Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 12

Šįvakar prieš „Žalgirį“ – naudingiausias Eurolygoje žaidėjas ir Šokantis Lokys

Penktadienio vakarą Eurolygos rungtynėse Kauno „Žalgirį“ (0-8) savo arenoje sutiksiantis Madrido „Real“ (6-2) negalės remtis keliais traumuotais žaidėjais, bet priekinė linija vis tiek lieka įspūdinga. Walteris Tavarezas ir Guerschonas Yabusele šį sezoną yra karališka jėga po krepšiais.

Anthony Randolphas, Trey Thompkinsas tebesigydo ilgalaikes traumas, Nigelas Williamsas Gossas ir Carlosas Alocenas taip pat turėtų nežaisti, o Jaycee Carrollas dar leidžia laiką su šeima savo fermoje kitoje Atlanto pusėje.

Tačiau Madrido „Real“ komanda ir be kelių žaidėjų stipriai startavo šį sezoną, nugvelbusi Ispanijos Supertaurę iš „Barcelona“ rankų, o Eurolygos ir Ispanijos pirmenybėse šventusi 14 pergalių ir patyrusi 3 nesėkmes.

Rikiuotis stipriausių Eurolygos komandų ketverte Pablo Laso treniruojamai komandai šį sezoną labiausiai padeda aukštaūgių duetas.

Walteris Tavarezas ir Guerschonas Yabusele kartu renka po 35,3 naudingumo balo.

Tai – rezultatyviausi Madrido ekipos žaidėjai, kuriuos stabdyti teks dėl traumų praretėjusiai „Žalgirio“ priekinei linijai.

Gyveno saloje, dabar žaidžia naudingiausiai Eurolygoje

Walteris Tavarezas dabar pagal 20,9 naudingumo balo vidurkį yra efektyviausias žaidėjas Eurolygoje.

221 cm ūgio milžinas, kurio išplėstų rankų plotis siekia 236 cm, renka po 12,9 taško ir atkovoja po 7,4 kamuolio.

Euroleague.net/Walteris Tavaresas
Euroleague.net/Walteris Tavaresas

Aukštaūgio dvitaškių taiklumas siekia 80 proc., o grėsmę jis kelia ne tik puldamas, bet ir gindamasis, kur blokuoja po 1,4 metimo bei išprovokuoja po 4 pražangas.

Dabar 29 metų vidurio puolėjas žaidžia naudingiausiai Eurolygoje, nors iki 17 metų jis nežaidė krepšinio.

Vienoje iš Žaliojo Kyšulio salų augęs W.Tavaresas talkino motinai parduotuvėje arba leisdavo laiką prie kranto, kur žvejojo jo tėvas.

Išstypęs paauglys net neturėjo didelei pėdai tinkamų sportbačių, todėl avėjo sandalus, kol vieną dieną į salą atklydo keliautojas iš Vokietijos.

Pastebėjęs įspūdingo ūgio jaunuolį, šis perdavė žinią pažįstamiems „Gran Canaria“ krepšinio klubo vadovams, kurie atsiuntė savo atstovą į Žaliąjį Kyšulį.

Las Palme W.Tavarezui teko mokytis krepšinio pradmenų – jis neslėpė, jog pirmieji metai buvo sunkūs, nes slėgė namų ilgesys, dirbti reikėjo daug, o tarp aplinkinių buvo abejojančių, kad jis gali būti krepšininku.

Tačiau vidurio puolėjas greitai privertė pakeisti nuomonę, kai pradėjo žaisti „Gran Canaria“ komandoje, o 2014 metais buvo pašauktas NBA antrajame rate. Nors įsitvirtinti „Atlanta Hawks“ ir „Cleveland Cavaliers“ nepavyko, sužaidęs 13 rungtynių NBA ir paklajojęs G lygoje, W.Tavaresas grįžo į Ispanijos lygą, 2017 m. sudaręs sutartį su Madrido „Real“.

Euroleague.net nuotr./Walteras Tavaresas
Euroleague.net nuotr./Walteras Tavaresas

Kasmet jo vaidmuo Karališkajame klube vis didesnis, o šį sezoną prie savęs jis dar turi vieną labai pajėgų pagalbininką.

Iš bokso – į krepšinį

G.Yabusele šį sezoną yra daugiausiai minučių (po 27,5) aikštėje žaidžiantis „Real“ krepšininkas.

Prancūzas puolėjas renka po 12,6 taško ir yra taikliausias Madrido komandos tritaškininkas, pataikantis 45 proc. tolimų metimų.

26 metų sunkusis puolėjas Madride atsiskleidė dar labiau nei per pastaruosius dvejus metus Vilerbano ASVEL klube, iš kur persikėlė į Ispaniją praėjusią vasarą.

Euroleague.net/Guerschonas Yabusele
Euroleague.net/Guerschonas Yabusele

Pastarosiose Eurolygos rungtynėse su „Bayern“ jis pelnė 8 taškus per kertines paskutines 4 minutes, kai žaidė centru, išsibaudavus W.Tavarezui ir kitam „Real“ vidurio puolėjui Vincentui Poirier. G.Yabusele iš viso įmetė 21 tašką Miunchene.

Gimęs ir augęs emigrantų iš Kongo Demokratinės Respublikos šeimoje G.Yabusele didelę įtaką padarė tėvas, buvęs profesionalus boksininkas.

G.Yabusele mokėsi boksuotis, o kartą žaidžiant futbolą tėvas pasakė lemtingus žodžius. „Tu tapai didelis, tau reikia pamėginti krepšinį. Ir aš pradėjau žaisti krepšinį“, – prisiminė 201 cm ūgio krepšininkas.

Atsiskleidęs Roanės komandoje Prancūzijoje, 2016 m. jis buvo pašauktas NBA naujokų biržoje 16-uoju šaukimu.

Į NBA jis įšoko iš Kinijos, kur žaisdamas po sėkmingų epizodų pradėjo rodyti bicepsą – savo firminį ženklą, panašų į tą, kurį demonstravo „Utah Jazz“ legendinis puolėjas Karlas Malone'as.

Atstovaudamas „Boston Celtics“ jis žaisdavo nedaug, bet sirgaliai pamėgo prancūzą. Bostone jis buvo pramintas šokančiu lokiu – dėl greičio ir jėgos santykio bei gebėjimo žaisti per kelias pozicijas.

„Šis vaikis yra beprotiškas, nesu matęs nė vieno tokio didelio ir mobilaus“, – apie G.Yabusele yra sakęs jo bendražygis Bostono klube Jaylenas Brownas.

„Scanpix“ nuotr./Guerschonas Yabusele
„Scanpix“ nuotr./Guerschonas Yabusele

Per du sezonus „Celtics“ klube G.Yabusele pelnė tik po 2,3 taško. O vėliau vėl iškeliavo į Kiniją, kur po sezono Nendzinge sugrįžo į Prancūziją, o iš ten peršoko į „Real“.

Stringantys veteranai

Trečias pagal rezultatyvumą ir naudingumą „Real“ klube yra kitas prancūzas.

Skandalingai „Barcelona“ klubo pernai Stambulo oro uoste paliktas Thomas Heurtelis atsidūrė Madride, kur renka po 8,5 taško ir po 4,9 rezultatyvaus perdavimo.

„Thomas Heurtelis žaidžia aukštu lygiu. Ir mes žinome, ką jis suteikia kitiems. Tuo atžvilgiu mes esame patenkinti, bet jis tikriausiai yra tas žaidėjas, kuris turi daugiausiai rezervų“, – apie įžaidėją iš Prancūzijos šią savaitę Madrido klubo svetainėje sakė treneris P.Laso.

Dar vienas iš „Barcelona“ į „Real“ praėjusią vasarą pasukęs žaidėjas – Adamas Hanga. Vengras neseniai pareiškė, kad Madride jam patinka žaisti „kiek labiau“.

„Pablo Laso palieka daugiau laisvės aikštėje. Šaras yra griežtesnis, turi atlikti savo vaidmenį. Prie Pablo Laso gali šiek tiek daugiau išnaudoti savo talentą. Man tai patinka kiek labiau“, – sakė A.Hanga.

„Scanpix“ nuotr./Madrido „Real“ solidžiai pradėjo sezoną.
„Scanpix“ nuotr./Madrido „Real“ solidžiai pradėjo sezoną.

Kol žaisti negali keturi traumuoti krepšininkai, „Real“ veteranams turėtų vėl tekti daugiau rungtyniauti.

Tiesa, Madrido komandos simboliai šį sezoną negali didžiuotis taiklumu.

Sergo Llullas, kuriam pirmadienį sueis 34-eri, renka tik po 3,4 naudingumo balo, pataikęs vos 30 procentų dvitaškių ir tritaškių, nors sezono pradžioje būtent jo 24 taškai padėjo „Real“ likviduoti 19 taškų atsilikimą ir nugalėti „Barcelona“ kovoje dėl Supertaurės. Po to mačo S.Llullas nesulaikė emocijų.

36 metų Rudy Fernandezas renka po 3,3 taško.

Jaycee Carrollas nuo birželio leidžia laiką savo rančoje Jutoje ir nėra paskelbęs apie santykių su „Real“ nutraukimą, kaip ir klubas nėra pranešęs nieko konkretaus apie 38 metų gynėjo situaciją.

Šią savaitę J.Carrollas socialinėje erdvėje pasidalijo nuotraukomis, kaip jis mėto į krepšį Jutoje. „Real“ klubo puslapyje jis yra dar įtrauktas į komandos sudėtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius