Po penkerių metų identišku rezultatu Kaune laimėjo ir Maskvos CSKA.

Labiau pagalbinį vaidmenį tą sezoną PAO komandoje vaidinęs Šaras „Žalgirio“ arenoje įspūdingais skaičiais neišsiskyrė – per 15 minučių jis pelnė 6 taškus (3/5 dvit., 0/2 trit.), atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko 6 naudingumo balus.

VIDEO: „Žalgiris“ – „Panathinaikos“ 2011-2012 m. sezone

„Nesitikėjome tokios lengvos pergalės. Nesitikėjo turbūt ir sirgaliai. Ir, žinoma, patys „Žalgirio“ žaidėjai tikėjosi sužaisti geriau. „Žalgiris“ dabar išgyvena sunkų laikotarpį, bet jie turi daug potencialo. Man sunku kažką pasakyti. Buvome tikrai gerai pasiruošę, „Žalgiris“ turi trūkumų ir mes jais pasinaudojome“, – po įspūdingos pergalės kalbėjo Š.Jasikevičius, kuriam tai buvo paskutinis kartas, kai prieš „Žalgirį“ jis stojo kaip varžovas.

Iki penktadienio vakaro, kai po devynerių metų pertraukos jis vėl eis į svečių rūbinę „Žalgirio“ arenoje, tik šįsyk jau trins ne parketą, o kursuos palei šoninę liniją vadovaudamas Eurolygos lyderės „Barcelona“ žaidimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius