Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2020 02 23

„Žalgirio“ lyderiai atkarpoje, sugrąžinusioje atkrintamųjų viltį

„Nenuleidžiam galvos, net jeigu mums nesiseka devynis kartus iš eilės“, – Lietuvos sporto himnu tapusioje „Trijų milijonų“ dainoje pabrėžia Marijonas Mikutavičius. Šie žodžiai puikiai tinka Kauno „Žalgirio“ komandai, kuri lapkritį ir gruodį skendo devynių pralaimėjimų atkarpoje, bet nepalūžo, o dabar tunelio gale regi ir atkrintamųjų etapą.
Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“
Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“ / Getty Images/ Euroleague nuotr.

Skaudžios nesėkmės, niūrios nuotaikos ir nusivylimo atodūsiai „Žalgirio“ rūbinėje jau yra praeityje – Šarūno Jasikevičiaus vyrukai demonstruoja Eurolygos elitui prilygstantį krepšinį, kuris gali juos vėl įstumti į pirmąjį turnyro aštuonetą.

Iš pelenų prisikėlę ir juodąją atkarpą užmarštyje palikę kauniečiai praėjusį ketvirtadienį išvykoje sutvarkė „Baskonia“ krepšininkus ir taip atsidūrė per žingsnį nuo aštuntosios Eurolygos vietos.

Dešimties rungtynių ruože žalgiriečiai nuėmė skalpus septyniems varžovams, o pralaimėjimus patyrė tik išvykose prieš pirmojo šešeto ekipas – Madrido „Real“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ komandoms nusileista bendru 13 taškų skirtumu.

Paguldytų ant menčių komandų sąrašas kur kas ilgesnis – „Žalgirio“ pranašumą per šią atkarpą pripažino Miuncheno „Bayern“, Tel Avivo „Maccabi“, Belgrado „Crvena zvezda“, Berlyno ALBA, Vilerbano ASVEL, Pirėjo „Olympiakos“ ir Vitorijos „Baskonia“.

„Žalgiris“ per pastarųjų dešimties rungtynių atkarpą vidutiniškai rinko po 86,5 taško, o praleido – po 77,4.

Puolime geresnį rezultatą rodė tik „Anadolu Efes“ ir „Panathinaikos“ krepšininkai, gynyboje – „Baskonia“, CSKA, „Fenerbahče“ ir „Crvena zvezda“.

Šioje atkarpoje „Žalgiris“ vidutiniškai rengė mažiausiai atakų tarp visų Eurolygos klubų (vid. 68,4), tačiau demonstravo vieną iš efektyviausių žaidimų.

Žaliai baltų puolimo reitingas yra antras – net 126,5 taško per šimtą atakų, nusileidžiantis tik turnyro lyderei „Anadolu Efes“ – 128,4 taško.

Gynybos reitingas žalgiriečių yra vienuoliktas (vid. 112,8), skirtumas tarp puolimo ir gynybos reitingų – antras (vid. 13,6), vėlgi, į priekį užleidžiantis tik Ergino Atamano kariauną – 18,2.

Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“
Getty Images/ Euroleague nuotr./Eurolyga: „Baskonia“ – „Žalgiris“

Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai per šią atkarpą realizavo net 45,7 proc. tritaškių (2 vieta), o geležinė kauniečių gynyba varžovams iš toli leido pataikyti vos 35,6 proc. metimų (5 vieta).

Taikliau per pastarąsias dešimt rungtynių nuo trijų taškų zonos atakavo tik „Anadolu Efes“ krepšininkai – 48,8 proc.

Toliašaudėje „Žalgirio“ artilerijoje statistiškai sunku išskirti vieną krepšininką, keliantį didžiausią grėsmę varžovų krepšio tinkleliui. 40 proc. tritaškių pataikymo ribos nesiekia tik Karolis Lukošiūnas (25 proc.), Paulius Jankūnas (22,2 proc.), Jockas Landale‘as (18,2 proc.) ir nė vieno tolimo metimo neatlikęs Martinas Gebenas.

Likę aštuoni krepšininkai demonstruoja fantastišką pataikymą. Rokas Jokubaitis įsūdė 75 proc. mestų tritaškių, Zachas LeDay – 71,4 proc., Lukas Lekavičius – 59,1 proc., Thomasas Walkupas – 54,2 proc., KC Riversas – 50 proc., Artūras Milaknis – 43,5 proc., Edgaras Ulanovas – 41,2 proc., o Nigelas Hayesas – 40 proc.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./K. C. Rivers
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./K. C. Rivers

Nors žalgiriečiai pagal vidutiniškai perimtus kamuolius yra 17-oje vietoje (vid. 5,9), tačiau oponentai iš „Žalgirio“ žaidėjų per vieną įspūdingos atkarpos dvikovą nugvelbia vos po 4,8 kamuolio.

„Žalgiris“ per šį ruožą vidutiniškai klydo po 11,6 karto, o tai yra žemiausias rezultatas Eurolygoje.

Lietuvos čempionų vedliu tapo fantastiškai žaidžiantis Lukas Lekavičius, per vidutiniškai beveik 22 minutes renkantis po 14,6 taško.

Reaktyvinis 25-erių metų 178 cm ūgio įžaidėjas iš žaidimo realizavo 61,2 proc. metimų, o puolimo reitingas – aukščiausias komandoje, net 151,2 taško per šimtą atakų.

Didžiausią skirtumą tarp puolimo ir gynybos reitingų fiksuoja KC Riversas, kurio rodiklis siekia 27,5, antroje vietoje esančio L.Lekavičiaus – 26,4.

Amerikietis yra antras pagal rezultatyvumą „Žalgirio“ žaidėjas per šią atkarpą – 11,1 pelnyto taško per mačą. Trečiąją poziciją užima Zachas LeDay (vid. 10,6), ketvirtąją – Thomasas Walkupas (vid. 10,5).

Tai keturi žaidėjai, fiksuojantys dviženklį pelnomų taškų vidurkį.

Viltį sugrąžinusioje atkarpoje žalgiriečių gretose daugiausiai rungtyniavo Thomasas Walkupas ir Edgaras Ulanovas – abu virš 24 minučių.

Antrąjį sezoną Kaune pasitikęs Th.Walkupas cementuoja žaliai baltų gynybines barikadas. 193 cm ūgio gynėjo gynybinis reitingas per šimtą atakų – 108,7 taško, nestipriai nusileidžiantis Pauliui Jankūnui (vid. 108) ir Jockui Landale'ui (vid. 103,7).

Tiesa, australas per šią dešimties rungtynių seriją praleido tris mačus, o „Žalgirio“ kapitonas vidutiniškai žaidė po 15 minučių. Mažiau ant parketo praleisdavo tik Martinas Gebenas ir Rokas Jokubaitis – po 11 ir 10 minučių atitinkamai.

Th.Walkupas yra ir pagrindinis komandos draugų maitintojas kamuoliais. Didelį Š.Jasikevičiaus pasitikėjimą turintis legionierius sėkmingoje ir pergalėmis paženklintoje atkarpoje fiksavo po 6,2 rezultatyvaus perdavimo.

Už jo nugaros – L.Lekavičius su 3,1 rezultatyvaus perdavimo, R.Jokubaitis atliko po 2,2 asistavimo komandos draugams, E.Ulanovas – po 2,1.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Milaknis, Martinas Gebenas, Thomas Walkupas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Milaknis, Martinas Gebenas, Thomas Walkupas

Sakoma, kad vietą atkrintamosiose garantuoja 50 proc. pergalių, tačiau šiuo metu aštuntoje pozicijoje esanti Rimo Kurtinaičio vadovaujama Maskvos srities „Chimki“ savo sąskaitoje turi 11 pergalių ir 14 pralaimėjimų.

Jei panašios tendencijos išliks iki sezono pabaigos, tuomet duris į ketvirtfinalį praverti gali 16, o gal net ir 15 pergalių.

Vadinasi, jog 10 pergalių dabar turintiems žaliai baltiems bilietą į atkrintamąsias tikrai padovanotų 7 pergalės per likusius 9 mačus, bet gali ir 6 ar net 5.

Kitą savaitę „Žalgiris“ namuose priims Milano „Olimpia“, o tuomet – dviguba Eurolygos savaitė, kurioje vyks mačas savų žiūrovų akivaizdoje prieš „Chimki“ bei išvyka į Sankt Peterburgą ir dvikova prieš neseniai „Zenit“ vairą perėmusį Xavi Pascualį.

Tai atkarpa, kuri gali stipriai pakelti žaliai baltus į viršų, bet gali ir sutraiškyti svajas apie atkrintamąsias, nes lemiamoje šešerių rungtynių serijoje lauks keturi mūšiai su pirmojo aštuoneto komandomis.

Šaras sako, jog scenarijų žalgiriečiai neskaičiuoja. Vis dėlto akivaizdu, jog viltis patekti į ketvirtfinalį, kuris prieš du mėnesius atrodė kaip neįmanoma misija, prie puikaus „Žalgirio“ žaidimo ir tinkamai susiklosčiusių aplinkybių virto į labai realų scenarijų.

Belieka laimėti, o kad gali tai padaryti, „Žalgiris“ įrodinėja kiekvieną pastarąją savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius