Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25

Trečiasis Eurolygos dešimtmečio komandos narys: Senąjį žemyną pavergęs L.Dončičius

Europos krepšinio istorijoje nėra žaidėjo, žaidusio taip galingai ir pasiekusio tiek daug tokiame jauname amžiuje, kaip trečiasis simbolinės dešimtmečio ekipos narys Luka Dondičius. Madrido „Real“ komandai atstovavęs slovėnas per tris sezonus Eurolygoje pasižymėjo įspūdingu žaidimu, o būdamas vos 18 metų amžiaus jis rinko net po 21,6 naudingumo balo bei iškovojo svarbiausius asmeninius ir komandinius titulus.
Luka Dončičius
Luka Dončičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Visi manęs klausė, ar jaučiu spaudimą. Ne, tai tik žaidimas. Tai tik krepšinis. Mano pašaukimas yra žaisti žaidimą, kurį myliu. Nėra spaudimo, kai darai kažką, ką myli“, – Eurolygos tinklalapiui sakė dar 17-metis Luka.

Vunderkindo dominavimas

L.Dončičiui buvo 16 metų, kai jis 2015-aisiais debiutavo Eurolygoje. Gynėjas iškart ėmė demonstruoti beribį potencialą, prieš Maskvos CSKA ekipą pelnęs 12 taškų, o atkrintamosiose varžybose su Stambulo „Fenerbahče“ jis surinko 10 taškų ir 6 atkovotus kamuolius.

Po vienerių metų slovėnas turnyro treneriu vienbalsiai buvo išrinktas kylančia Eurolygos žvaigžde. Įvairiomis spalvomis žibėjęs L.Dončičius 2016-17 metų sezone rinko po 7,8 taško, 4,5 atkovoto kamuolio ir 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Dar po metų - Eurolygos MVP Sergio Llullas patyrė traumą, o tai atvėrė kelią L.Dončičiui. 18-metis krepšininkas ėmė siautėti taip, kaip joks kitas paauglys Europos krepšinio istorijoje.

Jis nuvedė „Real“ iki titulo, buvo pripažintas kylančia žvaigžde, sulaukė Eurolygos sezono ir finalo ketverto MVP apdovanojimų.

Skaičiai

Tik trims žaidėjams istorijoje pavyko laimėti Eurolygos titulą fiksuojant didesnį naudingumo balų vidurkį – Anthony Parkeriui su Tel Avivo „Maccabi“ (2004-aisiais ir 2005-aisiais), Dejanui Bodirogai su Atėnų „Panathinaikos“ (2002 m.) bei Nando De Colo su Maskvos CSKA (2016 m.).

Visi šie žaidėjai tuo metu buvo bent 28-erių metų amžiaus, tuo metu auksiniame sezone L.Dončičius buvo 18-metis.

VIDEO: 2010-20 All-Decade Team: Luka Doncic

Viską šluojanti sportinė forma

L.Dončičius 2017-18 metų sezone vieną po kito štampavo įsimintinus pasirodymus. Per pirmąsias ketverias rungtynes jis net triskart pasiekė 27 pelnytų taškų ribą. Asmeninį Eurolygos rekordą slovėnas užfiksavo 11-ajame ture, kuomet Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkams atseikėjo 33 taškus.

Praėjus savaitei po dvikovos su Graikijos milžinu L.Dončičius kūrė spektaklį mače su didžiausia „Real“ varžove „Barcelona“. Jis ne tik pelnė 16 taškų, atkovojo 6 kamuolius ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus, bet ir kėlė Madrido „WiZink“ areną ant kojų taikliu metimu per visą aikštę ar „laužydamas“ varžovo Victoro Clavero čiurnas.

L.Dončičiaus užkurtas traukinys niekada nelėtino greičio, o fantastišką žaidimą jis perkėlė į stipriausią planetos lygą.

Tai trečiasis Eurolygos dešimtmečio komandos narys. Pirmieji du – „Barcelona“ simboliu tapęs Juanas Carlosas Navarro ir gynybinis monstras Kyle‘as Hinesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius