-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 04 18

Naujausias „Žalgirio“ ginklas jau yra sudraskęs „Olympiakos“ gerbėjų širdis

Tai nutiko prieš 16 metų, bet Beno prisimena kaip vakar. Jaunas bebaimis slovėnas tą 2002-ųjų balandžio 3-osios vakarą draskė Pirėjo ekipos gynybą ir „Olympiakos“ sirgalių širdis. Liublianos „Olimpija“ ekipai tai tebuvo rungtynės dėl garbės, bet jos virto tikru košmaru graikų komandai. Eurolygos finalo ketvertas „Olympiakos“ buvo ranka pasiekiamas, kai kelią raudoniesiems pastojo 19-metis vyrukas, vardu Beno Udrihas.
Beno Udrihas
Beno Udrihas / Alfredo Pliadžio nuotr.
Trečiadienis | Eurolyga | „Olympiakos“ – „Žalgiris“ | 21:15 | Pirėjas

29 taškai, 5 tritaškiai iš 11, 8 atkovoti kamuoliai ir 28 naudingumo balai – Eurolygos karjeros rungtynės. Toks buvo gynėjo indėlis į sensacingą „Olimpija“ pergalę Pirėjuje 89:85.

Beje, tai buvo vienintelis slovėnų laimėjimas „Top 16“ etape graikiškoje grupėje su Atėnų „Panathinaikos“, Pirėjo „Olympiakos“ bei Atėnų AEK.

„Olympiakos“ krepšininkai turėjo pasiimti lengvą pergalę, tačiau dėl šio kluptelėjimo priešpaskutinėse rungtynėse, prarado pirmąją vietą turnyro lentelėje ir paleido vėjais bilietą į finalo ketvertą.

„Atsimenu tas rungtynes, buvau vos 19-os...“ – nostalgiškai šyptelėjo Beno, apsižvalgydamas Pirėjo Taikos ir draugystės stadione.

Not so long ago. #tbt

A post shared by Beno Udrih (@benoudrih19) on

SEF arenos raukšlės, menančias ne tik šį, bet ir daugybę kitų mūšių, užmaskuotos ryškiais dažais. Bet kontekstas panašus. Dabar „Olympiakos“ irgi yra per žingsnį nuo Eurolygos finalo ketverto. Specialistai kalba, kad, ko gero, ketvirtfinalyje graikai sutiko parankiausią Eurolygos stipriausiųjų aštuoneto varžovą.

Prieš 16 metų „Olympiakos“ sirgalių armija tada vertė griebtis už galvų labai jaunas ir alkanas „Olimpija“ krepšininkas, kurio dar tik laukė 28-asis šaukimas NBA naujokų biržoje, čempiono žiedas su „San Antonio Spurs“ ir 13 metų stipriausioje krepšinio lygoje,

Po tos 16 metų pertraukos Beno prieš porą savaičių buvo grįžęs į SEF ir vėl tapo savotišku „Olympiakos“ budeliu.

Pirėjuje jis sužaidė kol kas geriausią savo mačą su „Žalgirio“ apranga – pelnė 6 taškus, atliko 8 rezultatyvius perdavimus ir surinko 12 naudingumo balų. Bet už visus statistinius rodiklius buvo solidesnis jo vadovavimas komandai ir protingi sprendimai.

36-erių slovėnas tapo naujausiu „Žalgirio“ ginklu. Per dvi paskutiniąsias Eurolygos reguliariojo sezono dvikovas su Maskvos CSKA ir „Olympiakos“ jis taip solidžiai dirigavo žaidimui, kad jam esant aikštėje žalgiriečiai prieš varžovus laimėjo atkarpą 34 taškais.

Šaras savo rankovėje turi visokiausių triukų. Ypač per minutės pertraukėles.

Jis žaidė ilgiausiai šį sezoną – atitinkamai 19 ir 26 minutes, bei dirigavo komandos žaidimui pratęsime Pirėjuje. Kai Kevinas Pangosas prisėda ant suolo, pagaliau „Žalgirio“ žaidimas nebekrenta į duobę.

To reikėjo laukti beveik keturis mėnesius, bet B.Udrihas galiausiai parodė savo klasę, išsilaisvinęs iš tų 2,2 taško 1 naudingumo balo vidurkio rėmų.

Dabar Beno pasirengęs darsyk nuliūdinti „Olympiakos“ aistruolius.

– Beno, kas bus svarbiausia ketvirtfinalio serijoje? 24sek paklausė Pirėjuje.

– Manau, likti susitelkus, žaisti kietai, laikytis plano, dalintis kamuoliu, agresyviai gintis... Tai daug mažų smulkmenų, kurias turime išpildyti norėdami nugalėti „Olympiakos“.

– Pagrindinis „Olympiakos“ argumentas – patirtis. Kaip ji pasireiškia krepšinyje?

– Manau, kad patirtis pasireiškia lemiamomis akimirkomis. Tada nesinervini ir nestresuoji.

Bet mes žaidžiame sunkiai, vieningai ir turime patyrusių vyrukų, kurie yra dalyvavę svarbiose rungtynėse Lietuvos rinktinėje. Matote, patirtis pasireiškia tik tam tikrose situacijose.

Bet jeigu mes iki tol žaisime atsidavę ir kausimės, viskas turėtų būti gerai.

– Kaip vyriausias komandos narys, ar jaučiate pareigą žengti į priekį šiose atkrintamosiose varžybose?

– Mano mentalitetas yra toks – kiekvienose rungtynėse stengiuosi padėti savo komandai, kiek tik galiu. Žinoma, aš labiausiai patyręs, tačiau manau niekam nerūpi, gausime 5, 10 ar 20 minučių – išėjęs į aikštę kiekvienas iš mūsų turės atiduoti visą save.

– Iš kelių pastarųjų rungtynių atrodo, kad pagaliau įsiliejote į „Žalgirio“ žaidimą?

– O taip. Jaučiuosi žymiai geriau ir mano forma dabar gerokai geresnė. Pripratau prie sistemos, žinau, ko iš manęs nori Šarūnas Jasikevičius ir žymiai patogiau jaučiuosi aikštėje. Žaidžiu gerai ir tikiuosi, kad tai tęsiu.

– Kaip sunku buvo pirmus kelis mėnesius, kai jus kankino ligos, traumos ir žaidėte nedaug?

– Visada sunku. Teko formą gaudyti ne rungtynėse, o treniruotėse. Tačiau tokia jau ta proceso dalis. Aš juo pasitikiu.

Visą sezoną įrodinėjome, kad mes verti čia būti ir dabar galime laimėti.

Vieną kartą sužaidžiau gerai, pradėjau labiau savimi pasitikėti – Šaras irgi, ir vėliau gavau daugiau žaidimo laiko.

– Sakėte, kad Kaune norite mokytis iš Šaro savo būsimai trenerio karjerai. Ko jau išmokote?

– Tikrai matyti, kad savo rankovėje jis turi visokiausių triukų. Ypač per minutės pertraukėles.

Bet, žinote, aš vis dar mokymosi procese. Noriu eiti tuo keliu, kuriuo ėjo Šaras – vėliau pradėti trenerio karjerą. Aš dar nesu ten. Man dar liko keleri krepšininko metai.

Bet esu čia laimingas. Tikiuosi, kad laimėsime dar keletą svarbių rungtynių, pavyzdžiui, Pirėjuje.

– Esate tapęs NBA čempionu. O ar įžvelgiate čempioniško mentaliteto laimėti svarbiausius mačus šioje komandoje?

– Taip. Mes įrodėme, kad galime laimėti svarbias rungtynes prieš didžiulius varžovus. Tikiu, kad dar turime rezervų.

Eurolygoje viskas kitaip nei NBA. Čia vienose rungtynėse kažkas pelnys daugiau taškų, kitose – kažkas kitas. Tokia yra mūsų komanda – čia nežinai, kas bus rezultatyviausias ir pavojingiausias.

Tikiuosi, kad tokių žaidėjų Pirėjuje atsiras dar daugiau nei įprastai. Žaidžiame gerai, bet abi komandos labai gerai ginasi, tad gynyba turėtų laimėti rungtynes.

2018 #KMT Cup Champs! #BCZalgiris #ManoKomando #Pg’s

A post shared by Beno Udrih (@benoudrih19) on

– Prieš 16 metų Pirėjuje sužaidėte karjeros mačą (29 tšk.) su „Olimpija“ ir atėmėte iš „Olympiakos“ teisę žaisti finalo ketverte. Ar pamenate tas rungtynes?

– Atsimenu. Buvau tik 19-os... Tada tiesiog norėjau žaisti krepšinį. Mes nejautėme jokio spaudimo ir sužaidėme labai geras rungtynes. Aš – irgi. Ir atėmėme iš jų finalo ketvertą.

Tada tiesiog norėjau pasirodyti, žaidžiau atsidavęs ir negalvojau apie rezultatą. Šįkart viskas kitaip, bet tikiuosi, kad irgi pavyks pasirodyti gerai.

– Galbūt „Žalgirio“ šioje situacijoje irgi neslegia spaudimas?

– Mes turime mažiau, ką pralaimėti, bet neturime į tai taip žiūrėti. Visą sezoną įrodinėjome, kad mes verti čia būti ir dabar galime laimėti. Turime likti susitelkę ir atlikti savo darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius