Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 20 /2020 02 21

Iš baskų žemės – su skydu: klampiame mūšyje „Žalgiris“ sumedžiojo lentelės kaimynę

Karaliaus Mindaugo taurę praėjusį savaitgalį sumedžiojęs Kauno „Žalgiris“ (10-15) pergalingas nuotaikas perkėlė ir į Eurolygą. Ketvirtadienio vakarą Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai laimėjo svarbų mūšį, svečiuose 74:60 (13:17. 17:18, 21:10, 23:15) pranokę turnyro lentelės kaimynę Vitorijos „Baskonia“ (9-16).

Klaidos, prastas pataikymas ir kibi baskų gynyba skaudžiai žeidė „Žalgirį“ nuo pat pirmųjų minučių, bet į daugumą šeimininkų bandymų pabėgti kauniečiai atsakydavo ne ką mažiau sėkmingomis atkarpomis.

Kabintis į neparankaus varžovo atlapus „Žalgiriui“ leido solidžios grumtynės po varžovų krepšiu, tačiau į dugną tempė beviltiškas pataikymas iš toli – iki pertraukos tikslą pasiekė tik du Lietuvos čempionų tritaškiai iš 12 (16,7 proc.).

Po didžiosios pertraukos iniciatyvos ėmėsi „Žalgirio“ gynėjai. Lukas Lekavičius ir Thomasas Walkupas ne tik sėkmingai vadovavo komandos žaidimui, bet ir nuplėšė tolimų metimų užkeikimą, o kėlinio pabaigoje lyderio savybes pradėjo demonstruoti Artūras Milaknis.

VIDEO: „Karštom pėdom“: per pergalę nuo 8-uko atsidūręs „Žalgiris“ ir MVP formos Ule

Sėkmingas trečias ketvirtis leido kauniečiai susikrauti šešių taškų persvarą, o ant pakilios bangos nuplaukė ir į ketvirtą. Prasidėjus lemiamai atkarpai, kauniečių pranašumas padidėjo iki dviženkio, nes tritaškį penktuoju mėginimu pagaliau pataikė KC Riversas. Pajautęs pergalės kvapą, „Žalgiris“ nedvejojo ir savo varžovams šansų nesuteikė.

„Žalgiris“ suklydo net 17 kartų (varžovai – 11), bet įspūdingai 38:22 laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių, iš kurių penkiolika buvo sugriebta po baskų krepšiu.

„Baskonia“ žalgiriečiams – istoriška viena neparankiausių varžovių Eurolygoje. Baskų klubą pavyko nugalėti po trijų metų pertraukos.

Svarbu ir tai, kad laimėti Vitorijoje pavyko didesne persvara nei buvo pralaimėtas pirmasis komandų tarpusavio mūšis Kaune (58:70).

Kauniečiai per penkis pastaruosius mačus laimėjo keturis kartus ir dabar nuo atkrintamųjų aštuoneto atsilieka tik viena pergale.

„Žalgiris“ – „Baskonia“ 74:60 (13:17. 17:18, 21:10, 23:15).

„Žalgiris“: Edgaras Ulanovas 15, Lukas Lekavičius 13, Zachas LeDay 11. Thomasas Walkupas ir Nigelis Hayesas po 8, Artūras Milaknis ir Martinas Gebenas po 7, KC Riversas 3, Jockas Landale'as 2, Paulius Jankūnas taškų nepelnė, Karolis Lukošiūnas ir Rokas Jokubaitis nežaidė.

„Baskonia“: Semajas Christonas 17, Tornikė Šengelija 12, Achille Polonara ir Pierria Henry po 6.

VIDEO: Šaras linksmas ir patenkintas: Žalgiriukas moka švęsti, bet mane nustebino
VIDEO: Vitorijoje - išskirtinės Th.Walkupo liaupsės rūbinės kaimynui nepaisant Milo replikų
VIDEO: Prie atkrintamųjų priartėjęs Ulanovas nežiūri į lentelę
VIDEO: Lūžį inspiravusio L.Lekavičiaus karštas komentaras Vitorijoj

Rungtynių eiga:

IV kėlinys. „Žalgiris“ – „Baskonia“ 74:60 (13:17. 17:18, 21:10, 23:15).

40 min. „Žalgiris“ triumfuoja. Po trijų metų įveikiamas baskų klubas.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Vitorijoje
Šimtai „Baskonia“ sirgalių jau palieka savo vietas, o „Žalgiris“ artėja atkrintamųjų link!

38 min. Lukas Lekavičius didina persvarą iki 14 taškų. Kvepia pergale.

37 min. Pierria Henry pataiko iš toli, bet kitoje aikštės pusėje tokios pačios vertės metimą įleidžia ir Thomasas Walkupas.

36 min. Baskams sunkiai sekasi užpulti, todėl net nepataikydamas, „Žalgiris“ išsaugo pranašumą.

35 min. Edgaras Ulanovas tritaškiu didina „Žalgirio“ persvarą iki rekordinių skaičių – 62:50.

33 min. Martino Gebeno nuostabus kovingumo pavyzdys. Du taškai su pražanga. Aukštaūgis puikiai išnaudoja savo minutes – 59:48.

32 min. Pagaliau. KC Riversas pataiko iš toli. „Žalgiris“ tvirtai sugriebia rungtynių kontrolę – 56:45.

31 min. Nigelis Hayesas rodo lyderio savybes.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Vitorijoje
„Žalgirio“ gynyba, taiklūs metimai ir teisėjų švilpukai jau baigia perpildyti Duško Ivanovičiaus ir baskų sirgalių kantrybę. Kur nebus pikta, kai vienas Lekavičius per trečią kėlinį sumetė beveik tiek (7), kiek visa „Baskonia“ komanda (10).

III kėlinys. „Žalgiris“ – „Baskonia“ 51:45 (13:17. 17:18, 21:10).

30 min. Kėlinį taikliu metimu užbaigia Thomasas Walkupas.

28 min. Artūras Milaknis kėlinio pabaigoje labai aktyvus. Gynėjas išprovokuoja pražangą, stoja prie baudų metimo linijos ir ramiai laiko kauniečius priekyje – 49:45.

25 min. Artūras Milaknis įmeta labai sudėtingą metimą, baigiantis atakai skirtam laikui – 45:43.

24 min. Baskų gretose iniciatyvos vis dažniau imasi Tornikė Šengelija.

23 min. Puiki kėlinio pradžia. „Žalgirį“ tempia gynėjai. Prie Luko Lekavičiaus puikaus pasirodymo prisideda ir Thomasas Walkupas. Gynėjas pataiko iš toli ir „Žalgiris“ jau priekyje – 40:39.

21 min. Antrą rungtynių pusę tritaškiu pradeda Lukas Lekavičius, tačiau „Baskonia“ lyderis Tornikė Šengelija greitos atakos metu irgi išnaudoja savo kozirius – 33:37.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Vitorijoje
KC Riversas eina į rūbinę susiėmęs už veido ir piktai mosteli ranka. Yra ko. Jo statistikos eilutėje – 0 iš 5 tritaškių, kai bent keturi buvo iš puikios padėties. Atrodo, „Žalgiris“ grįžo į pirmos sezono stadijos „Žalgirį“ – nieko nesugeba pataikyti. Tritaškių taiklumas tik 2 iš 12 (16,7 proc.). Bent klaidų skaičius sumažėjo – jau tik dvi šį kėlinį. O „Baskonia“ palieka įspūdį, kaip pasakytų Kurtinaitis, savo „išp*stukais“ po minutės pertraukėlių – jau kiek kartų iškart po jų Duško nubraižė trumpus ir rezultatyvius derinius.

II kėlinys. „Žalgiris“ – „Baskonia“ 30:35 (13:17. 17:18).

19 min. Pralaužia ir Martinas Gebenas, bet niekaip nepavyksta apsiginti – 28:31.

18 min. Edgaras Ulanovas paleidžia taiklų tritaškį – 26:29.

17 min. Visgi į tai baskai atsako atkarpa 8:2 ir vėl nuskuodžia tolyn.

16 min. Edgaras Ulanovas meistriškai pataiko „puskablį“ ir vėl lygu – 21:21.

14 min. Kantriai žaidžiantis Nigelas Hayesas pelno pirmuosius savo taškus – 17:21. Tuo tarpu KC Riversas prameta tris tritaškius iš aikštės krašto.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Vitorijoje
Įdomesnė statistika: „Žalgiriui“ taškus pelnė trys žaidėjai, „Baskonia“ – aštuoni. Prie viso slogaus pirmo kėlinio, -4 skirtumas neatrodo taip baisiai. Bet „Žalgiriui“ reikia reaktyvinių išvadų. Ir, po galais, kantrybės ir užtikrintumo! 7 klaidos per pirmąsias 10 minučių yra „Žalgirio“ šio sezono antirekordas.

13 min. Sunkiai sekasi tvarkytis su Youssoupha Fallu ir Ilimane Diopu. Kol kas po savuoju krepšiu – daug reikalų.

12 min. Lukas Lekavičius paleidžia sunkų flauterį ir pelno pirmuosius savo taškus – 15:19.

I kėlinys. „Žalgiris“ – „Baskonia“ 13:17.

10 min. Nerezultatyvus pirmasis kėlinys ir net septynios kauniečių klaidos.

9 min. Žalgiriečių taškų badą baudų metimais nutraukia Zachas LeDay – 11:17.

7 min. Zorano Dragičiaus du taškai su pražanga. Slovėnas baudos nepataiko, bet žalgiriečiai jau atsilieka 9:15.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Vitorijoje
„Žalgiriui“ po savaitgalio dreba rankos. Per pirmas 4 minutes – 5 klaidų puolime situacijos lygioje vietoje. „Žalgiriui“ akivaizdžiai trūksta pasitikėjimo ir solidumo. Laimei, gynybą saugo „Žalgirį“ nuo didesnių nemalonumų.

6 min. „Žalgirį“ pirmosiomis minutėmis skandina klaidos. Svečiai pametė jau penkis kamuolius.

5 min. Klampi rungtynių pradžia. Keturi Edgaro Ulanovo taškai iš eilės ir kauniečiai pirmą kartą šiose rungtynėse išsiveržia į priekį – 7:6.

3 min. Artūras Milaknis pataiko iš toli. Pirmieji kauniečių taškai – 3:4.

2 min. Mačą sėkmingiau pradėjo šeimininkai. „Baskonia“ pirmosiomis minutėmis į priekį traukia lyderiai – Tornikė Šengelija ir Shavonas Shieldsas.

1 min. Kauniečiai mačą pradėjo tokiu penketuku: Thomasas Walkupas, Artūras Milaknis, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankūnas ir Jockas Landale'as.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Vitorijoje
Linkėjimai iš Vitorijos! Čia žalgiriečių trenerių štabas iki paskutinės akimirkos laužė galvą, ar „Baskonia“ gretose pasirodys vienas pagrindinių komandos žaidėjų Pierria Henry. Dėl lūžių veido srityje mėnesį nežaidęs amerikietis darė apšilimą su komanda. Jau vakar jis paskutinis paliko vakarinę „Baskonia“ treniruotę – ilgam liko papildomai pamėtyti į krepšį ir pažaisti vienas prieš vieną. Šiandien jis pradėjo apšilimą keistai – kai kiti komandos draugai jau apšilinėjo, P.Henry užsuko ant parketo su laisvalaikio apranga – marškinėliais, džinsais ir sportbačiais. Po 15 minučių jis grįžo jau su žaidybine apranga, nors didžiąją dalį apšilimo darė tik su kojinėmis. Sportbačius jis užsimovė tik likus geram pusvalandžiui iki mačo pradžios. Bet iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad P.Henry gali išbėgti į aikštę. Jį ten tada pamatytumėte su apsaugine kauke. O „Žalgirio“ stovykloje nieko naujo – Grigonis reabilituojasi Kaune, Maskoliūnas jau Belgijoje, o Šaras su Masiuliu ir Beržininkaičiu bandys nubraižyti komandai pergalingą planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius