Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 13

Unikalus „Žalgirio“ naujokas, kuris atitinka naują Šaro viziją

Brandonas Daviesas per porą metų neišmoko užtraukti „Žemyn upe“, bet Kauno „Žalgirio“ sirgaliams įstrigo nuoširdus amerikiečio bandymas bendrauti lietuvių kalba. Į Kauną atvyksta vyrukas, kuris gali nustelbti ir vietinių numylėtinį. Sudėtinga turkų kalba vos po kelių mėnesių prabilęs Nigelas Hayesas keliauja į „Žalgirį“ mokytis, kaip tapti dar geresniu žmogumi bei žaidėju, vis dar svajojančiu apie NBA.
Nigelis Hayesas
Nigelis Hayesas / Euroleague nuotr.

Kai „Žalgirio“ komandos vadovas Mindaugas Kvedaras Eurolygos kelionėse rūpinsis žalgiriečių maisto meniu, turės gerai pastudijuoti, ar užsakytuose viešbučiuose bus užtektinai pasirinkimo veganams. Bet N.Hayesas unikalus ne tik todėl, kad yra veganas.

Daug ką apie šią asmenybę pasako faktas, jog per pirmąjį savo sezoną Europoje jis nuoširdžiai bandė išmokti turkų kalbą ir dabar ja bendrauja labai neblogai.

„Tai unikali asmenybė. Tiesiog unikali asmenybė“, – pabrėžė 24sek šaltiniai Turkijoje.

Dar universitete jis protestavo prieš koledžo žaidėjų teises ir NCAA pasipelnymą iš studentų. Jis protestavo per JAV himną reaguodamas į rasizmo apraiškas Amerikoje. Dar ir italų kalbą įvaldęs N.Hayesas yra labai plačių pažiūrų žmogus, kurio galvoje sukasi ne tik krepšinio kamuolys.

Vieniems jis atrodo keistas, kartais – užsidaręs, bet daugumai turkų N.Hayesas paliko gero, šilto, smagaus ir labai įdomaus komandos draugo įspūdį.

Trumpai kalbant, tai žmogus, kuris aktyviai dalyvauja krepšininko kelionėje ir iš jos bando išspausti visas įmanomas geras patirtis.

O kelionė dar tik prasideda. 24 metų 203 cm ūgio N.Hayesas pradės dar tik antrą savo sezoną Europoje.

Garsų Viskonsino universitetą 2017-aisiais baigęs, bet NBA naujokų biržoje nepakviestas puolėjas per 2017-2018 m. sezoną užsivilko net keturių skirtingų komandų marškinėlius. Tiesa, nei „New York Knicks“, nei „Los Angeles Lakers“, „Sacramento Kings“ ar „Toronto Raptors“ klubuose N.Hayesas ilgiau neužsiliko. Iš viso NBA jis tesužaidė 9 rungtynes, per kurias gaudamas pasireikšti po 14 minučių rinko vid. po 3 taškus (33,3 proc. met.) ir atkovojo 2,4 kamuolio.

View this post on Instagram

Point Guard. Leader.

A post shared by Nigel Hayes (@nigel_hayes) on

Praėjusią vasarą nusprendęs persikelti į Europą, N.Hayesas atliko rizikingą ėjimą ir pasirašė kontraktą su algų nemokančia „Galatasaray“ ekipa. Bet nuo pamatų pasikeitusi Stambulo komanda sugebėjo nusigauti iki Turkijos čempionato pusfinalio, o N.Hayesas tapo svarbia neblogų rezultatų priežastimi.

Europos taurės turnyre N.Hayeso rodikliai siekė vid. 15,7 taško (57,4 proc. dvit., 43,2 proc. trit., 91,7 proc. baud.), 5,6 atkovoto kamuolio (1,9 puolime), 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir 17,8 naudingumo balo.

Tiesa, „Galatasaray“ Europos taurės sezoną baigė jau grupės varžybose, tad N.Hayesas daugiau reiškėsi Turkijoje. Nacionaliniame čempionate amerikietis rungtyniaudamas po 30 minučių įmesdavo vid. 12,3 taško (37,4 proc. trit., 73,8 proc. baud.), atkovodavo 5,2 kamuolio (1,3 puolime).

Įdomu, kad abiejuose turnyruose jo perimtų kamuolių vidurkis viršijo 1 – iš viso siekė 1,1.

VIDEO: Pamatykite: kokius ginklus į Kauną atsiveža „Žalgirio“ naujokas

Naujos Šaro vizijos dalis

Kai „Žalgirio TV“ pasidalijo Š.Jasikevičiaus sezono pabaigtuvių interviu, žiniasklaidos dėmesys buvo sutelktas trenerio ateičiai Kaune ir darbovietei, už kurią rasti geresnę Šarui bus sudėtinga.

Tačiau tame pokalbyje Š.Jasikevičius pasakė vieną labai svarbų dalyką – kitą sezoną jam reikės daugiau metikų.

„Galvoju, mums reikia daugiau pataikančių žmonių. Atrodo, mes aibę rungtynių susikūrėme tuos metimus, bet kartais nepataikėme ir tai mus kažkiek stabdė. Bet jeigu neturėsi atletiškumo, greičio ir išpildymo, bus labai sunku tuos metimus susikurti. Bandysime neprarasti atletiškumo, bet galbūt kažkiek norėtume pataikymo iš toliau“, – teigė Šarūnas Jasikevičius.

Šis „Žalgirio“ pirkinys yra būtent toks.

Kitaip nei su A.White'u, „Žalgirio“ oponentai nebegalės tyčiotis iš ketvirto žalgiriečių numerio, palikto vienišo prie tritaškio linijos. N.Hayesas yra perimetro grėsmė, kelianti pavojų ir per aukštai iškeltas varžovo rankas.

N.Hayesas gali pasinaudoti menkiausia galimybe atakuoti krepšį ir nedelsiant šauti iš savo tritaškės patrankos. Turi labai greitą išmetimą, tad skuba atakuoti vos tik gavęs kamuolį.

Kita vertus, puolėjas padarė įdomią transformaciją iš baudos aikštelės į perimetro žaidėją.

„Scanpix“ nuotr./Nigelis Hayesas
„Scanpix“ nuotr./Nigelis Hayesas

Praėjusį sezoną „Galatasaray“ klube tritaškiai sudarė net 37 proc. viso N.Hayeso puolimo repertuaro. Iš toli Europos taurėje ir Turkijoje jis atakavo bendru 39,5 proc. tikslumu.

Nors „Galatasaray“ puolimo schemose N.Hayesas neretai atsidurdavo kampuose, iš kampų jis nėra toks efektyvus (29,2 proc. trit. iš kairiojo ir 36,4 proc. iš dešiniojo kampo). Taikliausiai jis atakavo iš kairiojo puslankio, iš kur pataikė 40,6 proc. tolimų metimų.

Bet įdomu, kad tritaškį ginklą N.Hayesas atrado ne iš karto.

Pirmąjį savo sezoną NCAA, 2013-2014 m., N.Hayesas per 38 rungtynes neišmetė nė vieno tritaškio. Tačiau per trejus metus kas sezoną vėliau jis išmesdavo vid. net 101,3 tritaškio per vid. 37 rungtynių sezoną.

Vis dėlto jo tritaškių pataikymo procentas NCAA nebuvo įspūdingas – 33,2 proc.

N.Hayeso tritaškių pataikymas
2013-2014 Wisconsin 0 proc. (0/0)
2014-2015 Wisconsin 39,6 proc. (40/101)
2015-2016 Wisconsin 29,3 proc. (39/133)
2016-2017 Wisconsin 31,4 proc. (22/70)
2017-2018 NBA (3 klubai) 25 proc. (4/16)
2018-2019 "Galatasaray" 39,5 proc. (68/172)

A.White'as nebuvo blogas toliašaudis – LKL ir Eurolygoje jis tritaškius metė bendru 40 proc. tikslumu. Tik skirtumas tas, kad jis nebuvo stabili perimetro grėsmė, o per rungtynes mesdavo vid. net 2,2 tolimais metimais mažiau nei N.Hayesas, kuris per visą sezoną Turkijoje turėjo 3,8 išmesto tritaškio vidurkį.

Pavyzdžiui, per du sezonus „Žalgiryje“ Eurolygoje A.White'as nebuvo įmetęs daugiau dviejų tritaškių per vieną susitikimą. Palyginimui, N.Hayesas sykį Turkijoje įmetė 5 tritaškius, dar tris kartus įleido ir 4.

Turkijoje N.Hayesas galėjo mesti dar geresniu procentu, bet amerikietis dažnai imasi sudėtingų metimų. Žinant, kad „Žalgiryje“ Š.Jasikevičius išreikalauja komandos išpildyti derinį iki geriausio metimo situacijos, realu tikėtis, kad N.Hayesui gali pavykti išlaikyti aukšto procento tendenciją.

N.Hayesas yra dešiniarankis, labiau linkęs rinktis žaidimą veidu į krepšį. Gali veržtis abiem rankomis, nors mieliau renkasi prasiveržimą į dešinę. Daugiausiai taškų jis susikuria metimais iš distancijos arba prasiveržimais.

Visai kaip A.White'as, N.Hayesas nereikalauja kamuolio ir susikuria progas arba iš varžovų gynybos klaidų – tik šiuo atveju, paliktas laisvas iš toli, arba iš situacijų, kai regi gerą galimybę prasiveržimu nusitiesti kelią krepšio link. Jam būnant aikštėje, varžovų gynyba priversta ištraukti aukštaūgį toliau nuo krepšio, todėl kitiems žalgiriečiams bus daugiau erdvės atakuoti krepšį.

Be to, N.Hayesas neblogai mato aikštę ir gali iškišti savalaikį rezultatyvų perdavimą. Nemenkas privalumas, kad gali valdyti kamuolį be didesnio pavojaus jį prarasti.

N.Hayesas sportbačiuose neturi tokių spyruoklių, kokias buvo susidėjęs A.White'as.

Nors atvykėlis atrodo tvirčiau sudėtas nei Aaronas White'as, bet toks įspūdis, kad buvęs žalgirietis yra geresnis atletas: šoklesnis, lengvesnis, vikresnis ir greitesnis.

Kai A.White'as gaudavęs progą krauti iš viršaus nedvejodavo ir pristatydavo visiems savo oro linijas, N.Hayesas yra iš tų žaidėjų, kurie linkę įridenti kamuolį iš po krepšio – negali savo atletiškumu dominuoti atviro tako situacijose.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aaronas White'as
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aaronas White'as

Atletiškumo trūkumas apriboja ir jo galimybes žaidžiant vienas prieš vieną ar užbaigiant išpuolius po prasiveržimo.

N.Hayesas taip pat ne iš tų, kurie liptų per galvas kovojant dėl kamuolio puolime, todėl nekelia didelės grėsmės varžovams kovoje po lenta. Tiesa, N.Hayesas mėgsta „imtynes“ po krepšiu, todėl Europos taurėje turėjo 1,9 atkovoto kamuolio puolime, o Turkijoje – 1,3 vidurkį.

N.Hayesas geba statyti tvirtas užtvaras, kurios tokios svarbios „Žalgirio“ puolimo schemose. Po jų puolėjas gali labai sėkmingai atšokti prie tritaškio linijos ir iš ten siųsti linkėjimus tritaškiais metimais.

VIDEO: „Ginčas“: ar pasilikti „Žalgiriui“ Antaną Kavaliauską?

N.Hayesas turi polinkį užsiausti žemo procento metimais iš vidutinio nuotolio per varžovų rankas, kai vos prasidėjus atakai paėmęs kamuolį pabumbsina jį ant parketo ir šveičia po trumpo driblingo. Beje, tokius dažnai pataiko. N.Hayesas turi smagų riešą ir gali pataikyti iš komplikuotų padėčių. Bet matant tokius jo epizodus su „Galatasaray“ marškinėliais, natūraliai kyla šypsena – „Žalgiryje“ tokius metimus tikrai eliminuos treneris.

VIDEO: Po pokšto spaudos konferencijoje „Žalgirio“ naujokas dengėsi veidą

Didžiausi klaustukai

N.Hayesas bus gerokai įvairesnis ir talentingesnis žaidėjas puolime, nei buvo A.White'as, bet atvykėlis turi raudonų vėliavėlių gynyboje.

Su N.Hayesu aikštėje per 100 atakų Europos taurėje „Galatasaray“ įmesdavo 8,5 taško daugiau nei jam sėdint ant suolo. Tačiau N.Hayesui ilsintis, „Galatasaray“ gynyba praleisdavo 5,3 taško mažiau.

N.Hayesas dažnai ginasi kibiai ir agresyviai, taip bandydamas išstumti varžovų aukštaūgius iš jiems patogių pozicijų. Turkijoje jam teko stabdyti ir tokius centrus kaip Janą Vesely bei Joffrey Lauvergne'ą. N.Hayesas tikrai neatrodė beviltiškai ir ne kartą efektyviai atsitvėrė „Fenerbahče“ ąžuolus. N.Hayesas nėra pats greičiausias, bet dėl savo mobilumo gali bandyti stabdyti 1-5 pozicijos varžovus. Ne veltui N.Hayeso varžovai jį regi žaidžiantį ne tik ketvirtu, bet ir trečiu numeriu.

Tačiau nemažai N.Hayeso gynybos problemų atsiveria iš detalių nesuvokimo, kurias jam bandys išaiškinti šios srities specialistas Š.Jasikevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Pavyzdžiui, kartais N.Hayesas bėga paskui atsidengusį varžovą tik tam, kad bėgtų, todėl pasimauna ant pirmo klaidinančio judesio. Dėl netinkamo kojų darbo vėliau nebespėja persigrupuoti ir praleidžia priešininką. Kartais jis imituoja aktyvų gynybinį veiksmą, o metimo metu nebežaidžia dėl geresnės pozicijos ir pramiega svarbias akimirkas. Kartais atrodo, kad ginantis jis tiesiog neįdeda tiek pastangų, kiek puolant.

N.Hayesas dažniausiai pasimeta komandinėje gynyboje, neperskaitydamas susikeitimo dengiamaisiais arba neteisingai įvertindamas pagalbą. Prastas jo gynybos skaitymas „Galatasaray“ ne sykį kainavo taškus. N.Haynesas dar tik mokosi skaityti du ėjimus į priekį, nors sezono pabaigoje jau rodė pozityvesnius ženklus.

N.Hayesas atrodo sėkmingiau asmeninėje gynyboje vienas prieš vieną, kur remiasi visai tvirtu savo kūnu. Čia jis atrodo sunkiau pralaužiamas nei A.White'as.

VIDEO: „Ginčas“: kodėl „Žalgiris“ nėra geriausias pasirinkimas M.Kuzminskui?

Gynybos griūtys dažnai susijusios su N.Hayeso koncentracija. Bent keli 24sek kalbinti šaltiniai Turkijoje pastebėjo, kad N.Hayesas turėdavo tendenciją kartais ją pamesti abiejose aikštės pusėse.

Pasakojama, kad N.Hayesas yra iš tų žaidėjų, kurie per 2-3 minučių atkarpą gali pelnyti 10 taškų, o po to būti nematomi.

Beje, blykstelėjimų būta įspūdingų. Pavyzdžiui, „EuroCup“ varžybose į Ulmo „Ratiopharm“ krepšį N.Hayesas įleido 26 taškus ir atkovojo 13 kamuolių, o sezoną užbaigė 30 taškų pasirodymu su Belgrado „Crvena zvezda”.

Kita vertus, N.Hayesas dar yra jaunas krepšininkas ir tik mokosi perprasti europietišką detalių krepšinį.

24sek šaltiniai Turkijoje pasakoja, kad sezonui įsibėgėjant legionierius padarė didžiulę pažangą.

Pavyzdžiui, du pirmuosius mėnesius jis kovojo su pirmojo žingsnio taisykle – tai, kas daugeliui amerikiečių yra vienas svarbiausių ginklų žaidžiant vienas prieš vieną Amerikoje, Europoje yra tiesiog neleistinas. Jam reikėjo laiko suprasti gynybines rotacijas.

Jis gavo daug žaidimo praktikos Stambule, būdavo aikštėje lemiamomis minutėmis, o dėl savo šaltakraujiškumo niekada nesikratė svarbių sprendimų atsakomybės.

24sek šaltinių teigimu, „Galatasaray“ žaidėjai ir treneriai vertino N.Hayeso darbštumą, atsidavimą krepšiniui ir pozityvumą. Jis dažnai būdavo vienas tų, kurie ateidavo į treniruotes valanda anksčiau, o išeidavo vienas paskutiniųjų.

Nieko keisto, kodėl N.Hayesas dirba taip uoliai. Jo tikslas – NBA, o „Žalgiris“ ne vienam krepšininkui tapo geru tramplinu į aukščiausią lygį.

Š.Jasikevičiaus laukia ilgos darbo su N.Hayesu valandos. Į „Žalgirį“ jis atsiveža nemažą įpročių bagažą, kurį teks greitai perrinkti Eurolygoje.

Tačiau Š.Jasikevičius nepirktų žaidėjo, jei juo netikėtų. 24sek žiniomis, dar sezono metu „Žalgiris“ aktyviai kontaktavo su N.Hayesu ir siekė paspartinti jo atvykimą į Kauną.

Matant, kaip pakrypo kitų „Žalgirio“ legionierių karjera, galima neabejoti, kad unikaliajam N.Hayesui Šaras turi unikalų planą.

VIDEO: „Žalgirio“ naujoko N.Hayeso pokštai universitete
VIDEO: „Žalgirio“ naujoko tritaškis pralinksmino Joną Valančiūną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius