Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 26

„Žalgirio“ gynybą išnarstęs X.Pascualis: apie A.Gudaičio svarbą ir „Zenit“ pranašumą

Kauno „Žalgirio“ pastarųjų mačo klasika tęsiasi. Nors žalgiriečiai bandė atsitiesti, bet duobė tiesiog buvo per gili. Prieš rungtynes Lietuvoje Sankt Peterburgo „Zenit“ treneris Xavi Pascualis pabrėžė sunkų bei daug jėgų atimantį tvarkaraštį, tačiau Rusijos komandos krepšininkai ketvirtadienį atrodė visa galva geresni. Tai buvo jau penktoji žalgiriečių nesėkmė Eurolygoje iš eilės.

Dar viena Eurolygos taktiko pamoka Martinui Schilleriui, jau penktoji iš eilės. Pablo Laso, Ioannis Sfairopoulos, Dimitris Itoudis, Ettore Messina, o prie šios kompanijos ketvirtadienį prisidėjo ir derinių knygos storiu Europoje garsėjantis Xavi Pascualis.

Sankt Peterburgo „Zenit“ pranašumas prieš „Žalgirį“ nekėlė abejonių nuo pirmųjų dvikovos minučių, nors ir ketvirtajame kėlinyje šeimininkai buvo kilę į lemiamą šturmą.

Blogas tendencijas buvo galima justi dar prieš mačą, juodojoje keturių pralaimėjimų serijoje. Madrido „Real“ į „Žalgirio“ krepšį įsūdė 10 tritaškių, Tel Avivo „Maccabi“ – 11, Maskvos CSKA – 12, Milano „Olimpia“ – 13. Panašiai bombardavo ir „Zenit“ – 12 tritaškių iš 22 (54,5 proc.).

Pirmąjį galvos skausmą žaliai baltiems sukėlė Austinas Hollinsas, per pirmąsias 10 minučių surinkęs 13 taškų, nors iki tol vidutiniškai per rungtynes pelnė vos po 7,7 taško. Mačą jis baigė su 20 taškų.

Prasta gynyba iki ilgosios pertraukos tampa „Žalgirio“ klasika.

Pastarosiose ketveriose rungtynėse per pirmuosius du kėlinius M.Schillerio auklėtiniai vidutiniškai praleido po 49,5 taško, o „Zenit“ atskaičiavo 44. Per daug lengvai, per daug paprastai.

Jei Martinas Schilleris tūžo, o pyktis minutės pertraukėlių metu liejosi garsiai, tai Xavi Pascualis išliko ramus.

Sankt Peterburgo smogikų Kevino Pangoso, Austino Hollinso, Willo Thomaso ir Mateuszo Ponitkos tritaškiai trečiojo kėlinio pradžioje kilstelėjo Rusijos klubo persvarą iki rekordinės 23 taškų ribos (57:34).

Nors šį skirtumą „Žalgirio“ žaidėjams prieš ketvirtąjį kėlinį pavyko prikirpti iki 15 taškų, o vėliau ir iki vienženklio skaičiaus, tačiau priartėti arčiau 6 taškų nepavyko.

Lietuvis Artūras Gudaitis „Zenit“ gretose neišsiskyrė – 6 taškai, 2 atkovoti kamuoliai ir 10 naudingumo balų per 17 minučių.

Kovą dėl rezultatyvių perdavimo karaliaus vardo tęsia Kevinas Pangosas, pergalingame susitikime užfiksavęs 13 taškų ir 7 rezultatyvius perdavimus. Iki rungtynių Kaune jis rinko po 6,9 perdavimo ir pagal šį rodiklį Eurolygoje žygiavo antras.

„Malonu būti čia, kaip ir visada, – spaudos konferenciją pradėjo Xavi Pascualis. – Manau, kad šiandien atlikome puikų darbą. Dirbome labai gerai gynyboje visas rungtynes, o puolime gerai žaidėme 35 minutes. Kontroliavome mačą, atlikome reikiamus manevrus puolime, kuriuos buvome numatę. Užbaigėme sunkų periodą, kuriame buvo daug rungtynių išvykose kas antrą dieną. Tvarkaraštis sunkus, bet tai labai svarbi pergalė. Noriu pasveikinti auklėtinius, kurie dėjo daug pastangų, jog pasiektų šią pergalę.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

– Kuriais momentais labiausiai naudojotės „Žalgirio“ gynybos spragomis?

– Mes turėjome planą atakuoti užtvaras kai kuriose situacijose, baudos aikštelėje ar kuriant žaidimą „du prieš du“ situacijose. Šiandien buvome efektyvūs, nors tokie nebūname visada. Manau, kad taktiškai buvome stipresni nei pastarojoje dvikovoje su „Baskonia“. Jautėme rungtynes nuo pirmų minučių, atlikome papildomus perdavimus, kai to reikėjo. Tai priežastys, kodėl užbaigėme sėkmingai mačą.

– Pastarąjį kartą su „Žalgiriu“ žaidėte prieš pandemiją. Kaip per šį laikotarpį pasikeitė „Zenit“ ir „Žalgiris“?

– Norėjau įdiegti reikiamą mentalitetą. Pernai aš spėjau suvadovauti vos ketveriose rungtynėse. Prasidėjo pandemija ir sezonas baigėsi. Šį sezoną pradėjome labai gerai. Buvome puikūs draugiškuose mačuose ir Eurolygos starte, deja, bet dėl COVID-19 negalėjome žaisti beveik mėnesį. Beveik visi žaidėjai susirgo korona. Tai buvo sunku, nes klubas sustojo. Mes bandėme grįžti žingsnis po žingsnio, bet dvikovai su „Olympiakos“ dar nebuvome pasirengę. Neturėjome energijos. Mes tobulėjome, einame link ten, kur norime būti.

„Žalgiris“ turi naują trenerį, naują situaciją. Sezoną pradėjo puikiai, laimėjo ketverias rungtynes iš eilės. Kaip ir visos komandos, „Žalgiris“ kartais turi gerų momentų, kartais blogų. Man patinka, kaip jie dirba. Esu tikras, kad jie grįš į pergalių kelią.

– Su kokia mintimi įsigijote Artūrą Gudaitį ir ką jis duoda komandai?

– Jis pagrindinis mūsų centras. Jam nesisekė, nes pradžioje turėjo traumą, o vėliau buvo iškritęs 3 savaitėms dėl viruso. Jis grįžta po truputį, žaidžia daug geriau. Buvo labai svarbus pergalingame mače su „Baskonia“. Džiaugiuosi dėl jo. Tai vienas mėgstamiausių mano žaidėjų, vienas svarbiausių komandoje. Esu tikras, kad jis su laiku tobulės ir toliau gerins žaidimą.

– Laimėjote visas penkerias rungtynes išvykoje, kokia to priežastis?

– Manau, kad tokioms komandoms, kaip mes, svarbu skraidyti čarteriu. Tai yra privalumas, nes skrydžių šiuo metu iš Sankt Peterburgo nėra daug. Dėkoju už tokią galimybę klubo vadovams. Visas rungtynes bandome laimėti – namų ar išvykoje. Laimime išvykoje, bet tai nėra svarbu. Svarbios yra visos rungtynės.

– „Zenit“ lengvais tritaškiais pradėjo ir pirmą, ir trečią kėlinį. Kas tai lėmė?

– Manau, kad viskas prasideda nuo kūrybos. Mes naudojamės pranašumu, užbaigiame geru pataikymu. Jei turi gerą metiką, nereiškia, kad gerai pataikysi. Svarbu, ar susikursi gerą metimą. Mes ieškome spragų pas visus varžovus. „Žalgiris“ irgi puikiai atakuoja krepšį, daug žaidėjų pasižymi geru pataikymu. Bandome sukurti progą – jei yra galimybė, atakuojame iš po krepšio arba iš toli. Tai rungtynių dalis, labai svarbi.

VIDEO: Martinas Schilleris: „Kasėme ir lipome iš duobių, galiausiai paaiškėjo, kad jos per gilios“
VIDEO: Joffrey Lauvergne'as: „Jei atvirai, mes buvome gerai pasiruošę“
VIDEO: Paulius Jankūnas: „Kai toks rezultatas turi gerinti gynybą, vien puolimu nepasivysi“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius