Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 13

Šarui už pamokas dėkingas australas: apie draugą Vilniuje ir efektyvią „Žalgirio“ sistemą

Kauno „Žalgirio“ sirgaliai penktadienio vakarą ant „Žalgirio“ arenos parketo išvys gerai pažįstamą veidą. Dvejus metus Šarūno Jasikevičiaus pamokas savinęsis, savo vardą Eurolygoje išryškinęs ir sparnus į Stambulą pakėlęs australas Brockas Motumas šį sezoną rungtyniauja Ispanijoje ir vilki „Valencia“ klubo marškinėlius. Jis laukia susitikimo su buvusia komanda, sirgaliais ir treneriu, kuriam krepšininkas jaučiasi labai dėkingas.

Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Valencia“ | 20:00 | Kaunas

„Turiu puikių prisiminimų iš laikotarpio Kaune. Nuo pirmosios dienos Eurolygoje buvo puiku žaisti „Žalgiryje“ ir mokytis iš Šaro. Ši patirtis mane išmokė daugybės dalykų“, – Eurolyga.lt teigė B.Motumas.

Krepšininko sąsajos su Lietuva nesibaigia ties krepšiniu. Jis Kaune subrendo kaip žaidėjas, dėjo didelius karjeros žingsnius, tačiau čia surado ir antrąją pusę, su kuria po dvejų metų vienas kitam prisiekė amžiną meilę.

Australas į Kauną atvyko 2015-ųjų vasarą, kai ekipai dar vadovavo Gintaras Krapikas. Pirmasis sezonas puolėjui, kaip ir visai komandai, buvo labai banguotas ir nestabilus, bet antrajame aukštaūgis padarė didelę pažangą.

Komandos vairą perėmus Šarūnui Jasikevičiui B.Motumo žaidimas tapo užtikrintesnis. Antrąjį sezoną jis pasižymėjo fantastišku pataikymu iš toli, didžiulės energijos pliūpsniais bei nuostabiu įgūdžiu ir uosle rinkti „pigius taškus“, patruliuojant palei galinę liniją ir keliant grėsmę varžovų krepšiui.

Pirmajame sezone rinkęs po 6,7 taško, po 2,8 atkovoto kamuolio bei po 5,1 naudingumo balo, antrajame sezone „Žalgiryje“ australas jau fiksavo po 10,8 taško (46,2 proc. trit.), po 3,4 atkovoto kamuolio ir po 9,5 efektyvumo balo.

„Darbas su Šaru padarė didelę įtaką mano karjerai, – prisiminimais su Eurolyga.lt dalijosi krepšininkas. – Nemanau, kad būčiau toks žaidėjas, koks esu dabar, jei ne jo pamokos ir patarimai. Manau, kad tą patį pasakytų daugelis žaidėjų, kurie žaidė pas Šarą. Jis buvo įžaidėjas su labai aukštu krepšinio IQ, rungtyniavęs aukščiausiame lygyje, žaidęs pas geriausius strategus ir laimėjęs daugybę titulų. Šią patirtį jis stengiasi perteikti savo auklėtiniams.“

Lino Žemgulio nuotr./Brockas Motumas ir Edgaras Ulanovas
Lino Žemgulio nuotr./Brockas Motumas ir Edgaras Ulanovas

Geriausias „Žalgirio“ trenerio duotas patarimas apie krepšinį?

„Negalėčiau išskirti vieno. Žaisti paprastai, bet protingai, atlikti tai, ką darai geriausiai. Suprasti savo žaidimą, varžovų stiprybes ir silpnybes“, – vardino B.Motumas.

Solidus antrasis sezonas Kaune 208 cm ūgio aukštaūgiui nukalė galingesnį kontraktą. Nors Lietuvos čempionai australą norėjo išlaikyti, tačiau jie negalėjo varžytis su Stambulo „Anadolu Efes“ klubo pasiūlymu. Turkijoje krepšininkas praleido dvejus metus, o antrajame sezone nužygiavo iki pat Eurolygos finalo.

B.Motumas puikiai supranta dabartinius „Žalgirio“ naujokus, kuriems, puolėjo nuomone, dar reikia laiko. Šešiskart paeiliui pralaimėjęs kauniečiai šiuo metu užima priešpaskutinę vietą Eurolygoje – 3 pergalės ir 9 pralaimėjimai.

B.Motumas tapo pirmuoju pavyzdžiu Kaune Šaro eroje, jog sistemą perpratę žaidėjai antrąjį sezoną deda didelį žingsnį į priekį.

„Manau, kad šio sezono „Žalgiris“ turi didžiulį potencialą, – sakė B.Motumas. – Kartais naujokams reikia daugiau laiko išmokti ir suprasti detales. Bet kai jie perpranta sistemą ir žaidžia teisingai, laikas rodo, kad ji yra efektyvi ir duodanti rezultatą.“

Atstovaudamas „Žalgiriui“ didžiausius pasiekimus atletas užfiksavo vietiniame fronte. Tai ilgam įsirėžė į jo atmintį.

„Įsimintiniausi momentai susiję su laimėtais čempionatais ir taure, – mintimis dalijosi buvęs žalgirietis. – Nėra geresnio jausmo už tai. Žinoma, įveikti didelius klubus „Žalgirio“ arenoje būdavo kažkas ypatingo.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brock Motumas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brock Motumas

B.Motumas stipriai prisidėjo prie to, kad į Lietuvą šią vasarą atvyktų du australai – Jockas Landale'as į Kauną, Cameronas Bairstow – į Vilnių. Prieš jiems pasirašant sutartis, „Valencia“ puolėjas su tėvynainiais pasidalijo sava patirtimi Lietuvoje, o su „Ryto“ naujoku B.Motumą sieja artimas ryšys nuo pat vaikystės.

„Mes esame artimi draugai nuo septynerių metų amžiaus. Užaugome kartu ir žaidėme krepšinį iki pat 18 metų. Vėliau tą pratęsėme nacionalinėje rinktinėje. Jis yra artimas mano draugas. Smagu, kad Cameronas irgi persikėlė žaisti į Europą“, – pasakojo atletas.

Valensijoje įsikūręs 29-erių aukšaūgis palaiko kontaktą su žalgiriečiais J.Landale'u ir Pauliumi Jankūnu, tačiau labiausiai bendrauja būtent su „Ryto“ klube žaidžiančiu draugu.

Tai debiutinis C.Bairstow sezonas Senajame žemyne. Sunkių traumų kamuotas NBA patirties turintis australas nusprendė save išbandyti Europoje, o B.Motumas jam labai rekomendavo Lietuvą.

„Jis turėjo keletą pasiūlymų ir klausė mano patarimo apie komandas. Kai jis pasakė, kad Lietuvos klubas siūlo sutartį, pasakiau, kad tai geras šansas jam. Tai puiki galimybė išmokti aukšto lygio krepšinio nuostabioje šalyje“, – sakė buvęs žalgirietis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Traumos C.Bairstow lydi ir Vilniuje, tačiau australietišką kovingumą demonstruojantis aukštaūgis ne kartą žaidė sukandęs dantis, o tai po dvikovų viešai akcentavo ir „Ryto“ treneris Dainius Adomaitis.

Debiutiniame sezone Europos taurėje 29-erių 206 ūgio puolėjas žaidžia po 16 minučių, pelno po 6,8 taško ir atkovoja po 3,1 kamuolio.

„Manau, kad jo sezonas yra tikrai geras, – apie bičiulio žaidimą Vilniuje kalbėjo B.Motumas. – Tai pirmasis sezonas Europoje, o kartais priprasti prie naujo krepšinio stiliaus reikia laiko. Jis atlieka teisingus žingsnius, o jo komanda pateko į „Top 16“. Nekantrauju pamatyti, kaip su laiku gerės jo žaidimas.“

Pats B.Motumas savęs „Valencia“ ekipoje dar ieško. Geresnes rungtynes keičia blogesnės, o po pirmųjų dvylikos susitikimų jo kraityje yra vidutiniškai renkami 7,3 taško, 1,6 atkovoto kamuolio per beveik 15 minučių.

„Valencia“ sezono starte pralaimėjo pirmąsias penkerias rungtynes, tačiau tuomet laimėjo keturis susitikimus iš penkių. Tiesa, penktadienio vakarą ispanų laukia sudėtinga užduotis – jie šį sezoną dar nėra laimėję išvykoje.

B.Motumas Lietuvoje rungtyniavo prieš kiek mažiau nei trejus metus. Nors per šį laiką ant „Žalgirio“ arenos parketo jis spėjo dukart išbėgti vilkėdamas „Anadolu Efes“ marškinėlius, bet nekantrauja tą padaryti ir penktadienio dvikovoje.

„Žalgirio“ arena penktadienio vakarą dar kartą bus sausakimša. Sirgaliai demonstruoja ištikimybę net kai pergalėmis žalgiriečiai jų nelepina. Šią ypatingą atmosferą ir vėl pajusti nori ir buvęs žalgirietis.

„Neabejotinai pasiilgau „Žalgirio“ sirgalių ir atmosferos, – teigė „Valencia“ klubo puolėjas. – Sakoma, kad krepšinis Lietuvoje yra kaip religija, o sirgaliai sukuria ypatingą atmosferą. Mano bičiuliai ir komandos draugai visada laukia Eurolygos rungtynių „Žalgirio“ arenoje.

Laukiu sunkų rungtynių, kokios visada būna Kaune prieš „Žalgirį“. „Žalgiris“ bus alkanas po kelių pralaimėtų įtemptų mačų. Bet mes irgi trokštame sugrįžti į pergalių kelią. Manau, kad laukia atkaklus susitikimas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius