Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 13

Bręstanti Eurolygos žvaigždė: „Žalgiris“ pasitinka žaižaruojantį NBA čempioną

Kauno „Žalgirio“ sirgaliai Eurolygoje seniai nejautė tokio ilgo pergalių bado. Žaliai balti paskutinę pergalę iškovojo prieš 42 dienas, kai Vėlinių dieną stebuklingai išsigelbėjo Stambule. Šešių pralaimėjimų ruožą Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai turės progą nutraukti prieš komandą, kuri dar nėra laimėjusi išvykoje – „Valencia“. Tiesa, užduotis laukia nelengva, nes Ispanijos klubas turi sukaupęs įspūdingą patirtį, o ekipoje užgimė potenciali Eurolygos žvaigždė.

Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Valencia“ | 20:00 | Kaunas

„Valencia“ yra bene labiausiai patyrusi Eurolygos komanda. Ispanijos klubas turi įregistravęs penkis šiame tūkstantmetyje gimusius žaidėjus, tačiau rotacijoje jie nedalyvauja, o likusių žaidėjų amžiaus vidurkis siekia net 28,2 metų.

Jauniausias tarp ant parketo pasirodančių krepšininkų yra 22-ejų metų Vanja Marinkovičius, į Valensiją šią vasarą už išpirką persikėlęs iš Belgrado „Partizan“. Tuomet seka 24-erių Alberto Abalde bei 25-erių Mike'as Tobey.

„Patirtis jaučiasi, – Eurolyga.lt apie būsimą varžovą kalbėjo „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis. – Turiu dvejų metų senumo „Valencia“ derinių knygą, tai komandoje yra žaidėjų iš to sezono. Jie žaidžia ramiai ir užtikrintai, kaip patyrusi komanda. Nėra atakų forsavimo. Prie lygaus rezultato dvikovos pabaigoje ji turi pranašumą prieš mažiau patyrusius varžovus.“

Praėjusį sezoną Jaume Ponsernau auklėtiniai triumfavo Europos taurėje bei po metų pertraukos sugrįžo į Eurolygą.

Sugrįžimas nebuvo klotas rožėmis – pirmieji penki mačai sezono starte pralaimėti. Už pergalių ispanai užsikabino šeštajame ture namuose prieš Vilerbano ASVEL.

Iš viso „Valencia“ per penkerių rungtynių atkarpą laimėjo keturis kartus, visus namuose. Šį sezoną buvusio žalgiriečio Brocko Motumo atstovaujama komanda krito visuose šešiuose susitikimuose svečių arenose.

48-erių J.Ponsernau naudoja labai plačią rotaciją, kaip tą daro ir Šarūnas Jasikevičius „Žalgiryje“. Daugiausiai laiko aikštelėje praleidžiantis žaidėjas yra mažiau nei po 23 minutes rungtyniaujantis Bojanas Dubljevičius.

Treneris pasaugo žaidėjus, kad jie būtų šviežesni ir nepervargtų. Nuo pervargimo ne tik žaidimo kokybė aikštėje sumažėja, bet ir padidėja traumų tikimybė.

Strategas iš Ispanijos prieš rungtynes duotame interviu teigė, kad „Žalgirį“ analizuoti yra labai sudėtinga, tačiau „Valencia“ žaidimas irgi nėra paprastas.

„Puolime jie labai įvairūs, – sakė „Žalgirio“ skautas. – „Valencia“ treneris sakė, kad sunku „Žalgirį“ analizuoti, bet jų irgi nėra lengva. Jie naudoja daugybę įvairių puolimo sistemų. Šaukimai įdomūs, kai kurių kombinacijų nesu matęs. Nėra ispaniško stiliaus, kad būtų bėganti komanda. Bėga tuomet, kai tam yra padorios situacijos. Žaidžia pozicinį, gerą ir protingą krepšinį.“

„Valencia“ pelno po 79,2 taško (9 vieta Eurolygoje). Ispanai stipriai remiasi tolimais metimais – pataikyti galinčių žaidėjų turi kiekvienoje pozicijoje. Pagal išmestus tolimus metimus „Valencia“ yra šešta lygoje (vid. 25,3), pagal pataikytus – vienuolikta (vid. 8,6) – 33,8 proc.

„Puolime jie išnaudoja viską – gynėjus, kurie meta, didelius metančius irgi, ypač – B.Dubljevičių. Jie meta iš toli, išplečia aikštelę, ištraukia varžovus iš baudos aikštelės. Daug „du prieš du“, daug perdavimų iš rankų į rankas, gynybos sujudinimo su tam tikromis kombinacijomis“, – įžvalgomis dalijosi E.Beržininkaitis.

Euroleague.net nuotr./Jordanas Loydas
Euroleague.net nuotr./Jordanas Loydas

Pagal pataikymą labiausiai išsiskiria Eurolygoje pirmąjį sezoną žaidžiantis 26-erių 193 cm ūgio Jordanas Loydas, praėjusiame sezone su „Toronto Raptors“ tapęs NBA čempionu.

Jei stipriausioje planetos lygoje jo vaidmuo buvo epizodinis, tai Senajame žemyne jis vis labiau stiprina savo vardą.

J.Loydas per 21,4 minutės pelno po 12,4 taško (47,4 proc. dvit., 53,3 proc. trit., 84,8 proc. baud.), atkovoja po 1,8 ir perima po 0,7 kamuolio, atlieka po 2,4 rezultatyvaus perdavimo ir klysta po 1,7 karto.

Tai šeštas pagal taiklumą snaiperis Eurolygoje, pirmuosius penkis žaidėjus lenkiantis pagal vidutiniškai išmestų tritaškių kiekį (vid. 4,1).

Eurolygos naujokui dar trūksta stabilumo. Jis penkiuose mačuose perlipo 17 pelnytų taškų ribą, o penkiuose neperkopė 8 taškų.

Labiausiai J.Loydas driokstelėjo dvikovoje Atėnuose prieš „Panathinaikos“. „Valencia“ nesėkme pasibaigusiame mače amerikietis pelnė 27 taškus (5/7 dvit., 3/3 trit., 8/9 baud.), atliko 8 rezultatyvius perdavimus, atkovojo 5 ir perėmė 2 kamuolius, blokavo metimą, surinko 41 efektyvumo balą.

„Pas jį perspektyvos tikrai didelės, – apie antrą pagal rezultatyvumą „Valencia“ žaidėją sakė E.Beržininkaitis. – Pirmieji metai Eurolygoje, tad banguotumas dar yra normalus. Potencialas didelis. Pataiko gerai, veržiasi gerai į abi puses, o veržiasi tikrai agresyviai, staigus pirmas žingsnis. Atrodo, kad turi viską, ko reikia geram žaidėjui. Analizuojant varžovus jo žaidimas tikrai krito į akis.“

Euroleague.net nuotr./Bojanas Dubljevičius
Euroleague.net nuotr./Bojanas Dubljevičius

Jei J.Loydas dar kuriasi savo vardą Europoje, tai B.Dubljevičiaus statusas Valensijos komandoje abejonių nekelia. Tai pirmas pagal rezultatyvumą ir naudingumą žaidėjas ekipoje.

28-erių metų 205 cm ūgio centras iš Juodkalnijos pasitiko jau aštuntąjį sezoną „Valencia“ gretose. Jis dukart su šia komanda tapo Europos taurės čempionu, kartą Ispanijos čempionu, po du kartus buvo išrinktas į pirmąją ir antrąją Europos taurės simbolines komandas.

Tai trečiasis atleto sezonas Eurolygoje. Galingo stoto juodkalnietis šį sezoną renka po 13,8 taško (60,7 proc. dvit., 28,6 proc. trit., 89,2 proc. baud.), atkovoja po 6,8 kamuolio bei renka po 18,3 naudingumo balo. Pagal pastarąjį rodiklį jis užima aštuntąją vietą visoje Eurolygoje.

„Jis fiziškai labai stiprus, gali pasistumdyti baudos aikštelėje, bet gali ir išplėsti žaidimą pataikydamas iš toli, – sakė „Žalgirio“ žvalgas. – B.Dubljevičius nėra labai atletiškas, bet jis puikiai naudojasi fizinės jėgos ar svorio pranašumais prieš atitinkamus varžovus. Pagrindinis ginklas – tolimas metimas bei gera kova dėl kamuolių. Gerai stumdosi, gerai užsiima poziciją, jaučia, kur kamuolys gali nukristi.“

Nors „Valencia“ dar nėra laimėjusi išvykoje, o Eurolygoje užima 14-ąją vietą, tačiau stringančių žalgiriečių laukia dar vienas kietas riešutėlis, kurio nevalia nuvertinti.

„Visų pirma, tai turime nuimti lengvus taškus, kuriuos „Valencia“ pasidaro prieš varžovus nueidami nuo užtvarų. Tai labai akcentuotina. „Valencia“ iš šių situacijų pelno daugiausiai taškų Eurolygoje. Tai gynybinės varžovų klaidos, turime sutelkti dėmesį ir išvengti to. Svarbiausia yra mūsų pačių žaidimas. Derinių išpildymas, gynyba, detalės puolime, kurių reikalauja treneris“, – būsimo mačo akcentus sudėliojo „Žalgirio“ žvalgas.

Tai paskutinis kauniečių mačas prieš varžovus, kaip sako Š.Jasikevičius, iš „jų lygos“. Kita Eurolygos savaitė bus dviguba – antradienį žalgiriečiai namuose priims Stambulo „Anadolu Efes“, o penktadienį keliaus pas Rimą Kurtinaitį į Pamaskvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius