Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 09

Savo filosofiją dėstęs M.Schilleris neslepia: Kaune jo anonimiškumas neegzistuoja

Naujasis Kauno „Žalgirio“ treneris Martinas Schilleris sulaukia daug dėmesio ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje. Austras davė interviu basketball.de portalui, kur pasakojo apie netikėtą „Žalgirio“ dėmesį, savo krepšinio filosofiją, gerai pažįstamą asistentą ir krepšiniu besididžiuojantį Kauną.
Martina Schilleris
Martina Schilleris / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trejus metus G lygoje praleidęs 38-erių austras 2020-aisiais tapo metų treneriu ir, pats to nežinodamas, patraukė Lietuvos čempionų dėmesį.

„Žalgirio“ skautai stebėjo G lygos „Winter Showcase“, kurį mes laimėjome su „Salt Lake City Stars“, – neabejojo M.Schilleris, kalbėjęs su basketball.de žurnalistu Manueliu Baraniaku.

„Žalgiris“ apie sutartį su austru pranešė liepos 14-ąją ir nustebino daugelį ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Nustebęs dėl pasiūlymo buvo ir pats M.Schilleris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris

„Tai buvo padaryta per skautingo sistemą, kurią jie naudoja ne tik žaidėjams, bet ir treneriams“, – aiškino M.Schilleris ir pridėjo, kad „Žalgiris“ dairėsi jauno trenerio, kuris galėtų dirbti su Eurolygos modelio komanda, žaidžiančia pagal panašų tvarkaraštį, kaip ir G lygoje.

Tačiau skirtumai tarp G lygos ir Europos krepšinio austrui jau akivaizdūs.

„Žaidimas čia daug fiziškesnis, tai pastebiu net per treniruotes. Taip yra ir dėl taisyklių pritaikymo. Tačiau čia mažiau atletiškumo. Tai keičia žaidimą – taip pat ir taktiškai“, – kalbėjo M.Schilleris.

„Žalgirio“ strategas pasakojo, kad savo filosofiją jau įdiegia, tačiau dar daug darbo reikia padaryti.

Žaidimas čia daug fiziškesnis, tai pastebiu net per treniruotes

„Paskutinius trejus metus aš galvojau, kad, jei pagalba ateina nuo gero žaidėjo, tada jam reikia iškišti perdavimą, o šis deda iš viršaus. G lygoje viskas vyksta virš lanko, – pavyzdį pateikė M.Schilleris. – Tačiau čia taip nėra. Tai daro įtaką ir tavo veiksmams su dideliais žmonėmis, kalbant apie jų išsidėstymą.“

Keturi žalgiriečiai yra žaidę Vokietijos čempionate. Thomasas Walkupas, Patricio Garino ir Nigelas Hayesas yra išbandę jėgas G lygoje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris

„Tai gali padėti. Manau, kad visada yra gerai turėti bendrų praeities taškų – tai padeda suprasti vienas kitą. Taip lengviau nei, pavyzdžiui, jei turėčiau vien lietuvius savo komandoje“, – įsitikinęs treneris.

G lygoje M.Schilleris savo komandoje įvedė agresyvią gynybos sistemą.

„Pastaruosius dvejus metus mano komandos gerai gynėsi. Statistiškai buvome viena pajėgiausių komandų gynyboje, – prisiminė austras. – Aš nenoriu gintis pasyviai ir laukti varžovų klaidų, aš noriu klaidas išprovokuoti. Noriu gintis agresyviai visoje aikštėje.“

Puolime M.Schilleris nori turėti leidžiamų veiksmų sistemą, o ne visišką laisvę, taip pat kuo platesnę derinių knygą.

Aš nenoriu gintis pasyviai ir laukti varžovų klaidų, aš noriu klaidas išprovokuoti

„Yra trenerių, kurie savo arsenale turi per daug derinių, o tada kenčia išpildymas. Noriu agresyviai atakuoti ties išsikeitimais ir išnaudoti taktinius pranašumus greitai“, – pasakojo „Žalgirio“ treneris.

Draugiškose rungtynėse žalgiriečiai kol kas pelno po 98,7 taško ir pataiko po 14,3 tritaškio per susitikimą.

„OverBasket“ statistikos duomenimis, „Žalgirio“ puolimo efektyvumas praėjusiame Eurolygos sezone buvo tarp penkių geriausių.

Lietuvos čempionų gretose liko septyni pernai Kaune žaidę krepšininkai, o nuo to perėjimas prie naujo trenerio yra lengvesnis.

M.Schilleris dabar pagaliau galės visiškai įgyvendinti savo sumanymus aikštėje. Nors G lygos klube jis turėjo nemažai laisvės, tačiau „Stars“ gynyba turėjo būti derinama prie tos, kurią naudoja „Utah Jazz“ ekipa.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris ir Nigelas Hayesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris ir Nigelas Hayesas

Kartu su austru į „Žalgirį“ atvyko ir jo asistentas Arne Woltmannas, kurį M.Schilleris pažįsta ilgai.

„Mes asmeniškai susipažinome 2015-aisiais. Jo ryšys su Chrisu Flemingu yra labai artimas, mano taip pat – taip viskas ir susivedė. Žinau, kad galiu juo pasitikėti ir krepšinio reikalais ir, svarbiausia, gyvenimiškais“, – atviravo M.Schilleris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arne Woltmannas ir Joffrey Lauvergne
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arne Woltmannas ir Joffrey Lauvergne

Kaune apsiprantantis austras neslepia, kad dėl krepšinio pamišusiame mieste jis jau nėra nepažįstamasis.

„Mano anonimiškumas mieste nebeegzistuoja, nors dar ir nežaidėme rungtynių. Klubas yra labai gerbiamas šiame mieste, gali jausti didžiulį pasididžiavimą. O krepšinis yra ir visos šalies pasididžiavimas“, – pasakojo M.Schilleris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius